גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעה בסין תמיד תהיה מסוכנת יותר; איך בכל זאת אפשר להרוויח

בעשורים האחרונים התברר עד כמה נאיבית ולא ריאליסטית הייתה הציפייה כי דמוקרטיה בשילוב יוזמה כלכלית חופשית יהיו חזון נפרץ גם מעבר למדינות המערב ● בבואנו לבחון השקעה בסין - הידע שיש למשקיע זר ויכולת הבדיקה והמחקר לוקים מאוד בחסר, ללא יכולת לבחון בכלים אנליטיים את ההשקעות, המאוד לא שקופות, במדינה  

 

בורסת שנחאי, סין / צילום: Shutterstock
בורסת שנחאי, סין / צילום: Shutterstock

בשנת 1989 התפרקה האימפריה של ברית המועצות, נפל "מסך הברזל" והאופטימיות בעולם הרקיעה שחקים. נדמה היה לרגע כי "חזון אחרית הימים" הולך ומושג. באותה עת, התפרסם בארה"ב ספרו של הוגה הדעות פרנסיס פוקויאמה ששמו "קץ ההיסטוריה", בו הביע הסופר את עמדתו כי כל אומות העולם עומדות לקבל על עצמן את השקפת ומודל החיים המערבי ובבסיסו הדמוקרטיה וחופש יוזמה כלכלית.

גם בסין הצטרפו הסטודנטים לשאיפה לשינוי ונכנסו לשביתה ומחאות בדרישה לדמוקרטיה, בכיכר טיאננמן בבייג'ינג. הסטודנטים התבצרו במשך כחודשיים, שבמהלכם ראשי המפלגה הקומוניסטית בסין התלבטו כיצד להגיב. לבסוף נתקבלה ע"י ההנהגה בסין החלטה לשבור את המחאה בכוח צבאי. בהסתערות של הצבא וכוחות הביטחון על הסטודנטים וב"טיהור" מנהיגיהם נהרגו אלפי אנשים. השלטון בסין קיבל אז רק אחד משני חלקי התיזה המערבית - נאשר יוזמה חופשית וניהול כלכלי של המדינה, אך רק תחת הדיקטטורה של מפלגה אחת.

ביותר מ-30 השנים שחלפו מאז, נהנתה סין כלכלית משלטון ריכוזי מתוכנן ויעיל, שאפשר יוזמות כלכליות חופשיות למדי. כך הצליחה סין לצמוח בשיעורים חסרי תקדים ולהקדים בכך בהרבה מדינה דמוקרטית, כמו הודו, שהתחילה עימה בקו אחד את ההתפתחות, אך נותרה הרחק מאחוריה כיום.

ככל שחלפו השנים, הפכה סין למעצמה הכלכלית השנייה בגודלה בעולם וכן לגורם הולך ומתחזק גיאופוליטית וצבאית. בשנים האחרונות גוברים מאוד הסימנים לתוקפנות סינית לאומנית כלפי כל סביבותיה. ידוע כי סין, הנהגות מחוזותיה וכל בכירי המפלגה מעורבים רבות (ישירות ומאחורי הקלעים) ובכל הקורה בעסקים בסין. ישנן גם עדויות רבות לכך, כי בהתאם למטרתה האסטרטגית, סין שואפת לדומיננטיות גלובלית, גם בכל תחום כלכלי- טכנולוגי, ולא חוסכת באמצעים רבים להשיג זאת, בין השאר באמצעות שימוש במודיעין, סייבר והפרות זכויות IP(קניין רוחני) של חברות מערביות.

ניסיון לנתח את עסקיה ודוחותיה של חברה סינית באמצעות כלים דומים לאלה של חברה מערבית, הוא יומרני למדי וגלומה בו אי ודאות גדולה בהרבה מזו של חברה מערבית מקבילה.

יש לצפות להמשך מתח גובר בין המערב לסין בעשרות השנים הבאות

בעיית היסוד של משטר דיקטטורי, כמו גם חששותיו העמוקים ביותר, הינם תמיד מפני התקוממות תושביו שלו. בשל כך נוהגים משטרים מעין אלה "לטפח" אויבים חיצוניים וללבות רגשות לאומניים כנגד אויבים אלה, על מנת "לתעל החוצה" את רגשות התסכול ושאיפת החופש של אזרחיהם שלהם. דוגמה לכך היא תוקפנותה הגוברת של סין, כלפי טייוואן, הודו ומדינות נוספות במזרח אסיה, תוך השקעת משאבים רבים בבניית עוצמתה הצבאית.

בהיעדר כל סימן לצעידה בכיוון דמוקרטיה בסין, ועל רקע הגידול הניכר בעוצמתה הצבאית והכלכלית, והשימוש בחברות סיניות לשירות מטרותיה, יש לצפות להמשך מתח גובר בין המערב לבין סין בעשרות השנים הבאות.

גם בסוגיית עידוד היוזמה הכלכלית החופשית בסין, חל בשנה האחרונה שינוי משמעותי בהתייחסות מצד המשטר.

עידוד היוזמה החופשית בסין, הצמיח בעשרות השנים האחרונות כמה וכמה אימפריות כלכליות, שנוסדו על ידי יזמים פרטיים מוכשרים, דוגמת עליבאבא, טנסנט, ונוספות.

חלק מהיזמים הפכו לטייקונים מיליארדרים. מייסד עליבאבא, ג'ק מא, הרשה לעצמו בשנה שעברה לבקר בראיונות פומביים את המשטר בסין על התנהלותו בסוגיות מסוימות. בעקבות כך הבין המשטר שהוא לא יכול להרשות לעצמו אנשי עסקים חזקים ועשירים מדי, שעשויים להיות אולי גם בעלי שאיפות ועמדות השפעה לשינויים פוליטיים. בתגובה פתח המשטר במערכה לדיכוי וריסון הטייקונים מלהגדיל את כוחם הכלכלי והפוליטי.

השקעות קריפטו, חברות נדל"ן וטכנולוגיה - כולן על המוקד

משקיע ישראלי, המתפתה להשקעות נרחבות בסין, בזכות הצמיחה הגבוהה והעוצמה הגוברת, לוקח סיכונים גבוהים בהרבה מאלה שקיימים במערב. במשטר מנוהל מלמעלה כמו סין, יכולים זרמים תת-קרקעיים פוליטיים לשנות לגמרי את תמונת התחרות הכלכלית הפנימית בסין ואת עוצמתן של חברות סיניות מסוימות, במהירות רבה מאוד, אם הדבר משרת את האינטרסים של הממשל. כך למשל החליטה הממשלה בסין לפעול באחרונה גם נגד השקעות קריפטו, ועומק הזעזועים בחברות נוסח אוורגרנד, תלויים כולם בהחלטות שרירותיות ולא שקופות של הממשל.

על אף הצמיחה המהירה יחסית של כלכלת סין, למשקיע הישראלי, למעט לספקולנטים, הייתי ממליץ על מינון נמוך בלבד בהשקעותיו בחברות סיניות.

מעורבות ממשלתית סינית, בעיקר בחברות יצואניות טכנולוגיה, מוכרת וידועה. במקרה של ענק ציוד התקשורת הסיני וואווי, ממשלת ארה"ב טענה לגילוי מצבי "BACK - DOOR", המאפשרים גישה סודית עבור המודיעין הסיני בציוד שנמכר במערב, ולמעורבות ברורה של המודיעין הסיני בעניין. כתוצאה מכך, הטילה ארה"ב סנקציות כבדות על היצרן הסיני ודרשה גם ממדינות מערביות אחרות שלא להכניס את מוצרי וואווי לשטחן, ולמעשה השביתה חלק ניכר מפעילותו הבינלאומית.

זכורים גם הדיווחים מהעת האחרונה על מתקפת סייבר סינית על חברות בישראל, דבר שלא קרה כמובן במדינות מערביות. העימות והתחרות הגיאו-אסטרטגית בין הדמוקרטיה האמריקאית לשלטון הדיקטטורי הסיני הולכים ומחריפים לאורך השנים, כך שהיום כל מעורבות סינית במכרזים של תשתיות לאומיות במערב ובישראל גוררת דאגה והתנגדות אמריקאית גוברת.

ניהול מערבי לחברה מקומית - יתרון מסוים

שאלה מעניינת נוספת, בהקשר של השקעות ועסקים עם סין, היא הבעלות של חברות מערביות על עסקים בסין. תעשיית הרכב הינה אחד מהתחומים שבהם חברות מערביות מחזיקות מפעלים בסין.

תאגיד פולקסווגן -אאודי וטסלה הם מהגדולים שביצרנים המערביים המחזיקים במפעלי ייצור בסין. יש לזכור, כי עבור יצרנים אלה ישנו שוק משמעותי מאוד בסין מול הצרכן המקומי, ובאמצעות מפעלי ייצור מקומיים הם מתגברים על הקשיים שמערימה סין על יבוא מוצרים מוגמרים.

אם כך, למשקיע שאינו ספקולנט, מומלץ להיזהר מאוד במינון השקעותיו במדינה, בוודאי בכל הנוגע למניות חברות ספציפיות. על המשקיע לשאול את עצמו, האם ניתן להאמין לדיווחי חברות במדינה וליישום כללי החשבונאות באופן נאות, כפי שניתן להאמין לדיווחי חברות מערביות מקבילות.

הכותב הוא רו"ח יאיר לפידות, מנהל השקעות ראשי משותף בבית ההשקעות ילין לפידות . הכותב עשוי להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בכתבה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד