גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר האקלים? הגופים הפיננסיים בישראל משקיעים מעל 50 מיליארד שקל בדלקים מאובנים

לפי הבדיקה שביצע פורום "כסף נקי", קופות הפנסיה, הגמל והביטוח של המוסדיים המובילים בארץ משקיעות למעלה מ-50 מיליארד שקל במניות ובאג"ח קונצרני של תעשיית הדלקים המאובנים ● אלטשולר שחם מדורג כגוף הנקי ביותר, ואילו במקום האחרון נמצא ילין לפידות

זיהום אוויר / צילום: Shutterstock, Roschetzky Photography
זיהום אוויר / צילום: Shutterstock, Roschetzky Photography

לפני חודשים בודדים התריע דוח הפאנל הבין ממשלתי לשינויי אקלים של האו"ם: ההתחממות הגלובלית גובה מחיר כבד מהאנושות וממערכות כדור הארץ. השלכות המשבר האקלימי והאקולוגי כבר נותנות את אותותיהן בכל אזור בכדור הארץ, וכדי להימנע מהשלכות מרחיקות לכת אותן תזמן התחממות שתחצה את המעלה וחצי, על האנושות לבצע שינויים דרמטיים ולצמצם במחצית לפחות את גזי החממה הנפלטים בשל פעילותה עד 2030, ולהפסיקם באופן מוחלט עד 2050.

לשינוי העיקרי יידרשו מערכות החשמל והתחבורה, המסתמכות כיום באופן נרחב על דלקים מאובנים המחממים את כדור הארץ. לכן כ-200 מדינות חתמו על הסכם פריז, המעגן את נכונותן של המדינות השונות לבצע טרנספורמציה משימוש בדלקים מזהמים הפוגעים באקלים, לאנרגיה מתחדשת. לכך נרתמות גם חברות רבות ברחבי העולם, המבצעות צעדים להפחתת פליטות גזי החממה שלהן. אך מה חלקם של גופי הפנסיה, הגמל והביטוח של המוסדיים בישראל בטרנספורמציה הנדרשת ובהתמודדות עם משבר האקלים, המשנה את תנאי המשחק?

משבר האקלים הוא גם בעל השלכות כלכליות נרחבות ומייצר סיכונים גוברים עבור המשקיעים, הנדרשים לנהל סיכונים הנוגעים לעליית גובה פני הים, שריפות גוברות, בצורות המשפיעות על מערכות המזון והחיים, שיטפונות והצפות הפוקדים בעוצמה אזורים רבים ועוד. לכך, מצטרף שינוי נוסף של רגולציה הכרוכה במעבר לכלכלה מאופסת פחמן, כמו גם שאלות הנוגעות לאחריות התאגידית של גופים כלכליים למשבר, באמצעות מימון לצמיחת חברות הדלקים המאובנים. 

50 מיליארד שקל בדלקים מאובנים 

בשנתיים האחרונות גוברת הדרישה מקופות הפנסיה, הגמל והביטוח מצד אזרחים למשיכת השקעות מתעשיית הדלקים המאובנים, והפנייתן לתעשיות בנות-קיימא שאינן פוגעות באקלים או בבריאות. בישראל, מפרסם היום פורום "כסף נקי", המהווה קואליציה של 28 ארגוני סביבה וחברה, את מידת מעורבותם של גופי ההשקעה המוסדיים בישראל במשבר האקלים דרך השקעה בתאגידי דלקים פוסיליים. חברי הפורום עוסקים בהיבטים הפיננסיים של ההתמודדות עם משבר האקלים, ופועלים מול גופים פיננסיים כדי לעודד הסטת השקעות לאפיקים בני-קיימא.

לפי הבדיקה שביצעו חברי הפורום, קופות הפנסיה, הגמל והביטוח של המוסדיים המובילים בארץ משקיעות למעלה מ-50 מיליארד שקל במניות ובאג"ח קונצרני של תעשיית הדלקים המאובנים. עשרה מתוך אחד עשר המוסדיים הגדולים חשופים חשיפת יתר לסקטור הפוסילי בהשוואה לחלקו במדדים העולמיים S&P 500 ו-MSCI ACWI. הפורום אף דירג את המוסדיים בהתאם להחזקותיהם הפוסיליות ומדיניות ההשקעה שלהם: במקום הראשון נמצא בית ההשקעות אלטשולר שחם המדורג כגוף הנקי ביותר, ואילו במקום האחרון נמצא ילין לפידות.

המדד אותו ייצרו חברי הפורום מתייחס להשקעות בפועל ולמדיניות הסטת השקעות - ככל שכזו קיימת. ואומנם, הוא משכלל רק את ניירות הערך הסחירים - מניות ואג"ח קונצרני - המופיעים בדיווח הרבעוני של המוסדיים כמושקעים בתעשייה הפוסילית. זאת, כאשר עסקאות שונות, דוגמת מימון פיתוח מאגרי גז או נפט, חשופות לציבור רק ככל שהן מפורסמות בכלי התקשורת.

אלטשולר שחם, הגוף המוסדי המשקיע את הסכומים הנמוכים ביותר בחברות הדלקים המאובנים, מדורג עם 5.05% מתוך תיק ההשקעות חשוף לדלקים מאובנים במניות ובאג"ח קונצרני. השנה הודיע בית ההשקעות כי לא יבצע השקעות חדשות בגז, נפט ופחם.

במקום השני מדורג בית ההשקעות פסגות (שפעילותו נרכשה השנה על-ידי אלטשולר שחם) עם 8.54% חשיפה, ולאחריו מיטב דש (9.23%), כלל (10.36%), מגדל (10.59%), הלמן אלדובי (11.14%), הראל (11.36%), מור (11.54%), הפניקס (12.64%), מנורה (13.47) ולבסוף ילין לפידות, עם 16.56% חשיפה להשקעות בדלקים שתורמים להתחממות הגלובלית ולזיהום האוויר. מגדל, אגב כך, עם חשיפה פוסילית נוכחית של 10.59%, הייתה הראשונה להתחייב להסטת השקעות מלאה מדלקים פוסיליים עד שנת 2030, בקצב של לפחות 10% בשנה.

לפי בדיקת פורום "כסף נקי", כספי החוסכים המופקדים בידי כל המוסדיים למעט אלטשולר שחם חשופים חשיפת יתר לסקטור הפוסילי, בהשוואה לחלקו במדד S&P 500 וכן במדד העולמי MSCI ACWI. החשיפה גבוהה במיוחד באג"ח הקונצרני, שם מחזיקים המוסדיים כולם למעלה מ-10% אג"חים פוסיליים מהארץ ומהעולם.

"ההשקעות האלה מסכנות גם את הסביבה וגם את כספי העמיתים. מי שיתעורר מאוחר מדי, עלול למצוא עצמו מושקע במאגרי נפט וגז שערכם הולך ופוחת", אומר בפורום "כסף נקי". "רק לאחרונה התבשרנו שנאוויטס (שותפות חיפושי הנפט והגז) השיגה את המימון הנדרש לפיתוח מאגר שננדואה, מאגר נפט בארה"ב אשר צפוי להתחיל לפעול בשנת 2024. מתוך עלות פיתוח כוללת של 1.8 מיליארד דולר, חברות ישראליות יממנו 510 מיליון דולר (בנק הפועלים, הפניקס, מזרחי טפחות, מיטב דש, מנורה ומור הם אלה אשר יעניקו את המימון הנדרש, ש.א). כל זאת, ללא שקיפות ציבורית".

ב"כסף נקי" מביעים אכזבה מכך שגם גופים הנוהגים להתהדר כלפי חוץ בהצהרות סביבתיות -מעניקים מימון נדיב להקמת תשתיות ושימוש בדלקים מאובנים, שיהוו למעשה עובדה קיימת בשטח עשרות שנים קדימה. "אנו קוראים למוסדיים לפעול בשקיפות ולחשוף את ההלוואות שהם נותנים, מידי רבעון, לכל לפחות ברמת הסקטור. מדובר בכספי הפנסיה של כולנו. כספי הציבור הישראלי לא צריכים לממן תאגידים פוסיליים ובוודאי שלא פיתוח של מאגרי נפט חדשים", אומרים בפורום. "יוזמות מסוג זה אחראיות באופן ישיר למשבר האקלים ופוגעות בעתידנו". 

ומה בעולם? 

בעולם, גוברת המגמה של הסטת השקעות מדלקים מזהמים. רק בחודש שעבר הודיעה אוניברסיטת הרווארד כי קרן ההשקעות שלה, המנהלת 42 מיליארד דולר, תפסיק להשקיע בפחם, נפט וגז. זאת, לאחר שבמשך שנים התנגדה הרווארד לקריאות להפסיק את המימון לחברות נפט וגז למרות דרישות סטודנטים רבים, בוגרים ופעילי אקלים. "עלינו לפעול כעת כאזרחים, כמלומדים וכמוסד להתמודד עם המשבר הזה בחזיתות רבות ככל שעומדות לרשותנו", אמר נשיא הרווארד, לארי באקו, בהצהרה לקהילת האוניברסיטה. בהצהרתו, הוא הדגיש כי האוניברסיטה סיימה את כל ההשקעות הישירות בחברות אשר מחפשות אחר דלקים מאובנים או מפתחות אותן, ולא תשקיע שוב בסקטור זה.

כיצד הציבור הרחב רואה את הדברים? סקר מעניין שבוצע לאחרונה במכון הישראלי לדמוקרטיה במסגרת פרויקט 2050, יכול לשפוך אור על הנושא. הסקר שהתבצע בחודש יוני האחרון בודק אומנם את מידת אחריותם של גופים שונים להתמודדות עם זיהום האוויר בעיניי הציבור, אך מרבית זיהום האוויר נגרם בשל השימוש בדלקים מאובנים (פחם, נפט וגז) בסקטורים השונים - מתחבורה, לחשמל ותעשייה.

לפי הסקר, יותר ממחצית מהציבור רואה את הקשר שבין השקעות הגופים הפיננסיים והבנקים לבין הפחתת זיהום האוויר: כ-55% מהם רואים בגופים הללו אחראים במידה רבה עד רבה מאוד להפחתת זיהום האוויר. עם זאת, שיעורים אלה נמוכים משמעותית ביחס לאחריות שהציבור מייחס לגופים אחרים.

את האחריות המשמעותית ביותר לטיפול בזיהום האוויר בישראל, מייחס הציבור במידה רבה או במידה רבה מאור לחברות הגז והנפט ולתחנות הכוח (81%), ולאחר מכן התעשייה הישראלית (78%) ומשרד האנרגיה (74%). במקום הרביעי נמצא משרד התחבורה (73%) ,במקום בחמישי המשרד להגנת הסביבה (72%), ורק לאחריהם ממשלת ישראל (66%).

דפנה אבירם ניצן, מנהלת מרכז ממשל וכלכלה, מחברת בין הדברים, ואומרת כי "הציבור בישראל טרם הפנים שיש ביכולתו להשפיע על התנהגות החברות באמצעות דרישה לקבל דיווח לגבי טביעת הרגל הפחמנית של תיק השקעותיו והסטת השקעותיו לתחומים הירוקים באמצעות קרנות הפנסיה, ההשתלמות, קרנות נאמנות, חסכונות בבנקים ועוד.

"כדי שהציבור יוכל לנתב את השקעותיו לחברות הירוקות יש לפתח בישראל את כללי הגילוי והדיווח של חברות בהקשר זה. באירופה עוסקים בימים אלו בסטנדרטיזציה של אופן המדידה של מידת הזיהום/ירוק של מוצרים וברגע שהתהליך יושלם תתקצר הדרך גם לציבור בישראל להשתמש בכלי הזה לניתוב ההשקעות. המצב כיום לא מאפשר קבלת תמונת מצב אמינה לגבי מידת הייצור ה"ירוק" של כל חברה ויש חשש שחברות יציגו עצמן ככאלו ללא הצדקה. הרגולטורים הפיננסיים בישראל מודעים למגמה ובוחנים בימים אלו דרכים להתאים את הרגולציה בישראל למגמה העולמית".

עוד כתבות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזיג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה ● חברת הלואו קוסט לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות, בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על הביטולים לטיסות באיי יוון ויעדים קרובים נוספים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

"למכור את המניות במאי ולצאת"? בוול סטריט כבר לא מאמינים באימרה הישנה

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס עולה ב-0.1% ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן, היום / צילום: חיים צח-לע''מ

בלינקן הגיב בביטול לדברי נתניהו על מבצע ברפיח: "אנשים אומרים דברים"

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים