גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא סביר להמשיך במצב הקיים": בקבינט המומחים מודאגים וקוראים לשינוי חד בטיפול במגפה

השילוב בין חזרה ללימודים, חגי תשרי, התקהלויות כמעט ללא מגבלות ונסיעות לחו"ל שעדיין מתרחשות גברו על האפקט של החיסון ● חברי קבינט המומחים המייעץ לממשלה בנושא הקורונה: "ממתווה החינוך כמעט לא נותר דבר" ● ההמלצות: מגבלות התקהלות, בדיקות במערכת החינוך, אוורור ולימודים בחוץ

מתחסנים לקורונה כיכר רבין ת''א / צילום: איל יצהר
מתחסנים לקורונה כיכר רבין ת''א / צילום: איל יצהר

בימים האחרונים חל שינוי בשיח לגבי ההתמודדות עם מגפת הקורונה. ממצב שבו רוב המומחים הצהירו כי הגל הרביעי עשוי לדעוך בזכות חיסון הבוסטר והתו הירוק, התבססה ההבנה כי כרגע הגל הרביעי אינו בכיוון דעיכה. לאחר תקופה של כמה שבועות שבה נצפתה ירידה קלה בתחלואה הקשה ומקדם R שהתנדנד סביב ה-1, פעם מעלה ופעם מטה, נפרץ רף חדש של חולים קשים לגל הזה.

800 חולי קורונה קשים הוא המספר שנחשב, מניסיון הגלים הקודמים, לזה ממנו מערכת הבריאות מתחילה בתהליך קריסה, אולם כעת שוועת הרופאים לעזרה נשמעת למרות שהמספר נמוך מכך - סביב 720-740 בימים האחרונים. נראה כי משך המגפה, שיעורי התמותה הגבוהים, החנק התקציבי שנובע מהתייבשות מקורות הכנסה כתופעת לוואי של המגפה, והתסכול מול אי ההתחסנות ואי הזהירות של הציבור, הובילו לשחיקה של הצוות הרפואי. גם הם ציפו כנראה להקלה שיביא הבוסטר, וכאשר זו לא הגיעה, ובמקביל העומס כבר החל להוביל לתמותה עודפת, החלו לדרוש שינוי גישה.

זוהי גם דעתם של חברי קבינט המומחים המייעץ לממשלה בנושא הקורונה, אשר התכנס אתמול. אחרי שכמה מחברי בקבינט הציגו ל-FDA את היעילות היחסית של הבוסטר בבלימת המגפה בישראל, הם נאלצו לחזור הביתה ולהודות שהמצב, אף שכנראה הרבה פחות גרוע ממה שיכל היה להיות ללא חיסון שלישי, כרגע רחוק מלהיות תחת שליטה.

"למרות התקווה לירידה בתחלואה בזכות מבצע החיסונים (תקווה שעדיין קיימת - ג.ו.), לא ניתן ולא סביר להמשיך במסלול הקיים", אומרים המומחים. "מתחייב שינוי מדיניות לתקופת הביניים עד אשר תוכח ירידה משמעותית ומתמדת בתחלואה הקשה".

נזכיר כי פרופ' ערן סגל, ממכון ויצמן, אשר עוסק במידול התחלואה בקורונה מתחילת המגפה, סימן בעבר מספר של 3 מיליון מחוסנים כזה שהחל ממנו אמורה להגיע הבלימה בתחלואה ולהתחיל הירידה. לרגע נראה היה שזה באמת קורה, אולם נראה כי השילוב בין חזרה ללימודים כמעט ללא מגבלות, חגי תשרי, התקהלויות כמעט ללא מגבלות, נסיעות לחו"ל שעדיין מתרחשות, אלה גברו על האפקט של החיסון. סגל העריך כי האוכלוסיה תמשיך להתחסן בערך באותו הקצב, כך שאם לא תושג התוצאה ב-3 מיליון מתחסנים הרי שהיא תושג כמה שבועות לאחר מכן, עם 3.5 מיליון מתחסנים. אולם, לא ברור שקצב ההתחסנות אכן נשמר. במהלך החגים הוא היה נמוך יותר, וקשה לדעת אם הסיבה היא החגים או תחילת מיצוי מאגר המתחסנים הפוטנציאלי.

החיסון השלישי מועיל, אך וקטור ההדבקה ממשיך לגדול

קבינט המומחים הזכיר כי המומחים המליצו על מדיניות בלימה של המחלה (מגבלות מסוימות) לאחר ששקלו מדיניות ספיגה (כמעט ללא מגבלות) ומצאו אותה לא ריאלית. בסופו של דבר בחברה הממשלה במדיניות ביניים, של ספיגה עד הגעה לרף מסוים של חולים קשים, עם הבטחה לעבור לבלימה ברגע שרף זה יחצה. אולם, ברמות התחלואה הגבוהה, כפי שהתריע הקבינט מראש, רבים מצעדי הבלימה כבר לא יעילים. החיסון השלישי מועיל, אך וקטור ההדבקה ממשיך לגדול, וגם הלא-מחוסנים נדבקים במספרים גדולים, וממלאים את מחלקות הטיפול הנמרץ. בקרב הצעירים, החיסונים נותנים מענה משמעותי בהפחתת הדבקות, אבל לא יכולים להיות המענה היחיד.

עם המבט כבר אל הגל הבא אומרים המומחים: "מדיניות זו של ספיגה עד הגעה לרמת חולים קשים גבוהה - מסוכנת. הגישה המפעילה מגבלות רבות יותר בשלב מוקדם יותר, היא הנכונה במבט עתידי". כך למשל, אולי לא כדאי לתלות את יהבנו על חיסון הילדים בגיל היסודי, כפתרון לבעיית הקורונה במערכת החינוך.

"בהיעדר כלים אחרים העונים להגדרה 'הקטנת נטל התחלואה מבלי לפגוע במשק', הממשלה מטילה את יהבה על החיסונים, ובעיקר חיסוני הבוסטר. גישה זו עד כה לא הוכיחה את עצמה, ומכאן שגם תפיסה עתידית של חיסונים כמענה בלבדי, טומנת בחובה סיכון יתר, W ויש לשלב כלים נוספים".

פתיחת השנה באופן מלא ורציף באוקטובר צפויה להגביר את התחלואה. כך ניתן ללמוד משיעורי ההדבקה במגזר החרדי, שם החלו הלימודים מוקדם יותר, והערבי, בו נמשכו הלימודים באופן רציף החודש, ובשני המקרים הלמידה במתוכנת הנוכחית הובילה לעליה בתחלואה.

"מכיוון שכבר כעת מתקשים לתת טיפול מיטבי לכל החולים הנדרשים לטיפול נמרץ ואקמו, אנו עלולים להגיע לאירועים קשים של צורך בתעדוף חולים צעירים הנזקקים לטיפול קריטי - בקורונה ובמחלות השגרה. מאידך, אנו כמובן רואים חשיבות רבה לפתיחת בתי הספר כתחום בתיעדוף גבוה לעומת פעילויות אחרות. לכן מתווה נכון הוא כה קריטי", אומרים המומחים.

ממתווה החינוך, שהיה אמור לספק כמה שכבות הגנה נגד התפשטות התחלואה, כמו למשל מגן חינוך - בדיקות תדירות באזורים עם תחלואה גבוהה, מהלכים ברמה המקומית לצמצום מגעים (קפסולות), ובדיקות יומיות לאיתור מאומתים במקום בידוד - בעצם לא נותר כמעט אף אחד מרכיביו המרכזיים. חלקם בוטלו על ידי הממשלה מראש וחלקם לא ניתנים ליישום בהיקף התחלואה הנוכחי. כעת מאיימת הממשלה להסיר גם את המגבלה האחרונה, הבידוד, ולהחליפה באפשרות של בדיקות מהירות, אף שאלה טרם הוכיחו את עצמן בהקשר הזה".

המלצות הפורום: עדכון התו הירוק ומגבלות נוספות

"אם כך, המלצות הפורום הן: תמיכה בעדכון התו הירוק כך שיכלול רק מחוסנים טריים, מחוסנים בבוסטר או מי שביצעו בדיקה מקדימה, וזאת מסיבות אפידמיולוגיות - כדי להפוך את המרחבים הירוקים למוגנים באמת. שנית - להטיל מגבלות על התכנסות גם במסגרת התו הירוק. להפעיל כלים נוספים במתווה החינוך - אוורור, למידה בחוץ כשמתאפשר, בדיקות סקר במתווה מגן חינוך, והפעלת מתווה הבדיקות כחלופה לבידוד רק לאחר שיוכיח את עצמו.

"עוד הומלץ להנגיש את הטיפול בתרופה של ריג'נרון, נוגדנים פעילים למניעת תחלואה קשה אם היא ניתנת בשלבים מוקדמים של המחלה.

"לבסוף, הומלץ לקיים דיון כבר כעת בהתנהלות העתידית בעת הופעת וריאנט חדש או גל נוסף עקב זן דלתא, ובצורך בהשבת האיזון בין טובת המשק והקטנת הסבירות לתשלום פיצויים לעסקים, לבין בריאות הציבור והקטנת תחלואה קשה ותמותה (אשר לטעמנו הוסט יתר על המידה לכיוון טובת המשק)".

 ללמוד לקח מאירוע הנסיעה לאומן

המומחים ממליצים ללמוד לקח מאירוע הנסיעה לאומן: "עם אלפי נדבקים, לפחות 20 חולים קשים וקריטיים ושני פטירות. ישנו מחיר בנפש בעיקר לחולים לא מחוסנים".

הפורום דן קצרות גם בחלופה של הפסקת מאמצי הבלימה בהתחשב בכך שרוב הנפגעים הם לא מחוסנים, אשר ביצעו לכאורה החלטה לקחת על עצמם את הסיכון. הצעה זו ירדה מעל הפרק בהתנגדות גורפת של כל המשתתפים מסיבות אתיות ופרקטיות. "הפורום מתנגד בתוקף לתפיסה הנשמעת מעת לעת בציבור הקוראות לא לטפל בלא מחוסנים. אין לחבר בין התנהגות הפרט, עד כמה שהיא לצנינים בעינינו בהשפעתה על בריאות הפרט וסביבתו )אי התחסנות, בדומה לעישון(, לבין הצורך והחובה לטפל באנשים על פי חומרת מחלתם והאינדיקציה הקלינית.

"יש להבהיר למי שתומך במדיניות של הדבקה המונית בבתי הספר, בין במוצהר ובין במשתמע, את המחיר הכבד הן לילדים, (לונג קוביד וסיכונים לא שכיחים) והן למגעיהם הבוגרים, בפרט הלא-מחוסנים והמבוגרים הפגיעים.

"לא ניתן לייצר יתירות במערכת הבריאות מהיום למחר, תיקצוב חסר כרוני לאורך שנים הביא כעת למחסור במשאבי טיפול עם השלכות כבדות למשק. מכיוון שאתגרים דומים צפויים בשנים הקרובות ולא רק בשל הקורונה, יש לקדם כעת וליישם מיידית שלב ראשון בתכנית ארוכת טווח ומתוקצבת להשקעה במערכת הבריאות ככלי מרכזי בחוסן הלאומי והמוכנות לעתיד".

בקבינט משתתפים: פרופ' רן בליצר (יו"ר) פרופ' נחמן אש, ד"ר שרון אלרעי פרייס, פרופ' ארנון אפק, פרופ' נדב דוידוביץ ', פרופ' סלמאן זרקא, יורם חמו, ד"ר בעז לב, ד"ר עדי ניב-יגודה, פרופ' גליה רהב וד"ר ליה מורן-גלעד.

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה