גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסמכי פנדורה חשפו את "לקוח מספר 13173"

כמעט 60 שנה לאחר עצמאותה, קניה חוזרת ומגלה כי האליטות הפוליטיות שלה גנבו את הקופה וכי נמשכת מכירת החיסול, שהעבירה בשעתה את הנדל"ן מידי השלטון הזר לפוליטיקאים המקומיים ● מסמכי פנדורה מגלים שמשפחתו של מייסד המדינה לא רק מוסיפה להתעשר, אלא גם מוסיפה להחביא את הכסף בפנמה

קנייאתים מעיינים בעיתונים המקומיים שדיווחו בהרחבה על חשבונות הבנק הסודיים של הנשייא, שנחשפו במסמכי פנדורה, השבוע / צילום: Associated Press, Brian Inganga
קנייאתים מעיינים בעיתונים המקומיים שדיווחו בהרחבה על חשבונות הבנק הסודיים של הנשייא, שנחשפו במסמכי פנדורה, השבוע / צילום: Associated Press, Brian Inganga

12 מיליון המסמכים המודלפים של "פנדורה" נוטפים סיפורים מסמרי שיער על שחיתות. קשה אפוא להגיד על אחד מהם שהוא מסמר שיער יותר מן האחרים. המלך עבדאללה השני? ראש ממשלת צ׳כיה, אנדריי באביש? הם כמובן מן הטוענים הבולטים לכתר, ובאביש הוא הראשון מנחשפי ׳פנדורה׳ שיעמוד למבחן הבוחרים בסוף השבוע הזה. אבל לא מן הנמנע שמכול הגילויים הנוגעים למנהיגים פוליטיים מכהנים, הפוטנציאל הדרמטי ביותר נובע מזה של נשיא קניה, אוהורו קנייאטה.

הנשיא בן ה-59 אמנם עומד בשנה החמישית והאחרונה של תקופת כהונתו השנייה, וחוקת קניה אוסרת על בחירה שלישית, אבל משפחת קנייאטה קרובה להיות שושלת מלוכה. עושרה מופלג וידוע. השבוע למדו הקנייאתים, שבני המשפחה הזו יצרו רשת של חברות פיקטיביות, כדי להעלים עושר מופלג שלא היה ידוע.

בכמעט 60 שנות עצמאות, הקנייאתים פיתחו עור עבה. הם התרגלו לשימוש בלתי פוסק לרעה ששליטיהם עשו בכוח פוליטי. במשך 30 שנה היתה להם רודנות חד-מפלגתית. היא אמנם לא היתה הגרועה ביותר באפריקה, אבל הצטיינה בכל לוויות החן של מדינת משטרה. הם יודעים מאז ומעולם, והם יודעים באופן מסודר זה 20 שנה, שהאליטות הפוליטיות שלהם גונבות את הקופה.

אבא, "מאמה נגינה" ודניאל

אוהורו קנייאטה עורר תקוות לשינוי, אף כי הוא יצא מחלציה של האליטה, גם פוליטית וגם ביולוגית. אביו היה האב המייסד של קניה. ג׳ומו קנייאטה היה מראשוני הנאבקים לעצמאות ביבשת אפריקה, עוד לפני מלחמת העולם השנייה. קניה מלאה תזכורות על נשיאה הראשון: נמל התעופה הבינלאומי קרוי על שמו, רחובות מרכזיים קרויים על שמו ועל שמה של "מאמה נגינה", אשתו הרביעית של ג׳ומו, אמו של אוהורו; וגם על שם מרגרט, בתו הבכורה של האב המייסד.

אוהורו נולד ערב עצמאותה של קניה, ואביו נתן לו את השם "חרות" (בלשון הסוואהילית). ג׳ומו מת עוד לפני שאוהורו הגיע אל פרקו. סגנו של האב, דניאל אראפ מוי, נטל את השלטון, והחזיק בו כמעט 25 שנה. הוא ניחן במידה של רשעות, שהיתה תחליף לעומק אינטלקטואלי ולהבנה היסטורית. ב-1990 הוא הורה למשל על רצח שר החוץ שלו, רוברט אוקו, ימים אחדים לאחר שהשר ליווה אותו בביקור רשמי בוושינגטון.

האליטה צברה נכסים

שנות-הפתיחה של קניה העצמאית התאפיינו במימוש נכסים. האליטה האפריקאית החדשה חילקה לעצמה את הנדל"ן של האליטה הקולוניאלית הבריטית במחירי חיסול. צבירת נכסים דומה התרחשה ברוב ארצות אפריקה. רפורמה הוגנת של הבעלות על הקרקעות מיעטה לעניין את המעמד השליט החדש.

זה היה מקור התעשרותה המסחררת של משפחת קנייאטה. 35 שנה נדרשו לאחר מות ג׳ומו, לפני שהקנייאתים התוודעו אל פרטי ההתעשרות. "ועדה לבירור האמת, לצדק ולפיוס" הראתה ב-2013, כי הנשכרים העיקריים ממכירת החיסול של שנות ה-60 היו "מאמה נגינה" הנ"ל וילדיה, בהם אוהורו; וכן גם דניאל אראפ מוי. מאמה קיבלה יותר מאלף דונם לאחר מות בעלה. חקירה ממשלתית המליצה לימים על ביטול ההעברה. לשווא.

משפחת קנייאטה עשתה שימוש פורה במזומניה. היא נכנסה לעסקי בנקאות, מלונאות ועיתונות. ב-1993 המשפחה גיוונה את עסקיה, והקימה מחלבה, שהיא עכשיו הגדולה ביותר בקניה. כהונות הניהול בחברת האחזקות הזו מתחלקות בין ילדי ג׳ומו.

הנשיא שדד שני מיליארד

האב המייסד שם למעשה קץ לדמוקרטיה הרב-מפלגתית חמש שנים לאחר העצמאות. הוא עשה כן בשם "האחדות הלאומית". הסכנה של פיצול פוליטי על רקע שבטי היתה ממשית, בקניה ובארצות אחרות באפריקה. אבל בהיעדר אפיקים של אופוזיציה לגיטימית, הפוליטיקאים חדלו לעמוד למשפט הציבור. הם היו כפופים לגחמותיו של האיש החזק למעלה.

רק 40 שנה לאחר העצמאות ניתנה לקנייאתים ההזדמנות להצביע באופן חופשי. אוהורו היה מועמדה של מפלגת השלטון, בהיותו רק בן 41. החיזיון של כפית כסף בפיו של ילד תפנוקים לא נעם לקנייאתים. הם הנחילו תבוסה איומה לאוהורו. הנשיא החדש, רוברט קיבאקי, היה בעצמו שייך לאליטה. הלהט הרפורמיסטי שלו לא היה משכנע, וגם לא האריך ימים.

אבל בימי נשיאותו הראשונים קיבאקי הורה על חקירה מקפת של שחיתות תחת קודמיו. התברר, שהנשיא לשעבר מוי ועושי דברו שדדו שני מיליארד דולר מן הקופה הלאומית.

זו לא היתה הגניבה הגדולה ביותר בתולדות אפריקה, אבל בוודאי אחת הגדולות. היא התחרתה בגניבה הפנומנלית שיוחסה ב-1982 למובוטו ססה סקו, נשיא זאיר (כיום הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו) - חמישה מיליארד דולר; ו-3.5 מיליארד דולר של "האשה העשירה ביותר באפריקה", איסאבל דוש סאנטוש, בתו של נשיא אנגולה לשעבר, אדוארדו דוש סאנטוש.

אבל קיבאקי לא החמיר עם מוי. היתה ביניהם הבנה לא פורמלית, שאם מוי ירשה העברה דמוקרטית של השלטון לידי מתנגדיו, הוא לא יועמד למשפט, לא ייענש ולא יאבד את נכסיו.

אוהורו לוחם נגד שחיתות

סלחנותם של הקנייאתים היתה מעוררת הערצה, או מעוררת השתאות. עשר שנים לאחר תבוסתו בידי קיבאקי, אוהורו חזר והתמודד על הנשיאות. הפעם הוא ניצח.

הוא אמנם לא התפתה להחזיר את המשטר החד מפלגתי שהקים אביו, אבל השתמש במשטר ובכוחות הביטחון כדי להצר את צעדיהם של יריביו. הגיעו הדברים לידי כך, שבית המשפט העליון של קניה ביטל את תוצאות הבחירות הבאות ב-2017 בגלל ראיות לזיופים. האופוזיציה החרימה את ההצבעה החוזרת.

מסמכי פנדורה מתארים את אוהורו קנייאטה כ"לקוח מס׳ 13173" של אחד הבנקים הפרטיים הגדולים ביותר בשווייץ, ׳אוניון באנקר פריבה׳ (Union Bancaire Privée). זמן קצר לאחר תבוסת אוהורו בבחירות של 2002, עורך דין בשירות הבנק השווייצרי פנה אל מומחים למקלטי מס בפנמה, וביקש מהם לפתוח קרן חדשה, שניתן לה השם Varies. הוא רשם את מוטביה: אוהורו ו"מאמה נגינה". לפי הבנק העולמי, קרנות הן אמצעי מקובל להסתיר הון שחור.

ארבע שנים לאחר שהחביא עשרות מיליוני דולרים בפנמה, אוהורו קנייאטה חזר אל הזירה הפוליטית, לא עוד כמליץ היושר של האליטה כי אם כלוחם נועז נגד שחיתות. ב-2013 הוא נבחר לנשיא, בין השאר על יסוד הבטחותיו לנקות את האורוות. הוא אפילו ויתר על 20% משכרו.

הדלפת הפנדורה תפסה את הנשיא קנייאטה במסע בחו"ל. הוא לא מיהר לחזור ולא יצא מגדרו להכחיש. הוא אפילו חלק מחמאות לפרויקט פנדורה, ש"יגביר את השקיפות בעולם". הוא קורא לבדיקה יסודית של חשבונות ׳Offshore׳. אכן, עשרה קבין של ציניות ירדו לעולם, תשעה לקח אוהורו.

הקנייאטים התרגלו לייחס ויתור מוחלט על כללי התנהגות אתיים לפוליטיקאים שלהם. אבל מפעם לפעם הם מודיעים שנמאס להם. בעוד עשרה חודשים יהיו בחירות כלליות בקניה, ונראה אם משפחת קנייאטה תצליח עוד פעם לעשות עיניים לבוחרים.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?