גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה קורה כשהחרדה ההיסטורית של הגרמנים פוגשת אינפלציה דוהרת?

שיעור האינפלציה החודשי בגרמניה הגיע לשיא של קרוב לשלושה עשורים, וכלי התקשורת במדינה מזהירים מפני "ספירלה של אינפלציה" ● מחירי הדלק בתחנות, המצרכים בסופרמרקט והגז לחימום הבתים מזנקים, ומעירים מחדש את הפחד הגרמני מההיפר־אינפלציה שקדמה למלחמת העולם השנייה

הגרמנים נחרדים מהעבר. הנייר של השטרות היה שווה יותר מערך השטר עצמו / צילום: Shutterstock
הגרמנים נחרדים מהעבר. הנייר של השטרות היה שווה יותר מערך השטר עצמו / צילום: Shutterstock

לגרמנים יש היסטוריה עגומה עם אינפלציה. אחרי מלחמת העולם הראשונה גרמניה חוותה היפר־אינפלציה שאיידה את חסכונות מעמד הביניים, הדיחה קשישים וצעירים לעוני מחפיר ולוותה במשבר כלכלי שנחשב עד היום לאחת הסיבות המרכזיות שתרמו לעליית הנאצים לשלטון. ארנסט המינגווי תיאר, כשליח של עיתון קנדי, כיצד באזור הגבול עברו הצרפתים מדי אחר הצהריים בהמוניהם לשטח גרמניה, סבאו ואכלו עד להתפקע, קינחו בפחזניות ובמאפים ושילמו על הכל כמה סנטי פרנק לפני שחזרו לארצם, כשהם נהנים משער החליפין הגבוה של המטבע הצרפתי.

השטרות מרובי האפסים מאותה תקופה הם כעת פריטים שנמכרים בשווקי הפשפשים, אבל הפחד הגרמני הישן מהאינפלציה חוזר. "הלם־מחירים בתחנות הדלק", הכריזה כותרת בצהובון ברלינאי השבוע; "האם אפילו הלחמניות שלנו יתייקרו בקרוב?" תהה עיתון אחר; הלקוחות והעובדים בסופרמרקט מתלוננים על מחירי העגבניות המזנקים, ובחנויות חומרי הבנייה מעלים את מחירי הפרקט והמוצרים בגלל קשיי האספקה העולמיים. "האם אנו עומדים בפני ספירלה של אינפלציה?" תהתה הכותרת הראשית של אתר ה"בילד".

הסיבה לחשש היא האינפלציה המזנקת במדינה בשנה האחרונה. התופעה היא חלק ממגמה כמעט־עולמית, אבל כזו שעשויה להשפיע על גרמניה בצורה חמורה יותר. הגרמנים הם בין האומות החסכניות ביותר באירופה, שיעור החיסכון במדינה שני רק לשבדיה, ורבים במדינה חוששים מהשחיקה בערך החסכונות שלהם בגלל אינפלציה גבוהה.

נכון לעכשיו, רוב הגופים הכלכליים הבינלאומיים וגם הכלכלנים בגרמניה חוזים כי האינפלציה תרד אחרי שתגיע לשיא בחודשים הקרובים. הם מדברים על עלייה זמנית שנובעת מהתאוששות מהירה ממגפת הקורונה, יחד עם שיבושים באספקה העולמית שנגרמו גם הם בגלל ההתמודדות עם המגפה.

 

מפלס החרדה עולה עם המחירים

אבל בינתיים, המחירים רק הולכים ועולים, ועמם מפלס החרדה. מדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר בגרמניה היה גבוה ב־4.1% לעומת השנה שעברה. זהו שיעור האינפלציה הגבוה ביותר שנרשם בגרמניה מזה שלושה עשורים, והוא צפוי לעלות עוד יותר. לפי ההערכות, בחודשים הקרובים צפוי המדד לזנק ל־5% או אפילו יותר, בהשוואה שנתית, לפני שיירד שוב.

בנוסף, הנתונים לגבי המחירים במגזר הסיטונאי מדאיגים אפילו יותר. המידע העדכני מראה כי בהשוואה לספטמבר בשנה שעברה, מחירים אלה (Wholesale Prices) זינקו בגרמניה ב־13.2%. הפעם האחרונה שבה נרשמה עלייה שכזו הייתה בשנת 1974, בעקבות משבר האנרגיה העולמי של תחילת שנות ה־70'.

"העלייה החדה במחירים בהשוואה לספטמבר 2020 נובעת בין השאר מהזינוק במחירי התשומות", הסבירה הלמ"ס המקומית של גרמניה. בנוסף, ציינו האנליסטים של הסוכנות כי הפער לעומת השנה הקודמת נובע מהעובדה שממשלת גרמניה הפחיתה את המע"מ במחצית השנייה של 2020, כדי לעודד צריכה ולמנוע מיתון כתוצאה מההתמודדות עם הקורונה, מה שהפחית באופן מלאכותי את המחירים בשנה שעברה. "בסיס המחירים הנמוך בספטמבר שעבר גם הוא משפיע על הנתון לגבי העלייה היחסית", כתבו. אבל אינפלציה קיימת, והיא חלק ממגמה אירופית.

האנרגיה היא הקטר שמוביל את העליות

התחום שמוביל את עליות המחירים הוא מגזר האנרגיה. כלי התקשורת מעריכים כי העלות על חימום הבית בחורף הקרוב, תזנק בעבור בתים פרטיים בקרוב לאלף אירו ותסתכם במאות אירו יותר גם לדירות, אם המחירים הגבוהים הנוכחיים יימשכו. בתחנות הדלק, מחיר הבנזין הנפוץ ביותר הגיע לשיא של קרוב לעשור ־ 1.63 אירו לליטר. מחיר דלקי הפרימיום טיפס למעל 2 אירו בתחנות מסוימות.

למרות שהממשלה הגרמנית הפגינה עד כה נחישות בסירובה להתערב במחירי האנרגיה והדלק, בניגוד לממשלות ספרד ואיטליה למשל, בימים האחרונים קרא שר התחבורה לממשלה להודיע כי מחיר הדלק יעמוד על מקסימום של 1.99 אירו, וכי המדינה תסבסד כל מחיר מעל עלות זו בעבור הנהגים.

חשש מהשפעה רוחבית על הכלכלה

החשש הוא מכך שמחירי הדלק הגבוהים יהיו בעלי השפעה רוחבית על הכלכלה, וייתרמו עוד יותר לעליית המחירים. לפי הערכות שבועון כלכלי בגרמניה, שערך סקר בקרב חברות במדינה, לא ניתן יהיה להתחמק מעליות מחירים נוספות בחודשים הקרובים. "חברות רבות עדיין לא גלגלו את הזינוק בעלויות לצרכנים", נכתב.

ולצד החשש ההיסטורי מעליית מחירים, הגרמנים חוזרים להמלצות עבר. כתבות בתקשורת מזכירות את זמני הקציר והקטיף של הירקות והפירות השונים, כדי להימנע מתשלום יקר שלא בעונה. חלק מכלי התקשורת מקדישים מדורים לשאלה "כיצד לחסוך בזמני אינפלציה", וממליצים לקוראים לקיים בחינה מקיפה של הביטוחים שלהם, בין השאר, כדי למנוע כפילויות. אחרים ממליצים להפחית בחימום ולהסתובב בבתים לבושים היטב. אלה אינן חדשות טובות לכלכלה הגרמנית, שאמנם מוטת־יצוא אך תלויה בין השאר בצריכה פנימית. עצם החשש מאינפלציה בגרמניה יכול להיות הרסני.

נושא המחירים העולים גם ניצב בראש סדר היום בתזמון מסובך מבחינה פוליטית. במלון במערב העיר מתקיימות בימים האחרונים שיחות על הקואליציה החדשה שתוביל את גרמניה, בהשתתפות מפלגות "הירוקים" והליברלים ובהובלת הסוציאל־דמוקרטים. אחד הנושאים המרכזיים על שולחן הדיונים הוא דרישה להרחבה משמעותית של מס הפחמן שתקף בגרמניה החל מתחילת השנה. "הירוקים" דורשים להגדיל אותו פי שלושה, אך המס אחראי לחלק מההתייקרות במחירי הדלק, והעלאה נוספת שלו עשויה להיות צעד קשה מבחינה פוליטית בזמנים הנוכחיים, למרות ההתחייבויות של המפלגות והמנדט שקיבלו למאבק בשינויי האקלים.

בזיכרון הגרמני נצרב איך הכסף איבד את ערכו בהיפר־אינפלציה ברפובליקת ווימאר / צילום: Shutterstock

התפרצות מחודשת תשבש את התחזיות

מכוני המחקר הכלכליים בגרמניה שותפים להערכות לגבי הירידה הצפויה באינפלציה. "עם הדעיכה של מגפת הקורונה החזויה באביב הקרוב, והעובדה כי ההשפעה של הורדת המע"מ הזמנית בגרמניה בשנה שעבר תפוג, האינפלציה צריכה לרדת בקרוב", העריך הכלכלן הראשי של "קומרצבנק". הבנק צופה אינפלציה של 3.1% בגרמניה השנה, ו־2.7% בשנה הבאה . זהו עדיין נתון גבוה משמעותית מזה שצפוי ברמת האיחוד האירופי (2.3% ו־1.8%, בהתאמה) - אך עדיין נסבל.

אך ההערכות הללו נסמכות על כך שהמשק הגרמני ימשיך לצמוח בקצב החזוי. סוגיות כמו התפרצות מחודשת של מגפת הקורונה עם דעיכת תוקף החיסונים, או שיתוק שכבר החל בתעשיית הרכב הרווחית של המדינה בגלל המחסור בשבבים, ביחד עם שינוי מדיניות אפשרי של הבנקים המרכזיים, עשויות לשבש את התחזיות הללו.

בנוסף, האיגודים החזקים בגרמניה מתחילים בימים האחרונים לדרוש העלאות שכר כדי להתמודד עם עליית המחירים, מה שלדברי כלכלנים עשוי ליצור תגובת־שרשרת של העלאת שכר שתגרום להחרפת האינפלציה. ראש איגוד Ver.di, שבו שני מיליון חברים, קרא ביום חמישי ל"העלאות שכר ריאליות ניכרות". כלכלנים מעריכים כי העלאות שכר ביותר מ־3% עשויות להתחיל ולהניע תהליך שכזה.

סיפורי אימה על משפחות שירדו מנכסיהן

חלק מהפחד הגרמני מאינפלציה נובע מסיבות היסטוריות. סיפורי אימה על משפחות שירדו מנכסיהן, אנשים אמידים שהפכו לעניים בן־לילה וחסכונות שנעלמו עוברים מדור לדור. עד אמצע העשור הקודם, אינפלציה הייתה התסריט ממנו פחדו הגרמנים יותר מכל, לפי תוצאות סקר שנתי של ענקית ביטוח מקומית. ב־2008, 76% מהגרמנים הגדירו את האינפלציה כסוגיה המאיימת ביותר. מאז ירד השיעור ל־50% בשנה החולפת, אולם הוא עשוי לעלות שוב.

מכירת פחיות ברחוב הברלינאי בתקופת ההיפר אינפלציה / צילום: Shutterstock

אבל חלק מהפחד הגרמני נובע מסיבות מודרניות מאוד: כמו שיעור בעלי הדירות הנמוך בגרמניה והעובדה כי כמחצית מהתושבים גרים בשכירות, שעשויה לזנק עם העלייה באינפלציה. זאת, בהשוואה למדינות בדרום אירופה (וגם ישראל) שבה רוב התושבים מחזיקים בנכסים. "אם לא קנית בית, זה יכול להיות מאוד מתסכל לחשוב שהחמצת את ההזדמנות, עכשיו כשהאינפלציה מטפסת", אמר הכלכלן פיטר בופינגר ל"בלומברג", "יש הגיון רציונלי בכך שהגרמנים צריכים לחשוש מאינפלציה יותר מאשר הספרדים, למשל".

משבר האנרגיה באירופה: חברות פלדה מאיימות להפסיק הייצור

מחירי האנרגיה המזנקים באירופה מאיימים על ההתאוששות הכלכלית שלה, ועל ממשלות היבשת לסייע לעסקים ולתושבים - כך הודיעה הנציבות האירופית השבוע, בניסיון להתמודד עם העלייה החדה שחלה במחיר הגז הטבעי, הדלק והפחם ביבשת, שהובילו לקריאה מצד ממשלות מדינות דרום־אירופה להתערבות מצד בריסל.

הנציבות האירופית הודיעה כי תשקול "קנייה מרוכזת של גז" במטרה להוזיל את העלויות, אולם אפשרות זו היא רק אחת מתוך "ארגז כלים" שכולל גם סובסידיות ממשלתיות, שנועדו להגן על האזרחים לקראת החורף הקרוב ועל עסקים המתאוששים מהשפעות מגפת הקורונה.

"זקוקים לעזרה דחופה"

בגרמניה, הודיעה יצרנית הפלדה Swiss Steel Group כי היא זקוקה ל"עזרה ממשלתית דחופה" כדי להתמודד עם הזינוק במחירי האנרגיה. מחיר מגה־וואט שעה זינק מ־20 אירו לפני שלוש שנים לכ־200 אירו בשבועות האחרונים, ציין מנכ"ל החברה ואמר "אנו זקוקים לסיוע מיידי". הוא אמר כי אם לא יינתן סיוע, החברה תיאלץ להוסיף את העלויות המזנקות למחירי הפלדה שהיא מייצרת בגרמניה, מה שעלול להוביל להשפעות על מגזרים שונים. הוא גם איים בהפסקת הייצור, וציין כי חברות פלדה אחרות בגרמניה שוקלות את הצעד. ברחבי אירופה, כמה חברות דשנים גדולות, וגם חברת ייצור פלדה בבריטניה, כבר הפסיקו או הפחיתו ייצור באופן משמעותי.

במקביל, גם צרכני הקצה בגרמניה ניצבים בפני מציאות חדשה בשל עליית המחירים. חברת E.On הגרמנית, למשל, הודיעה כי לא תציע חוזים חדשים ללקוחות המעוניינים להתחבר לרשת הובלת הגז שלה, בגלל הזינוק במחירים וחוסר יכולתה לחזות את המחיר לצרכן. בגרמניה, התשלום על השימוש בגז בחורף מתפרש על השנה כולה, וצרכנים יכולים לבחור בין מחיר קבוע הכולל התחייבות לבין מחיר משתנה שנגבה בדיעבד. הודעה באתר של החברה מבהירה כי "בשלב זה לא ניתן להתחבר לרשת".

הממשלה נמנעה מהתערבות

הממשלה הגרמנית עד כה נמנעה מצעדים שיפחיתו את מחירי האנרגיה. בספרד, מנגד, הודיעה הממשלה כי תפעל למיסוי גבוה יותר של "רווחים עודפים" של חברות אנרגיה מהמחירים הגבוהים. בצרפת, הממשלה תחלק שוברים בשווי 100 אירו למשקי בית נזקקים לטובת תשלום חשבונות החשמל והחימום. גם איטליה שוקלת להוציא מיליארדים מתוך התקציב השנתי שלה על סובסידיות אנרגיה לתעשייה ולאזרחים.

בשבוע הבא יתכנסו מנהיגי האיחוד האירופי לפסגה שתעסוק בעיקר במחירי האנרגיה. על הפרק יהיה גם אישור הזרמת הגז הטבעי מרוסיה באמצעות צינור נורד-סטרים 2, שאמור להתחיל לעבוד באביב הקרוב. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הכחיש כי המדינה "שולחת מסר" לאירופה על ידי הפחתת האספקה לפני הדיון בעניין, וכי חברת "גזפרום" עומדת בהתחייבויותיה החוקיות.

עוד כתבות

רועי דגני, מייסד אירודרום והמנכ''ל לשעבר / צילום: איל יצהר

בגלל מכרז של משרד הביטחון: רשות ני"ע פשטה על משרדי אירודרום

לפי הדיווח לבורסה, חוקרי רשות ניירות ערך ערכו חיפוש במשרדי אירודרום וחקרו בעלי תפקידים נוכחיים ולשעבר בקשר לחשדות לביצוע עבירות הקשורות לאי-דיווח בזמן על הפסד במכרז של משרד הביטחון ● לאחר הדיווח, מניית החברה נופלת ב-8%

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

הרכישה הגדולה בתולדות אנבידיה: תשלם 20 מיליארד דולר עבור סטארט-אפ AI

אנבידיה רוכשת את הסטארט-אפ גרוק בעסקת מזומן של כ־20 מיליארד דולר, כך דווח ב-CNBC ● מדובר ברכישה הגדולה בתולדות החברה ובהימור על שבבי היסק לבינה מלאכותית ● גרוק, שנוסדה ב-2016 כדי להתחרות באנבידיה עצמה, גייסה רק לפני מספר חודשים לפי שווי של כ־7 מיליארד דולר "בלבד"

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם: ארמיס הישראלית נמכרת

חברת ניהול התהליכים האמריקאית ServiceNow תרכוש את ארמיס הישראלית ב-7.75 מיליארד דולר במזומן ● זוהי עסקת ההייטק הרביעית בגודלה אי פעם בישראל ● קרן אינסייט פרטנרס צפויה לגרוף תשואה של מיליארדים, ובמקביל המייסדים והעובדים יהנו מחבילות שימור נדיבות

קמפיין ה־AI של לושה / צילום: מתוך יוטיוב

לשבת בקפה של קלוד, לייצר פרסומת ב-150 דולר: יישומי ה-AI שיככבו השנה

הבינה המלאכותית מסייעת ליוצרי תוכן ולסטארט-אפים לחדור ללב המרחב הפרסומי והשיווקי, אך גם דורשת מהם קיצוניות כדי לבלוט ● דוח מקיף של ארטליסט הישראלית, המבוסס על סקר בקרב כ-6,500 יוצרים (כולל מישראל), מציג את האפשרויות ואת המגמות ב-2026

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

שר האוצר סמוטריץ' חתם על הצו: ממחר - הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יעלה ל-150 דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי חתם על הצו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר ● המשמעות: החל ממחר התקרה החדשה תיכנס לתוקף ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר תוקפים: המהלך יפגע במשק ובסופו של דבר בצרכנים ● סמוטריץ': "אין סיבה שנשלם יקר, יכול להיות פה זול"

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

מימין: גלעד יעבץ, מייסדי פאגאיה: אביטל פרדו, יהב יולזרי וגל קרובינר, ראסל אלוואנגר / צילום: ענבל מרמרי, טל שחר, רועי פרי

רוב המניות הישראליות בוול סטריט סוגרות שנה שלילית, אבל היו כמה שזהרו

לצד מספר מניות שהניבו תשואה תלת ספרתית, בהן גם אלביט וג'יי פרוג, רוב המניות הישראליות בוול סטריט לא הצליחו להכות את תשואת המדדים, ויותר ממחציתן אף הסבו הפסדים למשקיעים ● בין המניות שאיבדו בשנה האחרונה 90% ויותר מערכן, נמנות אאוטבריין, רי וגאוזי

כך תשקיעו בזהב / צילום: Shutterstock

הוא נחשב אלטרנטיבה למניות ולאג"ח כגידור מפני סיכונים: כך תשקיעו בזהב

לנוכח הזינוק השנה במחיר הזהב, רבים בוול סטריט ממליצים שתחזיקו במתכת, לפחות בחלק קטן מתיק ההשקעות שלכם ● בוול סטריט ג'ורנל ריכזו את הסוגיות המרכזיות בשוק הזה, וממליצים למשקיעים כיצד לנהוג עם הסחורה הלוהטת ● מדריך קצר להשקעה מושכלת

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

"הנפקה היא לא מטרה בפני עצמה": מאחורי הקלעים של האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם

חברת התוכנה ServiceNow הודיעה אתמול על רכישת חברת הסייבר ארמיס בכ־8 מיליארד דולר - האקזיט הרביעי בגודלו שנרשם בישראל אי פעם ● יבגני דיברוב, מנכ"ל ומייסד־שותף של ארמיס, ופבלו שטרן, סגן נשיא בכיר ומנהל חטיבת תהליכים טכנולוגיים ב־ServiceNow, חושפים בראיון לגלובס איך נסגרה העסקה

נשיא טורקיה ארדואן עם דגם של נושאת המטוסים / צילום: Reuters, Murad Sezer

הפרויקט הצבאי הבא של ארדואן: הקמת נושאת מטוסים באורך 300 מטרים

אחרי ההצלחה בעולם המל"טים, נשיא טורקיה ארדואן מכוון לליגת–העל, עם הכרזה על נושאת מטוסים מהגדולות ביותר בנאט"ו ● בעוד שישראל שומרת על עליונות טכנולוגית במטוסים, אנקרה מצמצמת פערים בטבלאות היצוא הביטחוני העולמיות ומתבססת כמעצמת מספנות

מערכת ההגנה האווירית ברק MX / צילום: תע''א

המדינה שמבקרת את ישראל וגם מטמיעה מערכות נשק כחול־לבן

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מזג אויר חורפי ברד ירושלים / צילום: איל יצהר

האם השיא של השפעת כבר מאחורינו ולמה כדאי להתחסן?

משרד הבריאות מרחיב היערכות ורוכש מאות אלפי חיסונים על רקע גל שפעת שהגיע מוקדם מהרגיל ● באיזה זן אנחנו חולים השנה, האם החיסונים פחות יעילים ומה עם הקורונה? גלובס עושה סדר

קמפיין פייבר / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הזוכים הגדולים בתחרות הפרסום גרנות - והזוכה האמיתית: הבינה המלאכותית

בין הזוכים הגדולים בתחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות, שהתקיימה היום, נמנים פרסומת ה-AI של פייבר, סרטון הפסולת של עיריית תל אביב וקמפיין "אחת מתשע" בהשראת אמריקן איגל וסידני סוויני ● ומי עוד בזוכים?

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

הסכם הממון קבע חלוקת רכוש שוויונית, אז מדוע האישה קיבלה רק שליש מהבית?

ביהמ"ש קבע כי מסמך שערכו בני זוג בכתב־יד, המעניק לאישה שליש בלבד משווי בית המגורים, גובר על הסכם ממון קודם שאושר בביהמ"ש ומחלק את הרכוש בחלקים שווים ● נקבע כי לא כל הסכם בין בני זוג הוא "הסכם ממון" המחייב את אישור ביהמ"ש

גלולת ההרזיה וויגובי של נובו נורדיסק / צילום: נובו נורדיסק

גלולת ההרזיה של נובו נורדיסק אושרה: מתי היא תגיע לישראל?

החברה הדנית הקדימה את המתחרה הגדולה שלה אלי לילי באישור הגלולה להרזיה בארה"ב, והמניה שלה הגיבה בעלייה ● למי המוצר מיועד, והאם נובו נורדיסק תחזור לעמדת הובלה?

מתחם הבורסה ברמת גן / צילום: תמר מצפי

העלאות הארנונה ב־2026: לאילו רשויות אושרה העלאה והיכן נדחו הבקשות

תעריף הארנונה יעלה ב־2026 בכ־1.6% - אך לרשויות רבות אושרה העלאה גבוהה הרבה יותר, לעומת אחרות שבקשותיהן נדחו ● במתחם הדולפינריום בת"א התעריף יעלה ביותר מ־100% ומנגד, באזור הבורסה ברמת גן לא אושר שינוי ● גלובס בדק את המצב בכמה ערים גדולות

נושאת המטוסים ''שארל דה גול'', שתוחלף ע''י הספינה החדשה / צילום: Shutterstock

נושאת מטוסים גרעינית ב-10 מיליארד אירו: הפרויקט השנוי במחלוקת של מקרון

ממשלת צרפת נאבקת במשבר חוב מתמשך ונכשלת בהעברת תקציב כבר שלוש שנים, אך דווקא כעת מכריז הנשיא עמנואל מקרון על פרויקט גרנדיוזי: בניית נושאת מטוסים גרעינית חדשה בעלות של יותר מ־10 מיליארד אירו ● התזמון מעורר שאלות על סדרי העדיפויות של המדינה

קמפיין מכבי שיצר מקאן ת''א / צילום: צילום מסך מיוטיוב

קופ"ח מכבי יוצאת למכרז פרסום, בענף סבורים שהוא "שערורייה"

היקף התקציב העומד ככל הידוע על כ-25 מיליון שקל יוצא למכרז חדש ● המכרז הוא לחמש שנים, עם אופציה להארכה כפולה של שלוש שנים בכל פעם - כלומר 11 שנים ברצף ● קופת חולים מכבי בתגובה: "המכרז מנוהל באופן מקצועי תחת פיקוח של ועדת המכרזים של מכבי"

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר משבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחייה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר שבע תשע, 103FM, 21.12.25 / צילום: Reuters, AMMAR AWAD

האם הפיגועים בישראל נמצאים במגמת ירידה?

השר איתמר בן גביר טען כי הפיגועים נמצאים כבר שנתיים בירידה, וייחס זאת להצלחות של "השוטרים שלו" ● ללא המלחמה, בשנה האחרונה אכן נרשמה ירידה, אבל היא באה רק אחרי שנתיים רצופות של עלייה ● המשרוקית של גלובס