גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחנות הדלק מבינות שחנויות הנוחות הן העתיד

עם כניסתם של כלי הרכב החשמליים לשוק הישראלי והעלייה בפעילותן של חנויות הנוחות - כ-3 מיליארד שקל בסוף 2020 - תחנות הדלק נדרשו לשינוי אסטרטגי ● אחרי רכישת רשתות הסופרמרקטים ופיתוח הנדל”ן המניב, כעת הן נדרשות לחשיבה שיווקית חדשה

סניף Yellow. בעיגול: תמיר בן שחר / צילום: עינת לברון, ארז בן שחר
סניף Yellow. בעיגול: תמיר בן שחר / צילום: עינת לברון, ארז בן שחר

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואילו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? מדור שבועי חדש ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

שתי מגמות וטרנדים הובילו את חברות התדלוק לפתח את תת-שוק חנויות הנוחות כתחליף לפעילות של תדלוק כלי רכב. הראשון הוא שהמעבר לכלי רכב חשמליים ואוטונומיים מייתר את הצורך בתדלוק, והשני הוא מעבר משקי הבית לקניות רבות יותר בחנויות נוחות, בדרך וליד הבית - מה שמאיץ את פיתוח היצע חנויות הנוחות גם בתחנות שעוד נותרו ללא חנות, ובתחנות חדשות.

חברות התדלוק מממשות זאת גם באמצעות רכישת רשתות סופרמרקט קיימות ופיתוחן - "כולם" הולכים לנוחות. במקביל, הן מתכננות ומפתחות את הנדל"ן המניב על ובצמוד לתחנות התדלוק, כשחלקן ייעלמו.

את הסטריפ המסחרי הראשון של חברת פז בכפר ויתקין, המצאנו בצ'מנסקי בן שחר ב-2001, במהלך בחינה של העתקת מסעדת בית הפנקייק אל תוך התחנה. זאת כאשר באותה עת טענו אחרים ש"הגבר הישראלי לא יעזוב את מכוניתו 'לבדה', וייכנס אל חנות".

הקהל של הנוחות

שוק הסופרמרקטים בישראל מתפרס על פני כ-2.9 מיליון מ"ר. מתוכם, כ-57% בפורמט מחיר (חנויות גדולות מחוץ לעיר - בעיקר באזורי תעשייה - שמתאפיינות במחירים נמוכים יחסית לחנויות בתוך הערים. נקראות גם דיסקאונט), וכ-43% בפורמט נוחות. גודל שוק הסופרמרקטים בכסף הינו כ-80 מיליארד שקל. מתוכם, כ-59% מהשוק בפורמט מחיר, כ-41% בפורמט נוחות.

בפורמט הנוחות, נתח השוק המשמעותי ביותר הינו של "קרוב לבית", כ-22%, המתחלקים כמעט באופן שווה בין עירוני ושכונתי לבין מכולות ומינימרקטים. על הדרך (תחנות תדלוק, פיצוציות) - כ-8%. חנויות מתמחות מהוות כ-7.5%, וערוץ ישיר (אונליין לא כולל חברות ציבוריות) - כ-3%.

הרגלי הצריכה צפויים להשתנות אצל משפחות רבות שהן "קטנות יותר" - עירוניות, חסרות זמן, ועם נכונות לוותר יותר על המחיר הנמוך. הן יאמצו את טרנד הבריאות והסלים "הקטנים", וירוצו ל"מוכן" ולחנויות הנוחות.

השפעות הקורונה

מספר תחנות התדלוק בסוף 2020 עמד על 1,516, כאשר בכ-80% מהן פועלות חנויות נוחות (המידע מתבסס על דיווחי החברות, אתריהן ומידעי החברה). ה-BIG-4 של חנויות הנוחות בתחנות התדלוק הן yellow של פז, אלונית של דור אלון (שתיהן חברות ציבוריות), מנטה של דלק ו-SoGood של סונול. כל אחת בעלת מעל 200 תחנות תדלוק, כ-62% מסך-הכול.

רשת Ten, עם 68 תחנות תדלוק בלבד, אינה שותפה ל"משחק של הגדולים". yellow היא החברה המובילה הן במספר תחנות התדלוק, בחנויות הנוחות ובהיקף המכירות.

בבחינת גודל השוק בשטח ובמספר החנויות - היקף השטח בסוף 2020 נאמד בכ-61 אלף מ"ר, עלייה של כ-3.9% ביחס לשנת 2019. בסוף 2020 פעלו בתחנות התדלוק 1,184 חנויות נוחות, 45 יותר מאשר בשנה הקודמת - עלייה של כ-4%.

בהתבסס על פדיונות, בסוף 2020 נאמד השוק בכ-3 מיליארד שקל, עלייה של כ-2.8% לעומת 2019. העלייה מיוחסת לקורונה, אשר בין השאר העבירה כוח קנייה אל חנויות הנוחות הקטנות בדרך וליד הבית, במתכונת של "חנה, קנה וסע" ולחנויות עם מיעוט יחסי של לקוחות, במטרה להימנע מהידבקויות.

את דירוג הפדיון החודשי הממוצע לחנות מובילה yellow, אחריה אלונית (עם 4 חנויות נוחות "חריגות" ברף הגבוה מטווח זה בכביש מספר 6) מנטה וסו-גוד. טן אינה במשחק.

בבחינת נתחי שוק בהתייחס להיקף השטחים וההכנסות השנתיות של השחקנים המרכזיים עולה כי בסוף 2020, yellow היא היחידה שפועלת ביעילות תפעולית. יחד עם אלונית, הן תופסות כל אחת 25%-20% מהשוק במונחי פדיון, ומנצחות בתחרות ובפער ממתחרותיהן.

 

האם לאחד מותגים

מה צופן העתיד לשחקניות הגדולות בשוק?

דור אלון / אלונית - תמשיך להסב חנויות נוחות לסופרמרקטים, תפתח 7-9 חנויות נוחות בשנה הקרובה, ותמשיך לפתח את רשת חנויות הנוחות העצמאית am:pm הנמצאת בבעלותה.

פז - תרחיב ותטמיע את חנויות הרשתות סופר יודה ופרשמרקט שרכשה, ותפצל את חברת הנדל"ן.

דלק - אחרי שנרכשה על ידי קבוצת אבי לוי, תפתח ותרחיב 12 חנויות נוחות בשנה הקרובה, ותפצל את חברת הדלק מהנדל"ן ומהקמעונאות. כמו כן, תשדרג את סניפיה ואת רשת בתי הקפה ג'ו בתחנות.

סונול - לאחר שרכשה את סיטי מרקט, בהכרח תידרש למהלכי פיתוח אגרסיביים על מנת להתמודד מול מתחרותיה ש"רצות מהר", ורוכשות/נרכשות על ידי שחקנים אחרים בשוק הסופרמרקטים.

אלקטרה צריכה - הצהירה שתפתח 400 סניפים של חנויות נוחות של 7 Eleven, במודל של זכיינות. הפריסה תהיה במרכזים שכונתיים, מע"רים, אזורי תעשייה, בנייני משרדים, תחנות תדלוק ולובי של בנייני משרדים. הגודל הצפוי לחנות הוא 50-100 מ"ר. עדיין לא ברור האם היא תפעל בימי שבתון, שהם חזקים מימי השבוע, והאם תמצא די מיקומים.

במקביל רכשה אלקטרה 35% מרשת יינות ביתן (לצד 15% של הפניקס), ותנהל אותה. בימים אלו, הרשת מייצרת לעצמה ולמותגיה (שעדיין לא ברור כמה מהם ייוותרו) אסטרטגיה שיווקית מעודכנת, שבהכרח תשולב עם הפעילויות הקמעונאיות האחרות של הקבוצה.

כל החברות הבינו שהן בעלות חנויות נוחות בפריסה ארצית בתחנות הדלק, ועתה גם בתוך הערים. הן יידרשו לייצר לעצמן אסטרטגיות שיווקיות לפי ה-5P's ( Product, Place, Promotion, Price, People), להחליט האם לתפעל מספר מותגים במקביל ו/או לאחד מותגים באופן שיהיה "פשוט" וברור ללקוחותיהם.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

כמו כן, יהיה עליהן להחליט האם וכיצד לייצר "סלים" של קניות "קטנטנות" בתחנות התדלוק במקביל לקניות גדולות יותר ליד הבית, והן יידרשו לשדרג את המערך הלוגיסטי (כי בלעדיו רווחיותן תקטן מהותית) ואת אתרי האינטרנט שלהן, ולהגדיל את היקף המכירות באונליין (או "הקלק ואסוף") ואת השגת הרווחיות גם בקילומטר האחרון המורכב והיקר בשרשרת הערך והאספקה (במשלוחים).

בהכרח, כלכלת המיקום תקבע את הצלחת הסניפים החדשים שיוקמו. משמע, כל רשת ומותג נדרשים היום לייצר לעצמם אסטרטגיה של פריסה לכלל חנויות הנוחות שיפעלו, בהתייחס למיתוגן, סוגן, תמהילן, גודלן, מיקומן ועוד.

בשורה תחתונה, החברות עוברות משוק התדלוק לשוק חנויות הנוחות.

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח