גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר האקלים? הגופים הפיננסיים בישראל משקיעים מעל 50 מיליארד שקל בדלקים מאובנים

לפי הבדיקה שביצע פורום "כסף נקי", קופות הפנסיה, הגמל והביטוח של המוסדיים המובילים בארץ משקיעות למעלה מ-50 מיליארד שקל במניות ובאג"ח קונצרני של תעשיית הדלקים המאובנים ● אלטשולר שחם מדורג כגוף הנקי ביותר, ואילו במקום האחרון נמצא ילין לפידות

זיהום אוויר / צילום: Shutterstock, Roschetzky Photography
זיהום אוויר / צילום: Shutterstock, Roschetzky Photography

לפני חודשים בודדים התריע דוח הפאנל הבין ממשלתי לשינויי אקלים של האו"ם: ההתחממות הגלובלית גובה מחיר כבד מהאנושות וממערכות כדור הארץ. השלכות המשבר האקלימי והאקולוגי כבר נותנות את אותותיהן בכל אזור בכדור הארץ, וכדי להימנע מהשלכות מרחיקות לכת אותן תזמן התחממות שתחצה את המעלה וחצי, על האנושות לבצע שינויים דרמטיים ולצמצם במחצית לפחות את גזי החממה הנפלטים בשל פעילותה עד 2030, ולהפסיקם באופן מוחלט עד 2050.

לשינוי העיקרי יידרשו מערכות החשמל והתחבורה, המסתמכות כיום באופן נרחב על דלקים מאובנים המחממים את כדור הארץ. לכן כ-200 מדינות חתמו על הסכם פריז, המעגן את נכונותן של המדינות השונות לבצע טרנספורמציה משימוש בדלקים מזהמים הפוגעים באקלים, לאנרגיה מתחדשת. לכך נרתמות גם חברות רבות ברחבי העולם, המבצעות צעדים להפחתת פליטות גזי החממה שלהן. אך מה חלקם של גופי הפנסיה, הגמל והביטוח של המוסדיים בישראל בטרנספורמציה הנדרשת ובהתמודדות עם משבר האקלים, המשנה את תנאי המשחק?

משבר האקלים הוא גם בעל השלכות כלכליות נרחבות ומייצר סיכונים גוברים עבור המשקיעים, הנדרשים לנהל סיכונים הנוגעים לעליית גובה פני הים, שריפות גוברות, בצורות המשפיעות על מערכות המזון והחיים, שיטפונות והצפות הפוקדים בעוצמה אזורים רבים ועוד. לכך, מצטרף שינוי נוסף של רגולציה הכרוכה במעבר לכלכלה מאופסת פחמן, כמו גם שאלות הנוגעות לאחריות התאגידית של גופים כלכליים למשבר, באמצעות מימון לצמיחת חברות הדלקים המאובנים.

50 מיליארד שקל בדלקים מאובנים

בשנתיים האחרונות גוברת הדרישה מקופות הפנסיה, הגמל והביטוח מצד אזרחים למשיכת השקעות מתעשיית הדלקים המאובנים, והפנייתן לתעשיות בנות-קיימא שאינן פוגעות באקלים או בבריאות. בישראל, מפרסם היום פורום "כסף נקי", המהווה קואליציה של 28 ארגוני סביבה וחברה, את מידת מעורבותם של גופי ההשקעה המוסדיים בישראל במשבר האקלים דרך השקעה בתאגידי דלקים פוסיליים. חברי הפורום עוסקים בהיבטים הפיננסיים של ההתמודדות עם משבר האקלים, ופועלים מול גופים פיננסיים כדי לעודד הסטת השקעות לאפיקים בני-קיימא.

לפי הבדיקה שביצעו חברי הפורום, קופות הפנסיה, הגמל והביטוח של המוסדיים המובילים בארץ משקיעות למעלה מ-50 מיליארד שקל במניות ובאג"ח קונצרני של תעשיית הדלקים המאובנים. עשרה מתוך אחד עשר המוסדיים הגדולים חשופים חשיפת יתר לסקטור הפוסילי בהשוואה לחלקו במדדים העולמיים S&P 500 ו-MSCI ACWI. הפורום אף דירג את המוסדיים בהתאם להחזקותיהם הפוסיליות ומדיניות ההשקעה שלהם: במקום הראשון נמצא בית ההשקעות אלטשולר שחם המדורג כגוף הנקי ביותר, ואילו במקום האחרון נמצא ילין לפידות.

המדד אותו ייצרו חברי הפורום מתייחס להשקעות בפועל ולמדיניות הסטת השקעות - ככל שכזו קיימת. ואומנם, הוא משכלל רק את ניירות הערך הסחירים - מניות ואג"ח קונצרני - המופיעים בדיווח הרבעוני של המוסדיים כמושקעים בתעשייה הפוסילית. זאת, כאשר עסקאות שונות, דוגמת מימון פיתוח מאגרי גז או נפט, חשופות לציבור רק ככל שהן מפורסמות בכלי התקשורת.

אלטשולר שחם, הגוף המוסדי המשקיע את הסכומים הנמוכים ביותר בחברות הדלקים המאובנים, מדורג עם 5.05% מתוך תיק ההשקעות חשוף לדלקים מאובנים במניות ובאג"ח קונצרני. השנה הודיע בית ההשקעות כי לא יבצע השקעות חדשות בגז, נפט ופחם.

במקום השני מדורג בית ההשקעות פסגות (שפעילותו נרכשה השנה על-ידי אלטשולר שחם) עם 8.54% חשיפה, ולאחריו מיטב דש (9.23%), כלל (10.36%), מגדל (10.59%), הלמן אלדובי (11.14%), הראל (11.36%), מור (11.54%), הפניקס (12.64%), מנורה (13.47) ולבסוף ילין לפידות, עם 16.56% חשיפה להשקעות בדלקים שתורמים להתחממות הגלובלית ולזיהום האוויר. מגדל, אגב כך, עם חשיפה פוסילית נוכחית של 10.59%, הייתה הראשונה להתחייב להסטת השקעות מלאה מדלקים פוסיליים עד שנת 2030, בקצב של לפחות 10% בשנה.

לפי בדיקת פורום "כסף נקי", כספי החוסכים המופקדים בידי כל המוסדיים למעט אלטשולר שחם חשופים חשיפת יתר לסקטור הפוסילי, בהשוואה לחלקו במדד S&P 500 וכן במדד העולמי MSCI ACWI. החשיפה גבוהה במיוחד באג"ח הקונצרני, שם מחזיקים המוסדיים כולם למעלה מ-10% אג"חים פוסיליים מהארץ ומהעולם.

"ההשקעות האלה מסכנות גם את הסביבה וגם את כספי העמיתים. מי שיתעורר מאוחר מדי, עלול למצוא עצמו מושקע במאגרי נפט וגז שערכם הולך ופוחת", אומר בפורום "כסף נקי". "רק לאחרונה התבשרנו שנאוויטס (שותפות חיפושי הנפט והגז) השיגה את המימון הנדרש לפיתוח מאגר שננדואה, מאגר נפט בארה"ב אשר צפוי להתחיל לפעול בשנת 2024. מתוך עלות פיתוח כוללת של 1.8 מיליארד דולר, חברות ישראליות יממנו 510 מיליון דולר (בנק הפועלים, הפניקס, מזרחי טפחות, מיטב דש, מנורה ומור הם אלה אשר יעניקו את המימון הנדרש, ש.א). כל זאת, ללא שקיפות ציבורית".

ב"כסף נקי" מביעים אכזבה מכך שגם גופים הנוהגים להתהדר כלפי חוץ בהצהרות סביבתיות -מעניקים מימון נדיב להקמת תשתיות ושימוש בדלקים מאובנים, שיהוו למעשה עובדה קיימת בשטח עשרות שנים קדימה. "אנו קוראים למוסדיים לפעול בשקיפות ולחשוף את ההלוואות שהם נותנים, מידי רבעון, לכל לפחות ברמת הסקטור. מדובר בכספי הפנסיה של כולנו. כספי הציבור הישראלי לא צריכים לממן תאגידים פוסיליים ובוודאי שלא פיתוח של מאגרי נפט חדשים", אומרים בפורום. "יוזמות מסוג זה אחראיות באופן ישיר למשבר האקלים ופוגעות בעתידנו".

ומה בעולם?

בעולם, גוברת המגמה של הסטת השקעות מדלקים מזהמים. רק בחודש שעבר הודיעה אוניברסיטת הרווארד כי קרן ההשקעות שלה, המנהלת 42 מיליארד דולר, תפסיק להשקיע בפחם, נפט וגז. זאת, לאחר שבמשך שנים התנגדה הרווארד לקריאות להפסיק את המימון לחברות נפט וגז למרות דרישות סטודנטים רבים, בוגרים ופעילי אקלים. "עלינו לפעול כעת כאזרחים, כמלומדים וכמוסד להתמודד עם המשבר הזה בחזיתות רבות ככל שעומדות לרשותנו", אמר נשיא הרווארד, לארי באקו, בהצהרה לקהילת האוניברסיטה. בהצהרתו, הוא הדגיש כי האוניברסיטה סיימה את כל ההשקעות הישירות בחברות אשר מחפשות אחר דלקים מאובנים או מפתחות אותן, ולא תשקיע שוב בסקטור זה.

כיצד הציבור הרחב רואה את הדברים? סקר מעניין שבוצע לאחרונה במכון הישראלי לדמוקרטיה במסגרת פרויקט 2050, יכול לשפוך אור על הנושא. הסקר שהתבצע בחודש יוני האחרון בודק אומנם את מידת אחריותם של גופים שונים להתמודדות עם זיהום האוויר בעיניי הציבור, אך מרבית זיהום האוויר נגרם בשל השימוש בדלקים מאובנים (פחם, נפט וגז) בסקטורים השונים - מתחבורה, לחשמל ותעשייה.

לפי הסקר, יותר ממחצית מהציבור רואה את הקשר שבין השקעות הגופים הפיננסיים והבנקים לבין הפחתת זיהום האוויר: כ-55% מהם רואים בגופים הללו אחראים במידה רבה עד רבה מאוד להפחתת זיהום האוויר. עם זאת, שיעורים אלה נמוכים משמעותית ביחס לאחריות שהציבור מייחס לגופים אחרים.

את האחריות המשמעותית ביותר לטיפול בזיהום האוויר בישראל, מייחס הציבור במידה רבה או במידה רבה מאור לחברות הגז והנפט ולתחנות הכוח (81%), ולאחר מכן התעשייה הישראלית (78%) ומשרד האנרגיה (74%). במקום הרביעי נמצא משרד התחבורה (73%) ,במקום בחמישי המשרד להגנת הסביבה (72%), ורק לאחריהם ממשלת ישראל (66%).

דפנה אבירם ניצן, מנהלת מרכז ממשל וכלכלה, מחברת בין הדברים, ואומרת כי "הציבור בישראל טרם הפנים שיש ביכולתו להשפיע על התנהגות החברות באמצעות דרישה לקבל דיווח לגבי טביעת הרגל הפחמנית של תיק השקעותיו והסטת השקעותיו לתחומים הירוקים באמצעות קרנות הפנסיה, ההשתלמות, קרנות נאמנות, חסכונות בבנקים ועוד.

"כדי שהציבור יוכל לנתב את השקעותיו לחברות הירוקות יש לפתח בישראל את כללי הגילוי והדיווח של חברות בהקשר זה. באירופה עוסקים בימים אלו בסטנדרטיזציה של אופן המדידה של מידת הזיהום/ירוק של מוצרים וברגע שהתהליך יושלם תתקצר הדרך גם לציבור בישראל להשתמש בכלי הזה לניתוב ההשקעות. המצב כיום לא מאפשר קבלת תמונת מצב אמינה לגבי מידת הייצור ה"ירוק" של כל חברה ויש חשש שחברות יציגו עצמן ככאלו ללא הצדקה. הרגולטורים הפיננסיים בישראל מודעים למגמה ובוחנים בימים אלו דרכים להתאים את הרגולציה בישראל למגמה העולמית".

עוד כתבות

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● המניות הדואליות חוזרות בפערים קטנים ● הבוקר: ירידות באסיה, עליות קטנות בחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ויורד מתחת ל-3.13 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● אמזון עקפה את וולמארט והפכה לחברה הגדולה בעולם לפי הכנסות ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון