גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרבה יותר תושבים, פחות רכבים: ההחלטה החדשה שתצופף את הערים

המועצה הארצית לתכנון ובנייה מעדכנת את התקנות המגבילות את השטח לנפש בערים, במטרה להוסיף עוד 1.5 מיליון יחידות דיור עד שנת 2040 ● בינתיים ההחלטה מתקבלת בברכה, אבל זירת המתנגדים תיבחן עם אישור התוכנית בוועדות המחוזיות שיקבעו את פרטיה

תל אביב. נקודת המוצא של התוכנית היא שעד שנת 2040 יש להוסיף עוד 1.5 מיליון יחידות דיור בישראל / צילום: כדיה לוי
תל אביב. נקודת המוצא של התוכנית היא שעד שנת 2040 יש להוסיף עוד 1.5 מיליון יחידות דיור בישראל / צילום: כדיה לוי

בישיבת המועצה הארצית שהתקיימה השבוע נדון לראשונה תיקון מס' 4 לתוכנית המתאר הארצית תמ"א 35. התיקון, שמציע פוטנציאל תוספת של יחידות דיור לכל תוכנית חדשה, יגרום לכך שכל הישובים שאנחנו מכירים יהפכו להרבה יותר צפופים. התיקון הוצג השבוע בפני המועצה הארצית ומועבר עתה לעיון וביקורת הוועדות המחוזיות.

הסיבות: גידול האוכלוסייה ומשבר האקלים

נקודת המוצא של התוכנית היא שעד שנת 2040 יש להוסיף עוד 1.5 מיליון יחידות דיור בישראל. הכלי שיאפשר את היעד הוא ציפוף משמעותי של הישובים הקיימים. המועצה הארצית לתכנון ולבנייה מסבירה את המהלך ככזה שנועד להיערכות המדינה להכפלת האוכלוסייה בישראל. כמו כן, המהלך אמור לאפשר את צמצום השימוש ברכב הפרטי, כך שתתאפשר התניידות נוחה יותר והקטנת זיהום האוויר בערים.

הצפיפות נמדדת באמצעות השאלה: כמה אנשים יכולים לגור בקילומטר רבוע. בעגה המקצועית הנושא מכונה "צפיפות ברוטו".

ההבחנה בין המרכז לפריפריה

עדכון הצפיפויות לפי תיקון מס' 4, קובע הבחנה בין מרכז הארץ, הפריפריה והאזורים המרוחקים. לפי המתווה שמקדם מינהל התכנון, במרכז הארץ ייקבעו ערכי צפיפות גבוהים יותר ולא תותר הרחבה של ישובים. בפריפריה ייקבעו ערכי צפיפות בינוניים וקריטריונים לאפשרות הרחבת ישובים. באזורים המרוחקים ייקבעו ערכי צפיפות נמוכים יחסית ותתאפשר הרחבה גאוגרפית של ישובים.

כך למשל, בישובים שיש בהם מעל 500,000 איש (ירושלים ותל אביב), או שנמצאים בלב מטרופולין תל אביב, תותר צפיפות מקסימלית של 30,000 איש לקמ"ר. צפיפות נטו של 30 יחידות דיור לדונם במרקם אינטנסיבי. במרקם רגיל תותר צפיפות של 20 יחידות דיור לדונם. לשם השוואה בשנת 2010 היתה הצפיפות באזור דיזנגוף סנטר, מרכז תל אביב, 11 יחידות דיור לדונם. הצפיפות בשכונות הירוקות בכפר סבא עומדת על כ-4 יחידות דיור לדונם. בשכונת אם המושבות בפתח תקווה - 6.3 יחידות דיור לדונם.

בישובים שגודלם בין 200,000 איש ל-500,000 איש (באר שבע, חיפה, פתח תקווה) תותר צפיפות ברוטו של 25,000 איש לקמ"ר. כלומר, צפיפות נטו של 20 יחידות דיור במרקם אינטנסיבי, ו-16 יחידות דיור במרקם רגיל.

האדריכלית אילנה רודשבסקי, ממינהל התכנון, מסבירה שהמהלך האחרון דרמטי משום ששיטת החישוב השתנתה מחישוב כמה יחידות דיור יש בדונם במגרש שמיועד למגורים, לצפיפות ברוטו. כלומר, השטח שנכלל כעת לצורך החישוב כולל גם כבישים, פארקים, שטחי מסחר ותעסוקה: "החלטנו להסתכל על כל סביבת המגורים ולא רק על מגרשי המגורים. הדיון בברוטו מאפשר לנו להגיע לצפיפויות גבוהות שמאפשרות איכות חיים עירונית גבוהה יותר בקירבת הבית".

דלית זילבר, מנכ''לית מינהל התכנון. ''מאמינים בהתכנסות פנימה לתוך הערים'' / צילום: איל יצהר

מנכ"לית מינהל התכנון, דלית זילבר הכריזה: "השינוי יוביל מהפכה בארגון מחדש של המרחב העירוני, באופן שיביא לשיפור איכות חיי התושב. אנחנו רוצים מרחב עירוני פעיל לאורך כל שעות היום, זאת, תוך נגישות מרבית לתחבורה ציבורית ולשירותים עירוניים. מדובר גם באחד הצעדים הראשונים שנוקטת המדינה כדי להילחם במשבר האקלים - בהמשך נטפל גם בצפיפויות במרחב הכפרי".

"צריך להגביל גם את תוספת התושבים במרכז"

האדריכלית נעמה מליס, שמייעצת למינהל התכנון, מסבירה כי "בסופו של דבר, התיקון נועד לוודא ששכונות מגורים חדשות בישראל יהיו צפופות מספיק כדי שאפשר יהיה לשרת את מרביתן בידי תחבורה ציבורית יעילה. הקשר בין כמות האנשים שנמצאים באזור מסויים, והיכולת לשרת את אותו אזור בתחבורה ציבורית היא המניע המרכזי לתיקון. תוצרים נוספים, ראויים וחשובים, הם שרותי הציבור. זה ברור שבאזור צפוף מספיק גם אלה יותר איכותיים ובמרחק הליכה". מליס מבהירה שהתיקון פחות משמעותי לאזורים בנויים קיימים שעוברים התחדשות עירונית (פינוי בינוי), שמתוכננת על פי סטנדרט ציפוף גבוה.

 

מליס מוסיפה: "המהלך הזה שמוביל מינהל התכנון מאוד חיובי, אבל אני חושבת שזה היה נכון להגביל תוספת אוכלוסייה למקומות שבהם ניתן לשרת את האוכלוסייה בשירותים ברמה גבוהה, שזה אומר נגישות לשירותים ציבוריים, תעסוקה ותחבורה ציבורית. צריך לעשות כל מאמץ שההכפלה של כמות התושבים, שאנחנו צפויים לה ב-20 השנים הקרובות, תנוצל ליצירת מרחב עירוני איכותי. שהצורך להשתמש ברכב יעלם. אין הגיון להוסיף אוכלוסייה במקומות שבהם אנחנו יודעים מראש שלא תהיה תעסוקה ונגישות לתחבורה ציבורית. זה פשוט לדון אותם לסוג של אומללות".

"למה לוותר על תוכניות שלא מומשו"

אסף זנזורי, רכז מדיניות התכנון בחברה להגנת הטבע אמנם תומך בתוכנית, אך גם מותח עליה ביקורת: "מבחינתנו ייעול השימוש בקרקע על ידי הגדלת הצפיפות ברוטו תביא לשיפור גם באיכות החיים העירוניים וגם בשמירה על השטחים הפתוחים. בסופו של דבר, היום אנחנו מדינה שהשטח שלה מאוד קטן והיא בונה בצפיפות מאוד נמוכה. הכלי הזה הוא הדרך לשפר את המצב. מצד שני, צריך לקחת תוכניות ישנות ולקרוא להן חזרה לתכנון מחודש ולהוספה של יחידות דיור. הגדלת הצפיפות ושיפור ייעול הקרקע רק ישביח אותן. למה לוותר על תוכניות שלא מומשו? אני לא רואה סיבה לוותר על זה".

נכון לרגע זה אין מתנגדים למהלך, והוא מתקבל יחסית בברכה. זאת, בעיקר בגלל ההשוואה לערים אחרות בעולם. ספק אם התוכנית תעבור חלק בוועדות המחוזיות.

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל