גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בענף התיירות חוששים מהדרישה לבדיקת קורונה יומית לתיירים

בממשלה מתכוונים לפתוח את ישראל לתיירים בחודש הבא, אך המתווה המסתמן עשוי להתגלות כמכשול • לפי המתווה, התיירים יידרשו להיבדק לקורונה בכל יום בזמן שהותם בארץ - דרישה חריגה בנוף העולמי ● "איזה תייר יבוא לישראל אם יידרש לעבור בדיקה יומית?", אומר לגלובס סוכן נסיעות העוסק בתיירות נכנסת

נמל התעופה בן גוריון. ''״התחושה שלנו היא שמוצעים מתווים בכאילו" / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
נמל התעופה בן גוריון. ''״התחושה שלנו היא שמוצעים מתווים בכאילו" / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

הכוונה לפתיחת ישראל לתיירות בחודש נובמבר מעוררת תקווה (שוב) בקרב העוסקים בענף התיירות. עוד ועוד התבטאויות של שרי הממשלה על פתיחת שערי הארץ, הסגורים מאז מרץ 2020, לצד תאריך היעד עליו מצביע שר התיירות יואל רזבוזוב, מכוונים את הזרקור לתחילת חודש נובמבר כתאריך בו תיירים מחוסנים יוכלו להיכנס לישראל. אלא שעל פי גורמים בענף, המתווה שנמצא על השולחן הוא כזה שידרוש מהתיירים לבצע בדיקת קורונה בכל יום בזמן השהות בישראל, דרישה מופרכת למדי וחריגה בנוף העולמי.

ארצות-הברית שהכריזה על פתיחתה לתיירות מאירופה בתחילת נובמבר אחרי 18 חודשים במהלכם לא התאפשרה כניסתם מהווה כיום את המגדלור בכל הנוגע לפתיחת גבולות, כשהממשל האמריקאי קבע כי הכניסה לשטחי ארצות-הברית תתאפשר לתיירים מחוסנים בכפוף להצגת בדיקת קורונה.

מדוע בישראל - שכבר ניסתה את המודל הסרולוגי לתיירים (במסגרת פיילוט כניסת קבוצות לישראל) - מנסה משרד הבריאות להחמיר ולהקשות על כניסת תיירים? הנימוק הבריאותי גובר על כל שיקול, אלא שיש לבחון באילו אמצעי זהירות נוקטות מדינות אחרות, בדגש על האבחנה הברורה שיש בין תיירים מחוסנים ללא מחוסנים. באירופה למשל עוד ועוד מדינות "סומכות" על החיסונים ומוותרות על בדיקות קורונה כתנאי כניסה אליהן. דרישה לבדיקה יומית תרחיק מטבעה תיירים ותשאיר את המעגלים של מי שחייב לנסוע (קרובי משפחה וכיוצ').

"איזה תייר יבוא לישראל אם יידרש לעבור בדיקה יומית?"

בכנס התעופה הבינלאומי של ארגון התעופה יאט"א הנערך בימים אלה בבוסטון, המנטרה שחוזרת על עצמה בכל פאנל מתייחסת להסרת מגבלות והתרת כניסת תיירים מחוסנים בין מדינות לאישוש הכלכלה בענפי התיירות והתעופה ובכלל. השאיפה של אנשי התעופה (שפעילותם מטבעה משפיעה על אנשי התיירות) היא שיוסרו הגבלות להכנסת תיירים מחוסנים באמצעות הכרה הדדית ובינלאומית בתעודות מתחסן.

שאיפה זו נתקלת באתגרים הכוללים גם הכרה בסוגי החיסונים שניתנו במדינות השונות ובמקרה של ישראל בתוקף תעודת המתחסן לאור השינוי בתו הירוק לאחרונה - בשעה שבמרבית מדינות העולם מחוסנים בשתי מנות מוגדרים כזכאים לתו ירוק גם לטובת כניסה למדינות, בישראל נזכיר, כי מחוסנים בשלוש מנות או מחוסנים בשתי מנות שלא עברה חצי שנה מקבלת המנה השנייה - הם שזכאים לתו הירוק, כך שמי שחלפה חצי שנה מקבלת החיסון השני, לא זכאי לתו ירוק.

במשרד התיירות ינסו להגדיר במסגרת פיילוט שעבור תיירים התוקף לתו הירוק עבור המחוסנים בשתי מנות יוארך ל-9 חודשים, אלא שבמשרד הבריאות מציינים לגלובס בעניין זה כי "מדיניות משרד הבריאות אינה מבדילה אפידמיולוגית בין ישראלים לזרים לכן כל החובות והזכויות החלים על נוסע ישראלי שנכנס לישראל יחולו גם על נוסע זר".

"איזה תייר יבוא לישראל אם יידרש לעבור בדיקה יומית?" אומר לגלובס סוכן נסיעות העוסק בתיירות נכנסת. "התחושה שלנו היא שמוצעים מתווים 'בכאילו' במטרה להרחיק מכאן תיירים ולא באמת כדי להביא תיירים לישראל, זה מצג שווא של הממשלה שלא מוכנה לקחת סיכון היכן שאין סיכון".

בכנס יאט"א משתמשים בדוגמה של בריטניה להמחשה כי התיירות לא פגעה או שינתה את נתוני התחלואה כמודל שמדינות אחרות יכולות לשאוב ממנו השראה. עוד מסתכלים על אוסטרליה שנקטה בגישה מחמירה בכל הנוגע להכנסת תיירים אשר תיפתח בהדרגה מחודש נובמבר (לאזרחים ולאחר מכן הצפי הוא שגם לתיירים).

נזכיר כי כבר כעת כל הנכנסים לישראל נדרשים לעבור שתי בדיקות: בדיקת pcr שנעשית 72 שעות לפני הכניסה לישראל ובדיקה נוספת שנעשית לאחר הנחיתה. החשש של אנשי התיירות שבנוסף תידרש בדיקה יומית - הוא מובן. למותר לציין גם תחשיב עלויות הבדיקה המצטרפות לעלות הנסיעה. ענף התיירות הנכנסת משווע לתיירים שחסרונם בולט בערים כמו תל אביב, ירושלים, טבריה ונצרת.

העומסים בנמלי התעופה יגדלו, והנוסעים עלולים להישאר בבית

בתוך כך, בענף התעופה העולמי מנסים לייצר פתרונות במטרה להקל על העומסים שצפויים לגדול בנמלי התעופה - אל הליך טרום הטיסה הכולל בדיקות ביטחוניות, הנוסעים נדרשים להציג מסמכים רפואיים על פי דרישות המדינות. בארגון התעופה יאט"א מעריכים כי כאשר התעופה תחזור לממדים של לפני המגפה הליך טרום הטיסה עשוי להגיע להיקף של חמש שעות. פרק זמן שלא רק ישאיר נוסעים רבים בבית אלא שיאתגר גם את חברות התעופה.

כבר היום בתנועה החלקית (מאוד) מדווחים על עלייה בעיכובים בהמראות לנוכח הליך טרום הטיסה שהתארך. את אתגר העומסים בנמלי התעופה ינסו למנוע באמצעות שיתוף פעולה בין מדינות ובין חברות תעופה ונמלי תעופה דרך הכרה במסמכים דיגיטליים שיאפשרו מעבר מהיר תוך שמירה על פרטיות הנוסעים. בחזון אף מקווים לזיהוי הנוסע לכל אורך תהליך טרום הטיסה באמצעות סריקת פנים. עד שזה יקרה, המטרה היא להאיץ את שילוב הטכנולוגיה בהצגת המסמכים הרפואיים הנחוצים בכדי לייעל את התהליך בנמלי התעופה, ארה"ב למשל מאותגרת בנושא הזה עם הכנסת התיירים מאירופה.

הכרה הדדית לא רק תייעל תהליכים אלא גם תסיר את חסם הבלבול: כיום נוסעים מתמודדים עם דרישות שונות של מדינות, כך למשל מדינות שמכניסות תיירים מחוסנים בלבד, עם או בלי בדיקה, מדינות שמתירות לילדים לא מחוסנים להתלוות להוריהם המחוסנים ומדינות שלא מאפשרות זאת, מדינות שדורשות בדיקות pcr מהנוסעים הנכנסים אליהן ומדינות שמסתפקות בהצגה של בדיקת אנטיגן ועוד. החזון הוא להגיע להסכמה עולמית שבתוכה הכרה בתעודות המתחסן כמנדט חשוב להתאוששות התיירות העולמית. ביאט"א סיכמו זאת כך "נעדיף גבולות פתוחים במצב המסובך של היום על פני גבולות סגורים - אבל נעדיף גבולות פתוחים בדרך רציונלית, בדרך שבה מפשטים את התהליכים לנוסעים ולחברות בענף".

במשרד הבריאות אומרים בתגובה לנושא מתווה הכנסת התיירים כי אין עדיין החלטה בנושא.

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הרש גולדברג פולין

אות חיים מעזה: חמאס פרסם סרטון של הרש שנחטף מהנובה

ביידן חתם על הסיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים ● שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?