גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה בחברה החרדית משתלבים באמת בשוק העבודה?

שיעור ההשתתפות של נשים מהחברה החרדית אכן גבוה מהממוצע הכלל ישראלי לנשים בישראל, אך נתון זה לא משקף את מצב שוק העבודה של החרדים ● צלילה לעומק הנתונים מלמדת כי נשים חרדיות עובדות פחות שעות ומרוויחות פחות ● איך בכל אופן ניתן לנתח את כוח העבודה החרדי?

נשים עובדות במרכז טלפוני / צילום: יח''צ
נשים עובדות במרכז טלפוני / צילום: יח''צ

במדור "נתון אחד ביום" פרסמנו נתון, לפיו שיעור התעסוקה של נשים חרדיות כבר גבוה מאוד, ואף עולה על הממוצע הכלל-ישראלי לנשים, שבתורו גבוה מממוצע ה-OECD לתעסוקת נשים. גם שיעור ההשתתפות בשוק העבודה של גברים חרדים עלה מאז קיצוצי 2003 - אך לא באותה מידה.

 

בעקבות הפרסום, היו שאמרו ובצדק שמדובר בנתון חלקי בלבד. שהרי, העבודות שחרדים עוסקים בהן הן בשכר נמוך, ופרודוקטיביות העבודה של חרדים נמוכה משמעותית: בעוד השכר השעתי הממוצע בישראל הוא 68 שקל לשעה, השכר השעתי הממוצע בקרב חרדי וחרדיות כאחד עומד על 55 שקל לשעה - 20% פחות.

יותר מכך, חרדים נוטים לעבוד פחות שעות: העובד הישראלי הממוצע (גברים ונשים כאחד) עובד כ-177 שעות בחודש. גברים חרדים מועסקים עובדים מעט פחות - 164 שעות בממוצע. נשים חרדיות עובדות הרבה פחות, כ-125 שעות בממוצע - 30% פחות. הנשים החרדיות אינן רק עובדות, אלא גם אחראיות על תחזוקת הבית והילדים בהתאם לתפקידי המגדר המסורתיים - אך ללא המחויבות של הגבר לפרנסת הבית.

אז נשים חרדיות מועסקות יותר, אך הגברים החרדים המועסקים עובדים יותר שעות - ומרוויחים שכר גבוה יותר בהתאם. אז כיצד נראה המצב האמיתי של תעסוקת החרדים בישראל? בעוד שמדובר בכמות גדולה של נתונים סותרים, יש דרך לכמת את כולם יחד.

השכר הממוצע הכללי

ניתן להתייחס ללא-מועסקים כאילו הם מכניסים 0 שקלים בחודש. זה כמובן לא נכון, בשל מערכת הרווחה והקצבאות בישראל, אך נתון זה מייצג בדיוק את הערך שהם מייצרים בעבודה, לפחות ברמה הכלכלית.

כך, במקום להדיר את הלא-עובדים מסטטיסטיקות התעסוקה, נכניס אותם כעובדים שאינם מרוויחים דבר ואינם עובדים שעה אחת. בצורה כזאת, ניתן לחשב מחדש את השכר הממוצע, במדד שנקרא לו "שכר ממוצע כללי".

המדד הזה כבר מתחשב בחלקיות המשרה, מכיוון שמשרה חלקית משלמת באופן טבעי פחות שקלים בחודש. לכך נוסיף את השינויים במדד המחירים, לכדי מדד בעל השם המפוצץ "שכר ממוצע כללי ריאלי". אך למרות המילים הרבות הנדרשות כדי לתאר אותו - לא מדובר במדד מורכב במיוחד. הוא עוקב אחרי ההכנסה מעבודה של אזרחי ישראל, בין אם הם מועסקים ובין אם לא.

הגילוי המפתיע הראשון ממדד זה הוא שהפער בין גברים חרדים לנשים חרדיות מתבטל במלואו. בעוד הנשים מועסקות יותר מגברים, הגברים שכן מועסקים עובדים יותר שעות. השכר הדומה לגברים ולנשים בחברה החרדית (55 שקל לשעה, בממוצע) מביא לאיזון מפתיע בין שעות העבודה הכלליות של גברים ונשים בחברה החרדית. כלומר, המבקרים צדקו ונתון התעסוקה בלבד הביא תמונה חלקית ומעוותת.

עניין נוסף הוא הפער שמסרב להיסגר: קל לראות, שהשכר הממוצע הכללי הריאלי הכלל-ישראלי גבוה פי שתיים מזה החרדי. חמור מכך, היחס הזה של 2:1 נשאר דומה בעשור האחרון ולא מצטמצם. על כל שקל מעבודה שנוסף לממוצע החרדי, הממוצע הכלל-ישראלי עולה בשני שקלים.

 

הפער נובע משילוב של עליה בהשתתפות בשוק העבודה ובתעסוקה ככלל, ומעליה בפרודוקטיביות העבודה. עליה שחרדים רבים אינם זוכים לה, משום שהם לא לומדים מתמטיקה ואנגלית בבתי הספר (גברים) או נדרשים לנהל את משק הבית מרובה-הילדים (נשים). מדובר בנתונים כואבים במיוחד, שמחייבים התייחסות כלל-מערכתית. אחרת, האוכלוסייה החרדית ההולכת וגדלה לא תוכל להדביק את כמות ואיכות העבודה הנדרשת לקיום רמת חיים מערבית בישראל.

עוד כתבות

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים, העומדת על היקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

סניף הקפה של פקטורי 54 בביג פאשן גלילות / צילום: מושי ניטליס

רשת פקטורי 54 פותחת בית קפה בביג פאשן גלילות

בהשראת מותגי היוקרה בעולם, רשת פקטורי 54 פותחת השבוע בית קפה בסמוך לחנות שלה בביג פאשן גלילות, שיתפרס על פני כ-60 מ"ר ● וגם: 20 שנה לאחר ההנפקה בנאסד"ק - האחים אייל, ניר וגיל שרצקי, בעלי איתוראן, צלצלו בפעמון פתיחת המסחר של הבורסה ● אירועים ומינויים

שיא בכמות הדירות החדשות שעל המדף / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טופס האכלוס הגיע, הדירות במגדלים לא נמכרו: מה יעשו היזמים?

הקבלנים טוענים כי נתוני הלמ"ס לגבי היקף הדירות "על המדף" לא משקפים את המציאות בשטח במלואה, אך בדוחות החברות הציבוריות משתקף קושי אמיתי, גם אם נקודתי ● מעשרות דירות לא מכורות במתחם החם ביותר במזרח תל אביב ועד למחצית פרויקט שטרם נמכר במרכז נתניה - אילו פרויקטים מגמגמים בישורת האחרונה?

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: יחצ

עסקת ענק: קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 בכמיליארד דולר

קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 מידי קרן KKR בכ-950 מיליון דולר, לאחר שניצחה במכרז וגברה על קרנות ההשקעה הפרטיות בלקסטון ו-cvc

טרמינל 1 בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

המאבק בין חברות התעופה הזרות למשרד התחבורה מגיע לבג"ץ

ארגון התעופה IATA ו-10 חברות תעופה בינ"ל עתרו לבג"ץ נגד שרת התחבורה, שר הכלכלה וועדת הכלכלה של הכנסת ● מבקשות שבג"ץ יורה למדינה להפעיל את סמכות החירום שנוספה לחוק שירותי תעופה, ולצמצם רטרואקטיבית את חובותיהן כלפי נוסעים בתקופה שבה המרחב האווירי של ישראל נסגר במבצע "עם כלביא"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

בועז ביסמוט, יו''ר ועדת חוץ וביטחון / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה

"השלכות כלכליות הרסניות": אגף התקציבים באוצר מתנגד למתווה חוק הגיוס

טיוטת החוק לפטור מגיוס, שהוגשה בשבוע שעבר, מעוררת התנגדות גם באגף התקציבים: "מתווה זה לא יביא להגדלת היקף המתגייסים" ● לפי האוצר, החוק יביא להפסד של עשרות מיליארדי שקלים למשק ולהכבדת הנטל על משרתי המילואים

יפית גריאני / צילום: רמי זרנגר

המנכ"לית שתוביל את מכירת חברת כרטיסי האשראי כאל לבעלי שליטה חדשים

יפית גריאני, לשעבר בכירה בישראכרט ובדיסקונט, נבחרה להוביל את כאל בעיצומו של הליך מכירה לבעלי שליטה חדשים ● היא נכנסת לתפקיד תחת מגבלות של חוסר ודאות רגולטורית ועם ציפייה ברורה: לשמור על ביצועים חזקים שיבטיחו את השווי המרבי בעסקה

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע בביקורת על הבנקים: מקשים על חברות הפינטק להיכנס לשוק

לדברי יו"ר רשות ניירות ערך בכנס של בנק ישראל, "המערכת של שירותי תשלום יושבת על כמה רגולטורים וגם על מערכת מורכבת בין חברות התשלומים למערכת הבנקאית שמספקת להם שירותים" ● עוד הוסיף כי "נעשים הרבה מאמצים, אבל צריך להגיד ביושר, זה לא עובד נכון לעכשיו והמצב לא טוב"

חימושים של אלביט בדרך למשימת הפצצה באיראן / צילום: ביטאון חיל האוויר

שלוש ישראליות ברשימת 100 החברות הביטחוניות הכי גדולות. ומי הראשונה?

אלביט, התעשייה האווירית ורפאל מדורגות ב-34 המקומות הבכירים בעולם ב-2024 ● בראייה כלל־אזורית, תשע חברות מהמזרח התיכון נכנסו לרשימה, כשההכנסות שלהם יחד עמדו על כ־31 מיליארד דולר ● ומי מובילה את הרשימה?

החזר מס על תרומות יוצא לדרך / צילום: Shutterstock

כללי המס משתנים, רוב העמותות לא ערוכות: איך תקבלו החזרים על תרומות

היקף התרומות בישראל עומד על כ-4 מיליארד שקל בשנה, בגינם ניתן כמיליארד שקל זיכוי ממס ● בעקבות רפורמה חדשה של רשות המסים, החל מינואר תרומה שלא דווחה במערכת דיגיטלית לא תזכה בהטבת מס

משטרת ישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

לפנות בוקר: עשרות עצורים בפשיטה על ארגוני פרוטקשן

המשטרה פשטה לפנות בוקר על עשרות יעדים של ארגוני הפשיעה חרירי ואבו לטיף, אשר חלק מהעומדים בראשם כבר מרצים עונשי מאסר ● עשרות חשודים נעצרו, כולל בשטחים

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

נתניהו וסמוטריץ'. רה''מ לא נתן לאוצר אור ירוק, אבל גם לא אור אדום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ביטחון, חלב ומס על קרקעות: המחלוקות שמאיימות על אישור תקציב המדינה

מאבקי התקציב מגיעים לשיא, לקראת אישורו בממשלה בסוף השבוע ● עיקר המחלוקת הוא סביב הגדלת תקציב משרד הביטחון, רפורמה בשוק החלב ומיסוי קרקעות ● בעוד סמוטריץ' דוחף ליישום הרפורמות, אי־הוודאות בעמדת נתניהו מטילה צל על סיכויי אישור התקציב

יפית גריאני / צילום: כדיה לוי

דירקטוריון כאל בחר: יפית גריאני מונתה למנכ"לית

לגריאני צפויים לא מעט אתגרים בניהול חברת כרטיסי האשראי, ובראשם הליך המכירה של מניות החברה שצפוי להימשך עוד חודשים ארוכים ● גריאני שימשה בעבר הלא רחוק  כמשנה למנכ"לית ישראכרט

יו''ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך / צילום: איל יצהר

רוצה להתחרות בשכ"ד: מגוריט תחלק דיבידנד כל חודש החל משנה הבאה

קרן הריט למגורים תחל לחלק מהשנה הבאה לבעלי המניות דיבידנד מדי חודש, במטרה להציע אלטרנטיבה להשקעה בדירה ● הקרן צופה כי תחלק בעוד כשלוש שנים סכום של כ-86 מיליון שקל בשנה

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

אחרי הזינוק בבורסה: מיטב מכרה 5% מהמניות בחצי מיליארד שקל

לאחר שמניית מיטב זינקה בתוך שנה וחצי ב-650% והפכה לאחת מ-40 החברות הגדולות בבורסה עם שווי שוק של 9.5 מיליארד שקל, החברה מגייסת 500 מיליון שקל ממשקיעים בארץ ובחו"ל ● את הגיוס הוביל בנק ההשקעות ג'פריס

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

מניית השבבים שזינקה בת"א ב־3,000% וחברת הגמל שהרוויחה ממנה בגדול

חברת בידוק השבבים קווליטאו הציגה דוח חזק בו שילשה את הרווח הרבעוני והפחיתה את התלות בסין ● המרוויח הגדול: ילין לפידות