גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרק תגיש את התרופה שפיתחה לקורונה לאישור חירום ל-FDA

לפי תוצאות הביניים של השלב ה-3, מורידה את הסיכוי לאשפוז בביה"ח או מוות ב-50% בחולים עם תסמיני קורונה קלה

חברת התרופות מרק ושותפתה רידג'באק ביות'רפיוטיקס מתכננות להגיש את התרופה שפיתחו נגד קורונה לאישור חירום ל-FDA. זאת לאחר שהתרופה הציגה לדבריהן תוצאות משכנעות בניסויים קליניים. חברת התרופות האמריקאית Merck פועלת בישראל תחת השם MSD.

התרופה, Molnupiravir, מורידה את הסיכוי לאשפוז בביה"ח או מוות ב-50% בחולים עם תסמיני קורונה קלה. התרופה ניתנת בבליעה ופועלת על ידי כך שהיא מעכבת את שכפול תאי הווירוס בגוף. 

ניתוח ביניים של ניסוי שלב 3 מצא כי 7.3% מהחולים שטופלו בתרופה אושפזו בתוך 29 ימים. ואילו, בקבוצת הפלסבו, 14.1% מהחולים אושפזו בתוך 29 ימים. לא דווח על מוות אצל החולים שקיבלו את התרופה בטווח 29 הימים, בעוד שבקבוצת הפלסבו דווחו על שמונה מתים. 775 החולים, שלא היו מחוסנים, קיבלו את התרופה או את הפלסבו חמישה ימים לאחר שהופיעו סימפטומים של המחלה. 

שלב 3 נעשה ביותר מ-170 מקומות במדינות כמו ארה"ב, איטליה, יפן, דרום אפריקה, ברזיל, טאיוואן וגואטמלה.

"התרופה החדשה ניתנת לפני שהניצוץ הופך לבערה"

פרופ' יוסי קרקו, מנהל היחידה לפרמקולוגיה קלינית בבית החולים הדסה עין כרם, אשר הוביל את הזרוע הישראלית של הניסוי (מטעם בית החולים ואינו מועסק על ידי חברת MSD ), אמר היום ל"גלובס" כי: "לתרופה הזו יש פוטנציאל לשינוי פרדיגמה באופן שבו אנחנו מטפלים במחלות ויראליות".

קרקו מסביר כי התרופה היא בעצם חומר בניין שהווירוס משתמש בו כדי להשתכפל, "אבל זה חומר בניין פגום, שגורם לווירוס לא להתחלק ובעצם מוביל להכחדה שלו. התרופה פותחה עבור וירוסים אחרים, אבל לא היה בה שימוש עד כה.

"היא משקפת שינוי, כי עד היום לא היו לנו בשוק תרופות אנטי ויראליות כל כך טובות, וממילא עבור רוב המחלות הנגיפיות הנפוצות בעולם המערבי, או שיש להן חיסון או שנהוג לומר שמערכת החיסון של החולה יכולה להילחם בהן בעצמה. אבל יש יוצאות דופן והקורונה היא אחת מהן, שיעורי התחלואה הקשה והתמותה ממנה הם גבוהים. לכן יש היגיון לפתח תרופה".

קרקו מציין כי לקורונה פותחו עד כה פתרונות תרופתיים שהופנו בעיקר לחולים המאושפזים והקשים. "היה היגיון בגישה הזו, כי זה החולה שהכי צריך אותנו". כך למשל, התרופה רמדסיביר בדרך כלל ניתנת לחולים מאושפזים. אלא שבשלב הזה המחלה כבר כה מפושטת וחמורה, שקשה מאוד לעצור אותה.

"לעומת זאת התרופה החדשה של MSD, מולנופיראוויר, ניתנת בשלב מוקדם יותר, לפני שהניצוץ הופך לבערה. מה היה לחולים בקהילה עד היום? מד סטורציה, ומעת לעת הרופא מתקשר לשאול מה שלומם".

והנוגדנים של ריג'נרון.

"נכון, גן הנוגדנים של רוג'נרון מונעים התדרדרות של החולה הקל והבינוני, אבל בתחילה המוצר הזה פותח למתן בעירוי. איך נותנים עירוי לחולה בבית, ועוד חולה קורונה שלא יכול לצאת? תחילה הקימו מרכזי עירוי עבורם, אבל זה לא היה יעיל. עכשיו שינו את צורת המתן לזריקה תת עורית, ארבע זריקות במקומות שונים, זה עדיין לא נוח, ויש שימוש חסר בתרופה הזו. בנוסף, כאשר מתפתחים וריאנטים, נוגדנים חד שבטיים (נוגדנים שכולם זהים לגמרי זה לזה, כמו הנוגדים של ריג'נרון) עלולים לאבד מהרגישות שלהם". בינתיים זה לא קרה לנוגדנים של ריג'נרון, אך קרה לתרופת נוגדן חד שבטי אחרת שנרשמה לשימוש בארה"ב. התרופה של MSD לא אמורה להיות מושפעת מהתפתחות וריאנטים. היתרון המשמעותי יותר של התרופה הוא המתן שלה בבליעה, כגלולה, למשך חמישה ימים".

אם אנחנו רוצים שחולים במצב קל יקחו את התרופה, היא חייבת להיות יחסית זולה וגם דלה בתופעות לוואי, כי אנחנו נותנים אותה לאנשים שאולי היו מסתדרים גם בלעדיה.

"לגבי המחיר אני לא עובד של MSD אז אני לא יודע. ממשלת ארה"ב כבר רכשה מהמוצר בהשקעה של 2 מיליארד דולר, בעקבות תוצאות הניסוי הקודם שלה, שהיו מאוד מוצלחות, אז כנראה שהם חושבים שזה כדאי. לגבי תופעות הלוואי, אנחנו ראינו תופעות ממש זהות בקבוצת הניסי וקבוצת הביקורת", כלומר קרקו אינו מייחס תופעות לוואי כלשהן לתרופה.

בכל זאת הוא ממליץ לשים לב לכמה מגבלות. "הניסוי נערך בלא מחוסנים עם גורמי סיכון. יש סיכוי שבקהלים אחרים התועלת של הטיפול תהיה פחות בולטת. כמו כן אנחנו עדיין מחכים לתוצאות המלאות של הניסוי. אלה היו תוצאות ביניים". כמו כן, הוא מציין כי כדי שהטיפול יהיה אפקטיבי, חייבים להגיע לחולים מהר. "אבל אולי אם הם ידעו שאנחנו יכולים להציע להם טיפול, יהיה להם תמריץ יותר חזק להיבדק מהר, מיד עם החשיפה או הופעת התסמינים. בעתיד, אם התרופה באמת תהיה נטולת תופעות לוואי, אולי אפשר יהיה לתת אותה אפילו למניעה, למי שחי בבית עם חולה".

המוצר הזה יכול להיות רלוונטי גם לווירוסים אחרים?
"יש סיכוי כזה. ובכלל, בעקבות הקורונה אנחנו נמצאים בפריחה של פיתוח טיפולים אנטי ויראליים. אני מאמין שההתייחסות למחלות ויראליות תשתנה. במקום רק לומר 'זה ויראלי ואין לזה טיפול', יעשה יותר מאמץ לגלות מהו בדיוק הוירוס, ואז לאמוד את הסיכון, וכן לטפל במי שנראים שעלולים להיפגע מהמחלה. זו אחת מתופעות הלוואי החיוביות של הקורונה".

בנוסף לניסוי הזה, קרקו מוביל גם את ניסוי החיסון הישראלי של המכון הביולוגי, ועל כך הוא מוכן לומר: "התוצאות מאוד מעודדות. תופעות הלוואי מאוד מעטות, לעומת החיסון הקיים בישראל. אנחנו צריכים להיות מאוד גאים במדינת ישראל במוצר הזה שפותח על ידי מדענים עלומי שם במכון הביולוגי. יש לו פוטנציאל אדיר". כעת ממתין החיסון לשלב השלישי שלו.

"בסופו של דבר", אומר קרקו, "ההתערבות הכי יעילה נגד קורונה, היא בכל זאת חיסון".

עוד כתבות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה