גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חכו עד 2028, לפחות: כל הסיבות לעיכובים בקו הירוק של הרכבת הקלה

עבודות הקו הירוק של תל אביב יגיעו בשבוע הבא לכיכר רבין ● הקו צפוי להתעכב בכמעט שנה, בעיקר בגלל מחלוקות בין חברת הקבלן של נת"ע לחברות תשתית

בתוך תחנות הרכבת הקלה / צילום: איל יצהר
בתוך תחנות הרכבת הקלה / צילום: איל יצהר

אחרי עיכובים רבים, עבודות הקו הירוק של הרכבת הקלה צפויות להגיע בשבוע הבא לכיכר רבין. מבדיקת גלובס עולה כי מועד ההפעלה של הקו הירוק יידחה בעוד תשעה חודשים.

הסיבה הישירה לדחייה הזו נעוצה במחלוקות בין חברות התקשורת והתשתיות לבין חברת הקבלן הסינית CSCEC, שנבחרה לבצע את שלב האינפרה 1 של הפרויקט. מדובר בשלב הראשוני שכולל הכנה של התשתיות למיזם לרבות פינוי והסדרת תשתיות הולכה כמו מים, ביוב, תקשורת, גז ועוד. לפי טענות שהועלו בפני גלובס, החברות, כמו בזק, פרטנר וחברת החשמל מערימות קשיים שונים מול ניסיונות חברת הקבלן להעתיק את התשתיות בתוואי הרכבת הקלה. מנגד, אומר גורם בתחום, לא נראה כי בחברה הממשלתית נת"ע (נתיבי תחבורה עירוניים), שמנהלת את המיזם, עושים מספיק כדי לפתור את המצב.

הקו הירוק הוא אחד משלושת קווי הרכבת הקלה שמתוכננים בגוש דן. הצפי הרשמי והעדכני של נת"ע הוא כי הקו ייפתח באמצע 2027 והקו הסגול צפוי לפעול מסוף 2026. הקו הקרוב ביותר להפעלה הוא הקו האדום, שמחבר בין פתח תקווה לבת ים וצפוי להיפתח בנובמבר 2022. גורמים המעורים במיזם צופים גם בו עיכוב נוסף של בין מספר שבועות למספר חודשים.

 

חברות התשתית מקשות

מבט על לוחות הזמנים של CSCEC מצביע על מורכבות הקו הירוק שמעל 7 ק"מ ממסלולו הם תת-קרקעיים. החברה החלה לפעול בנובמבר 2019, כאשר הצפי לסיום העבודות שלה נקבע לאפריל 2024 (3 שנים לפני הצפי לפתיחת הקו). כל עיכוב בלוחות הזמנים שנקבעו מול נת"ע, עשוי להוביל לקנס עבור חברת הקבלן בגובה 30 אלף שקל ליום. על כן, כשקבלנים נתקלים בבעיות שעשויות להשפיע על לוחות הזמנים שבאחריותם, הם פועלים להצגת תביעות שכנגד, בגין אירועים לא צפויים שנתגלעו תוך כדי העבודות.

הליכים מעין זה בין הקבלן הסיני לנת"ע בקו הירוק כבר הובילו בפועל לדחייה מוסכמת על ידי הצדדים של שלושה חודשים, כך שכיום תאריך סיום העבודות הרשמי למקטע המרכזי של הקו הירוק נקבע ליולי 2024. נוכח טענות לגרירת רגליים מצד חברות התשתיות השונות, יש כיום כאמור צפי להתארכות שלב האינפרה 1 בעוד חצי שנה לפחות.
בעוד שהחברה הסינית כמעט וסיימה את התכנון, הביצוע סביב התחנות העתידיות מתעכב.

כך למשל, סביב האזור שבו תיבנה תחנת כיכר רבין, נקלע הקבלן הסיני למחלוקת מול חברת פרטנר. במהלך העבודות התגלה כי פרטנר עושה שימוש בתשתיות של בזק ברחוב מלכי ישראל הצמוד. לצורך העתקת התשתיות, בפרטנר דרשו שייבנו עבורם תשתיות ייעודיות ברחוב. בשיחה שקיימנו עם אחד מבעלי חברת ניהול הנדסית, שמעורב גם בפרויקט הקו הירוק, הוא מודה כי אכן יש קושי בהתנהלות מול חברות התשתיות, אך טוען כי "מדובר בחברות עם תשתית קיימת ופועלת ופתאום מבקשים מהם להרוס הכל ולבנות מחדש. הגיוני שיהיו להן דרישות".

במקרה אחר, סביב הפורטל בנורדאו נתקלה CSCEC בעיכובים ממושכים מול חברת החשמל. מבדיקתנו, גם אחרי שהחברה סידרה את העניינים הכספיים והתכנוניים למימון העתקת קווי המתח מול חברת החשמל, צץ מכשול חדש: מחלקת התכנון של מרחב דן בחברת החשמל ביקשה להביע הסתייגויות משלה. הדבר גרר תיאום הנדסי מחודש שאורך חודשים. גם ההתנהלות מול חברת בזק לא פשוטה, ממידע שבידינו, בחברה הבהירו כי הם יסכימו לבצע העתקת תשתיות, אך נקבו בלוחות זמנים ארוכים במיוחד של עד חצי שנה לכל מקטע.

הקו הירוק, סוקולוב חולון / צילום: נת''ע

הצעת חוק המטרו, שעברה לאחרונה בקריאה ראשונה בכנסת, מבהירה עד כמה סוגיית תיאום התשתיות קריטית למיזמי תחבורה. כך למשל בפרק שכותרתו "פעילות גורם מוסמך לקידום מיזם המטרו", נכתב בין היתר כי "גורם מוסמך ישיב לפניית חברה מבצעת בכל עניין הקשור למיזם המטרו בתוך 14 ימים". בסך הכל עשרות סעיפים כלולים תחת הנושא, שבמיזמי תשתית גדולים אחרים, דוגמת הרכבת הקלה, הם בגדר המלצה בלבד.

המאבק על המושכות

על רקע מיזמי התשתית הגדולים שהמדינה מקדמת בימים אלה, כמה מראשי חברות התחבורה הממשלתיות, ביניהן נת"ע, נתיבי איילון ורכבת ישראל, ניסו להסדיר את נושא תיאום התשתיות. במסמך משותף שהטיוטה שלו הגיעה לידי גלובס, הכותבים מציעים כי פריסת תשתיות תקשורת יבוצעו רק על ידי חברות התחבורה, בניגוד לדרישת חלק מחברות התקשורת. מוצע גם כי התעריפים לביצוע העבודות ייקבעו על ידי מחירונים של נתיבי ישראל או נתיבי איילון, ולא במשא ומתן מתמשך מול חברות התשתית, כפי שקורה היום.

ארבעה חודשים אחרי ניסוח הטיוטה, היא טרם נחתמה וגורם בכיר באחת החברות הממשלתיות שעימן שוחחנו מעריך כי המסמך לא ייחתם. זאת, בשל חוסר הסכמה בין הנהלות משרדי התחבורה והתקשורת. את המשמעות של חוסר האסדרה בתחום, נמשיך להרגיש גם בפקק שבו נעמוד ב-2027.

תגובות

מנת"ע נמסר בתגובה: "החברה פועלת שהקו הירוק יחל את פעילותו המסחרית במועד שנקבע - 2027, ללא דחיות, יעד המחייב גם את הקבלנים השונים. פרויקט הקמת תוואי הרכבת הקלה בלב ערים צפופות (חלקו בתת הקרקע), מאתגר וכרוך בתאום וסינכרון מורכב. על הקושי הרב ברתימת כלל הגורמים לפרויקט, כבר נתן המחוקק את דעתו בדיונים על חוק המטרו".

ממשרד התחבורה נמסר: "למשרד לא ידוע על דחייה שאושרה לקבלן עבודות המינהור של הקו הירוק. חברת נת"ע מחויבת לעמוד בלוח הזמנים שאושר ונקבע ל-2027".
מחברת החשמל נמסר: "בשום שלב בתהליך לא היה ולא ‘צץ’ מכשול או הסתייגות חדשה. התוכנית המקורית שסוכמה בין חברת החשמל לנת"ע היא היחידה שהועברה לאישור ולא נעשה בה כל שינוי.

"לגבי כיכר נורדאו, במהלך תיאום המערכות ולפני קבלת האישורים לתוכנית, ביצעה חברת החשמל עבודות נוספות באזור כדי לאפשר לקבלן לבצע עבודות מקדימות באתר.
"במהלך העבודות, קבלן נת"ע וקבלני משנה מטעמו פגעו מספר פעמים בתשתיות החשמל וגרמו להפסקות חשמל. עקב כך, הופסקה עבודת הקבלן בשטח עד לתיקון התקלות ולהתחייבות להמשך ביצוע העבודות בהתאם לתקנות".

מבזק נמסר: "המיזם כרוך בשינוי תוואי של מאות סיבים אופטיים הפרוסים לאורך המסלול המתוכנן. הדבר כרוך גם בתיאומים רבים מול לקוחות בזק, בין היתר מתחום הפיננסים והביטחון, שהתיאום מולם מורכב במיוחד. עם זאת, בזק עושה כל שביכולתה כדי לסייע למיזם".

מפרטנר נמסר: "החברה פועלת בתיאום מלא עם גופים ורשויות כדי להביא כמה שיותר מהר את בשורת הסיבים לכל בית ועסק בישראל".

עוד כתבות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"