גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנסות עזיבה כפולים מהשכר: החוזים הדרקוניים של הכשרות האינסטנט בהייטק

בציפייה לתנאים הנוצצים שההייטק ידוע בהם, צעירים רבים נענו לקריאה לכוח-אדם בענף ● אבל לנהירה הזו התגלה צד אפל לאחרונה בעקבות שורה של עדויות ברשתות החברתיות על תנאי העזיבה הנוקשים של ההייטקיסטים המתחילים, הכוללים קנסות יציאה של עשרות אלפי שקלים

החוזים הדרקוניים של הכשרות האינסטנט בהייטק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
החוזים הדרקוניים של הכשרות האינסטנט בהייטק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האטרקטיביות ההולכת וגוברת של ענף ההייטק הן בגובה השכר והן באפשרויות הקריירה שהוא מייצר לעובדיו, מושך אליו מדי שנה אלפי עובדים חדשים ללא רקע טכנולוגי. אלה מגיעים מתחומים שכנים או ללא כל ניסיון, וכדי להתקבל לאחת החברות הם בוחרים במסלול הסבה מהיר שמוצע על ידי בתי ספר למקצועות הייטק ולעיתים אף על ידי החברות עצמן. אבל העובדים המתחילים בחברות מערכות מידע לא תמיד נהנים מהתנאים המפנקים שענף ההייטק ידוע בהם. המשרות הללו מלוות בחוזים קשוחים שכוללים תנאי עזיבה נוקשים וקנסות יציאה גבוהים. האם מדובר בהגנה לגיטימית על ההון האנושי מפני התחרות על טאלנטים בענף, או שמא מדובר בשיטת "מצליח" שמייצרת לחברות זרם הכנסה נוסף על הכשרות עובדים קצרות?

קורס של שבועיים במחיר משכורת של חודשיים

ירון (שם בדוי), צעיר בן 26, עבד בבית השקעות במשרת תפעול והזנת נתונים, וביקש לנסות את מזלו בהייטק. הוא עבר קורס הכשרה בשפת הפיתוח ג'אווה בבית הספר ג'ון ברייס של קבוצת מטריקס, ומשלא מצא עבודה לאחר מספר חודשים, קיבל טלפון עם הצעת עבודה ממטריקס בשכר התחלתי של 8,240 ש"ח, הכוללת קורס בן שבועיים בתפעול מערכת פנימית בחברה.

לאחר שלושה חודשים ביקש העובד לעזוב לאחר שהבין שהטכנולוגיה שהוא עובד עמה היא פנימית ולא תשמש אותו בפיתוח קריירת ההייטק שלו (שפת הפיתוח, 'Cache, שפה המשמשת לתפעול המערכת של מטריקס ואין לה כמעט שימוש בחברות חיצוניות). בתגובה הוא קיבל מחטיבת הכספים של מטריקס בקשת תשלום בסך 16,480 (כפול משכרו החודשי) מאחר שבחר לעזוב את משרתו בשנת העבודה הראשונה. אם היה עוזב בשנה השניה לעבודתו, היה משלם סכום השווה למשכורת חודש אחד - זאת, כאמור, על הכשרה בת שבועיים בשפת פיתוח פנימית.

ממטריקס מסרו בתגובה: "במסגרת אפשרויות ההכשרה המקצועית במטריקס, אנו מאפשרים לעובדים ללא ניסיון בתחום, אשר מבקשים להשתלב בתעשיית ההייטק, לעבור תהליכי הכשרה משמעותיים גם ללא תשלום. תהליכי ההכשרה אורכים בין שבועות לחודשים ובמהלכם מקבל מי שעובר אותם כלים מקצועיים משמעותיים שמאפשרים לו להשתלב בעולם ההייטק, במטריקס או בחברות האחרות. מטבע הדברים מטריקס מבקשת ליהנות מפירות השקעתה בהכשרת העובדים ולכן אנו מציעים לעובדים אשר עברו אצלנו את ההכשרה להישאר לעבוד בחברה. מאידך, אנו סבורים כי מי שנהנה מפירות השקעתנו והחליט שלא להישאר לעבוד במטריקס, ישיב את כספי ההשקעה. 

באשר לקורס המדובר והטכנולוגיה שנלמדה בו - מדובר על מוצר CACHE של יצרן תוכנה אמריקאי גלובלי וגדול עם כמות גדולה של לקוחות ובתי תוכנה שעובדים בטכנולוגיה בארץ ובעולם. הקורס המדובר אורך חודשים ארוכים וכולל לימודי כיתה והכשרה בדרך של חונכות ולימודי שלל נושאים נוספים. באשר לעובד הספציפי חשוב לציין שלעובד הוצעו מספר תפקידים במטריקס במודלי תעסוקה שונים והוא בחר את המסלול המדובר תוך חתימה על החוזה ותוך הבנה מלאה של המחויבות שלו ההשקעה שלנו והתפקיד. לקראת סוף אוגוסט נערכה עם העובד שיחת הערכה בה הוא הביע את שביעות רצונו מההכשרה ומהעבודה. אנחנו מבינים שהמועמד קיבל הצעה לעבודה במקום אחר ולכן ביקש לעזוב".

המקרה של מטריקס עורר סערה השבוע בלינקדאין בעקבות פוסט של רון עוזרי, מבעלי חברת ההשמה JobHunt, אשר בניגוד לרוב החברות בתחום במשק מייצגת עובדים ולא חברות. לאחריה הגיעו למשרד שלו ושל שותפתו מרים בריינין פניות רבות של עובדים עם מקרים דומים. "עזבתי לאחר חצי שנה ועדיין נקנסתי בגין הכשרה ב־20 אלף שקל", כתב עובד אחד. "אני עבדתי במטריקס והסיפור שלי דומה... עזבתי אחרי שנה ועדיין נקנסתי בגין ההכשרה", כתב עובד אחר. עדויות נוספות הגיעו מכיוונם של עובדי חברות מערכות מידע אחרות, כולל כאלה עם חוזים משמעותים עם משרדי ממשלה.

על פי חוק הגנת השכר לא ניתן להטיל על עובד "קנסות יציאה", אלא אם כן העובד מצוי בהסכם קיבוצי מיוחד, וזה אינו המקרה. לפיכך, חברות המבקשות החזר על הכשרה מעובדים מתפטרים נדרשות להוכיח שיש קשר הגיוני בין התשלום לבין עלות הההכשרה. "על פניו מדובר בתשלום בעייתי מבחינה משפטית כי הוא נראה יותר כמו קנס ולא כמו החזרה של עלות ההכשרה", אומר לגלובס עו"ד עמית גורביץ, מומחה לדיני עבודה. "יש לכך מספר סיבות: במהלך ההכשרה הקצרה, העובדים מקבלים שכר, אז לא יכול להיות שיקזזו קנס בהיקף של משכורת של חודש או של חודשיים על הכשרה שנמשכת שבועיים. שנית, זו הכשרה פנימית והידע הוא לוקאלי, ולא כזה שניתן לעשות בו שימוש אחר. לפיכך מדובר בחפיפה ולא בהכשרה". נדגיש כי חברות בענף שעושות שימוש בסעיף הזה לא מתייחסות אליו כקנס יציאה, אלא כהחזר השקעה על הכשרת העובדים המתחילים וצעד מסייע להוכחת רצינות.

עו''ד עמית גורביץ / צילום: ניר אריאלי

מענק עם כוכבית: תעזבו, תחזירו את הכסף

מטריקס לא לבד. השיטה, כך נראה, רווחת בקרב חברות מערכות המידע וחברות ההייטק שמעסיקות עובדים מתחילים בענף כמו ג'יסטאט (Gstat), חברת הייטק המספקת צוותי מערכות מידע וניתוח נתונים לבנקים, חברות ביטוח ורשתות שיווק בארץ.

מספר עובדים בחברה איתם שוחחנו מציגים מציאות שכוללת גם מענקי התמדה שיש להחזיר בעת התפטרות וגם חיוב בהחזר עלות ההשתתפות בהכשרות. ג'יסטאט מעניקה לעובדיה מענק התמדה של 12 אלף שקל בשנה, אך המענק אינו ניתן כבונוס חיצוני - אלא כחלק משכר הברוטו בתלוש המשכורת, והעובדים משלמים עליו את המס הנדרש, כחלק משנת עבודתם הראשונה, או חלק ממנה, בהתאם להסכם שהגיעו אליו עם החברה. נוסף על כך, החברה ממבקשת החזר כספי מעובדים שהתפטרו בתוך שנה או חצי שנה לאחר השלמת קורס, אם כי בהיקף צנוע הרבה יותר ממטריקס - 3,500 שקל אם העזיבה נעשית בתוך חצי שנה, או 1,500 שקל אם העזיבה נעשית בין תקופת חצי השנה לשנת העבודה המלאה. יש לציין כי הקורסים בג'יסטאט אינם בגדר חובה וכי הם מכשירים עובדים בתחומים שונים, כולל כאלה שאינם קשורים ישירות לעבודתם בחברה, כך שההכשרה נתפסת כהטבה לעובדים.

אפרים גולדין, מנכ"ל ומבעלי ג'יסטאט, מספר לגלובס על מצוקת העובדים בהייטק, ובפרט בתחום בו הוא פועל - כרייה וניתוח של דאטה: "יש קיטוב בשוק הזה. מחד יש דרישה מאוד גבוהה לעובדים מצד חברות ההייטק, ומצד שני גם מצד הבנקים, חברות הביטוח והארגונים הגדולים שדורשים שירות ברמה גבוהה. ג'יסטאט בעצם מספקת להם שירות איכותי אבל עם עובדים המצויים בתחילת דרכם. אנחנו משקיעים בעובדים ללא ניסיון, נותנים להם את המשרה הראשונה שלהם בתעשייה, ואין לנו מהם ציפייה שיישארו אצלנו שלוש שנים. אבל בגלל המצב בענף, יש כאלה שמחליפים משרה אחרי חודשים בודדים".

אפרים גולדין, מנכ''ל ומבעלי ג'יסטאט / צילום: עינת לברון

"כדי להתמודד עם התופעה שקלנו אוסף של אמצעים," ממשיך גולדין. "הפעלנו את מענק ההתמדה, שהוכח כפתרון שעובד, מה גם שהסכומים שמדוברים שם הם מידתיים למדי, ואפשר לדון עליהם עמנו במהלך הכניסה לעבודה ולהחליט על אורך התקופה לקבלת המענק. אנחנו לא תמיד מממשים אותם, ובסופו של דבר אנחנו פועלים בצורה שקופה והוגנת".

"מענק ההתמדה בעייתי כי הוא מוגדר כשכר עבודה שמקזזים ממנו גם מס, ביטוח לאומי ופנסיה, וחלות עליו זכויות סוציאליות, ולכן עוד פחות חוקי לדרוש בדיעבד השבה של סעיף תשלום זה", אומר עו"ד גורביץ. גולדין טוען כי את המענק החליט להעניק לאחר שקיבל חוות דעת משפטית.

עו"ד גורביץ מספר כי רוב העובדים מחליטים להיכנע. "יש כאן אנשים בשוק קטן שמעדיפים לשלם ולסגור את העניין בשקט. זה לא אומר שאין להם סיכוי לנצח בתביעה. הרי מה איכפת למעסיקים לכתוב בחוזה העבודה התניה מהסוג הזה ואז לאתגר את העובדים במידת החוקיות של הסעיף? אחרי הכל, זו שיטת מצליח".

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, והיא אחראית על המל"ט מדגם בייראקטר TB2, שנמכר ב-33 מדינות ● בשנת 2023 הכריזה נשיאות התעשיות הביטחוניות כי בייקאר היא שיאנית היצוא בטורקיה, בסך 1.8 מיליארד דולר ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה