גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיקי פייסבוק: האשמות קשות נגד המיזם הישראלי לחיבור מדינות עניות לרשת

תוכנית ההתרחבות של פייסבוק למדינות אפריקה ואסיה, המנוהלת בחלקה מישראל, זכתה עד כה ליחסי ציבור חיוביים ● אלא שעתה טוענת חושפת פרשיות פייסבוק כי הפעילות באותן מדינות הביאה לעימותים אלימים: "באיזו מדינה צפוי משבר? תסתכל אילו מדינות פייסבוק מחברת"

הינדים שנמלטו ממיאנמר במחנה פליטים בבנגלדש / צילום: Associated Press, Dar Yasin
הינדים שנמלטו ממיאנמר במחנה פליטים בבנגלדש / צילום: Associated Press, Dar Yasin

כבר יותר מעשור שפייסבוק מנהלת נמרצות מיזם התרחבות עולמי בקרב מדינות מתפתחות במטרה לצרף אליה כמה שיותר משתמשים ולהגדיל את עוצמתה כרשת החברתית הגדולה והמשפיעה בעולם. הסיבה: פייסבוק נדרשת להראות צמיחה בלתי פוסקת - ומלבד חשיפה של יותר פרסומות ליותר משתמשים במדינות המערב, הדרך הנוספת להגדיל את העוגה היא לצרף משתמשים במדינות אפריקה, אסיה ואמריקה הלטינית.

אלא שטריטוריות רבות ביבשות אלה סובלות ממחסור בתשתיות אינטרנט ובאוריינות דיגיטלית. פייסבוק הפכה את ההתפשטות הגלובלית למעין פרויקט צדקה שגם יצר עבורה יחסי ציבור לא רעים: החברה מממנת עבור מדינות ורשויות מקומיות פריסה של תשתיות תקשורת ומחלקת לתושבים טלפונים זולים וחבילות אינטרנט מסובסדות - בתמורה, אלה חווים את העולם הדיגיטלי החדש בפריזמה של יישומי פייסבוק.

פייסבוק - על כלל האפליקציות שלה כגון אינסטגרם ו-וואטסאפ, היא כיום חברה המשרתת קודם כל מדינות מתפתחות. אם ב-2010 שני שלישים מהמשתמשים היו מארה"ב, מקנדה ומאירופה, כיום כ-75% מהמשתמשים מגיעים משאר העולם ושיעור המשתמשים מארה״ב וקנדה אינו עולה על 9%.

 

הישראלים בחוד החנית של פרויקט ההתרחבות

פרויקט ההתרחבות של פייסבוק למדינות עניות הוא במידה רבה פרויקט ישראלי שהואץ מאוד עם רכישת הסטארט-אפ סנאפטו לפני כעשור. החברה, שהייתה חלוצת הרכישות של פייסבוק בישראל, הובילה את המאמץ באמצעות אפליקציית פייסבוק לייט (Facebook Lite), גרסה דלת נפח ותעבורה שמסוגלת לעבוד גם על דגמי סמארטפון ישנים על גבי טכנולוגיות דור שני.

זרוע נוספת של פייסבוק שעוסקת בתחום - שנוהלה עד לאחרונה בידי הישראלי גיא מרדכי - היא פייסבוק אקספרס WiFi, תוכנית לחיבור אזורים נחשלים לאינטרנט אלחוטי באמצעות שיתופי פעולה עם ספקיות אינטרנט, יצרניות ציוד ומשווקים מקומיים במימון פייסבוק. הפרויקט מאפשר לפייסבוק לגייס חברות תקשורת מקומיות ובעלי עסקים כדי לבנות רשת של "נקודות חמות" ולאפשר לתושבים רצף של נקודות אינטרנט רבות המפוזרות במרחב. בהודו, למשל, מנוי לשירות של כמה מאות מגה בייט לחודש עשוי לעלות סכום המקביל לחצי שקל בחודש, וחבילה ללא הגבלה עשויה להגיע ל-10 שקלים בחודש.

פייסבוק מחזיקה פעילות משמעותית של אקספרס WiFi במרכז הפיתוח של פייסבוק בתל אביב, ובו היא מעסיקה קבוצת פיתוח טכנולוגית ומוצרית, וכן צוות מחקר הנוסע ברחבי העולם בכדי למפות ולאפיין את הלקוחות והשווקים הפוטנציאלים.

אקספרס WiFi הושקה באינדונזיה, בהודו, בניגריה, בטנזניה ובקניה, בעוד שפייסבוק לייט פעילה כבר ב-170 מדינות באסיה, באפריקה ובאמריקה הלטינית. במסמכי יחסי הציבור של פייסבוק בישראל הוצגה הפעילות הזו כמסייעת לרשת את העולם באינטרנט כדי לסגור פערי חיבוריות בין מדינות מתפתחות למפותחות, ליצור מקומות תעסוקה חדשים ולהשיב שעות לימוד שהלכו לאיבוד בתקופת הקורונה.

האוגן: "ניטור השיח יקר כמו הקמת התשתית"

אלא שפרנסיס האוגן, מנהלת המוצר מיחידת "מדיניות היושרה האזרחית" של פייסבוק, שהדליפה את מסמכי פייסבוק שעמדו בבסיס תחקירי הוול סטריט ג'ורנל האחרונים מותחת ביקורת נוקבת על הפרויקט וקושרת אותו ישירות לעימותים אלימים במדינות כמו מיאנמר ואתיופיה.

בתחילת השבוע אמרה האוגן כי: "הייתה לנו בדיחה פנימית ביחידת 'היושרה' בפייסבוק על כך שאם תרצה לדעת באיזו מדינת עולם שלישי צפוי להתפתח משבר בעוד שנתיים, תסתכל על אילו מדינות פייסבוק מחברת בימים אלה. זה היה סוג של הומור שחור שפיתחנו במחלקה. מדובר בעניין כלכלי: העלות של ניטור השיח ומניעת שיח שנאה אלים ברשתות במדינות זרות יקרה כמעט כמו הקמת תשתית התקשורת בעצמה, כך שלא היה כלכלי להפעיל את שירות הניטור בשפות רבות. מתוך 5,000 שפות, פייסבוק מבצעת ניטור שיח אלים ב-50 שפות בלבד".

ביום שלישי, טענה האוגן במהלך דיון בסנאט כי באתיופיה פייסבוק מנטרת את השיח בשתי שפות בלבד מתוך שש. "פייסבוק משקיעה מעל ל-80% בדוברי אנגלית (בגלל החשיבות הכלכלית שלהם לגביה, א"ג), אבל הם מהווים רק 9% מכלל משתמשי פייסבוק", אמרה. האוגן ציינה את הדברים לאחר שצוותים בתוך פייסבוק התריעו על המצב באתיופיה ועל כך שטכנולוגית ניטור השיח שלה, המבוססת על בינה מלאכותית, אינה מסייעת בהרגעת הרוחות בשיח ברשת החברתית במדינה.

תחקיר של רשת DW הגרמנית התחקה אחר פוסט בפייסבוק שהצית בשנת 2019 מהומות באתיופיה שהביאו למותם של מעל ל-80 אזרחים. פוסט אחד, כמובן, אינו גורם לקיטוב חברתי אך על פי האוגן, השיח בקרב מנהיגים פוליטיים ומשתמשים הולך ומקצין תודות לאלגוריתם של פייסבוק - אשר מלבה שיח קוטבי ומתלהם באמצעות הצגת פוסטים מעוררי מחלוקת ורגשות בקצב גבוה יותר ובתפוצה רחבה יותר. בצירוף המחסור בכוח אדם רלוונטי בתוך פייסבוק שיכול לנטר את השיח - הדבר הופך מתכון קטלני לעימותים אתניים.

כשפייק ניוז מביא להתפרצות אלימות

האוגן בחרה להדליף את המסמכים ולתת עדות בסנאט מפני שלדבריה פייסבוק אינה מעוניינת להשקיע בהפחתת האפקטיביות של האלגוריתם שלה, מאחר שהיא מעדיפה את הרווח הפיננסי שהוא מביא על פני תיקון הנזק שהוא גורם לחברה. בסנאט היא קראה לממשל האמריקאי לפקח על האלגוריתם של פייסבוק על מנת להימנע מנזקים חברתיים שהוא גורם כמו התמכרויות ושיח מקצין.

"במדינות עולם שלישי אלימות יכולה להתפרץ בקלות ללא השגחה ובאמצעות פייסבוק - ובשל כך מתו אנשים. קח מדינה באפריקה, בה תושבי כפר מקבלים תמונת פייק ניוז של כפר שכן שבו כיבכול מתבצע טבח שלא התקיים, ושקורא להם ליטול נשק ולבוא ולהציל את בני הדודים שלהם. מה אתה חושב שיקרה כשקבוצת חמושים תופיע בכפר?", אמרה בראיון בתוכנית 60 דקות.

באתיופיה, למשל, השיקה את פייסבוק לייט בשנת 2016. ארבע שנים לאחר מכן, פרץ במדינה העימות הצבאי החמור זה עשרות שנים, כאשר מיעוטים במחוז תיגראי הצפוני נלחמים אלה באלה ובצבא אתיופיה. פייסבוק ניסתה למזער נזקים ומחקה פוסטים רבים שהיו קשורים לדבריה להפצת מידע כוזב. במקביל הכריזה המדינה על יוזמה לפיתוח אפליקציית רשת חברתית שתחליף את פייסבוק וטוויטר, במודל המזכיר את וויצ'ט בסין.

במיאנמר, פייסבוק כבר הודתה כי הגיבה באופן איטי מדי לרדיפת בני הרוהינגיה, קבוצת המיעוט המוסלמית במדינה, שהחלה ב-2016 והוכרזה על ידי האו"ם כרצח עם ב-2018.  אך כפי שטענה האוגן בסנאט, פייסבוק עדיין לא יוצאת מגדרה כדי להשקיע כפי שצריך בניטור השיח במדינות עולם שלישי ובמיאנמר בפרט.

פייסבוק: "לא משאירים אף אחד מאחור"

יומיים לאחר העדות של האוגן בסנאט, ובעיצומו של הדיון הציבורי על התרומה של האלגוריתם שלה לתופעות חברתיות שליליות, ביקשה פייסבוק לקנות לעצמה מעט שלווה באמצעות הודעה שחשפה טפח מהפעילות שלה לחיבור אזורים מרוחקים ומדינות מתפתחות לרשת. לטענתה, הפעילות הבינלאומית שלה סייעה לחבר 300 מיליון איש לאינטרנט. בין השאר, חשפה החברה את חלקה בבניית מערך הכבלים התת ימי 2Africa הנפרש בימים אלה בין אירופה, אפריקה ואסיה; השקת כבל טרנס-אטלנטי בבעלותה שיגדיל את נפח התעבורה פי 200; רובוט שפורס סיבים אופטיים על גבי תשתיות חשמל; וטכנולוגיה חדישה להעברה של אינטרנט במהירות גבוהה באמצעות תקשורת אלחוטית במהירות של עד אחד ג'יגה, שנוסתה עד כה באלסקה.

מפייסבוק נמסר: "שיוויון בגישה לרשת מניע את הצמיחה הכלכלית, מקדם את החינוך ומסייע לגשר על פערים מגדריים. הנחת היסוד שלנו היא שלא משאירים אף אחד מאחור - וזו הסיבה שאנחנו מפתחים טכנולוגיות כמו אפליקציות הלייט ו-Express WiFi, עבור אנשים שאין להם חיבור לאינטרנט או גישה שיוויונית לשירותים שברשת. אנחנו מבינים את האחריות הגדולה שמגיעה עם התפעול של פלטפורמה גלובלית. אנחנו לוקחים זאת ברצינות ומשקיעים מיליוני דולרים באנשים, מערכות וטכנולוגיות, כדי לאתר ולהסיר תוכן פוגעני בפייסבוק ובאינסטגרם במהירות, לא משנה באיזו שפה הוא מתפרסם. יש לנו צוותים גלובליים שפועלים ביותר מ-50 שפות שהם דוברים כשפת אם; אנחנו מספקים מקורות מידע והסברה ומובילים שותפויות עם מומחים מקומיים ובודקי עובדות בלתי תלוים, כל זאת במטרה לשמור על ביטחונם של אנשים" .

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו