גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחנות הדלק מבינות שחנויות הנוחות הן העתיד

עם כניסתם של כלי הרכב החשמליים לשוק הישראלי והעלייה בפעילותן של חנויות הנוחות - כ-3 מיליארד שקל בסוף 2020 - תחנות הדלק נדרשו לשינוי אסטרטגי ● אחרי רכישת רשתות הסופרמרקטים ופיתוח הנדל”ן המניב, כעת הן נדרשות לחשיבה שיווקית חדשה

סניף Yellow. בעיגול: תמיר בן שחר / צילום: עינת לברון, ארז בן שחר
סניף Yellow. בעיגול: תמיר בן שחר / צילום: עינת לברון, ארז בן שחר

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואילו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? מדור שבועי חדש ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

שתי מגמות וטרנדים הובילו את חברות התדלוק לפתח את תת-שוק חנויות הנוחות כתחליף לפעילות של תדלוק כלי רכב. הראשון הוא שהמעבר לכלי רכב חשמליים ואוטונומיים מייתר את הצורך בתדלוק, והשני הוא מעבר משקי הבית לקניות רבות יותר בחנויות נוחות, בדרך וליד הבית - מה שמאיץ את פיתוח היצע חנויות הנוחות גם בתחנות שעוד נותרו ללא חנות, ובתחנות חדשות.

חברות התדלוק מממשות זאת גם באמצעות רכישת רשתות סופרמרקט קיימות ופיתוחן - "כולם" הולכים לנוחות. במקביל, הן מתכננות ומפתחות את הנדל"ן המניב על ובצמוד לתחנות התדלוק, כשחלקן ייעלמו.

את הסטריפ המסחרי הראשון של חברת פז בכפר ויתקין, המצאנו בצ'מנסקי בן שחר ב-2001, במהלך בחינה של העתקת מסעדת בית הפנקייק אל תוך התחנה. זאת כאשר באותה עת טענו אחרים ש"הגבר הישראלי לא יעזוב את מכוניתו 'לבדה', וייכנס אל חנות".

הקהל של הנוחות

שוק הסופרמרקטים בישראל מתפרס על פני כ-2.9 מיליון מ"ר. מתוכם, כ-57% בפורמט מחיר (חנויות גדולות מחוץ לעיר - בעיקר באזורי תעשייה - שמתאפיינות במחירים נמוכים יחסית לחנויות בתוך הערים. נקראות גם דיסקאונט), וכ-43% בפורמט נוחות. גודל שוק הסופרמרקטים בכסף הינו כ-80 מיליארד שקל. מתוכם, כ-59% מהשוק בפורמט מחיר, כ-41% בפורמט נוחות.

בפורמט הנוחות, נתח השוק המשמעותי ביותר הינו של "קרוב לבית", כ-22%, המתחלקים כמעט באופן שווה בין עירוני ושכונתי לבין מכולות ומינימרקטים. על הדרך (תחנות תדלוק, פיצוציות) - כ-8%. חנויות מתמחות מהוות כ-7.5%, וערוץ ישיר (אונליין לא כולל חברות ציבוריות) - כ-3%.

הרגלי הצריכה צפויים להשתנות אצל משפחות רבות שהן "קטנות יותר" - עירוניות, חסרות זמן, ועם נכונות לוותר יותר על המחיר הנמוך. הן יאמצו את טרנד הבריאות והסלים "הקטנים", וירוצו ל"מוכן" ולחנויות הנוחות.

השפעות הקורונה

מספר תחנות התדלוק בסוף 2020 עמד על 1,516, כאשר בכ-80% מהן פועלות חנויות נוחות (המידע מתבסס על דיווחי החברות, אתריהן ומידעי החברה). ה-BIG-4 של חנויות הנוחות בתחנות התדלוק הן yellow של פז, אלונית של דור אלון (שתיהן חברות ציבוריות), מנטה של דלק ו-SoGood של סונול. כל אחת בעלת מעל 200 תחנות תדלוק, כ-62% מסך-הכול.

רשת Ten, עם 68 תחנות תדלוק בלבד, אינה שותפה ל"משחק של הגדולים". yellow היא החברה המובילה הן במספר תחנות התדלוק, בחנויות הנוחות ובהיקף המכירות.

בבחינת גודל השוק בשטח ובמספר החנויות - היקף השטח בסוף 2020 נאמד בכ-61 אלף מ"ר, עלייה של כ-3.9% ביחס לשנת 2019. בסוף 2020 פעלו בתחנות התדלוק 1,184 חנויות נוחות, 45 יותר מאשר בשנה הקודמת - עלייה של כ-4%.

בהתבסס על פדיונות, בסוף 2020 נאמד השוק בכ-3 מיליארד שקל, עלייה של כ-2.8% לעומת 2019. העלייה מיוחסת לקורונה, אשר בין השאר העבירה כוח קנייה אל חנויות הנוחות הקטנות בדרך וליד הבית, במתכונת של "חנה, קנה וסע" ולחנויות עם מיעוט יחסי של לקוחות, במטרה להימנע מהידבקויות.

את דירוג הפדיון החודשי הממוצע לחנות מובילה yellow, אחריה אלונית (עם 4 חנויות נוחות "חריגות" ברף הגבוה מטווח זה בכביש מספר 6) מנטה וסו-גוד. טן אינה במשחק.

בבחינת נתחי שוק בהתייחס להיקף השטחים וההכנסות השנתיות של השחקנים המרכזיים עולה כי בסוף 2020, yellow היא היחידה שפועלת ביעילות תפעולית. יחד עם אלונית, הן תופסות כל אחת 25%-20% מהשוק במונחי פדיון, ומנצחות בתחרות ובפער ממתחרותיהן.

 

האם לאחד מותגים

מה צופן העתיד לשחקניות הגדולות בשוק?

דור אלון / אלונית - תמשיך להסב חנויות נוחות לסופרמרקטים, תפתח 7-9 חנויות נוחות בשנה הקרובה, ותמשיך לפתח את רשת חנויות הנוחות העצמאית am:pm הנמצאת בבעלותה.

פז - תרחיב ותטמיע את חנויות הרשתות סופר יודה ופרשמרקט שרכשה, ותפצל את חברת הנדל"ן.

דלק - אחרי שנרכשה על ידי קבוצת אבי לוי, תפתח ותרחיב 12 חנויות נוחות בשנה הקרובה, ותפצל את חברת הדלק מהנדל"ן ומהקמעונאות. כמו כן, תשדרג את סניפיה ואת רשת בתי הקפה ג'ו בתחנות.

סונול - לאחר שרכשה את סיטי מרקט, בהכרח תידרש למהלכי פיתוח אגרסיביים על מנת להתמודד מול מתחרותיה ש"רצות מהר", ורוכשות/נרכשות על ידי שחקנים אחרים בשוק הסופרמרקטים.

אלקטרה צריכה - הצהירה שתפתח 400 סניפים של חנויות נוחות של 7 Eleven, במודל של זכיינות. הפריסה תהיה במרכזים שכונתיים, מע"רים, אזורי תעשייה, בנייני משרדים, תחנות תדלוק ולובי של בנייני משרדים. הגודל הצפוי לחנות הוא 50-100 מ"ר. עדיין לא ברור האם היא תפעל בימי שבתון, שהם חזקים מימי השבוע, והאם תמצא די מיקומים.

במקביל רכשה אלקטרה 35% מרשת יינות ביתן (לצד 15% של הפניקס), ותנהל אותה. בימים אלו, הרשת מייצרת לעצמה ולמותגיה (שעדיין לא ברור כמה מהם ייוותרו) אסטרטגיה שיווקית מעודכנת, שבהכרח תשולב עם הפעילויות הקמעונאיות האחרות של הקבוצה.

כל החברות הבינו שהן בעלות חנויות נוחות בפריסה ארצית בתחנות הדלק, ועתה גם בתוך הערים. הן יידרשו לייצר לעצמן אסטרטגיות שיווקיות לפי ה-5P's ( Product, Place, Promotion, Price, People), להחליט האם לתפעל מספר מותגים במקביל ו/או לאחד מותגים באופן שיהיה "פשוט" וברור ללקוחותיהם.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

כמו כן, יהיה עליהן להחליט האם וכיצד לייצר "סלים" של קניות "קטנטנות" בתחנות התדלוק במקביל לקניות גדולות יותר ליד הבית, והן יידרשו לשדרג את המערך הלוגיסטי (כי בלעדיו רווחיותן תקטן מהותית) ואת אתרי האינטרנט שלהן, ולהגדיל את היקף המכירות באונליין (או "הקלק ואסוף") ואת השגת הרווחיות גם בקילומטר האחרון המורכב והיקר בשרשרת הערך והאספקה (במשלוחים).

בהכרח, כלכלת המיקום תקבע את הצלחת הסניפים החדשים שיוקמו. משמע, כל רשת ומותג נדרשים היום לייצר לעצמם אסטרטגיה של פריסה לכלל חנויות הנוחות שיפעלו, בהתייחס למיתוגן, סוגן, תמהילן, גודלן, מיקומן ועוד.

בשורה תחתונה, החברות עוברות משוק התדלוק לשוק חנויות הנוחות.

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

תקרית חריגה בכרם שלום: שלושה נפגעים מפצמ"רים ששוגרו מרפיח

הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל ● בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● נתניהו: "ישראל לא יכולה לקבל אפשרות של סיום המלחמה" • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך