גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלוביץ' גובה חובות והדלת הפתוחה של ישועה - מה צופן לנו העתיד?

בשנת 2013 שאול אלוביץ' התאכזב ממהלך רגולטורי נגד בזק ואמר שהוא צריך "להתחיל לגבות חובות" כי נתניהו לא מספק את הסחורה ● שנתיים לאחר מכן כבר הוא כתב ש"הגדול יוצא מעורו כדי לעזור" ● מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה, שטען שכמעט ולא התערב בענייני הסיקור, מתגלה מתוך החומרים כמנכ"ל מעורב מאוד

שאול אלוביץ' / צילום: יוסי זמיר
שאול אלוביץ' / צילום: יוסי זמיר

משפט האלפים התחדש בשבוע שעבר וכלל שני ימי דיונים שהוקדשו להמשך החקירה הנגדית של אילן ישועה על ידי בעז בן צור, סנגורו של ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו. החקירה התבססה על החומרים החדשים שהתקבלו מן הטלפון של ישועה, שמבססים את התמסרותו וניסיונו לרצות שורת פוליטיקאים ובהם: אביגדור ליברמן, משה כחלון, סילבן שלום, אבי גבאי ועוד.

אלא שעד כה גם התביעה וגם הסנגורים לא שלפו את התותחים הכבדים ביותר (לטובתם) שהתגלו בעקבות החיפוש המחודש בטלפון ובאימייל של ישועה. לגבי התביעה, ייתכן שהיא "פספסה את הרכבת" ולא תוכל להציג את הראיה לאילן ישועה כיוון שחקירתו הראשית כבר הסתיימה. ייתכן שהפרקליטות תשלוף את הראיה ותציג אותה לנאשמים שאול ואיריס אלוביץ' או לישועה עצמו בחקירה החוזרת.

הראיה החזקה ביותר לטעמי לטובת תיזת הפרקליטות היא הודעת אימייל שנחשפת כאן לראשונה. בשלהי 2013 שלח שאול אלוביץ' לאילן ישועה הודעת אימייל ובה הוא מביע את אכזבתו ממהלך רגולטורי של נתניהו נגד בזק שקשור לפרויקט הסיבים האופטיים. אלוביץ' כתב לישועה כי אולי הוא צריך להתחיל לגבות חובות, כיוון שנתניהו לא מספק את הסחורה למרות מה ששאול עשה בשבילו באתר וואלה.

הודעה זו, שאף משתמשת בביטוי "חוב", מתאימה בדיוק לתיזת כתב האישום שלפיה אלוביץ' העניק לנתניהו סיקור אוהד החל ממערכת הבחירות של שנת 2013 ואילו את ההטבות הרגולטוריות החל לקבל רק בשנת 2015 ואילך. אז אמר אלוביץ' כי "הגדול מתאבד בשבילי" ושהוא חייב לגמול לו. כך לדוגמה אמר אלוביץ' לישועה ביולי 2015 כי "מה שמרגיז אותי זה שהגדול יוצא מעורו כדי לעזור - ואנחנו לא יכולים לגמול לו בגלל חבורת אפסים". בהמשך, אמר אלוביץ' לישועה כי "מגיע לו ואפשר הרבה יותר, אני לא אוהב להיות חייב". בשיחה אחרת אמר אלוביץ' לישועה לאחר אישור עסקת בזס-יס "תן לגברת כל מה שניתן. ההוא מתאבד בשבילי".

מנגד, יש להעריך כי ההגנה תטען שמדובר בשיח פנימי פנטזיונרי ומוגזם ונתניהו מעולם לא יצא מעורו כדי לעזור לאלוביץ', וכמו כן אתר וואלה לא העניק שום דבר משמעותי לנתניהו בבחירות 2013 ואף לא בהמשך שנת 2013. סנגורי נתניהו צפויים לטעון כי דבריו של אלוביץ' לא משקפים מציאות ואינם מבטאים הלך מחשבה דומה של נתניהו ולא הייתה באפשרותו לדעת שכך תופסים את הדברים אלוביץ' וישועה.

ישועה סייע גם לאבי גבאי וציפי לבני

אך גם הסנגורים צריכים להיות מרוצים מהשלמת החקירה. השלמת החקירה מצאה כמות נכבדה למדי של פוליטיקאים נכבדים למדי שפנו אל המנכ"ל דאז ישועה על מנת לקדם את דרך הסיקור שלהם באתר וואלה. ישועה סייע לאבי גבאי, בוז'י הרצוג, ציפי לבני, אופיר אקוניס, אביגדור ליברמן, גלעד ארדן, ואין מדובר ברשימה סגורה.

ישועה, שניסה בעדותו הראשית לטעון שכמעט ולא התערב בענייני הסיקור והתעסק רק בניהול, מתגלה מתוך החומרים כמנכ"ל שמתערב באופן עקבי. למעשה, באחת ההתכתבויות של ישועה עם דמות עסקית שולית כתב ישועה כי דלתו לדרישות סיקור אוהד פתוחה "לכל מפגר" שמבקש ממנו בקשה ואין סיבה להתבייש או להרגיש אי נעימות לפנות אליו כדי לקבל סיקור חיובי. זו אמירה משמעותית מאוד עבור ההגנה שמבקשת לסתור את תיזת ההיענות החריגה. אמירה חריפה זו של ישועה המתארת את התנהלותו כמי שנענה לכל "מפגר" שמעוניין באייטם חיובי מעלה את השאלה האם נתניהו אכן זכה להיענות חריגה של הטיית הסיקור.

אילן ישועה בדיון במשפט נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים / צילום: איל יצהר

כזכור, מתוך ההתכתבויות שהתגלו לאחרונה עלה כי ישועה לא רק נענה לבקשות אלא אף יזם בעצמו (בין אם על דעת עצמו ובין אם כדי לרצות את אלוביץ') את הפנייה לפוליטיקאים שונים והציע להם את עזרתו. כך לגבי הרצוג הציע לו ישועה "אל תהסס להיעזר בי ולסמס בכל שעה. מצידי 10 פעמים ביום. החבר'ה בסדר איתך?". התנהלות זו של ישועה איננה עולה בקנה אחד עם טענתו בחקירה הראשית אודות אי התערבות.

עם זאת, לא נמצאו מאות בקשות של פוליטיקאי אחד או מטעם ועבור פוליטיקאי אחד וגם לא שום דבר שאיכשהו קרוב לפרופורציה הזו. בשמונה השנים (2010 עד תחילת 2018) אודותיהם התבצע החיפוש, סייע ישועה לכמאה אנשים שונים (רובם לא אנשי ציבור, יש לציין) בענייני סיקור שונים. לרובם, סייע פעם אחת או פעמיים. לכאורה, הוכחה טענת "ההיענות החריגה". אך בל נשכח כי נתניהו בכל זאת היה רה"מ לכל אורך התקופה וסוקר בהרחבה רבה באופן עקבי נגד מערכת שלא פעם נהגה כלפיו בעוינות.

תכתובות מעולמות הביזאר

ישועה לא ניהל שיחות רק עם פוליטיקאים ועיתונאים בכלי התקשורת שלו, אלא פנה בעצמו בדרישות לכלי תקשורת אחרים. כך לדוגמה פנה לעורכת כלכליסט גלית חמי עם דרישה למנוע סיקור שלילי של אחד מכתבי כלכליסט אודות הלווין עמוס 6, בהתחלה חמי ניסתה להתחמק ולא להיענות לבקשה, אולם בהמשך הודיעה חמי לישועה כי היא תרכך את הכותרות ואת הטקסטים. למען ההגינות יש לציין כי לא ברור האם חמי אכן ריככה את הכותרות והטקסטים, או שמא דחתה את ישועה בקש.

התכתובות שנמצאו בטלפון של ישועה לפעמים מגיעות למחוזות הביזאר. כך לדוגמה ההתכתבות של ישועה עם מנכ"ל אל על דאז, דוד מימון. ישועה שהיה צריך את תקציבי הפרסום הנכבדים של אל-על לא נמנע מצנזורה על כתבה שמזיקה לאינטרסים של הנהלת אל-על. מן הצד השני, ישועה הרגיש בנוח לחלוטין לפנות למנכ"ל אל על בכבודו ובעצמו ולברר בשעת בוקר מוקדמת למה טיסה מתעכבת וגם פנה בבקשת עזרה בנוגע לשדרוג מקומו על המטוס. מימון לא חשב שכדאי שדובר אל-על יפנה לעורך של וואלה או לכותב הידיעה על מנת להעלות את טענותיו בנוגע לכתבה שפורסמה, וישועה לא חשב שאת בקשותיו הוא יכול להעלות בפני כל דייל מזדמן בשדה התעופה המנומנם.

החומרים החדשים יסייעו רבות להגנה, בהמשך העיסוק באילן ישועה, באופיו, באמינותו, בהתנהלותו ובגרסאותיו. מאז החלה החקירה הנגדית, הדיונים מתמקדים בישועה והרבה פחות בנאשמים ובמעשיהם. הקו הזה צפוי להימשך.

עם זאת, ישועה הוא לא הנאשם בפרשה אלא בני הזוג אלוביץ' וראש הממשלה לשעבר נתניהו. לאחר שתסתיים עדותו של ישועה, עדיין יצטרך הזוג אלוביץ' להתמודד עם הראיות נגדם, ועם האמירות שיצאו מתחת ידם, וכך גם רה"מ לשעבר בנימין נתניהו, זאת גם אם ישועה ייצא מדוכן העדים "בשן ועין".

ולסיום, החומרים החדשים מחזקים עוד יותר טענה שאיננה קשורה בהכרח לתיק 4000 בזווית המשפטית שלו אלא בזווית התקשורתית שלו. ישועה פשוט לא היה מעולם עיתונאי, לא בער בו החיידק העיתונאי ולא נראה שדגל בעיתונות חופשית כערך שעומד בפני עצמו אלא פעל כאיש עסקים ממולח ומשופשף וכמנהל מכירות מוכשר. כלקח מתיק 4000, צריך לשאול האם החטא הקדמון הוא עצם ניהול כלי תקשורת על ידי אדם שאין לו כל זיקה לעיתונות, ומה ההפרדה הנדרשת בין דרג הניהול לבין דרג התוכן בכלי תקשורת.

*** חזקת החפות: ההליכים המשפטיים נגד בנימין נתניהו, שאול אלוביץ' ואיריס אלוביץ' בעיצומם. הנאשמים מכחישים את המיוחס להם, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

שלושת השרים התנגדו להצעת האוצר. מימין: מירי רגב, דוד אמסלם ואלי כהן / איור: גיל ג'יבלי

מאחורי הקלעים של ליל התקציב: כך נעצרה היוזמה להקמת נמלים חדשים

הצעת האוצר להקים נמלים פרטיים חדשים נעצרה לאחר נסיגת שרים מרכזיים ברגע האחרון ● גורמים שונים טענו כי הופעלו לחצים כבדים מצד יו"ר ועד נמל אשדוד עמית שרף - טענות שהוא מכחיש ● במקום מהלך נרחב שהיה מחזק את התחרות, הוחלט להקים צוות בחינה בלבד

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

אחרי 15 שנה: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שמשנה כיוון לגבי "שבע המופלאות"

אד ירדני, נשיא חברת ייעוץ ההשקעות Yardeni Research, צופה כי התגברות התחרות בקרב חברות הטכנולוגיה הגדולות תאט את קצב הצמיחה של הרווחים שלהן בעתיד, וממליץ לתת משקל־יתר לסקטורים כמו ביטוח בריאות ותעשייה ● "בפועל, עמדתנו היא שכל חברה מתפתחת להיות חברת טכנולוגיה", כתב ירדני

הדרישות החדשות שמתכננת להוציא הרשות לני''ע בדוחות הכספיים של חברות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

הדרישה החדשה של הרשות לני"ע מחברות הנדל"ן

בכנס השנתי של מחלקת התאגידים, הרשות הציגה שורה של טעויות מהותיות שנמצאו בדוחות חברות הנדל"ן - מהערכת יתר של הכנסות ועד אי־כלילת עלויות מימון ● ברשות עובדים על מתווה גילוי חדש, שיוצג לציבור בחציון הראשון של 2026

עומס תנועה בנתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

אלקטרה זכתה במכרז להקמת מערך מס הגודש בגוש דן

הפרויקט נועד לעודד מעבר לתחבורה ציבורית ולצמצם את עומסי התנועה בכניסה לתל אביב ובצירים המרכזיים ● הטמעת מס הגודש בישראל צפויה להניב לקופת המדינה 1.3 מיליארד שקל מדי שנה, ומיועדת למימון פרויקטים של תחבורה ציבורית, כולל פרויקט המטרו

דייוויד אליסון, מנכ''ל Paramount Skydance / צילום: ap, Evan Agostini/Invision

פרמאונט במהלך נגדי לנטפליקס: מציעה לרכוש את וורנר ברדרס תמורת יותר מ־108 מיליארד דולר

בעקבות הצעת הרכישה של נטפליקס לוורנר ברדרס, פרמאונט מגישה מהלך נגד ומציעה לרכוש את כל וורנר ברדרס דיסקברי לפי שווי של יותר מ־108 מיליארד דולר ● ההצעה התומכת באיחוד כל נכסי החברה, בניגוד לפיצול שמציעה נטפליקס

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: גיא סידי

קיצור הדוחות והארכת המועד לדיווחים מיידים: אלה השינויים המרכזיים שמתכננת רשות ני"ע

ספי זינגר, יו"ר רשות ניירות ערך, הכריז כי הרפורמה לגבי מבנה הדיווח של חברות ציבוריות תושלם עד סוף השנה הבאה ● השינוי המרכזי יהיה בדוח הדירקטוריון: "כיום הוא מזמין רשימת מכולת ארוכה. מהות הדוח תהיה פרק חד, ממוקד וקצר"

ג'ארד קושנר / צילום: Shutterstock, Alex Brandon

ג'ארד קושנר מצטרף למאבק על האחים וורנר. האם עסקת נטפליקס בסכנה?

במהלך שעשוי לאיים על עסקת נטפליקס לרכישת האחים וורנר שאושרה לאחרונה, פרמאונט מגישה הצעה נגדית ומביאה עימה חיזוק בלתי צפוי - קרן Affinity Partners שבה שותף ג'ארד קושנר ● ברקע: הסתייגות הנשיא טראמפ מהכוח הרב שהרכישה עשויה להביא לנטפליקס

מייסדי Safebooks. מימין: בועז אבידן, אחיקם קאופמן וגיא בר-גיל / צילום: Safebooks

ה-AI יחליף את רואי החשבון? "יש תפקידי כספים שייעלמו אבל חייבים אדם בתמונה"

סייפבוקס של היזם הסדרתי אחיקם קאופמן גייסה 15 מיליון דולר כדי לחסוך עבודה ידנית לסמנכ"ל הכספים ● "היא לא תייתר את עבודת ה-CFO אבל בהחלט תייתר בטווח הארוך כמה משרות במחלקות הכספים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצר, שאטרסטוק

הפערים בנתונים ומי משלם הכי הרבה: 3 גרפים על שיטת המיסוי בישראל

מחקר חדש של רשות המסים חושף פערים ביחס לנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בכל הנוגע להכנסות לפי עשירונים ● ממה נובעים הפערים, איזה עשירון נושא ברוב נטל המס ומי מצליח "להתחמק" ממנו?

איגודי עובדים מפגינים בלונדון / צילום: Reuters, PA Images

ממשלת בריטניה מקדמת חוק שיעשה מהפכה בזכויות עובדים

הממשלה הבריטית משיקה את "חוק זכויות העובדים", המוגדר כ"שדרוג המשמעותי ביותר מזה עשור" בתחום ● "סוכנות לעבודה הוגנת" תאכוף את החוקים ● בין היתר, תוענק זכות לחופשת מחלה מהיום הראשון, ותוכניות להתמודדות עם הפסקת המחזור יוצעו לנשים בגיל המעבר

טעינת כלי רכב חשמליים / צילום: ap, David Zalubowski

ועדת הכספים דחתה את מתווה מיסוי הרכב של האוצר לשנת 2026

ועדת הכספים דחתה את מתווה מיסוי הרכב של האוצר לשנת 2026, ודרשה ממשרדי הממשלה לשוב עם תכנית שתעודד את החדרת הרכבים הירוקים לשוק ● ללא הסכמה עד סוף החודש - המסים יזנקו אוטומטית בתחילת ינואר

אוניברסיטאות העילית האמריקאיות שקיבלו ציון נכשל בהתמודדות עם אנטישמיות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חמאס ממשיך להתחזק בעזה, ניתוח חדש של האו"ם קובע כי "בעזה יש 68 טון של פסולת בניין", והדוח שמעניק ציונים למוסדות אקדמיים בארה"ב על התמודדות עם אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

מירן פחמן / צילום: טרלן בן אבי

איזה משרדים שיגרו הכי הרבה פיינליסטים לתחרות הפרסום גרנות?

תחרות גרנות חושפת את מפת הפיינליסטים עם הובלה למנצ’, ליאו ברנט ובלאנקו ● וגם: יניב סנה מצטרף כשותף בחברת OMD , הנציגה הישראלית של תאגיד הפרסום הגדול בעולם, אומניקום ● אירועים ומינויים

פרויקט המגורים Riverside של איה במנהטן. בעיגול: אמיר שריקי, בעל השליטה באיה / צילום: מצגת החברה

עם הלוואות בריבית של 17%: יזם הנדל"ן הישראלי מניו יורק שמגייס חוב בת"א

הנהירה לשוק החוב נמשכת: חברת הנדל"ן המניב איה ניו יורק שבשליטת אמיר שריקי, רוצה להנפיק אג"ח בכ–550 מיליון שקל בבורסה המקומית ● תמורת ההנפקה צפויה לשמש לפירעון חובות יקרים עבור שלושה נכסים, בהיקף של כ–140 מיליון דולר

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

החל מינואר: תעריף החשמל יעלה ב-1.5%

תעריף החשמל יעלה ב-1.5% - שיעור מתון ביחס לטווח שרשות החשמל הגדירה ● הספקים עדיין מחכים למסמכי ההרכב המדויק של תעריף החשמל, שישפיע על רווחיותם ● מעתה, תעריף החשמל ייקבע פעם בחצי שנה במקום פעם בשנה

באירופה מעריכים: המועד שבו ישראל תתקוף באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: מקורות דיפלומטיים באירופה מעריכים שישראל תתקוף במהלך שנה הבאה באיראן, הכותרות בגרמניה עסקו בביקור הקנצלר בישראל, ולבנון מנסים לתכנן את היום אחרי סיום המנדט של יוניפי"ל ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

עסקת הענק עומדת לצאת לדרך: הושגו הסכמות על מתווה יצוא הגז למצרים

השותפות במאגר לוויתן ומשרד האנרגיה הגיעו לסיכום שיאפשר יצוא גז למצרים בתמורה ל-35 מיליארד דולר ● ראש הממשלה נתניהו צפוי לחתום על ההסכם ביממה הקרובה ● לגלובס נודע כי טראמפ ובכירים נוספים בממשל האמריקאי היו מעורבים בניסיונות להביא את ההסכם לאישור

מונית שעובדת עם TAXIGO / צילום: טקסיגו

המיזם החדש שמאיים על נתח השוק של גט טקסי

פלטפורמת המוניות והשירותים החדשה TAXIGO יוצאת לדרך וכבר גייסה 4,000 נהגים ● בשיבא מוקמת חטיבת חדשנות ע"ש איל מאיר ברקוביץ וגל מאיר איזנקוט שנפלו בעזה, המשלבת סטארט־אפים וצוותים קליניים ● אוני' רייכמן פתחה קליניקה משפטית חדשה לייצוג וסיוע לנכי צה"ל ● וגם: עשרות דיפלומטים ובכירים בתעשייה נפגשו באירוע שהוקדש לכלכלה הישראלית ● אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: ap, Susan Walsh

טראמפ מתיר לאנבידיה למכור שבבים מתקדמים לסין עבור רבע מההכנסות

טראמפ הודיע כי ממשלו יאפשר לאנבידיה למכור את שבבי הבינה המלאכותית H200 ללקוחות מאושרים בסין ובמדינות נוספות, בתנאי ש-25% מהכנסות המכירה יועברו לממשל הפדרלי ● למרות האישור, המאמץ של בייג'ינג לצמצם תלות בטכנולוגיה האמריקאית לא פוחת

עמית גל, המפקח על הביטוח / צילום: שלומי יוסף

רשות שוק ההון תדרוש מחברות המימון לחשוף את תגמול יועצי המשכנתאות

הרשות צפויה לפנות למספר דו־ספרתי של חברות חוץ בנקאיות כדי לקבל נתונים על שכר יועצי המשכנתאות ● ברקע: טענות בשוק על תשלומים באמצעות טיסות לחו"ל וחופשות בבתי מלון