גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ירושלים של יוקרה: שוק המשרדים בבירה קורץ לחברות הייטק

הנגישות התחבורתית שבדרך והתמריצים לחברות האיצו את התוכניות להקמת שטחי תעסוקה בירושלים והביאו להתהוות של אקו-סיסטם הייטקי ● "חברות טכנולוגיה והייטק מחפשות סביבה יוקרתית להתמקם בה - ומוצאות אותה בעיר"

פרויקט ''ברוש טאוור'', ירושלים / הדמיה: דני שמש – 3DDESIGN
פרויקט ''ברוש טאוור'', ירושלים / הדמיה: דני שמש – 3DDESIGN

הכתבה בשיתוף קבוצת ישרס 

בשנים האחרונות נמצא שוק המשרדים בירושלים בתאוצה תכנונית גדולה. פועל יוצא של השלמת קו הרכבת המהיר ותוכנית תמריצים עירונית, שבשילוב מעמדה של ירושלים כבירת ישראל מושך אליה התעניינות. חברות הייטק רבות, חברות ביוטכנולוגיה, משרדי ממשלה ועוד, שוכרים משרדים במתחמי התעסוקה שכבר קיימים, ומרוכזים בעיקר באזור מלחה והר חוצבים. מעיון בתוכניות שאושרו על ידי מועצת העיר והוגשו לדיון בוועדת התכנון עולה כי בעיר הבירה מתוכננים כשני מיליון מטר רבוע של שטחי תעסוקה ומסחר בשנים הקרובות - מהכניסה לעיר, דרך גבעת שאול ובכל השכונות המרכזיות.

מדוע זה קורה ולמה מושכת בירת ישראל דווקא חברות הייטק רבות? לדברי אביעד גולדויכט, מנהל פיתוח עסקי אזור ירושלים בקבוצת ישרס, הסיבות מגוונות: "מבחינה תחבורתית ירושלים השתנתה. תוסיף לכך את תוכנית התמריצים שכוללת למשל הפחתה של מס חברות באזור פיתוח א' והפחתת תשלום המס של חברות הייטק ל-7.5% שכאמור משחקת תפקיד; וכן את ההפיכה של כוח האדם בעיר לאיכותי יותר ואת המעבר למודל עבודה היברידי שמאפשר שילוב של עבודה מהבית ומהמשרד. כל אלו מתמרצים חברות הייטק וטכנולוגיה להגיע לירושלים, הן מחפשות סביבה יוקרתית ונוחה להתמקם בה - ומוצאות אותה".

הסביבה היוקרתית והנוחה כוללת בתוכה שורה של מרכיבים. מהאקו-סיסטם שמתהווה בזכות החברות האחרות מאותו התחום שנמצאות באזור, ההיסטוריה של ירושלים כבירת ישראל, החדשנות והשירותים שניתנים לחברות ולעובדים במתחמי התעסוקה והמשרדים וגם הנופים הפתוחים שנשקפים מהאזור ההררי.

פרויקט ''ברוש טאוור'', ירושלים / צילום: דני שמש - 3DDESIGN

"כל מה שעובד צריך"

בעוד שבתכנון העתידי נמצאים שני מיליון מטר רבוע של שטחי תעסוקה ומסחר, בפועל פארקי התעסוקה בירושלים מרוכזים כאמור במלחה והר חוצבים. בנוסף, פזורים ברחבי העיר מספר בניינים, שאינם חלק ממתחמים מגובשים. "הייחודיות של פארקי התעסוקה בעיר, בפרט במקרה של מתחם הגנים הטכנולוגיים בהר חוצבים, היא האקו-סיסטם", מסביר גולדויכט. מתחם הגנים הטכנולוגיים משתרע, על כ-90 אלף מ"ר והינו חלק מפארק התעסוקה בהר חוצבים. מדובר בפרויקט שנבנה בשלבים, כאשר לאחרונה משלימה ישרס מקבוצות הנדל"ן הוותיקות בתחום המשרדים, המחזיקה בפרויקטים של נדל"ן מניב למסחר ותעסוקה באזורים רבים בארץ, את בנייתו של המגדל האחרון במתחם, BROSH TOWER - "ברוש טאוור", שמתנשא לגובה של 24 קומות ובגודל של כ-40 אלף מ"ר. "המתחם של הגנים הטכנולוגיים הוכיח את עצמו במהלך תקופת הקורונה", טוען גולדויכט ומסביר: "יש בו שטחים פתוחים לרוב שהעובד יכול לשנות בהם אווירה - פיאצות, מדשאות - וגם אזורי מסחר נוספים שמעניקים לעובדים את כל מה שהם זקוקים לו - ממסעדות, דרך מכון כושר ועד חניון ענק לעובדים, באזור שידוע במצוקת החנייה שלו".

בנוסף, מסביר גולדויכט, כי יוקרה של סביבת תעסוקה היא גם פועל יוצא של סוג החברות הממוקמות בה. "במתחם של הגנים הטכנולוגיים בהר חוצבים יושבות זו לצד זו חברות כמו מובילאיי, אורקם, מלם שכר ומלם מערכות, אגפי מחשוב של משרדי ממשלה בנקים ועוד. "כשאני ניגש לנהל משא ומתן עם שוכרים פוטנציאלים, אני רואה כמה הדבר חשוב להם להיות בסביבה טובה של חברות איכותיות. השיקול בהחלט קיים ביחס לתדמית שלהם".

"ברוש טאוור" בקמפוס גן החוצבים - העסקים מגיעים לירושלים. לפרטים הקליקו כאן>>

מבנייה ירוקה ועד הגעה נוחה

דירוג בנייה ירוקה, הכנה בחניון לרכבים חשמליים, גמישות בעיצוב המשרד ונגישות תחבורתית גבוהה - כל אלו ועוד הופכים להיות בשנים האחרונות קריטריונים שמבדלים בנייני משרדים שנתפסים כיוקרתיים. "כשהתחלנו לתכנן את 'ברוש טאוור', הבניין האחרון במתחם הגנים הטכנולוגיים בהר חוצבים, עמדו לנגד עינינו הבניינים המפוארים ביותר בתל אביב וגם בעולם", מסביר גולדויכט. הבניין החדש במתחם, לדבריו, יהיה הראשון באזור שנבנה בסטנדרט הבנייה AAA, דירוג אשר משקף רמות גימור, מצב פיזי, תחזוקתי ועוד שכולו מיועד להשכרה. "לבניין יהיה ציון סילבר בדירוג LEED לבנייה ירוקה, שהוא השלישי בטיבו", הוא מציין.

פרויקט ''ברוש טאוור'', ירושלים / צילום: דני שמש - 3DDESIGN

אחד היתרונות הבולטים של "ברוש טאוור" לדברי גולדויכט, הוא באפשרות של חברות להתרחב ולהצטמצם בהתאם למצבן. דבר שהפך לאקוטי בתקופת משבר הקורונה. "חברה יכולה לשכור לעצמה את כל הקומה ולעצב אותה לפי הצרכים שלה, או לקחת רק חלק מהקומה. חברות אף יכולות להתפרס על כמה קומות, אפילו על טריפלקס, ולעצב אותו כך שיש בו שטח עליון ותחתון המחובר על ידי פיר מדרגות פרטי שמחבר בין הקומות דבר שנותן תחושה של משרד אחד גדול ותורם רבות לאווירה במשרד".

לצד כל אלו, כאמור, סוגיה חשובה לא פחות היא הנגישות של הבניין. בשל מיקומו בפארק התעסוקה בהר חוצבים ברוש טאוור ומתחם הגנים הטכנולוגיים הם הכי נגישים לתחבורה מכיוון שהם ממוקמים בכניסה של הר חוצבים, באזור הגבוה יותר של המתחם. המשמעות היא שיש כניסות ויציאות ישירות לכביש המהיר של בגין ולכיוון גולדה, ללא פקקים או עומסים, ולכביש 433". כמו כן, בניגוד לעבר, כיום אחד הגורמים שמשפיעים על תפיסת היוקרה של בניין מתקשר באופן ישיר לתחבורה ציבורית. "אנחנו חיים בעידן שבו החשיבות של תחבורה ציבורית עולה, ולא רק כי מדובר בדרך התניידות זולה, אלא גם ירוקה, כך שלצד קווי אוטובוסים רבים צפויות להיבנות במקום שתי תחנות של הרכבת הקלה", הוא מעדכן.

"לעבוד מירושלים זה ערך מוסף עבור רבים"

לבסוף, כשחושבים על מבנים ומתחמים יוקרתיים בארץ ובעולם, לא ניתן להתעלם מהתפקיד שמשחקת הנראות (הוויזואליה) של האזור, וכמובן, גם הסיפור שהוא מספר. ממשרדים של חברות ענק ברוקפלר סנטר, דרך מגדל סירס בשיקגו, מרכז הסחר בשנחאי ועד אפילו לבורג' חליפה בדובאי, חלק מתפיסת היוקרה שמיוחסת לבניינים ולדיירים העסקיים שלו - נובעת מהנוף הנשקף מהחלונות ומההיסטוריה של המקום.

"במדינת ישראל יש המון אנשים ציוניים ועבורם לעבוד ולפעול מבירת ישראל זה ערך מוסף. "יש אנשים שהאידיאל שלהם זה ירושלים, הם בעלי חיבור רגשי לעיר. יש בזה משהו מאוד יפה ומחמם את הלב", אומר גולדויכט. "בנוסף, המיקום של 'ברוש טאוור' הוא ממש במעלה הר חוצבים. מה שאומר שאפילו מקומה רביעית או חמישית אפשר כבר לראות מהחלונות נוף פנורמי של ירושלים, עיר הקודש - זה משהו שאי אפשר לקבל באף לוקיישן אחר".

בימים אלו, כאמור, הולכת ומושלמת הקמתו של המגדל ובמתחם הגנים הטכנולוגיים כבר החלו לעבוד על איכלוסו. "זה בניין קלאסי לחברות שמחפשות יוקרה, בייחוד בתחומי ההייטק והעולמות המשיקים", מסכם גולדויכט.

פרויקט "ברוש טאוור" בקמפוס הר החוצבים - יוקרה וחדשנות בירושלים. לפרטים הקליקו כאן>>

עוד כתבות

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

סביר שתהיה מערכה משותפת עם ישראל ורחבה מהקודמת וזה יכול להיות בקרוב מאוד ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור