גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופט העתיק פסק דין, נציגת הציבור שימשה כחותמת גומי וביה"ד הארצי טייח

קביעה חריגה של נציב התלונות על שופטים: שופט ביה"ד האזורי לעבודה בב"ש, יוחנן כהן, ביצע "העתקה גורפת" של סיכומי אחד הצדדים ● אם לא די בכך, ביה"ד הארצי בחר שלא לבחון הטענות על ההעתקה ● השופט כהן הכחיש בתחילה, אולם לבסוף התנצל

השופט כהן. עניינו הועבר לטיפול נשיאת בית הדין הארצי / צילום: דוברות בתי המשפט
השופט כהן. עניינו הועבר לטיפול נשיאת בית הדין הארצי / צילום: דוברות בתי המשפט

נציב תלונות הציבור על שופטים, אורי שהם, הצדיק תלונה נגד שופט שהעתיק פסק דין. זאת, ללא שגילה כי מדובר בהעתקה גורפת של עשרות עמודים. השופט התנער מהטענות, אולם לבסוף נטל אחריות על מעשיו. הנציב שהם כתב שהיה מקום לשקול לנקוט צעדים של ממש נגד השופט לולא הביע צער על התנהלותו ונטל עליה אחריות מאוחרת.

החלטות נציבות תלונות הציבור על שופטים הינן חסויות, ומשום כך לא פורט שם השופט ועל איזו ערכאה מדובר. אולם תחקיר גלובס מעלה כי המדובר בשופט יוחנן כהן מבית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע בתיק שהתנהל בפניו עוד מ-2014.

הנציב שהם. לא נקט צעדים בשל התנצלות השופט / צילום: לשכת עורכי דין

תחילת הפרשה במאי 2020, אז דחה השופט כהן - אליו הצטרפה נציגת הציבור רחל מצרי-לבני - את תביעתו של ד"ר ערן ישעיהו אלמגור נגד החלטת אוניברסיטת בן גוריון שלא להאריך את מינויו כחבר בסגל האקדמי. בפסק דין המחזיק 56 עמודים, כתב כהן: "התיק התארך במשך יותר מארבע שנים, בעיקר בשל התנהלות התובע אשר הכביד על ההליך וטען טענות 'מן היקב ומן הגורן'".

בסיום פסק הדין כתב השופט כי העיכוב הרב במתן פסק הדין נובע מכך שמדובר בתיק גדול מאוד. "אכן פסק הדין ניתן בעיכוב ואף הוחלפו שני נציגי ציבור, הן מהטעם שמדובר בתיק גדול מאוד והן בשל עומס עבודה, עם הצדדים הסליחה", כתב. אולם טענה זו סותרת חזיתית את התנהלותו של כהן ואת התנהלות נציגת הציבור מצרי.

תיק גדול מאוד

לפי חוק "בית הדין לעבודה" בית דין אזורי ידון בהרכב של שלושה: השופט שיהיה אב בית הדין, ושני נציגי ציבור, אחד מנציגי העובדים ואחד מנציגי המעסיקים. כהונת נציג ציבור על פי החוק מוקצבת לארבע שנים. כך קרה שתוך כדי ניהול התיק הוחלפו פעמיים נציגי הציבור מטעם העובדים. במאי 2020 הוחלף נציג הציבור, ישראל עמי-שי, לאחר שתמה כהונתו, ובמקומו הצטרפה להליך נציגת הציבור מצרי-לבני לאחר שהצדדים הסכימו לכך.

החוק קובע כי "אין על נציג ציבור מרות בענייני שפיטה, אלא מרותו של הדין". אלא שבפועל נציגת הציבור פעלה כחותמת גומי. ב-6 במאי היא הצטרפה למותב שדן בתיק, וב-7 במאי כבר ניתן פסק הדין בן 56 העמודים שעליו היא חתומה לצד השופט כהן.

נדגיש שנית, השופט כהן בעצמו טרח להסביר בפסק הדין את סיבת עיכוב ההליך בכך שמדובר בתיק גדול מאוד. אם כן, כיצד תוך פחות מ-24 שעות נציגת הציבור עברה על כל כתבי הטענות, הראיות והפרוטוקולים והספיקה להצטרף לפסק דין ארוך ומפורט בתיק שכלל לא הכירה?

העתקה נטו

אלא שבכך לא די. לטענת ד"ר אלמגור, בתלונתו לנציב, פסק הדין שניתן כאמור באיחור רב מהווה העתקה מתוך סיכומי האוניברסיטה ומתוך החלטה של שופט אחר בהליך אחר שעסק בבקשה לסעד זמני באותו עניין. השופט העתיק ללא הפניה או ציטוט את הסיכומים וההחלטה האחרת. לטענת אלמגור, "ההעתקה היא מעל 90 אחוז של הטקסט הסופי (בחלק ה'דיון והכרעה'). במילים אחרות, בחלק ה'דיון והכרעה' אין דיון ואין הכרעה. רק העתקה נטו". זאת לדבריו, ללא כל התייחסות לסיכומי התשובה שלו.

הנציב מאשר בהחלטתו כי השופט כהן אכן העתיק באופן נרחב במיוחד עשרות עמודים מתוך פסק דינו. בהחלטתו כתב שהם כי ד"ר אלמגור הצליח להוכיח "העתקה מסיבית של קטעים נרחבים בני עשרות עמודים בתוך פסק הדין. טענותיו העובדתית של המתלונן, בכל הנוגע לדרך כתיבת פסק הדין על ידי השופט, נכונות היו אפוא".

שתיקת ביה"ד הארצי

יש לציין כי לפני כחודש ביה"ד הארצי לעבודה דן בערעור נגד פסק הדין של כהן. פסק הדין של ביה"ד הארצי מחזיק כ-80 עמודים, אולם ההרכב בחר להתייחס רק בשולי פסק הדין לטענות החמורות, כי פסק הדין של השופט כהן מועתק ללא שהופעלה ביקורת שיפוטית עצמאית, וכי נציגת הציבור פעלה גם היא כחותמת גומי. בעמוד האחרון לפסיקת ביה"ד הארצי התייחסו השופטים לטענות אלו תחת הכותרת "טענות נוספות".

השופטים מצאו דרך להתמודד עם המבוכה בהתנהלות השופט כהן, וכתבו כי "בפסק דיננו ערכנו ניתוח מפורט של טענות ד"ר אלמגור. נוכח טענותיו לעיל, כמו גם מפער הזמנים הממושך בין מועד שמיעת העדויות לבין מועד מתן פסק הדין, ראינו עצמינו מחויבים לבחון את חומר הראיות לפני ולפנים ובזהירות המתבקשת מכך. לאחר בדיקה זו שוכנענו כי דין הערעור להידחות. דחיית הערעור לגופו מייתרת במידה רבה את הצורך לבחון טענות אלה, שכן לגוף העניין ממילא אין למערער זכות לסעד בדין".

השופט מצטער

אלא שהמבוכה לא הסתיימה כאן. לאחר שהוגשה התלונה לנציב ביקש שהם את תגובת השופט כהן. לגופה של טענת ההעתקה, השמיע השופט בתגובתו לתלונה תשובה אחת בלבד. לדבריו, "אין מדובר ב'העתקה' כמכלול אלא לכל היותר בליקוט של טענות בהן השתכנעתי, לפיכך טענות הנתבעת בסיכומיה וההחלטה בהליך הזמני היוו נדבך מרכזי בפסק הדין".

הנציב שהם תקף בהחלטתו את השופט כהן וכתב כי אין יסוד לטענה, כי מדובר ב"ליקוט של טענות". אם לא די בכך, ציין שהם כי התברר שאפילו תשובת השופט כהן לנציב הועתקה מתוך סיכומי האוניברסיטה בערעור שהוגש לביה"ד הארצי.

בשל כך זימן שהם את כהן לפגישה. או אז כהן לקח אחריות על התנהלותו והביע עליה צער. השופט כהן הסביר כי בנוגע לנציגת הציבור לא עלתה אצלו תמיהה על כך שהיא מסרה את הסכמתה לפסק דינו הארוך בתוך יממה בלבד, וכי הדבר לא באחריותו.

הנציב כתב בהחלטתו כי ברור "כי הדברים המובאים על ידי השופט, כשהוא מוצא להביאם כמעט מילה במילה, צריכים להיות מובאים על דרך הציטוט או על דרך ההפניה, ולא באופן הנחזה להיות פרי כתיבה או יצירה של השופט עצמו, בלא לייחס או להפנות את הדברים לאומריהם. אין מקום אפוא להעתקה גורפת של חומרים לתוך פסק דין, כפי שעשה השופט בפסק דינו".

פגיעה בתדמית המערכת

שהם הוסיף כי "העתקה נרחבת של חומרים בפסק דין, כפי שעשה השופט, עשויה לפגוע באמון בעלי הדין כמו גם באמון הציבור, במעשה השיפוטי ובתדמיתה של המערכת. שעה שחלקים נרחבים של פסק הדין אינם אלא פרי העתקה גורפת... ואף בלא התייחסות כלשהי לסיכומי התשובה שהגיש המתלונן, הייפלא הדבר כי נשמעת טענה של משוא פנים ומועלה החשש, כי דעתו של השופט הייתה נעולה לחובתו של המתלונן, ולדידו השופט אף לא הואיל לקרוא את סיכומיו ולהעמיד את טענותיו וטיעוניו של המתלונן במבחן הביקורת?

"הייפלא הדבר כי מועלית טענה, כי השופט לא הפעיל שיקול דעת עצמאי ולא בחן את החומר שבפניו? ואין תימה כי נחזה, שבשל לחצו של השופט ליתן פסק דין, שנתינתו התעכבה, בתיק כה מורכב, הוא בחר שלא להתעמק בחומר שבפניו, אלא לעשות מלאכתו קלה תוך העתקת חומרים נרחבת?".

בנוגע לטענה כי נציגת הציבור מצרי-לבני פעלה כחותמת גומי, קבע הנציב כי אין בסמכותו על פי חוק לדון בעניין נציגי ציבור. אולם גם בעניין זה מתח שהם ביקורת חריפה על השופט כהן. שהם כתב כי שעה שמצאה נציגת הציבור לחתום על פסק דינו הארוך של ביה"ד יממה בלבד לאחר שיבוצה לתיק, היה הדבר צריך, למצער, להעלות תמיהה אצל השופט ועל כל פנים מיטיב היה לעשות אילו פנה אליה, על מנת לוודא כי עיינה כדבעי בכל החומר הרב שבתיק, טרם שנתנה את הסכמתה לטיוטת פסק הדין. "חבל כי כך לא נהג השופט, ולו על מנת למנוע לזות שפתיים. שכן, מראית העין של נציג ציבור, הנחשב חלק ממותב ביה"ד, הנותן הסכמה לטיוטת פסק דין מורכב, בתיק רחב היקף, שאף הוא כלל אינו מכיר משלא ישב בו בדין, והכל תוך יממה אחת - רחוקה מלהיטיב את תדמית מערכת המשפט".

יצוין כי מכיוון שהחלטות הנציב חסויות ולא פומביות על פי חוק ומכיוון שבית הדין הארצי לעבודה כערכאת ערעור בחר להתעלם מן הטענות החמורות, בקלות רבה פרשה זו הייתה יכולה להיקבר בשקט בתוך המערכת פנימה ואף אחד מהציבור הרחב לא היה יודע על התנהלות חמורה זו שהסתיימה ללא צעד משמעתי כלשהו מצד הנציב שהם.

מהרשות השופטת נמסר: "אנו רואים בחומרה את התנהלות השופט, כפי שנקבע על ידי הנציב. העניין מטופל על ידי נשיאת ביה"ד הארצי.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"