גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארגון הבריאות העולמי בקריאת השכמה: "משבר האקלים הוא האיום הבריאותי הגדול ביותר"

באחד הדוחות החריפים ביותר שהוציא הארגון, הוא מפציר במנהיגי העולם לפעול בנחישות נגד ההתחממות הגלובלית וקובע: "שריפת דלקים מאובנים הורגת אותנו". בכל דקה שעוברת, 13 בני אדם מתים כתוצאה מזיהום אוויר" ● בינתיים בישראל, תוכנית מקיפה בנושא בריאות וסביבה יושבת במגירה משנת 2018, בלי אופק יציאה

השריפות ביוון. אוגוסט השנה / צילום: Reuters, Nicolas Economou
השריפות ביוון. אוגוסט השנה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

ארגון הבריאות העולמי פרסם השבוע דוח חדש, שקורא למקבלי החלטות ברחבי עולם "לפעול בדחיפות" בנוגע למשברי בריאות הנגרמים בשל משבר האקלים. הארגון מתאר בדוח את שינויי האקלים כ"איום הבריאותי הגדול ביותר העומד בפני האנושות" ואומר כי "מערכות בריאות ברחבי העולם כבר מתמודדות עם הנזקים הבריאותיים הנגרמים כתוצאה מהמשבר הזה". בארגון אף מתבטאים באופן חריג יחסית, וקובעים בחריפות: "שריפת דלקים מאובנים הורגת אותנו". הדוח, מתווה 10 פעולות מומלצות בתחום האקלים והבריאות, לצד מחקרים עדכניים בתחום.

למנוע 5.1 מיליון מקרי מוות בשנה

למעשה, ארגון הבריאות העולמי כבר הצהיר בעבר שמשבר האקלים הוא משבר בריאותי, וממשלות ברחבי העולם מזהות את הקשר בין סיכונים סביבתיים ובריאותיים. גם בישראל זיהו זאת, ובשנת 2018 הניחו המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה דאז, ד"ר סיניה נתניהו, והמשנה למנכ"ל משרד הבריאות דאז, פרופ' איתמר גרוטו, תוכנית מפורטת בנושא, תחת השם "התוכנית הלאומית לבריאות וסביבה". ואולם, התוכנית לא תוקצבה מעולם, לא פורסמה לציבור ולא יצאה לפועל.

סופת ציקלון בפיליפינים השבוע / צילום: Associated Press

דוח המדענים של ה-IPCC (פאנל המדענים הבינלאומי לשינויי אקלים), שפורסם בחודש אוגוסט, קבע כי העולם כבר התחמם ב-1.1 מעלות מאז התקופה הטרום תעשייתית, וכעת מתקרב להתחממות של 1.5 מעלות. מדובר ברף קריטי, שבהסכמי פריז סיכמו מנהיגי העולם לשמור את ההתחממות הגלובלית מתחת לו. לכן, ההמלצות בדוח החדש של ארגון הבריאות העולמי כוללות תעדוף "התערבויות" בפעולות אקלים באופן שמסוגל לייצר את הרווח הגדול ביותר, בניית מערכות בריאות עמידות לאקלים וסביבה, וקידום ייצור מזון בר קיימא, ומערכות עיצוב ותחבורה עירוניות בנות קיימא.

בהתאמה, דוח ארגון הבריאות העולמי מציב בפני הפוליטיקאים ברחבי העולם את הדחיפות להתמודדות עם סוגיות אקלים מרכזיות, שכבר משפיעות על בריאות הציבור: מזיהום אוויר הנגרם בשל שריפת דלקים מאובנים, דרך הפצת מחלות, שיטפונות וסופות, ועד בצורות ואירועי מזג אוויר הפוגעים בנגישות הציבור למזון. מדובר באירועי קיצון העולים בחייהם של אלפי אנשים ופוגעים ברכוש ופרנסה בשיעור הולך וגובר ברחבי העולם. כך למשל, לפי ארגון הבריאות העולמי, זיהום אוויר, הנגרם בעיקר בשל שריפת דלקים מאובנים, מוביל למותם של 13 בני אדם בדקה ברחבי העולם.

 

מחברי הדוח מדגישים כי נקיטת פעולות מהירות ושאפתניות נגד משבר האקלים, תוביל ליתרונות רבים לבריאות. למשל, הפחתת פליטות תוביל למיתון ההתחממות הגלובלית, ולהפחתת 80% ממקרי המוות מזיהום האוויר (זיהום אוויר הורג 7 מיליון בני אדם מדי שנה). המעבר לתזונה צמחית יותר "יכול להפחית את הפליטות הגלובליות באופן משמעותי, להבטיח מערכות מזון עמידות יותר ולמנוע עד 5.1 מיליון מקרי מוות הקשורים לתזונה בשנה עד שנת 2050".

קידום שטחים ירוקים עירוניים, המאפשרים הפחתת פליטות, מציעים יתרונות בריאותיים כגון חשיפה מופחתת לזיהום אוויר, השפעות קירור מקומיות והפגת מתחים נפשיים. באופן כללי, מחקרים מראים כי פעולות סביבתיות שתואמות את יעדי הסכם פריז, יצילו חיים של מיליוני בני אדם כתוצאה משיפור איכות האוויר, תזונה פעילות גופנית, ועוד. הדוח אף קובע בבירור כי היתרונות של בריאות הציבור מיישום פעולות אקלים שאפתניות עולים בהרבה על העלויות.

המלצות ארגון הבריאות העולמי נכתבות לקראת פסגת האקלים של האו"ם, שתחל בסוף החודש בעיר גלאזגו בסקוטלנד. הדוח הושק במקביל למכתב פתוח, שנחתם על ידי 300 ארגונים המייצגים לפחות 45 מיליון רופאים ואנשי מקצוע בתחום הבריאות מרחבי העולם. כולם קראו למנהיגים להגביר את פעולות האקלים. "בכל מקום בו אנו מספקים טיפול, בבתי החולים, במרפאות ובקהילות שלנו ברחבי העולם, אנו כבר מגיבים לנזקים הבריאותיים הנגרמים כתוצאה משינויי אקלים", כתבו אנשי הרפואה.

85% מאוכלוסיית העולם כבר מושפעת מהמשבר

לפי מחקר מקיף, שפורסם השבוע ובוצע על ידי מכוני המחקר מרקטור ואקלים אנליטיקס בברלין, שבו נבדקו כ-100 אלף מאמרים שנכתבו מאז שנת 1951 - נמצא כי שינויי האקלים ככל הנראה משפיעים על 85% מאוכלוסיית העולם, ונותנים אותותיהם ב-80% משטח כדור הארץ. מדוע, אם כן, דווקא ישראל, שמתחממת בקצב כפול מהממוצע העולמי, מתמהמהת באישור תוכנית שמתייחסת באופן הוליסטי לממשק שבין בריאות וסביבה.

מה המצב בארץ? יש תוכנית, במגירה

אף שהושקעו משאבים רבים וזמן רב בעריכת התוכנית הלאומית לבריאות וסביבה, מאז הנחתה על שולחני השרים לפני כמעט ארבע שנים, עקבותיה נעלמו. שרי הבריאות והגנת הסביבה הקודמים התעלמו ממנה והיא אפילו לא הגיעה לשולחן הממשלה, למרות שהוכנה בהוראתה. למעשה, זו כנראה אחת התוכניות המעמיקות והמדוקדקות שהוכנו בישראל, כש-120 מדענים היו שותפים לכתיבתה.

התוכנית המפורטת לא כוללת רק צעדים אופרטיביים לפעולה ועלויות ליישומה, אלא גם מציגה את המפגעים הסביבתיים בישראל והשלכותיהם הבריאותיות, ואת האמצעים למזעור הנזקים הבריאותיים. במילים אחרות: יישום התוכנית יכול להוביל דה פאקטו להצלת חייהם של ישראלים מדי שנה, בזמן שלפי הערכות חסר, לפחות 2,000 ישראלים מתים מדי שנה רק ממחלות הנוגעות לזיהום אוויר.

ומה לגבי התועלת הכלכלית לציבור? לפי ההערכות במשרדי הבריאות והסביבה, השקעה של קצת למעלה ממיליארד שקל בשנה בתוכנית, תביא לחיסכון של כ-12 מיליארד שקל בשנה כאשר בהערכת חסר, הפגיעה הסביבתית השנתית בישראל נאמדת בכ-90 מיליארד שקל.

פרופ' נגה קרונפלד-שור, המדענית הראשית של המשרד, אומרת לגלובס כי כעת, צריך לבחון את התוכנית מחדש: "במהלך החודשים האחרונים ערכנו מספר פגישות בנושא. בפגישות אלה הובהר כי יש לעדכנה באופן משמעותי נוכח השינויים הדרמטיים שהתרחשו בעולם, כמו מגפת הקורונה וההבנה העמוקה יותר של ההתחממות הגלובלית. בכוונת המשרד לבחון כיצד ניתן, במגבלות התקציביות, להוביל את הפעילות המשפיעה ביותר בתחום הבריאות והסביבה".

כלומר, גם אין היום צפי להבאת התוכנית בפני הממשלה, מה שאומר שהיא לא תיושם בקרוב. האם יש סיבה להתמהמה? פרופ' איתמר גרוטו, לשעבר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, חושב שאת התוכנית אפשר להוציא לפועל כבר מחר. לדבריו, "התוכנית לבריאות וסביבה בעיניי היא תוכנית מעולה. זו עבודה שהרבה מאוד אנשים הקדישו לה זמן, גם ממשרדים אחרים בממשלה כמו משרד האוצר. זו הפעם הראשונה שתוכנית כזו, שרותמת כמה משרדים, הוגשה. זו תוכנית גדולה, שאפתנית וייתכן שיומרנית. הגיע הזמן לתרגם אותה למדיניות".

פרופ' חגי לוין, יו"ר ארגון רופאי בריאות הציבור לשעבר, שגם היה שותף לגיבוש התוכנית ולשיח מול המשרד להגנת הסביבה על קידומה כעת, אומר כי "נושאי הבריאות והסביבה דוחקים בנו יום יום, שעה שעה, וכפי שאנחנו מתייחסים לקורונה - כך אנחנו צריכים להתייחס למשבר האקלים. אכן צריך לעדכן את הקיים בתוכנית, אבל צריך במקביל להתקדם עם הקיים, וצריך לפעול לתוכנית לאומית מתוקצבת ומתוכננת לבריאות וסביבה".

במשרד הבריאות לא נימקו מדוע לא יושמה התוכנית עד היום, אך השיבו כי המשרד מקדם פעילות בנושא שינויי אקלים ובריאות, ללא קשר לתוכנית. כך בין היתר, בונים במשרד מערך לבדיקת השפעת האקלים על בריאות האוכלוסייה, ומקיימים בדיקת התכנות מיחשובית לנושא. במשרד מדגישים שכדי לקדם ביצוע, יש צורך בתקציב יעודי. בנוסף, למרות שהמשרד מקדם תוכניות רב תחומיות הקשורות לשינויי אקלים (דוגמת 'אפשרי בריא'), "לא קיים תקציב ייעודי להתמודדות עם משבר האקלים וחשוב לייעד תקציב כדי לאפשר להתמודד עם סוגיה קריטית זו".

לגרוטו, שהיה מאנשי הבריאות הראשונים בישראל שנכנסו לשיח הסביבתי, ואף הקים יחידה לאפידמיולוגיה סביבתית במשרד הבריאות, יש גם מסר למערכת הבריאות ולרופאיה: "רוב אנשי הבריאות בארץ לא הפנימו עד היום את המשמעות של שינויי האקלים. הקורונה, שינתה את התמונה. אני אומר לילדים שלי שהשארנו להם כדור ארץ שדפקנו. אנחנו צריכים עכשיו לתקן. אנשי הבריאות נמצאים גם מול כוחות כלכליים. מנהלי בתי חולים מול מחלקות שנקראות על שם בעלים של חברות מזהמות, למשל. ספק אם הם ישמיעו קול בנושא. אבל בתי החולים גם נאלצים להתמודד עם מטופלים שנפגעים מזיהום ומשינויי האקלים. צריך לעודד את הרופאים להכניס את זה למיינסטרים של הרפואה".

את הדוח, אגב כך, הקדישו בארגון הבריאות העולמי לאלה קיסי־דברה, "וכל הילדים האחרים שסבלו ומתו מזיהום אוויר ותוצאות שינויי האקלים". קיסי־דברה סבלה מאסתמה קשה ומתה בגיל 9 בשנת 2013 לאחר שנחשפה לרמות גבוהות של חנקן דו חמצני וזיהום חלקיקים. היא נחשבת לאדם הראשון בעולם שזיהום האוויר מופיע כסיבת מותו באופן רשמי. אמה אמרה שאם הייתה יודעת שזיהום אוויר הוא הגורם לבריאות הלקויה של בתה, הייתה עוברת דירה. הסיפור הזה הוא אחד מתוך 7 מיליון סיפורים כל שנה. אם מנהיגי העולם ימשיכו להתעלם מהקשר בין משבר האקלים לבריאות האדם, הסיפור הזה יהיה הסיפור של כולנו.

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

תיקון והתנצלות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים