גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא סביר להמשיך במצב הקיים": בקבינט המומחים מודאגים וקוראים לשינוי חד בטיפול במגפה

השילוב בין חזרה ללימודים, חגי תשרי, התקהלויות כמעט ללא מגבלות ונסיעות לחו"ל שעדיין מתרחשות גברו על האפקט של החיסון ● חברי קבינט המומחים המייעץ לממשלה בנושא הקורונה: "ממתווה החינוך כמעט לא נותר דבר" ● ההמלצות: מגבלות התקהלות, בדיקות במערכת החינוך, אוורור ולימודים בחוץ

מתחסנים לקורונה כיכר רבין ת''א / צילום: איל יצהר
מתחסנים לקורונה כיכר רבין ת''א / צילום: איל יצהר

בימים האחרונים חל שינוי בשיח לגבי ההתמודדות עם מגפת הקורונה. ממצב שבו רוב המומחים הצהירו כי הגל הרביעי עשוי לדעוך בזכות חיסון הבוסטר והתו הירוק, התבססה ההבנה כי כרגע הגל הרביעי אינו בכיוון דעיכה. לאחר תקופה של כמה שבועות שבה נצפתה ירידה קלה בתחלואה הקשה ומקדם R שהתנדנד סביב ה-1, פעם מעלה ופעם מטה, נפרץ רף חדש של חולים קשים לגל הזה.

800 חולי קורונה קשים הוא המספר שנחשב, מניסיון הגלים הקודמים, לזה ממנו מערכת הבריאות מתחילה בתהליך קריסה, אולם כעת שוועת הרופאים לעזרה נשמעת למרות שהמספר נמוך מכך - סביב 720-740 בימים האחרונים. נראה כי משך המגפה, שיעורי התמותה הגבוהים, החנק התקציבי שנובע מהתייבשות מקורות הכנסה כתופעת לוואי של המגפה, והתסכול מול אי ההתחסנות ואי הזהירות של הציבור, הובילו לשחיקה של הצוות הרפואי. גם הם ציפו כנראה להקלה שיביא הבוסטר, וכאשר זו לא הגיעה, ובמקביל העומס כבר החל להוביל לתמותה עודפת, החלו לדרוש שינוי גישה.

זוהי גם דעתם של חברי קבינט המומחים המייעץ לממשלה בנושא הקורונה, אשר התכנס אתמול. אחרי שכמה מחברי בקבינט הציגו ל-FDA את היעילות היחסית של הבוסטר בבלימת המגפה בישראל, הם נאלצו לחזור הביתה ולהודות שהמצב, אף שכנראה הרבה פחות גרוע ממה שיכל היה להיות ללא חיסון שלישי, כרגע רחוק מלהיות תחת שליטה.

"למרות התקווה לירידה בתחלואה בזכות מבצע החיסונים (תקווה שעדיין קיימת - ג.ו.), לא ניתן ולא סביר להמשיך במסלול הקיים", אומרים המומחים. "מתחייב שינוי מדיניות לתקופת הביניים עד אשר תוכח ירידה משמעותית ומתמדת בתחלואה הקשה".

נזכיר כי פרופ' ערן סגל, ממכון ויצמן, אשר עוסק במידול התחלואה בקורונה מתחילת המגפה, סימן בעבר מספר של 3 מיליון מחוסנים כזה שהחל ממנו אמורה להגיע הבלימה בתחלואה ולהתחיל הירידה. לרגע נראה היה שזה באמת קורה, אולם נראה כי השילוב בין חזרה ללימודים כמעט ללא מגבלות, חגי תשרי, התקהלויות כמעט ללא מגבלות, נסיעות לחו"ל שעדיין מתרחשות, אלה גברו על האפקט של החיסון. סגל העריך כי האוכלוסיה תמשיך להתחסן בערך באותו הקצב, כך שאם לא תושג התוצאה ב-3 מיליון מתחסנים הרי שהיא תושג כמה שבועות לאחר מכן, עם 3.5 מיליון מתחסנים. אולם, לא ברור שקצב ההתחסנות אכן נשמר. במהלך החגים הוא היה נמוך יותר, וקשה לדעת אם הסיבה היא החגים או תחילת מיצוי מאגר המתחסנים הפוטנציאלי.

החיסון השלישי מועיל, אך וקטור ההדבקה ממשיך לגדול

קבינט המומחים הזכיר כי המומחים המליצו על מדיניות בלימה של המחלה (מגבלות מסוימות) לאחר ששקלו מדיניות ספיגה (כמעט ללא מגבלות) ומצאו אותה לא ריאלית. בסופו של דבר בחברה הממשלה במדיניות ביניים, של ספיגה עד הגעה לרף מסוים של חולים קשים, עם הבטחה לעבור לבלימה ברגע שרף זה יחצה. אולם, ברמות התחלואה הגבוהה, כפי שהתריע הקבינט מראש, רבים מצעדי הבלימה כבר לא יעילים. החיסון השלישי מועיל, אך וקטור ההדבקה ממשיך לגדול, וגם הלא-מחוסנים נדבקים במספרים גדולים, וממלאים את מחלקות הטיפול הנמרץ. בקרב הצעירים, החיסונים נותנים מענה משמעותי בהפחתת הדבקות, אבל לא יכולים להיות המענה היחיד.

עם המבט כבר אל הגל הבא אומרים המומחים: "מדיניות זו של ספיגה עד הגעה לרמת חולים קשים גבוהה - מסוכנת. הגישה המפעילה מגבלות רבות יותר בשלב מוקדם יותר, היא הנכונה במבט עתידי". כך למשל, אולי לא כדאי לתלות את יהבנו על חיסון הילדים בגיל היסודי, כפתרון לבעיית הקורונה במערכת החינוך.

"בהיעדר כלים אחרים העונים להגדרה 'הקטנת נטל התחלואה מבלי לפגוע במשק', הממשלה מטילה את יהבה על החיסונים, ובעיקר חיסוני הבוסטר. גישה זו עד כה לא הוכיחה את עצמה, ומכאן שגם תפיסה עתידית של חיסונים כמענה בלבדי, טומנת בחובה סיכון יתר, W ויש לשלב כלים נוספים".

פתיחת השנה באופן מלא ורציף באוקטובר צפויה להגביר את התחלואה. כך ניתן ללמוד משיעורי ההדבקה במגזר החרדי, שם החלו הלימודים מוקדם יותר, והערבי, בו נמשכו הלימודים באופן רציף החודש, ובשני המקרים הלמידה במתוכנת הנוכחית הובילה לעליה בתחלואה.

"מכיוון שכבר כעת מתקשים לתת טיפול מיטבי לכל החולים הנדרשים לטיפול נמרץ ואקמו, אנו עלולים להגיע לאירועים קשים של צורך בתעדוף חולים צעירים הנזקקים לטיפול קריטי - בקורונה ובמחלות השגרה. מאידך, אנו כמובן רואים חשיבות רבה לפתיחת בתי הספר כתחום בתיעדוף גבוה לעומת פעילויות אחרות. לכן מתווה נכון הוא כה קריטי", אומרים המומחים.

ממתווה החינוך, שהיה אמור לספק כמה שכבות הגנה נגד התפשטות התחלואה, כמו למשל מגן חינוך - בדיקות תדירות באזורים עם תחלואה גבוהה, מהלכים ברמה המקומית לצמצום מגעים (קפסולות), ובדיקות יומיות לאיתור מאומתים במקום בידוד - בעצם לא נותר כמעט אף אחד מרכיביו המרכזיים. חלקם בוטלו על ידי הממשלה מראש וחלקם לא ניתנים ליישום בהיקף התחלואה הנוכחי. כעת מאיימת הממשלה להסיר גם את המגבלה האחרונה, הבידוד, ולהחליפה באפשרות של בדיקות מהירות, אף שאלה טרם הוכיחו את עצמן בהקשר הזה".

המלצות הפורום: עדכון התו הירוק ומגבלות נוספות

"אם כך, המלצות הפורום הן: תמיכה בעדכון התו הירוק כך שיכלול רק מחוסנים טריים, מחוסנים בבוסטר או מי שביצעו בדיקה מקדימה, וזאת מסיבות אפידמיולוגיות - כדי להפוך את המרחבים הירוקים למוגנים באמת. שנית - להטיל מגבלות על התכנסות גם במסגרת התו הירוק. להפעיל כלים נוספים במתווה החינוך - אוורור, למידה בחוץ כשמתאפשר, בדיקות סקר במתווה מגן חינוך, והפעלת מתווה הבדיקות כחלופה לבידוד רק לאחר שיוכיח את עצמו.

"עוד הומלץ להנגיש את הטיפול בתרופה של ריג'נרון, נוגדנים פעילים למניעת תחלואה קשה אם היא ניתנת בשלבים מוקדמים של המחלה.

"לבסוף, הומלץ לקיים דיון כבר כעת בהתנהלות העתידית בעת הופעת וריאנט חדש או גל נוסף עקב זן דלתא, ובצורך בהשבת האיזון בין טובת המשק והקטנת הסבירות לתשלום פיצויים לעסקים, לבין בריאות הציבור והקטנת תחלואה קשה ותמותה (אשר לטעמנו הוסט יתר על המידה לכיוון טובת המשק)".

 ללמוד לקח מאירוע הנסיעה לאומן

המומחים ממליצים ללמוד לקח מאירוע הנסיעה לאומן: "עם אלפי נדבקים, לפחות 20 חולים קשים וקריטיים ושני פטירות. ישנו מחיר בנפש בעיקר לחולים לא מחוסנים".

הפורום דן קצרות גם בחלופה של הפסקת מאמצי הבלימה בהתחשב בכך שרוב הנפגעים הם לא מחוסנים, אשר ביצעו לכאורה החלטה לקחת על עצמם את הסיכון. הצעה זו ירדה מעל הפרק בהתנגדות גורפת של כל המשתתפים מסיבות אתיות ופרקטיות. "הפורום מתנגד בתוקף לתפיסה הנשמעת מעת לעת בציבור הקוראות לא לטפל בלא מחוסנים. אין לחבר בין התנהגות הפרט, עד כמה שהיא לצנינים בעינינו בהשפעתה על בריאות הפרט וסביבתו )אי התחסנות, בדומה לעישון(, לבין הצורך והחובה לטפל באנשים על פי חומרת מחלתם והאינדיקציה הקלינית.

"יש להבהיר למי שתומך במדיניות של הדבקה המונית בבתי הספר, בין במוצהר ובין במשתמע, את המחיר הכבד הן לילדים, (לונג קוביד וסיכונים לא שכיחים) והן למגעיהם הבוגרים, בפרט הלא-מחוסנים והמבוגרים הפגיעים.

"לא ניתן לייצר יתירות במערכת הבריאות מהיום למחר, תיקצוב חסר כרוני לאורך שנים הביא כעת למחסור במשאבי טיפול עם השלכות כבדות למשק. מכיוון שאתגרים דומים צפויים בשנים הקרובות ולא רק בשל הקורונה, יש לקדם כעת וליישם מיידית שלב ראשון בתכנית ארוכת טווח ומתוקצבת להשקעה במערכת הבריאות ככלי מרכזי בחוסן הלאומי והמוכנות לעתיד".

בקבינט משתתפים: פרופ' רן בליצר (יו"ר) פרופ' נחמן אש, ד"ר שרון אלרעי פרייס, פרופ' ארנון אפק, פרופ' נדב דוידוביץ ', פרופ' סלמאן זרקא, יורם חמו, ד"ר בעז לב, ד"ר עדי ניב-יגודה, פרופ' גליה רהב וד"ר ליה מורן-גלעד.

עוד כתבות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

תיקון והתנצלות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית