גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ארה"ב תהיה העצם בגרון של סין שמאיימת לבלוע את טייוואן

נשיא סין מגיש מתנת "יום הרפובליקה" לטייוואן: "אתם תסבלו אם לא תתאחדו" ● סבלנותו פוקעת, והוא רוצה שהאי הדמוקרטי הקטן "יחזור" אל חיקה של מדינת המשטרה הענקית ● טייוואן נוקבת בתאריך יעד אפשרי לפלישה סינית: 2025. בינתיים, טייסים סיניים מקללים את האמא של מגדל הפיקוח

מסוקים צבאיים של טייוואן נושאים דגלים לאומיים ברקע המתיחות מול סין, בשבוע שעבר / צילום: Reuters, Ceng Shou Yi
מסוקים צבאיים של טייוואן נושאים דגלים לאומיים ברקע המתיחות מול סין, בשבוע שעבר / צילום: Reuters, Ceng Shou Yi

האם שי ג'ינפינג מתכוון ברצינות לפלוש לטייוואן, ולגרור אותה, נגד רצונה, אל תחום השיפוט שלו? האם הוא מוכן לשאת בתוצאות הצבאיות, הפוליטיות, הכלכליות והאסטרטגיות? מדוע טייוואן בוערת לו כל כך? האם זו באמת טייוואן, או שמשהו אחר מונח על כפות המאזניים? הייתכן שזה רק ניסיון לזכות ביתרונות פוליטיים וכלכליים, שאין להם כל קשר, או לפחות לא קשר ישיר, אל טייוואן?

אלה רחוקים מלהיות סימני השאלה היחידים. אבל צריך להודות שהתשובות הסטנדרטיות אינן מסתברות. נשיאת טייוואן אומרת, שקשייה הגוברים של כלכלת סין הם הרקע להחרפת הטון.

הדיקטטורה הסינית מסגלת לעצמה זה זמן מה נימות אולטרה־אגרסיביות. היא אינה מנסה למצוא חן, היא אינה מחזרת, ואינה מפתה. היא מאיימת ומגדפת. למשל, שגרירותה בקנברה הכריזה ביום שבת, כי ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר, טוני אבוט, "אינו שפוי" ו"מעורר רחמים", מפני שביקר בטייוואן (כאזרח פרטי), ולימד סניגוריה על האוטונומיה שלה. אבוט הוא רק האחרון בשורה ארוכה של מטרות. "הזאבים הלוחמים" (איפיון סיני), הממלאים את משרד החוץ בבייג'ינג, לא מאמינים בניואנסים או בגינוני נימוס.

המוטאציות של טייוואן

ביום א' מלאו 110 שנים למהפכה של סון יאט־סן, ששמה קץ למשטר הקיסרי בן 2,132 השנה. שי ג'ינפינג, ש"נשיא" אינו החשוב בתאריו (חשובים ממנו הם המזכיר הכללי של המפלגה הקומוניסטית ויו"ר הוועדה הצבאית המרכזית), נשא נאום לכבוד יום השנה.

כדאי אולי להזכיר, שזה התאריך הפוליטי היחיד, המצוין במידה של חגיגיות גם ב"רפובליקה העממי"' בבייג'ינג וגם ב"רפובליקה של סין" בטאייפה."הרפובליקה של סין" הוא שמה הרשמי של טייוואן, עוד מהימים שבהם ממשלתה התיימרה לייצג את כל סין, וחשבה את המשטר בבייג'ינג לאוסף של מורדים. בראש הממשלה ההיא עמד צ'אנג קאי שק, שסון יאט־סן היה גיסו.

שי החליט להקדיש את החלק המצוטט ביותר של נאומו לצורך הדחוף "לחזור ולאחד את המולדת". זה היה המוטו של סון, ב־1911. אז, זה היה מובן בהחלט, מפני שסין היתה מחולקת לאזורי השפעה, ומעצמות זרות בחשו בה כבתוך שלהן. אבל ב־2021 סין חזקה ממה שהיתה אולי מאז ומעולם. מחוץ לאי הקטנטן מול חופיה הדרומיים, היא מאוחדת בהחלט.

האי הזה היה בשליטה ישירה של סין רק ארבע שנים, לאחר מלחמת העולם השנייה. מאז 1949 הוא נמצא מחוץ להישג ידה, והוא עבר מוטאציות יוצאות דופן: מדיקטטורה צבאית ברוטלית ונחשלת אל מעצמה תעשייתית וטכנולוגית, עם משטר דמוקרטי לכל דבר.

טייוואן חדלה זה כבר להתיימר לייצג את כל סין. היא מוסיפה להיקרא 'הרפובליקה של סין' מתוך הרגל, וגם מפני שהמשטר הקומוניסטי מאיים כי ניסיון של טייוואן "להכריז עצמאות" יניב פלישה מיידית. בטייוואן שולטת זה חמש שנים מפלגה, העומדת על זהותם הנפרדת של 23 מיליון תושבי האי.

נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: Associated Press, Andy Wong

בייג'ינג תוכל לפלוש ב־2025

נאום שי ביום שבת כלל את המשפט, "איחוד הוא משאת נפשם של כל אזרחי סין. אם תוכלו לחזור ולהתאחד, כל בני ארצנו יקצרו את הפירות; אם לא תוכלו להתאחד, אתם תסבלו". זה תרגום עברי של הנוסח האנגלי, שצוטט בשורה של כלי תקשורת. אם התרגום האנגלי מסינית מדויק, למה בדיוק התכוון שי ב"אתם תסבלו"? האם זה היה חיווי מופשט, או איום?

השאלות האלה אולי לא היו מוצגות כאן אלמלא מה שקדם לנאום: יום אחר יום, מטוסי קרב ומפציצים של סין ערכו גיחות סמוך לקו התיחום האווירי של טייוואן, במחווה ברורה של התרסה.

ה'ניו יורק טיימס' כותב, שמגדל פיקוח צבאי על אדמת טייוואן ניסה להזהיר טייס קרב סיני שלא להתקרב יותר מדי. הטייס, ממש כמו הדיפלומטים של ארצו, השיב בקללה גסה, "אשר כללה את אמו של הקצין הטייוואני", לפי העיתון.

בשבוע שעבר, בשימוע פרלמנטרי, שר ההגנה של טייוואן העריך שבתוך ארבע שנים בייג'ינג תהיה מוכנה צבאית לפלוש. ב־40 שנותיו בצבא, הוא אמר, הוא מעולם לא חווה מתח גדול ביותר במצרים המפרידים את טייוואן מן היבשת.

"מוכנה לפלוש" הוא איפיון קצת מסובך. באיזה מובן היא מוכנה? הערכה אחת היא שסין רוצה להיות "מוכנה" במידה שתאפשר לה להשתלט על טייוואן במהירות, כדי לקבוע עובדות בשטח. לפי הרמטכ"ל של ארה"ב, שי רוצה להעמיד את צבאו בעמדת שוויון עם צבא ארה"ב לא יאוחר מ־2035.

לטייוואן יש צבא מצויד ומאומן. יש לה גם תעשיה צבאית מרשימה, והיא טוענת ליכולת בליסטית מתקדמת, שתאפשר לה לפגוע במטרות בעומק סין. ביום א', במצעד צבאי לכבוד יום הרפובליקה, היא הציגה בן השאר טיל היפר־סוני, שהקריינית ייחסה לו מהירות, הגדולה פי ארבעה וחצי ממהירות הקול.

טייוואן כמובן לא תוכל לנצח במלחמה חזיתית, אבל מומחים צבאיים מניחים, שזו ממילא אינה מטרתה. היא רוצה להחזיק מעמד די זמן, בתקווה שארה"ב תחוש לעזרתה.

ספינות של בעלות הברית האינדו-פסיפי תחת פיקוד ארה''ב בהפגנת כוח מול סין בים הפיליפינים, החודש / צילום: Associated Press, Gray Gibson

טייוואן מקווה שהיא לא אפגניסטן

האם זו תקווה ריאלית? האם מעצמת העל שנמלטה מאפגניסטן תחוש להצלת טייוואן? אין כמובן תשובה פסקנית, אבל טייוואן ואפגניסטן אינן דומות. יתר על כן, הצרת צעדיה של סין היא היעד האסטרטגי החשוב ביותר של ארה"ב, והיא מנסה ליצור סוללות הגנה בכל רחבי האוקיאנוס השקט. בחודש שעבר היא כוננה שותפות צבאית עם אוסטרליה ועם בריטניה לתכלית הזו ממש.

סקר של המועצה ליחסי חוץ בשיקגו מראה, כי גדל בהתמדה מספרם של האמריקאים התומכים בהתערבות לטובת טייוואן. הוא עלה מ־19% ב־1982 ל־52% ביולי 2021. אין זאת אומרת שהתערבות כזאת תתממש. מלחמות אינן מוכרזות במשאלי־עם.

נשיאת טייוואן צאי אינג־וון חוזרת ומדברת על משמעות חירותה של טייוואן בשביל העולם הדמוקרטי. התנהגותה של בייג'ינג עוזרת לה. הקומוניסטים נהגו להבטיח, שאם טייוואן תסכים להתאחד בדרכי שלום, היא תיהנה מאוטונומיה מלאה, "ארץ אחת עם שתי שיטות פוליטיות". אבל זה בדיוק מה שבייג'ינג הבטיחה להונג קונג לפני 24 שנה. בשנתיים האחרונות היא חיסלה את הדמוקרטיה החלקית של הונג קונג. העולם כולו התבונן.

נשיאת טייוואן, צאי אינג־וון / צילום: Associated Press, Chiang Ying-ying

מעניין עד כמה לסין לא אכפת. היא ויתרה לחלוטין על חלקת הלשון. סין תאוחד בצלמה של המפלגה הקומוניסטית. שי ג'ינפינג הכריז ביום שבת, כי רק השיטה הטוטליטרית יכולה להבטיח אחדות ושגשוג. בחירות וסקרי דעת קהל הוכיחו בשנים האחרונות, שהטייוואנים אינם מעוניינים בשגשוג של מדינת משטרה. הם משגשגים בדמוקרטיה, תודה ששאלתם.

ארה"ב אינה מכירה רשמית בטייוואן, אבל יש לה נציגות לא־רשמית גדולה מאוד בטאייפה, והיא תומכת בזכותם של הטייוואנים להחליט על עתידם בעצמם. הנשיא ג'ו ביידן הביע בשבוע שעבר את בטחונו, שסין תוסיף לכבד את ההסכם עם ארה"ב מ־1979, כאשר וושינגטון הכירה במשטר הקומוניסטי. בייג'ינג הבטיחה אז שלא לנסות ולאחד באמצעים צבאיים.

אבל הרבה מאוד מים זרמו מאז בים סין הדרומי. סין התחזקה פלאים בכל מובן שהוא. היא מכבדת את כל ההסכמים שחתמה, אבל רק אחר שהעניקה להם פירוש פטריוטי מקורי.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"