גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבחירות לבית המשפט העליון: הסיפור הוא ממש לא אקטיביסטים מול שמרנים

בפני שר המשפטים גדעון סער עומדת ההזדמנות נדירה להביא לאיוש ארבע או לכל הפחות שתיים מבין משרות השיפוט בבית המשפט העליון, ובכלל זאת מינוי שופט ערבי-ישראלי מוסלמי, ולתרום בכך לעיצוב דמותו ב-20 ומשהו השנים הקרובות

השופט חאלד כבוב. בין המועמדים לבית המשפט העליון / צילום: שלומי יוסף
השופט חאלד כבוב. בין המועמדים לבית המשפט העליון / צילום: שלומי יוסף

כמו בסרט עלילתי, עם מתח וסוף לא ידוע, בהדרגה נבנית הדרמה לקראת התכנסותה של הוועדה לבחירת שופטים ומינויים הצפוי של שניים עד ארבעה שופטות ושופטים חדשים לבית המשפט העליון.

אומנם רשימת המועמדויות שפורסמה לא בהכרח מבשרת על הפתעות גדולות ונצורות, אך עניין מיוחד ומוצדק יש במינויו של שופט ערבי ישראלי, עם יציאתו לגמלאות של השופט ג'ורג' קרא העומד להגיע לגיל 70, שבו פורשים מכהונת השיפוט, ומינויו האפשרי של השופט חאלד כבוב. כבוב עתיד להיות, אם ימונה, לשופט המוסלמי הראשון בתולדות בית המשפט העליון. זו לכשעצמה תהיה נקודת אור.

בדרמה של מינויים שיפוטיים לבית המשפט העליון אין לכשעצמה כל חדשות היסטוריות. מינויים שיפוטיים אלה היו תמיד מוקד לעניין ציבורי רב והיו נתונים לוויכוחים. כך היה בסוף שנות ה-40 עם הקמת בית המשפט העליון לראשונה, כאשר המינויים השיפוטיים התבססו על הסכמות מפלגתיות בהתאם לגודלן של המפלגות ביישוב היהודי ובמדינה החדשה. כך בשנות ה-60 עם מינויו של אליהו מני ב-1962 לשופט המזרחי הראשון בבית המשפט העליון, לאחר שעשור קודם מועמדותו לא צלחה; וכך היה בשנת 1977 עם מינויה של האישה הראשונה במינוי קבוע לכהונה בעליון, השופטת מרים בן-פורת. בדומה לכך, היה עניין ציבורי רב בשנת 2004 עם מינויו של סלים ג’ובראן לשופט הערבי הראשון במינוי קבוע בבית המשפט העליון.

קבוצות מוחלשות בחברה הישראלית ומיעוטים תמיד ראו והחשיבו בחירות לעליון כאות להכרה ציבורית חשובה במעמדן. עובדתית, עם זאת, בית המשפט העליון היה תמיד סמן וביטוי לקבוצות הכוח החברתיות בישראל. הנה, דוח ועדת זמיר משנת 2001 סבור היה כי בכפוף לערך המצוינות המשפטית, יש לתת את הדעת לסוגיה זו של שיקוף חברתי ברשות השופטת בכלל ובערכאה העליונה בפרט. 

שיטת מינויים מהטובות בעולם 

בצד זאת, שיטת המינויים השיפוטיים בישראל היא מן הטובות בעולם בכל האמור להבטחתה כי תישמר עצמאות שיפוטית. במחקר השוואתי שערכתי בין למעלה מתריסר שיטות משפטיות ברחבי העולם, לרבות אלה בארה"ב, באנגליה, בצרפת, בגרמניה, באיטליה ובמדינות באסיה ובאמריקה הלטינית, מצאתי כי ישראל היא מן המדינות היחידות בעולם שבהן המינויים השיפוטיים הם בעיקרם מבוססי מצוינות מקצועית משפטית, למרות החסר הבעייתי של קבוצות מיעוטים. חסר זה חייב לבוא על פתרונו.

התיקון בחוק בתי המשפט ב-2008 שינה את שיטת הבחירות לבית המשפט העליון. עד 2008 הייתה השפעת שופטי ושופטות בית המשפט העליון על הבחירה מכרעת. כפי שהצבענו במחקר אחר, עד 2008 לא נבחר לבית המשפט העליון שופט או שופטת בניגוד לעמדת השופטים והשופטות המכהנים. בעקבות התיקון דרוש כיום רוב של שבעה מבין תשעת חברי וחברות הוועדה לבחירת שופטים כדי להביא לבחירה לבית המשפט העליון. לפיכך, כיום דרושה הסכמה של לפחות שני פוליטיקאים (למשל, שני שרי הממשלה בוועדה, ואחד מהם הוא שר המשפטים), זאת בנוסף לתמיכת שלושת שופטי בית המשפט העליון ושני נציגי לשכת עורכי הדין. עובדה זו מזמינה יותר ויכוחים קשים אך גם מעודדת הבנות והסכמות.

הפעם דומה כי בפני שר המשפטים גדעון סער תעמוד ההזדמנות נדירה למדי להביא לאיוש ארבע (ולכל הפחות שתיים) מבין משרות השיפוט בבית המשפט העליון ולתרום בכך לעיצוב דמותו ב-20 ומשהו השנים הקרובות. עם זאת, לדרמה ולמתח יש רק בסיס מוגבל. 

שופטים אקטיביסטיים? אז מה

רשימת המועמדים והמועמדות לעליון, טובה ככל שתהיה, אינה בהכרח מבטיחה רשות שיפוטית עוצמתית, שיש בה להביא לשמירת סף דמוקרטית יציבה. השיח הציבורי רווי בהנחה כאילו קיימת מחלוקת עקרונית ושיטתית בין שופטים ושופטות "אקטיביסטיים" לבין שופטים ושופטות המתנגדים לאקטיביזם שיפוטי. אבל יש הרבה תדמית בשיח הציבורי הזה ופחות תוכן.

מחקרים מלמדים על ספק גדול עד כמה בית המשפט העליון בכלל מהווה חוד חנית שיפוטית עוצמתית, אפילו כאשר בהרכבים השיפוטיים יושבים שופטים ושופטות "אקטיביסטיים". הרבה מאוד תלוי בנושאי המדיניות בפני בית המשפט. בתחומי מדיניות מסוימים - כגון השליטה הצבאית בשטחים, צדק חברתי במערכת החינוך, הגנה על משאבי הטבע כתגמול ציבורי ולא פרטי ועוד שורת נושאים חברתיים - בית המשפט לא התגלה כמוסד ציבורי שיפוטי אמיץ, ובפסקי הדין הייתה בדרך-כלל תמימות-דעים רחבה בהרכבים השיפוטיים בתגובה לעתירות שהוגשו.

בנוסף, למרות פסיקות בולטות בתחומי השחיתות השלטונית עוד בתחילת שנות ה-90, בג"ץ נמנע מקבלת עתירה שביקשה להביא בזמנו לנבצרות ראש הממשלה דאז, בנימין נתניהו. גם בעתירות השונות נגד המשך כהונת נתניהו כראש ממשלה דאז, לא התגלו מחלוקות של ממש בין שופטים ושופטות "אקטיביסטיים" לבין עמיתיהם.

בשורת נושאים ציבוריים אחרים שהגיעו בעתירות לבג"ץ, היה בית המשפט העליון נחרץ יותר ועודד שינויים חברתיים. כך למשל בתחומים של יותר שוויון מגדרי או שוויון לקהילה הלהט"בית ובתחומים של גיור דתי ויחסי דת מדינה.

לפיכך, רשימת המינויים האפשריים, איכותית ככל שתהיה, אינה מבטיחה כל תמורה של ממש במגמות שכבר מסתמנות, שתלויות יותר במגבלות המוסדיות על בית המשפט ופחות בהרכב האישי שלו.

חשוב עוד לזכור שבמינויים שיפוטיים יש לפעמים הפתעות. דוגמה קלסית היא כמובן שופט בית המשפט העליון האמריקאי ארל וורן. מינויו כשופט שמרני לא ניבא את היותו רפורמטור אמיץ-לב שהביא לעשור של פסיקות מהפכניות משפטית שתרמו לשינויים בחברה האמריקאית, במיוחד בכל האמור לזכויותיו האזרחיות של המיעוט האפרו-אמריקאי. ואצלנו - אכן דרמה אבל עם השלכות מוגבלות ואולי בעתיד גם הפתעות.

הכותב הוא משפטן, לשעבר דיקן הפקולטה למשפטים והמשנה לרקטור, אוניברסיטת חיפה. לשעבר פרופסור מן המניין למשפט וחברה ומשפט השוואתי באוניברסיטת וושינגטון. מלמד, חוקר ומפרסם בתחומי משפט, חברה וממשל

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית