גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשרות עיתונאים נרצחו בפיליפינים. אישה אחת זכתה עבורם בפרס נובל

מאז שעלה לשלטון בפיליפינים מנהל הנשיא דוטרטה מלחמה אכזרית בעיתונאים ביקורתיים ● זה לא מרתיע את מריה רסה, ואת אנשי אתר ראפלר שאותו הקימה, להמשיך לבקר אותו ולהצביע על שקרים והטעיות שלו ושל תומכיו ● בשבוע שעבר היא זכתה על כך בפרס נובל לשלום

נשיא הפיליפינים, רודריגו דוטרטה, בנאום ההשבעה שלו יוני 2016 / צילום: Reuters, Dondi Tawatao
נשיא הפיליפינים, רודריגו דוטרטה, בנאום ההשבעה שלו יוני 2016 / צילום: Reuters, Dondi Tawatao

"עיתונות חופשית, עצמאית ומבוססת עובדות מסייעת בהגנה נגד ניצול לרעה של כוח, שקרים ותעמולת מלחמה", כתבה בשבוע שעבר ועדת פרס נובל לשלום כשהחליטה להעניק את הפרס לשני עיתונאים: דמיטרי מורטוב מרוסיה, ומריה רסה מהפיליפינים. שניהם, כפי שאפשר להבין, פועלים במדינות שבהן חופש הביטוי אינו מובן מאליו. אבל אנחנו נתמקד ברסה, המייסדת של אתר ראפלר (Rappler), שכולל בתוכו גם מדור בדיקת עובדות מרכזי וחשוב. כמו "המשרוקית", גם ראפלר חבר ברשת הבינלאומית של בודקי העובדות IFCN מבית מכון פוינטר, אך אנשיו עושים את עבודתם בתנאים שונים לגמרי מאלה שבהם פועלים ארגוני בדיקת עובדות במערב.

העיתונאית מריה רסה שזכתה בפרס נובל לשלום / צילום: Associated Press, Aaron Favila

"אויב חופש העיתונות"

כדי להבין למה הכוונה כשמדברים על תנאים שונים, הנה קצת רקע על מה שמתחולל בפיליפינים. המדינה במערב האוקיינוס השקט בת יותר מ-100 מיליון התושבים אמנם מוגדרת כרפובליקה דמוקרטית, אך תחת הנשיא רודריגו דוטרטה השלטון בה הפך לעוין במיוחד כלפי עיתונאים. מאז שעלה לשלטון ב-2016 הרגישו את נחת זרועו כלי תקשורת וכתבים רבים: רשת החדשות המובילה במדינה נסגרה בשנה שעברה לאחר מאבק מתמשך והתקפות בלתי פוסקות מצד הנשיא ואנשיו. ועיתונים וערוצי טלוויזיה מובילים אחרים שהנהיגו קו ביקורתי כלפי הממשל, נקנו על ידי אילי הון ואנשי עסקים המקורבים לדוטרטה.

דוטרטה מקפיד לכנות עיתונאים ביקורתיים בכינויים כמו "זבל", "כלבים", "פייק ניוז" ואף קללות חריפות יותר. הוא מחזיק צבא תומכים וטוקבקיסטים משולהבים, שהיקפם נאמד במאות אלפים. התומכים הללו, שחלקם מקבלים תשלום, פועלים ברשתות החברתיות ותוקפים שוב ושוב את מבקרי הנשיא, לפי הנחיותיו הגלויות או המרומזות. הנשיא נהנה מתמיכה משמעותית גם בעיתונות הממוסדת, שכוללת שלל כלי תקשורת מגויסים שמהדהדים את הקו הנשיאותי.

ביולי 2021 סימן ארגון "עיתונאים ללא גבולות" את דוטרטה, יחד עם 36 ראשי מדינות נוספות, כ"אויב חופש העיתונות". דוטרטה מנהל "מלחמה כוללת נגד עיתונאים" הזהירו אנשי הארגון. עוד לפני כן, באפריל, פרסם הארגון את הדירוג השנתי של חופש העיתונות בעולם, ממנו עלה כי הפיליפינים במקום ה-138 מתוך 180, ירידה של שני מקומות מהשנה שעברה וחלק ממגמה שנמשכת בכל חמש שנות כהונת הנשיא. על פי דוח הארגון, יותר מעשרים עיתונאים נרצחו בפיליפינים בתקופת כהונתו של דוטרטה. "זה שאתה עיתונאי לא אומר שאתה פטור מהתנקשות, אם אתה מתנהג כמו בן זונה", אמר הנשיא בנאום ההשבעה שלו ביוני 2016.

"אומץ להגיד אמת לכוח"

אלה הם התנאים שבהם פועל האתר ראפלר שהקימה רסה. כלי התקשורת, יש לציין, הגיח לעולם עוד לפני עליית דוטרטה לשלטון. הרעיון נולד בסוף 2010, מתוך מחשבה על עיתונות שמותאמת לעידן בו האינטרנט מאפשר יותר מעורבות אזרחית בתקשורת. תחילה התקיים המיזם במתכונת של עמוד פייסבוק וב-2012 הוא הפך לאתר. השם שניתן לו, "ראפלר", הוא שילוב של המילים ראפ (rap - לשוחח) וריפל (ripple - ליצור אדוות). המטרה, כפי שמסבירים אנשי האתר, היא להתמודד עם המציאות הטכנולוגית החדשה, ולספק חדשות אמינות ומבוססות עמדות תוך אומץ "להגיד אמת לכוח". מעבר לחדשות השוטפות, העיתונאים בראפלר מתמקדים בעיתונות חוקרת, ניתוח נתונים וגם - כמובן - בדיקת עובדות.

בודקי העובדות של ראפלר נלחמים בעקביות בדיסאינפורמציה שדוטרטה מפיץ ברשתות החברתיות. העבודה הזאת שלהם זכתה לאזכור מפורש בהודעת ועדת הפרס שציינה את המאבק באופן בו הרשתות החברתיות משמשות "להפצת חדשות כזב, התעמרות ביריבים ועיוות השיח הציבורי".

המדור בודק שלל פוסטים מדי שבוע, רבים מהם הם כאלה שמבקשים לפאר את דוטרטה או לפגוע ביריביו, ולא פעם מכילים פייק ניוז. הנה כמה דוגמאות על קצה המזלג. רק השבוע הפריכו אנשי האתר שתי טענות ויראליות. הטענה הראשונה הייתה שדוטרטה הוריד את האבטלה במדינה לפחות מ-20%. דבר לא אפשרי, שכן האבטלה בפיליפינים מעולם לא עלתה על 17.6%. השנייה, היא שדוטרטה נכלל ברשימת 12 הלוחמים בשחיתות של מחלקת המדינה של ארה"ב. למחלקת המדינה אכן יש רשימה כזו, אבל הדיווח על כך מופיע במקור בעמוד סאטירי, שלועג לנשיא הפיליפינים. תומכיו של דוטרטה הוציאו את הפוסט מהקשרו.

גם אמירותיו של דוטרטה עצמו נבדקות כמובן. כך לדוגמה, בנאום מצב האומה ביולי הוא טען שהורה לאנשי המקצוע להציב את מחוז הבית שלו, דבאו, בתחתית סדר העדיפויות בכל הנוגע למיזמי תשתית גדולים, ולכן מסילת רכבת באזור תיפתח רק ב-2023. המטרה הייתה להראות שהוא לא מנצל את כוחו כדי לעזור למחוז שלו על חשבון שאר המדינה. אבל החברים בראפלר הזכירו לו שתקציב הפיתוח של דבאו נהנה מגידול גדול יותר מכל מחוז אחר בפיליפינים, ושהרבה מאוד מיזמים גדולים אחרים באזור כבר הושלמו. האמירה קיבלה מהארגון את הציון "דרוש הקשר".

הנושא שהוא אולי המרכזי ביותר בביקורת של הארגון על הנשיא נוגע לקו שהוא נוקט במלחמה בסמים. ראפלר כמובן לא לבד בנושא הזה. האו"ם, ארגוני זכויות אדם וגורמים בינלאומיים נוספים מאשימים את דוטרטה בכך ש"מדיניות אפס הסובלנות" שלו ביחס לסוחרי ומשתמשי סמים הביאה לאלפי הרוגים, וכי המדיניות הזאת כוללת גם "הוצאות להורג" על ידי רשויות האכיפה, שלמעשה מפירות את חוקי המדינה ועושות זאת ללא הליך משפטי סדור.

המלחמה בסמים הייתה אחת מהבטחות הבחירות הגדולות בקמפיין של דוטרטה, והוא אף התגאה מספר פעמים במדיניות שעל בסיסה תוקף אותו האתר. בראיון לרסה עצמה, במהלך הקמפיין הנשיאותי שלו ב-2015, אמר דוטרטה בקשר למדיניות שלו בנושא: "כשהבטחתי למגר את הפשע, התכוונתי לזה. אם אצטרך להרוג אותך, אהרוג אותך בעצמי".

התביעות וכתבי האישום

הקו הביקורתי והנחוש הזה של ראפלר הפך אותו כנראה לכלי התקשורת שממחיש באופן המובהק ביותר את היחס העוין של דוטרטה לעיתונות. הגישה הזו באה לידי ביטוי גם לאחר שרסה התבשרה על זכייתה בנובל. דובר הנשיא אמר במסיבת עיתונאים כי "אנחנו מאוד שמחים" על זכייתה של רסה, אך אז מיהר לסייג: "כמובן שיש אנשים שעדיין חושבים שעליה לנקות את שמה בבתי המשפט". האמירה האגבית לכאורה שופכת אור על הדרך שבה נלחם דוטרטה ברסה.

בשנים האחרונות רסה נאלצה להיאבק שוב ושוב באינספור תביעות וכתבי אישום, שנועדו להצר את צעדיה, ואף להשבית לגמרי את גוף התקשורת שהקימה. את חלקם הגדול של התביעות הללו הגישה ממשלתו של דוטרטה עצמה. כך, ב-2018 הורה הממשל בצעד תקדימי למשוך את רישיון העיסוק של ראפלר בטענה שאזרחים זרים השקיעו כסף באתר ובכך הפרו את החוקה הפיליפינית. ב-2019 נאסר על כתבי האתר לסקר את בית הנשיא למשך שנה שלמה. רסה הואשמה, בין היתר, בהעלמת מס. וב-2020 היא הורשעה בהוצאת דיבה, על בסיס חוק רטרואקטיבי, שנכנס לתוקף לאחר פרסום הכתבה.

בוועדת הנובל לא התעלמו ממסלול הייסורים הזה, ומכך שלמרות הכל ראפלר לא חדל ממלחמתו חסרת הפשרות בממשל. "רסה הראתה שהיא מגנה חסרת פחד של חופש הביטוי", הם כתבו בשבוע שעבר כשהחליטו להעניק לה את הפרס. 

לקריאה נוספת:

הראיון של דוטרטה לרסה מ-2015

דירוג חופש העיתונות של "עיתונאים ללא גבולות"

הודעת ועדת הפרס
 

אודות אתר ראפלר 

בדיקות העובדות שהוזכרו בכתבה:
מצב האבטלה

"דוטרטה הלוחם בשחיתות

ההשקעות במחוז דבאו 

עוד כתבות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת