גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית הסודית של ישראל כ"ץ והצרה החדשה של ניר ברקת: הקרב בליכוד רק התחיל

יו"ר הליכוד ניסה לתזמן קמפיין אגרסיבי נגד אדלשטיין, שהכריז שיתמודד נגדו על הנהגת המפלגה, אבל אפילו תומכיו הקרובים ביותר לא נענו לקריאה ● ובינתיים בקואליציה, חוק הקנאביס עורר את זעמם של חברי הכנסת: סער נותן יחס מיוחד להצעות חוק של מפלגתו

ישראל כ''ץ / צילום: אוהד צויגנברג ידיעות אחרונות
ישראל כ''ץ / צילום: אוהד צויגנברג ידיעות אחרונות

בכירי הליכוד מריצים במוחם שני תרחישים מאז שהוקמה ממשלת בנט-לפיד: האחד, המקובל יותר, נתניהו לא הולך לשום מקום. הוא יוביל את התנועה עוד שנים קדימה, גם מהאופוזיציה. השני, שלו שותפים רק מעטים, נתניהו יראה את התקציב עובר בעוד חודש ויחליט לפרוש לחייו הפרטיים וניהול משפטו. יולי אדלשטיין, שיצא השבוע מהארון הפוליטי והכריז על התמודדותו על ראשות הליכוד, עשה זאת אחרי שהשתכנע שנתניהו לא הולך לשום מקום בקרוב.

בשיחותיו עם חבריו למפלגה, שמתכננים גם הם לקחת חלק בקרב הירושה על ההנהגה, הוא ניסה לשכנע בתזה שלו. "אין לנתניהו באמת מה לחפש בחוץ ולכן לא ילך לשום מקום", אמר להם. אולי סייעה להבנה שלו האמירה של נתניהו בפתח מושב החורף של הכנסת: "חזרנו מלאי עיזוז". לא כך מדבר מי שמתכנן את פתח המילוט שלו, הבינו בליכוד, ויריית הפתיחה של אדלשטיין נורתה. מבכיר אנונימי שמוכן להתמודד מול נתניהו, קרם אדלשטיין עור וגידים לתצורתו הגשמית.

הניצחון הראשון של אדלשטיין

על הראיון המוקלט של אדלשטיין בחדשות 12, יו"ר הליכוד שמע שעות ספורות לפני השידור. בזמן הזה נתניהו ניסה בכל כוחו לגייס את חברי המפלגה שיתקפו בתזמון מתואם את מי שהעז לצאת ולהכריז על התמודדות מולו. אך מששודר הראיון, ונשמעה ההכרזה - בליכוד לא נרשמה היענות. למעט ח"כ שלמה קרעי, לא היה איש מבין חברי הסיעה שתקף את אדלשטיין אישית. מבחינתו זו הייתה הצלחה ראשונה במסע.

בסקרים עדיין יש יו"ר אחד בלתי מעורער לליכוד. אדלשטיין משווק תזה דומה לזו שניסה גדעון סער לפני שנתיים: נתניהו כשל בהרכבת ממשלה ולא יוכל להיות ראש ממשלה שוב, הסיכוי היחיד של הליכוד לחזור לשלטון הוא החלפת הנהגת המפלגה. השינוי היחיד הוא שסער התמודד נגד ראש הממשלה. אדלשטיין יתמודד נגד יו"ר האופוזיציה ומקווה שזה יספיק, אך בינתיים השטח הליכודי לא מגיב.

לעומת זאת, בימין של ספסלי האופוזיציה כבר מודים כמה מהבכירים כי הדרך ל-61 מנדטים חסומה בפני נתניהו. סער לעולם לא יישב איתו בממשלה כלשהי לאחר הקמפיין נגדו בחודשים האחרונים, שהוא חושד שמנוהל על ידי אנשי נתניהו ישירות. בכנסת הזו, כך נראה, לנתניהו אין דרך להקים ממשלה. גם במקרה של בחירות נוספות, הסקרים מנבאים ששניים שלושה מנדטים עדיין חסרים. לאדלשטיין כיו"ר (כך הוא מקווה) אולי יהיה סיכוי להקים ממשלה רגע לפני חילופי השלטון בין בנט ללפיד.

ברקת וכ"ץ על הקווים

בינתיים, עדיין מתחממים על הקווים ניר ברקת וישראל כ"ץ. שניהם גורסים שנתניהו עוד מעט הולך וצריך להמשיך ולחכות ל"יום שאחרי". כ"ץ מסתובב ברחבי הארץ בפגישות עם ראשי סניפים ובוחן את מצבו. מוודא שמתפקדי הליכוד מודעים להישגיו כשר התחבורה ושר האוצר ובוחן האם ניתן לתרגם את הידיעה הזו לתמיכה בקלפי. מבחינתו הוא היורש הטבעי של נתניהו.

ואיך הוא מתכוון לעשות את זה? ובכן, בעוד אדלשטיין מייחל לפריימריז בשנה הקרובה, כ"ץ בונה על בחירות בזק במרכז הליכוד שייערכו כמובן רק אם היו"ר המכהן יפרוש. אי אז, יו"ר מרכז הליכוד, חיים כץ, יהפוך להיות יו"ר המפלגה הזמני, ותוך 21 יום ייערכו בחירות בקרב חברי המרכז ליו"ר הזמני. 90 יום אחר כך ייערכו פריימריז. בתרחיש כזה, הוא אומר לאנשיו בליכוד, לא צריך לדאוג מראש המוסד לשעבר יוסי כהן או מגלעד ארדן שנמצא בשליחות אי שם (רק נציין שבחוקת הליכוד אין מניעה למי שאיננו ח"כ מכהן להתמודד).

מי שעומד במוקד שני התרחישים הוא יו"ר מרכז הליכוד חיים כץ. הקדמת הפריימריז עוברת דרכו, ובמקרה של בחירות במרכז הוא מחזיק בלא מעט כוח. בינתיים, אדלשטיין לא פנה אליו בבקשה להקדים את הפריימריז וגם לא נתניהו (שעשה זאת כשסער הכריז על התמודדות). הסיבה היא שרק לפני חודשיים, כשנתניהו כבר הריח את יריביו מתחממים, הוא ביקש מכץ לערוך פריימריז בזק - וסורב.

השבוע בראיון ליעקב ברדוגו בגל"צ, כץ הודיע מראש שפריימריז ייערכו רק בצמוד לבחירות והוסיף גם הלצה: "יש רק שני אנשים שמחליטים על פריימריז במפלגה: יו"ר המרכז ויו"ר ועדת חוקה - שניהם אני". אך בתרחיש נוסף, הבחירות המקדימות יכולות להתקיים בסוף 2022, בסמוך לבחירות לוועידת המפלגה, לשם גם מכוון אדלשטיין. לעומת זאת, נתניהו יעדיף בחירות מוקדמות כל עוד הוא שומר על כוחו. הוא גם ינסה לצרף להתמודדות כזו מועמדים נוספים שיגמדו את כוחו של היריב הראשי.

ומה קורה עם המועמד הבולט השלישי, הלא הוא ניר ברקת? ובכן, לו יש צרות חשובות יותר לבלום כעת: החוק שמקדם ח"כ דודי אמסלם להגבלת תרומה של נבחר ציבור ומשפחתו ל-100 אלף שקלים, יקשה על ברקת להמשיך להשתמש בכספו בפעילות הפוליטית בליכוד. ברקת בודק עם חבריו לשעבר במפלגה שהיום הם בתקווה חדשה, שלא יתמכו בחוק אם במקרה שיעלה להצבעה.

אם החוק יעבור, ברקת, שעד כה ריפד את המירוץ שלו לצמרת במזומנים, יצטרך למצוא דרכים חלופיות לעבודה במסגרת תקציב מצומצמת כמו של חבריו. במקרה שאכן הבחירות לראשות המפלגה קרובות, מדובר בכאב ראש גדול מאוד עבורו.

בינתיים, חברי כנסת מהליכוד מסתכלים בצד על הפריימריז ההיפותטיים במפלגתם במרמור. השרים לשעבר, לטענתם, לא מעכלים את מעמדם החדש. מאז שנאלצו לוותר על השררה, הם לא פוקדים את הוועדות או את המליאה. גיוס האצבעות באופוזיציה מתנהל על מי מנוחות וכך הם אפילו לא מהווים איום על הקואליציה. יתרה מכך, חוק ההסדרים ותקציב המדינה לא זוכה להתייחסות מצדם, למעט כמובן, בראיונות לתקשורת. שם, הם זועקים על כמה התקציב החדש רע, אבל ספק אם מי מהם ישב באחת הוועדות וקרא את סעיפיו.

בינתיים בקואליציה

השבוע נחשפו מוקדי תסכול גדולים של חברי הקואליציה. במרכז עומדת מפלגת תקווה חדשה שקידמה שתי הצעות חוק, אחת מהן דורשת תקציב של מיליונים (חוק הקנאביס), בניגוד מוחלט להסכמות מול האוצר. מטרת העל של השותפים לדרך היא התקציב והם מוכנים לבלוע לא מעט צפרדעים עד שיעבור ויבטיח את כהונתם. כך נולדה ההסכמה עם האוצר: לא מקדמים הצעות חוק תקציביות עד לאישור התקציב וחוק ההסדרים. 

אבל אז כאמור, תקווה חדשה שברה את הסטטוס קוו. ח"כ שרן השכל קידמה שוב את חוק הקנאביס דרך ועדת השרים לחקיקה שהעומד בראשה הוא ראש מפלגתה סער. חברי הקואליציה תוהים איך, בזמן שהצעות החוק שלהם נדחות משבוע לשבוע, הצליחה השכל לדחוף שתי הצעות חוק בשבוע אחד: חוק הקנאביס, וחוק טיפול בהתמכרויות, שנועדו להסדיר את שוק הקנאביס למטרות רפואיות.

סער הצליח לאשר להשכל את העברת החוק בקריאה טרומית בלבד מול הממשלה ורע"ם, וספק גדול אם הוא יעבור את משוכת הקריאה הראשונה, נוכח התנגדות משרדי האוצר והבריאות. אבל מה הוא תדלק את המתיחות של חברי הקואליציה מול תקווה חדשה שקיבלו את התחושה שסער מקדם רק את הצעות החוק של חברי מפלגתו. המישור השני למתיחות הזאת נוגע לשר המקשר בין הממשלה לכנסת, זאב אלקין. "הוא לא מרגיש מספיק את השטח", אומרים חברים בקואליציה שמתארים כי אלקין לא נוכח בלילות הארוכים של המליאה ובכך חוטא לתפקידו.

המתיחות הזו כמעט בעבעה מעל פני השטח ביום רביעי. חברי מפלגת העבודה איימו להצביע עם האופוזיציה בהצעת החוק של אמילי מואטי לביטול התיישנות עבירות מין במשפחה. רק אחרי דיונים בדרגים הגבוהים, הצעת החוק ירדה מסדר היום. התקציב הוא המלך, כמו שנכתב בטורים קודמים וחברי הקואליציה דוחים מריבות פומביות עד להבטחת כהונתם.

עוד כתבות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"