גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארבע חברות תרופות מובילות בעולם מקימות יחד מרכז פיתוח בישראל

המרכז שיקימו פייזר, טבע, אסטרהזנקה ומרק סרונו בשיתוף עם אמזון, יתמקד בתחום הכלים החישוביים לפיתוח תרופות וינוהל על ידי מתי גיל, בעבר בכיר בטבע ● בנוסף לפניה לחברות סטארט-אפ קיימות, החממה תקים חברות מאפס בארבעה "תחומי אתגר" ● הקול הקורא הראשון יפורסם בעוד שבוע

מימין: יאיר בניטה ומתי גיל / צילום: אלעד מלכה
מימין: יאיר בניטה ומתי גיל / צילום: אלעד מלכה

ישראל מידי פעם מכריזה על עצמה כמעצמת בריאות דיגיטלית ומידע רפואי. רמז לכך שבאמת יש דברים בגו, ניתן למצוא בפרויקט חדשנות שמושק היום, ומקבץ לישראל ארבע מחברות התרופות המובילות בעולם. פייזר, טבע, אסטרהזנקה ומרק סרונו ישתפו פעולה עם AWS, חברת שירותי הענן של אמאזון, וקרן ההשקעות הישראלית IBF בהקמת חממה טכנולוגית בשם AION Labs. המיזם הוא בתמיכת רשות החדשנות שפועלת היום תחת משרד המדע. קבוצת חברות זו זכתה ב-2020 במכרז שערכה הרשות.

למנכ"ל המיזם נבחר מתי גיל, בעבר מנהל בכיר בטבע שבין היתר שימש כמנהל קשרי הממשל והשווקים הבינלאומיים בחברה. יאיר בניטה, בעבר מנהל הביולוגיה החישובית בקומפיוג'ן וראש הפעילות המדעית בחברת Cytoreason, מונה לסמנכ"ל הטכנולוגיות של החברה.

AION תפעל כחממה לסטארט אפים ישראלים בתחומים כמו: גילוי מהיר ומשופר של תרופות, חלופות לניסויים בבעלי חיים, ותמיכה ברפואה מותאמת אישית. התקציב הממשלתי הוא 32 מיליון שקל, כאשר החברות יתמכו בפרויקטים בתקציב נוסף משלהן.

התפקיד של חברות התרופות במיזם יהיה לתמוך בסטארו-אפים, לכוון אותם למענה על הצרכים הבוערים של עולם פיתוח התרופות, ולהעניק להם שירותי מומחים ושירותי מעבדה ומידע הנמצא ברשותם. החברות יקבלו גישה לסביבה חישובית מבוססת על הענן של AWS , אך גם מעבדה "רטובה" (מעבדה עם רקמות וחומרים ביולוגיים).

בנוסף לפניה לחברות קיימות, תעסוק החממה בהקמה של חברות חדשות, על בסיס הצרכים של ענקיות הפארמה השותפות בה. אחרי תהליך בדיקה שארך מספר חודשים וכבר הושלם, החברות הגדירו ארבעה תחומי אתגר שהם הבוערים ביותר לתעשיית התרופות העולמית. החממה תזמין חוקרים ויזמים להצטרף למיזמים שיוקמו על בסיס האתגרים הללו, כולל חוקרים מחו"ל להם תעזור החממה להתמקם בישראל. הקול הקורא הראשון באחד מן התחומים הללו יפורסם כבר בשבוע הבא.

לפתח ייחוד לתעשיה הישראלית מול חברות התרופות

מפתה לחשוב על המיזם כהרחבה של שיתוף הפעולה של מדינת ישראל עם חברת פייזר באיסוף וניתוח מידע רפואי במהלך מגפת הקורונה. אולם, המיזם הוקם עם השותפים הללו עוד לפני המגפה. שיתוף הפעולה עם פייזר כן מהווה דוגמה לכך שהמידע הרפואי הנאסף על ידי מוסדות הבריאות בישראל הוא בעל ערך לחברות התרופות, וכי החוקרים מן התחום בישראל הם מנוסים באיסוף, התיעוד והניתוח של מידע זה.

מתחילת שנות ה-2000 שואלים את עצמם גורמים בממשל ובאקוסיסטם הביומד הישראלי, כיצד אפשר להביא חברות תרופות לפעול באופן משמעותי בישראל, הן בצורת השקעה בחברות מקומיות ורכישתן, והן בהקמת מרכז פיתוח מקומי.

חברות תרופות בינלאומיות אמנם משקיעות בחברות בישראל ורוכשות אותן מעת לעת, אך בתדירות נמוכה מאשר בתחום המכשור הרפואי, ובוודאי מאשר בתחום ההייטק. טבע, שהייתה ספינת הדגל של התחום, נקלעה לקשיים משלה ועוד לפני כן צמצמה מאוד את השקעתה בחברות ישראליות.

מבחינת מרכזי פיתוח, גם כאן הפעילות משמעותית פחותה בתחום התרופות מאשר בתחום המכשור הרפואי. הדוגמאות הן ספורות: חברת יצור התרופות לונזה הקימה מרכז פיתוח בחיפה, לחברת מרק סרונו ישנו מרכז חדשנות בשם אינטרלאב, שהוקם לאחר שהחברה סגרה את מפעל היצור שלה בישראל, וחברת פרינג הדנית מחזיקה בישראל פעילות פיתוח ויצור, המבוססת על חברת BTG הישראלית שנרכשה על ידה. בנוסף, מספר חברות מעורבות בהשקעה בחממות טכנולוגיות של רשות החדשנות. לשם השוואה, בתחום המכשור הרפואי ישנן עשרות חברות ישראליות שנרכשו על ידי התאגידים המובילים בעולם והמשיכו לפעול כמרכזי פיתוח ישראלים. בתחום ההייטק יש ודאי מאות כאלה.

המיזם החדש נועד לנצל את היתרון היחסי של ישראל בתחום המידע הרפואי והבריאות הדיגיטלית כדי להתברג בתוך תעשיית התרופות. זאת, בדומה לאופן שבו השתלבה ישראל בתוך תעשיית הרכב, לא באמצעות פיתוח ויצור מכוניות מקוריות משלה (אסטרטגיה שנכשלה לגמרי), אלא באמצעות שילוב יכולות הבינה המלאכותית הישראליות בתוך מוצרים שמגיעים ממדינות המתמחות בתעשיה כבדה. כך, בלי שיהיה לה מפעל רכב אחד, ישראל הפכה לחלק משמעותי מעולם הרכב של העתיד.

כאמור, אחד המנהלים הבכירים בחממה, בניטה, מגיע מחברת Cytoreason, אשר כבר החלה להיות שותפה משמעותית של חברות תרופות בינלאומיות, ביניהן פייזר, בשימוש במודלים חישוביים לגילוי וניסוי מהירים יותר של תרופות.

לדברי גיל: "הודות למודל החדשנות שלנו המבוססת על אתגרי וצרכי התעשייה, בשילוב שיתוף הפעולה הייחודי של חברי הקונסורציום, אנו ערוכים ומוכנים לחולל שינוי בתהליך של תגליות תרפויטיות ופיתוחן. עם מאגר כישרונות חזק מישראל והעולם, טכנולוגיית ענן ובינה מלאכותית בלב פעילותנו ומחויבות משמעותית של מדינת ישראל, אנו ערוכים לקדם את התעשייה בישראל".

בנוסף, AION Labs הודיעה על שותפות אסטרטגית עם X BioMed, מכון מחקר ביו-רפואי עצמאי הפועל בהיידלברג, גרמניה. BioMed X מתמחה בקידום חידושים מחקריים בתחום הביו-רפואה בממשק שבין המחקר האקדמי לתעשיית התרופות.

ד"ר אוּבֶה שנבק, סגן נשיא בכיר ומדען ראשי למדע מתפתח וחדשנות בפייזר, אמר הכיום כי: "AION Labs היא דוגמה מצוינת לסוג המקומות שבהם פייזר מעוניינת להיות באמצעות שיתופי פעולה בתוך ענף הביופרמה עצמו ובין התעשיות השונות. התכנית מגלמת בתוכה את הפוטנציאל להאיץ את פיתוחן של פריצות דרך משמעותיות העשויות לשנות את חייהם של מטופלים".

ד״ר ג'ים ות'רול, סגן נשיא למדעי הנתונים ובינה מלאכותית בחטיבת המו"פ של אסטרהזנקה, אמר: "דאטה, אנליטיקה ובינה מלאכותית כבר מתחילים לשנות את הדרך שבה אנו מגלים ומפתחים תרופות חדשות ואני מאמין שאנו רואים רק את קצה הקרחון של ההבטחה הזאת.

ד״ר יורן-פטר האלה, ראש המחקר הגלובלי בחטיבת הבריאות של מרק אמר כי: "AION Labs נבנית על ההשקעות ארוכות התווך והמצליחות שלנו בחדשנות הישראלית".

ד"ר ערן הררי, ראש מו"פ גלובלי למוצרים מיוחדים בטבע, אמר: "האופן שבו אנו מגלים ומפתחים תרופות חדשות עובר טרנספורמציה. טכנולוגיות בינה מלאכותית ושיתופי פעולה בין תעשיות שונות ימלאו תפקיד גדל והולך במהפכה המתפתחת בדרך שבה אנו מוצאים פתרונות לצרכים של מטופלים שטרם קיבלו מענה".

"השקת AION Labs תספק הזדמנות לתעשיית הבריאות ומדעי החיים לחשוף דרכים חדשות לקצר את הזמן ולהפחית את עלותן של תגליות רפואיות", אמר דן שירן, מנהל גלובלי של תחום שירותי הבריאות ומדעי החיים.

לדברי עידו צעירי, מייסד ומנהל בפועל של IBF: "אנו נלהבים להיות חלק ממעבדת חדשנות זו הראשונה מסוגה בהובלת קבוצה מדהימה של חברות פארמה וטכנולוגיה בינלאומיות. מסירותה של המעבדה לשיפור תעשיית הביוטק על ידי פיתוח טכנולוגיות ופתרונות מתקדמים והטמעתם בעולם הפארמה עולה בקנה אחד עם מטרותיה של IBF".

עוד כתבות

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"