גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית הסודית של ישראל כ"ץ והצרה החדשה של ניר ברקת: הקרב בליכוד רק התחיל

יו"ר הליכוד ניסה לתזמן קמפיין אגרסיבי נגד אדלשטיין, שהכריז שיתמודד נגדו על הנהגת המפלגה, אבל אפילו תומכיו הקרובים ביותר לא נענו לקריאה ● ובינתיים בקואליציה, חוק הקנאביס עורר את זעמם של חברי הכנסת: סער נותן יחס מיוחד להצעות חוק של מפלגתו

ישראל כ''ץ / צילום: אוהד צויגנברג ידיעות אחרונות
ישראל כ''ץ / צילום: אוהד צויגנברג ידיעות אחרונות

בכירי הליכוד מריצים במוחם שני תרחישים מאז שהוקמה ממשלת בנט-לפיד: האחד, המקובל יותר, נתניהו לא הולך לשום מקום. הוא יוביל את התנועה עוד שנים קדימה, גם מהאופוזיציה. השני, שלו שותפים רק מעטים, נתניהו יראה את התקציב עובר בעוד חודש ויחליט לפרוש לחייו הפרטיים וניהול משפטו. יולי אדלשטיין, שיצא השבוע מהארון הפוליטי והכריז על התמודדותו על ראשות הליכוד, עשה זאת אחרי שהשתכנע שנתניהו לא הולך לשום מקום בקרוב.

בשיחותיו עם חבריו למפלגה, שמתכננים גם הם לקחת חלק בקרב הירושה על ההנהגה, הוא ניסה לשכנע בתזה שלו. "אין לנתניהו באמת מה לחפש בחוץ ולכן לא ילך לשום מקום", אמר להם. אולי סייעה להבנה שלו האמירה של נתניהו בפתח מושב החורף של הכנסת: "חזרנו מלאי עיזוז". לא כך מדבר מי שמתכנן את פתח המילוט שלו, הבינו בליכוד, ויריית הפתיחה של אדלשטיין נורתה. מבכיר אנונימי שמוכן להתמודד מול נתניהו, קרם אדלשטיין עור וגידים לתצורתו הגשמית.

הניצחון הראשון של אדלשטיין

על הראיון המוקלט של אדלשטיין בחדשות 12, יו"ר הליכוד שמע שעות ספורות לפני השידור. בזמן הזה נתניהו ניסה בכל כוחו לגייס את חברי המפלגה שיתקפו בתזמון מתואם את מי שהעז לצאת ולהכריז על התמודדות מולו. אך מששודר הראיון, ונשמעה ההכרזה - בליכוד לא נרשמה היענות. למעט ח"כ שלמה קרעי, לא היה איש מבין חברי הסיעה שתקף את אדלשטיין אישית. מבחינתו זו הייתה הצלחה ראשונה במסע.

בסקרים עדיין יש יו"ר אחד בלתי מעורער לליכוד. אדלשטיין משווק תזה דומה לזו שניסה גדעון סער לפני שנתיים: נתניהו כשל בהרכבת ממשלה ולא יוכל להיות ראש ממשלה שוב, הסיכוי היחיד של הליכוד לחזור לשלטון הוא החלפת הנהגת המפלגה. השינוי היחיד הוא שסער התמודד נגד ראש הממשלה. אדלשטיין יתמודד נגד יו"ר האופוזיציה ומקווה שזה יספיק, אך בינתיים השטח הליכודי לא מגיב.

לעומת זאת, בימין של ספסלי האופוזיציה כבר מודים כמה מהבכירים כי הדרך ל-61 מנדטים חסומה בפני נתניהו. סער לעולם לא יישב איתו בממשלה כלשהי לאחר הקמפיין נגדו בחודשים האחרונים, שהוא חושד שמנוהל על ידי אנשי נתניהו ישירות. בכנסת הזו, כך נראה, לנתניהו אין דרך להקים ממשלה. גם במקרה של בחירות נוספות, הסקרים מנבאים ששניים שלושה מנדטים עדיין חסרים. לאדלשטיין כיו"ר (כך הוא מקווה) אולי יהיה סיכוי להקים ממשלה רגע לפני חילופי השלטון בין בנט ללפיד.

ברקת וכ"ץ על הקווים

בינתיים, עדיין מתחממים על הקווים ניר ברקת וישראל כ"ץ. שניהם גורסים שנתניהו עוד מעט הולך וצריך להמשיך ולחכות ל"יום שאחרי". כ"ץ מסתובב ברחבי הארץ בפגישות עם ראשי סניפים ובוחן את מצבו. מוודא שמתפקדי הליכוד מודעים להישגיו כשר התחבורה ושר האוצר ובוחן האם ניתן לתרגם את הידיעה הזו לתמיכה בקלפי. מבחינתו הוא היורש הטבעי של נתניהו.

ואיך הוא מתכוון לעשות את זה? ובכן, בעוד אדלשטיין מייחל לפריימריז בשנה הקרובה, כ"ץ בונה על בחירות בזק במרכז הליכוד שייערכו כמובן רק אם היו"ר המכהן יפרוש. אי אז, יו"ר מרכז הליכוד, חיים כץ, יהפוך להיות יו"ר המפלגה הזמני, ותוך 21 יום ייערכו בחירות בקרב חברי המרכז ליו"ר הזמני. 90 יום אחר כך ייערכו פריימריז. בתרחיש כזה, הוא אומר לאנשיו בליכוד, לא צריך לדאוג מראש המוסד לשעבר יוסי כהן או מגלעד ארדן שנמצא בשליחות אי שם (רק נציין שבחוקת הליכוד אין מניעה למי שאיננו ח"כ מכהן להתמודד).

מי שעומד במוקד שני התרחישים הוא יו"ר מרכז הליכוד חיים כץ. הקדמת הפריימריז עוברת דרכו, ובמקרה של בחירות במרכז הוא מחזיק בלא מעט כוח. בינתיים, אדלשטיין לא פנה אליו בבקשה להקדים את הפריימריז וגם לא נתניהו (שעשה זאת כשסער הכריז על התמודדות). הסיבה היא שרק לפני חודשיים, כשנתניהו כבר הריח את יריביו מתחממים, הוא ביקש מכץ לערוך פריימריז בזק - וסורב.

השבוע בראיון ליעקב ברדוגו בגל"צ, כץ הודיע מראש שפריימריז ייערכו רק בצמוד לבחירות והוסיף גם הלצה: "יש רק שני אנשים שמחליטים על פריימריז במפלגה: יו"ר המרכז ויו"ר ועדת חוקה - שניהם אני". אך בתרחיש נוסף, הבחירות המקדימות יכולות להתקיים בסוף 2022, בסמוך לבחירות לוועידת המפלגה, לשם גם מכוון אדלשטיין. לעומת זאת, נתניהו יעדיף בחירות מוקדמות כל עוד הוא שומר על כוחו. הוא גם ינסה לצרף להתמודדות כזו מועמדים נוספים שיגמדו את כוחו של היריב הראשי.

ומה קורה עם המועמד הבולט השלישי, הלא הוא ניר ברקת? ובכן, לו יש צרות חשובות יותר לבלום כעת: החוק שמקדם ח"כ דודי אמסלם להגבלת תרומה של נבחר ציבור ומשפחתו ל-100 אלף שקלים, יקשה על ברקת להמשיך להשתמש בכספו בפעילות הפוליטית בליכוד. ברקת בודק עם חבריו לשעבר במפלגה שהיום הם בתקווה חדשה, שלא יתמכו בחוק אם במקרה שיעלה להצבעה.

אם החוק יעבור, ברקת, שעד כה ריפד את המירוץ שלו לצמרת במזומנים, יצטרך למצוא דרכים חלופיות לעבודה במסגרת תקציב מצומצמת כמו של חבריו. במקרה שאכן הבחירות לראשות המפלגה קרובות, מדובר בכאב ראש גדול מאוד עבורו.

בינתיים, חברי כנסת מהליכוד מסתכלים בצד על הפריימריז ההיפותטיים במפלגתם במרמור. השרים לשעבר, לטענתם, לא מעכלים את מעמדם החדש. מאז שנאלצו לוותר על השררה, הם לא פוקדים את הוועדות או את המליאה. גיוס האצבעות באופוזיציה מתנהל על מי מנוחות וכך הם אפילו לא מהווים איום על הקואליציה. יתרה מכך, חוק ההסדרים ותקציב המדינה לא זוכה להתייחסות מצדם, למעט כמובן, בראיונות לתקשורת. שם, הם זועקים על כמה התקציב החדש רע, אבל ספק אם מי מהם ישב באחת הוועדות וקרא את סעיפיו.

בינתיים בקואליציה

השבוע נחשפו מוקדי תסכול גדולים של חברי הקואליציה. במרכז עומדת מפלגת תקווה חדשה שקידמה שתי הצעות חוק, אחת מהן דורשת תקציב של מיליונים (חוק הקנאביס), בניגוד מוחלט להסכמות מול האוצר. מטרת העל של השותפים לדרך היא התקציב והם מוכנים לבלוע לא מעט צפרדעים עד שיעבור ויבטיח את כהונתם. כך נולדה ההסכמה עם האוצר: לא מקדמים הצעות חוק תקציביות עד לאישור התקציב וחוק ההסדרים. 

אבל אז כאמור, תקווה חדשה שברה את הסטטוס קוו. ח"כ שרן השכל קידמה שוב את חוק הקנאביס דרך ועדת השרים לחקיקה שהעומד בראשה הוא ראש מפלגתה סער. חברי הקואליציה תוהים איך, בזמן שהצעות החוק שלהם נדחות משבוע לשבוע, הצליחה השכל לדחוף שתי הצעות חוק בשבוע אחד: חוק הקנאביס, וחוק טיפול בהתמכרויות, שנועדו להסדיר את שוק הקנאביס למטרות רפואיות.

סער הצליח לאשר להשכל את העברת החוק בקריאה טרומית בלבד מול הממשלה ורע"ם, וספק גדול אם הוא יעבור את משוכת הקריאה הראשונה, נוכח התנגדות משרדי האוצר והבריאות. אבל מה הוא תדלק את המתיחות של חברי הקואליציה מול תקווה חדשה שקיבלו את התחושה שסער מקדם רק את הצעות החוק של חברי מפלגתו. המישור השני למתיחות הזאת נוגע לשר המקשר בין הממשלה לכנסת, זאב אלקין. "הוא לא מרגיש מספיק את השטח", אומרים חברים בקואליציה שמתארים כי אלקין לא נוכח בלילות הארוכים של המליאה ובכך חוטא לתפקידו.

המתיחות הזו כמעט בעבעה מעל פני השטח ביום רביעי. חברי מפלגת העבודה איימו להצביע עם האופוזיציה בהצעת החוק של אמילי מואטי לביטול התיישנות עבירות מין במשפחה. רק אחרי דיונים בדרגים הגבוהים, הצעת החוק ירדה מסדר היום. התקציב הוא המלך, כמו שנכתב בטורים קודמים וחברי הקואליציה דוחים מריבות פומביות עד להבטחת כהונתם.

עוד כתבות

רמי קאליש

OpenAI רוכשת את נפטון של פיטנגו הישראלית

ענקית הבינה המלאכותית OpenAI רכשה אמש את חברת הבינה המלאכותית הפולנית נפטון, שהמשקיעה הראשונה בה היא פיטנגו, קרן ההון סיכון הישראלית של חמי פרס ורמי קאליש

טקס חנוכת סוללת החץ 3, ברנדנבורג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

היציע החשאי והתודה הגרמנית: מאחורי הקלעים של טקס מסירת החץ

סוללה ראשונה של המערכת הישראלית נפרסה בעומק יערות ברנדנבורג, בעסקה הביטחונית הגדולה ביותר בין המדינות אי פעם ● בטקס ההשקה החגיגי הישראלים מצאו עצמם מזכירים לגרמנים איך נראית לוחמה מודרנית - כשצילה של ההיסטוריה מלווה את המעמד

השגרה החדשה של צו 8 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

המדרון החלקלק של צו 8: כך הפך גיוס החירום לשגרה שצה"ל התאהב בה

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צו 8 כבר מזמן אינו כלי חירום אלא מנגנון הגיוס היחיד של צה"ל ● ההישענות עליו יצרה שגרה יקרה, לא מפוקחת ולעיתים גם מנוצלת לרעה, עם סבבים מתמשכים ופערים גדלים בין החוק למציאות ● ניסיון החקיקה להסדרת המילואים נפל והצבא השלים עם הסיטואציה שנוחה לו, בעוד שבאוצר מזהירים: מיליארדי שקלים מתבזבזים

סכום שיא שעבר ליורשים המיליארדרים / צילום: Shutterstock

"משימור הון להעצמת הדור הבא": הטרנד החדש של המיליארדרים

מנהלת ההון הגלובלית, UBS, פרסמה היום (ה') את דוח המיליארדרים שלה לשנת 2025, שמצביע על עלייה של 8.8% במספר האולטרה-עשירים בעולם ● מלבד אלו שיצרו את הונם בעצמם, 91 יורשים הפכו למיליארדרים כאשר ירשו סכום שיא של 297.8 מיליארד דולר ● ומה קורה בישראל?

פרויקט ''תדהר בגיבורים'' בבת ים / הדמיה: 3DVISION

תדהר מתקדמת לכיוון הנפקה: זה הצעד האחרון שנקטה

חברת הנדל"ן תדהר ממשיכה להיערך להנפקה ראשונית בבורסה בת"א ושכרה את שירותיהם של לידר חיתום ודיסקונט חיתום ● שיכון ובינוי עתרה לבג"ץ נגד המדינה ודורשת תיקון חקיקה שיאפשר לה למכור דירות שבנתה להשכרה לטווח ארוך ● ונתי גלבוע ישקיע כ-40 מיליון שקל בגפן מגורים ויהפוך לחלק מגרעין השליטה ● חדשות השבוע בנדל"ן

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

זום גלובלי / צילום: Reuters

ענקית הקמעונאות נגד טראמפ, והמחאה שעצרה תקציב מדינה

לאחר הפגנות סוערות, ממשלת בולגריה נסוגה מתוכנית התקציב ל־2026 ● באוסטרליה נערכים לאסור על בני נוער שימוש ברשתות החברתיות, ומטא נוקטת בצעד ראשון ● והאם דרום וצפון קוריאה בדרך לאירוע תקדימי? ● זום גלובלי, מדור חדש

ליאור דיב / צילום: סייבריזן

הסטארט-אפ של יוצאי סייבריזן מגייס 130 מיליון דולר בסבב A

הגיוס של חברת הסייבר 7AI היה בהובלת אינדקס ונצ'רס ובהשתתפות זרוע ההשקעות של בלקסטון לצד משקיעים נוספים ● החברה פועלת בתחום של סוכני בינה מלאכותית המשמשים לאבטחת ארגונים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

פחות מה-OECD: בבנק אוף אמריקה צופים לישראל צמיחה של 4.2% בשנת 2026

הבנק האמריקאי מעריך כי התאוששות הכלכלה הישראלית תימשך בשנתיים הקרובות, אך בשיעור נמוך מזה שצפו בארגון המדינות המפותחות ● בנוסף, בבנק צופים המשך שמירה על הסטטוס קוו, אך מציינים כי המתיחות בין ישראל לאיראן עשויה לשוב ולצוף

וואלה

עיתונאי וואלה במכתב קשה להנהלה: "לא יכולים להמשיך במסלול הנוכחי שמוביל אותנו אל התהום"

יותר מ־20 כתבים ועורכים מתריעים מפני שינוי עמוק באופי אתר החדשות בחודשים האחרונים, לחצים לעמידה ביעדים ו"כתבות מטעם" הפוגעות באמון הציבור ● המכתב מגיע על רקע תקופה סוערת במיוחד במערכת וואלה, שהתאפיינה בעזיבות רבות ומתוקשרות

הבניין בגבעתיים / צילום: L&D GROUP

תוך 3 חודשים בלבד ולפני קבלת היתר בנייה: שלוש דירות נמכרו בבניין המיועד לפינוי־בינוי בגבעתיים

בניין בשכונת בורוכוב בגבעתיים נבנה בשנות ה־70, והדיירים בו חתמו על הסכם פינוי־בינוי, אך עדיין רחוקים מהיתר ● שתיים מהדירות נקנו ע"י משקיעים, ואחת ע"י משפרי דיור ● נעמה יסקרוביץ, סוכנת נדל"ן מחברת L&D GROUP: "אנשים מחפשים אלטרנטיבה לת"א"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בבורסה: ת"א 35 מעל 3,500 נקודות; ארית צנחה בכ-20%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% וננעל בשיא חדש, ומדד ת"א 90 איבד 1.1% ● מדד הבנייה נפל ב-1.8% ● ארית תעשיות צנחה אחר שהודיעה שמתכננת להנפיק את החברה הבת ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הצעת התיווך של המל"ל: תקציב הביטחון יעמוד על 118 מיליארד שקל?

במסגרת הדיונים הקדחתניים שמתקיימים בין משרד האוצר למערכת הביטחון, לגלובס נודע כי המל"ל הציע שתקציב הביטחון יעמוד ב-2026 על 118 מיליארד שקל ● הדרישות של מערכת הביטחון עומדות על 144 מיליארד שקל, בעוד האוצר מכוון לאזור ה-90 מיליארד ● האם הצדדים יצליחו להתפשר?

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נשיא העליון במתקפה חסרת תקדים על לוין: "פוגע בציבור"

נשיא בית המשפט העליון השתתף בכנס בחיפה והזהיר מפני ההתנהלותו של יריב לוין ● "המתקפה על מערכת המשפט נמשכת במלוא עוזה", האשים עמית ● הוא התייחס ל"חרם" מצד שר המשפטים ואמר: "אני הושטתי לו יד, הוא מפרק את מה שנבנה פה בעשרות שנים" ● שר המשפטים השיב: "אני מפרק את מבצר השקר שאתה יושב בו" ● אהרן ברק הזהיר מפני דיקטטורה: "ראש הממשלה ישלוט לבדו במדינה, אנחנו נתינים"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

בהנחה משמעותית: וויז שכרה את הקומות העליונות במגדל לנדמרק 2 בת"א

וויז, שממוקמת כיום במגדל רחוב דובנוב בת"א, שכרה את הקומות העליונות במבנה שבמתחם שרונה ● את השטח היא השיגה בהנחה משמעותית, תודות למו"מ שניהל המשקיע הראשון בחברה, גילי רענן

חיסון / צילום: ap, Sean Rayford

העליון: יש להימנע מעירוב ילדים במאבקי חיסונים בין ההורים

אב גרוש ביקש להורות על מתן חיסון משלים לבתו - חרף התנגדות האם, שטענה כי לילדה הייתה תגובה קשה למנת החיסון הראשונה ● המומחה הרפואי דחה את טענות האם בדבר רגישות הילדה לחיסון, ואילו האפוטרופוסית לדין התרשמה שההורים מנהלים את הקונפליקט ביניהם על גב הילדים ● המאבק הגיע עד לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

"פתאום התמונה התהפכה": האם אנבידיה מאבדת את תואר המניה הלוהטת בוול סטריט?

מבט על ביצועי שתי המניות הטכנולוגיות גוגל ואנבידיה בחודשים האחרונים מגלה דינמיקה חדשה בשוק ● המשקיעים, שנהרו אחרי סמל כלכלת ה־AI, מעבירים את הכסף לענקית החיפוש ● הסיבה: מעבר מהשקעה בהבטחה להשקעה בביצועים מוכחים כמו התרחבות בתחום הענן ומנועי צמיחה חדשים

חוזרים הביתה / צילום: Shutterstock

לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון

רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● חוסל יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה העזתית ששיתף פעולה עם ישראל ● אחרי התרעת הפינוי: חיל האוויר החל לתקוף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון ● צה"ל מאשר: חוסלו מג"ד מזרח רפיח, סגנו ומפקד פלוגה בחמאס ● המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע במשק באוקטובר: 13,620 שקל. ומה קורה בהייטק?

לפי הלמ"ס, מדובר בעלייה של 2.9% לעומת אוקטובר 2024 ● קצב האינפלציה באוקטובר 2025 עמד על 2.5%, כך שגם ריאלית מדובר בעלייה קלה לעומת החודש המקביל בשנה שעברה

דונלד טראמפ וקווין האסט / צילום: Reuters, Brian Snyder

המרוץ הוכרע? טראמפ ביטל ראיונות עם המועמדים ליו"ר הפד ואותת מי היורש

הממשל האמריקאי היה צריך לקיים השבוע שורת שיחות עם המועמדים לתפקיד יו"ר הבנק המרכזי, אך ביטל אותן ברגע האחרון ● "בדקנו 10 שמות, אבל צמצמנו אותם לאחד", הצהיר השבוע טראמפ ● ההערכה: היועץ הכלכלי הוותיק של הנשיא, קווין האסט, צפוי להיבחר