גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תע"א זכתה במכרז של צבא אסטוניה בשווי של כ-150 מיליון שקל

התעשייה האווירת וחברת הבת שלה ST Engineering יספקו לצבא האסטוני טילי תקיפה ימיים ● על פי הערכות שווי העסקה יגדל והיא תכלול גם מוצרי הגנה משלימים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: התעשייה האווירית
בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: התעשייה האווירית

התעשייה האווירית וחברת הבת שלה בסינגפור, ST Engineering, זכו במכרז של צבא אסטוניה להצטיידות בטילי התקיפה הימיים Blue Spear (5G SSM). שווי העסקה הראשוני עומד על כ-150 מליון שקל אך הצפי הוא שהיא תתרחב למוצרים משלימים.

טילי התקיפה Blue Spear מבוססים על משפחת טילי גבריאל של התעשייה האווירית - מערכת טילי ים-יבשה שתוקפת בכל תנאי מזג האוויר יום ולילה, ומאפשרת יכולות תקיפה מעבר לאופק (Beyond line of site) נגד מטרות ניידות ונייחות ימיות. המערכת מאפשרת שיגור ממספר פלטפורמות מבוססות יבשה, טיסה במהירויות גבוהות, ראש ביות מכמ"י מתקדם המאפשר ביות אקטיבי, יכולות ניווט מדויקות המאפשרות גילוי מטרות בדיוק מרבי. המערכת מצוידת במגוון אמצעים המבטיחים עמידה באתגרי שדה הקרב השונים.

טיל התקיפה הימי Blue Spear (5G SSM) של התעשייה האווירית / צילום: התעשיה האווירית

את ההודעה על הזכיה במכרז העביר בצהריים המרכז להשקעות ביטחוניות באסטוניה (ECDI) Estonian Centre for Defence Investment, והיא תהיה במסגרת הסכם לפיתוח יכולות הגנת חופים של אסטוניה השוכנת לחוף הים הבלטי וגובלת ברוסיה ולטביה. אסטוניה היא חלק מברית נאטו והעסקה היא חלק מהמהלך של התעשייה האווירית (ועימה תעשיות ביטחוניות אחרות בישראל) להרחיב את השווקים לאירופה.

פתח לשווקים נוספים

מנכ"ל התעשייה האווירית בועז לוי ליווה אישית את המכרז שבמסגרתו גברה החברה הישראלית עם חברת הבת הסינגפורית על מתחרות כבדות משקל משבדיה, ארצות הברית ונורבגיה. העובדה כי אסטוניה היא חלק מברית נאטו מוסיפה עוד נדבך וחשיפה של המערכות הללו לעוד מדינות באירופה. העסקה הזו היא לא הראשונה באירופה שהופכת לשוק משמעותי של התעשיות הביטחוניות הישראליות, ולפי הכיוון הנוכחי גם לא העסקה האחרונה.

לוי אומר כי הזכיה התאפשרה בזכות שיתוף הפעולה האסטרטגי והפורה של התעשייה האווירית עם ST Engineering כחלק מהתהליך האסטרטגי של החברה, והוא הוליד פריצת דרך משמעותית מול אסטוניה: "אנו גאים שנבחרנו לספק לצבא אסטוניה את טילי התקיפה המתקדמים Blue Spear ממשפחת טילי הים - ים גבריאל. מכירה זו מהווה המשך ישיר לסדרת ההצלחות האחרונות בקידום עסקאות משמעותיות של התעשייה האווירית באירופה. הצלחה זו לא הייתה מתאפשרת בלא התמיכה והליווי המקצועי הצמוד של משרדי הביטחון האסטוני והישראלי. הסינרגיה עם ST Engineering מאפשרת שיווק מערכות לחימה מתקדמות בשוק העולמי וממקסמת את יכולות השותפים". המשפט האחרון של לוי חשוב שכן הוא מעיד על הכיוון הזה של התעשייה האווירית, לייצר שותפויות עם עוד חברות בעולם המספקות יכולות וטכולוגיות נוספות כמו גם פתח לשווקים חדשים.

מנהל הרכש האסטרטגי למערכות ים באסטוניה, אסקו קיבינוק Asko Kivinuk: "אנו מברכים על שהתהליך שהביא להתקשרות נוהל בלוחות זמנים צפופים, ותחת דרישות רכש מחמירות. ההחלטה התקבלה על בסיס מספר קריטריונים וביניהם עלות כוללת, מעורבותה של התעשייה המקומית וזמן אספקה".

שר ההגנה של אסטוניה ג'ורי לואיק ציין כי "פיתוח יכולות אלו יספק הזדמנויות לתעשייה הביטחונית האסטונית. מערכת נשק זו משפרת באופן משמעותי את הגנת החופים שלנו, ומשדרת מסר ברור שאנו חלק ממאמץ ההגנה האזורי והקולקטיבי. שר ההגנה הוסיף כי המערכת החדשה היא אחת ממערכות הנשק המתקדמות והמורכבות בהיבט הטכנולוגי וקליטתה מהווה קפיצת מדרגה אדירה לצבא אסטוניה. אני שמח כי יש לתעשייה האסטונית את היכולת לקחת חלק בפרויקט ביטחוני כה מורכב".

מפקד חיל הים האסטוני, ג'ורי סאסקה, הוסיף: "מערכת הנשק שנבחרה תהווה את הבסיס להגנה הימית האסטונית לעשרות השנים קדימה. הצי האסטוני יוכל לתרום משמעותית למאמצי ההגנה הלאומיים, האזוריים והקולקטיביים".

חברת ST Engineering, שבסיסה בסינגפור, פועלת ברחבי העולם ומתמחה בעולמות התעופה, החלל, האלקטרוניקה, היבשה והים. הקבוצה מעסיקה כ-22 אלף עובדים ומשרתת מגוון לקוחות בתחומי הביטחון, הממשל והמסחר והיא אחת החברות הגדולות הרשומות בבורסת סינגפור.

עוד כתבות

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות, תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה״

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית