גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

בית המשפט העליון יכריע (שוב) אם מיקי גנור יצא לחו"ל

גנור, עד המדינה לשעבר והנאשם המרכזי בפרשת הצוללות, ממשיך במאבקו המשפטי לצאת מישראל לצורך טיפול בעסקיו באירופה ● העליון דן בערר שהגישה המדינה על החלטת ביהמ"ש המחוזי שהתירה לגנור לצאת לחו"ל לשבוע ובערר של גנור על סכום הערבות - 10 מיליון שקל

מיקי גנור / צילום: כדיה לוי
מיקי גנור / צילום: כדיה לוי

מיקי גנור, עד המדינה לשעבר והנאשם המרכזי בפרשת הצוללות, ממשיך במאבקו המשפטי לצאת מישראל לצורך טיפול בעסקיו באירופה. השבוע התקיים דיון בפני השופט ג'ורג' קרא בבית המשפט העליון, שדן בערר שהגישה המדינה על החלטת ביהמ"ש המחוזי משבוע שעבר שקבע כי גנור יוכל לצאת לחו"ל לשבוע.

גנור גם הגיש ערר על סכום הערבות שנקבעה בגובה 10 מיליון שקל. תנאים נוספים לנקבעו ליציאתו הם הצגת חמישה ערבים שיחתמו על ערבות בסכום של מיליון שקל כל אחד, וכן הצהרה של גנור שלפיה "אם לא ישוב ארצה הוא מסכים לחילוט כלל הרכוש שלו שנתפס ומוחזק על ידי המדינה, ללא קשר לתוצאות ההליך".

בערר טוענת הפרקליטות כי קיים חשש כי גנור בן ה-71 לא ישוב לישראל. גנור הוא אב לארבעה ילדים בוגרים ששלושה מהם חיים בישראל. הוא מחזיק ברכוש, נכסי נדל"ן ועסקים רבים בחו"ל, כאשר מרכז עסקיו באוסטריה. בדיון ציינה הפרקליטה כי גנור מחזיק בנכסים בשווי של עשרות מיליוני יורו. הוא גם בעל אזרחית גרמנית - נתון משמעותי בהחלטה בהתחשב בכך שגרמניה לא מסגירה את אזרחיה לישראל.

"התנהלותו מקשה לתת אמון בהתחייבותו לשוב לישראל"

בערר ציינה הפרקליטות כי גנור חזר בו מהודעות שמסר והתנהלות זו "מקשה עד מאוד לתת אמון בהתחייבות המשיב לעמוד בדבריו ולשוב לישראל". עו"ד אבי חימי, ראש לשכת עורכי הדין המייצג את גנור, אמר בדיון כי "יש נתוני בסיס שקשה להתמודד איתם. אך חשש להימלטות - אין. כאשר הפרשה נחשפה לפני כשש שנים בהיותו עד מדינה הוא יצא וחזר כל אימת שרצה. לגנור היתה היושרה להודיע על ביטול הסכם עד המדינה כשהוא בישראל. אם רצה להימלט היה עושה את זה כשהוא בחו"ל ולא כשהוא בארץ".

אבי חימי / צילום: איל יצהר

"אגיד לך מה אני חושב", אמר בתגובה השופט קרא, "כשהוא נמצא במעמד של עד מדינה אין לו שום סיבה נראית לעין לברוח מאימת הדין. המדינה חתמה איתו על הסכם עד מדינה, בשלב מסוים האמינו לו ובו. ברגע שהוא חזר בו, מלוא הנזק שהיה קיים ועל בסיסו נחתם הסדר המדינה כבר לא קיים, נגמר. אדוני מנסה להציג כאילו המדינה מתנכלת לו או גומלת לו בשל זאת שחזר בו. יש משל בערבית שאומר שמי שהוכש על ידי נחש, מפחד גם מחבל שהוא רואה על הרצפה. זה מה שנמצא בבסיס החילוט".

בפברואר 2020 דחתה השופטת דפנה ברק ארז את בקשתו של גנור לצאת לחו"ל בעת שהיה בגדר חשוד ולאחר שבוטל הסכם עד המדינה. עו"ד חימי אמר בדיון כי "זכות הקניין וחופש התנועה הן זכויות חוקתיות. האיזון הגיע לאחר שנתיים וחצי. גם החלטת השופטת ברק ארז אמרה "לעת הזאת" והעת הזאת חלפה".

עו"ד שרית משגב מפרקליטות המדינה אמרה בדיון: "איסור יציאתו נדרש מארבע סיבות שלא השתנו: אזרחותו הגרמנית , מרכז עסקיו בחו"ל, היקף עסקיו - המדובר באדם אמיד ביותר וכתב האישום החמור שהוגש".

כאמור אחת הסיבות שבפרקליטות חוששים מיציאתו היא כי גרמניה לא מסגירה את אזרחיה. באחד מהדיונים הרבים שהתקיימו בבקשתו לצאת אמר השופט עידו דרויאן גמליאל מביהמ"ש המחוזי מרכז : "איזו ערובה תשכנע חשוד לחזור ולעמוד מול סיכון של מאסר ממושך, אם יוכל הוא לקיים עצמו (וברמת חיים לה הורגל) בחו"ל ואם בידו 'חסינות' של דרכון זר?".

עדותו של גנור מרכזית לנאשמים אחרים בפרשה

טענה נוספת מעניינת שטוענת הפרקליטות היא כי "עדותו של גנור מרכזית לעניינם של נאשמים אחרים בפרשה. הימלטותו, אם זו תתרחש, לא תשבש רק את ההליך שמתנהל מולו אלא גם תשבש את ההליך בנוגע לנאשמים אחרים בפרשה".

על כך השיב עו"ד חימי בדיון כי גנור הוא נאשם "וזכותו לא להעיד. כאשר היה עד מדינה כל המשפט היה על כתפיו, בצדק נתנו לו לנסוע לחו"ל ולא היתה כל מניעה. היום, כאשר הוא נאשם, הוא יכול להחליט שאינו מעיד בפרשת ההגנה, מה יעשו אז? זו זכות קנויה על פי החוק. לכן איני מבין איך הם טוענים טענה זו משבחרו להגיש נגדו כתב אישום".

הפרקליטות גם טוענת שאין משמעות הרתעתית להצהרה של גנור לחילוט רכוש היה ולא ישוב, מאחר שחלק מהנכסים משועבדים לבנק הפועלים בסכומים ניכרים - שיעבוד שקודם לתפיסה במסגרת ההליכים בתיק. בנוסף, מדובר בנכסים העומדים לחילוט עתידי, ויכולים להיות אף מחולטים בחילוט אזרחי אם ימלט גנור מהארץ.

גנור, שהיה נציג חברת טינסקרופ בישראל, גויס כעד מדינה ומסר עדות מפורטת נגד שאר החשודים בתיק, בהם מפקד חיל הים לשעבר, אבריאל בן יוסף, ועו"ד דוד שמרון מקורבו ועורך דינו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. ואולם, במרץ 2019 חזר בו גנור מגרסה שמסר והפסיק לשתף פעולה עם המשטרה והפרקליטות. הסכם עד המדינה עמו בוטל, והוא הועמד לדין.בתקופת היותו עד מדינה התירה הפרקליטות לגנור לצאת מהארץ, אך מאז שחזר בו מהגרסה שמסר נאסר עליו לצאת מהארץ והוא מנהל הליכים משפטיים בניסיון לשנות את ההחלטה עד שהצליח בשבוע שעבר.

חזקת החפות: הליך המשפטי בעניינם של מיקי גנור ושאר הנאשמים בתיק הצוללות בראשיתו ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נתקעו 10 ימים בדובאי, איזה פיצוי יקבלו מאל על?

בית המשפט אפשר לבעל קרקע למכור את חלקו למרות התנגדות השותפים שטענו כי המתנה לתוכנית ההתחדשות תעלה את שווי הנכס ● נוסעים שטיסתם עם אל על בוטלה בשל המלחמה יקבלו החזר חלקי בלבד על הוצאותיהם בחו"ל ● ובן זוג שטען כי השקיע מאות אלפי שקלים מכספו בדירה המשותפת לא יקבל אותם בחזרה בעת הפרידה ● 3 פסקי דין בשבוע

עומסים בנתב''ג / צילום: מיכל רז חיימוביץ

רשות שדות התעופה מעדכנת: "הקלה משמעותית בעומסים בנתב"ג"

העדכון של רשות שדות התעופה מגיע לאחר שבבוקר דווח על עומסים חריגים בנתב"ג, כאשר בתוך שלוש שעות נרשם צבר חריג של כ-90 טיסות ● מהרשות נמסר כי "המזוודות מגיעות כעת למסועים בתוך דקות ספורות, לצד היקפי הפעילות הגבוהים והעומסים החריגים במרחב האווירי באירופה"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בקריית מוצקין שפוצלה לשתי יחידות דיור?

דירה להשקעה בקריית מוצקין נמכרה ב־1.15 מיליון שקל לאחר ארבעה חודשים על המדף עם מחיר התחלתי של 1.35 מיליון שקל ● הדירה מפוצלת לשתי יחידות המושכרות יחד ב־4,500 שקל בחודש, ובעלי הדירות חתמו עם יזם על קידום תוכנית פינוי־בינוי ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

לואיג'י מנג'יוני בבית המשפט, השבוע / צילום: ap, David Dee Delgado

כמעט שנתיים לאחר הרצח: לואיג'י מנג'יוני הודה באשמה

מנג'יוני, שהואשם ברצח מנכ"ל יונייטד הלת'קר בריאן תומפסון בסוף 2024, חשף בהודאתו לבית המשפט כי התחזה למשקיע כדי לאשר את מיקום בית המלון בו התקיימה ועידת המשקיעים, שבסביבתו ביצע את המעשה

פרופ' יעקב חן. מנהל מרכז רפואי מאיר מקבוצת מאיר / צילום: רמי זרנגר

"היו חסרות לנו ארבע מיטות. אמרתי: אלך לאיקאה": המנכ"ל שהפך בית חולים בינוני לגדול

פרופ' יעקב חן בא משושלת של רופאים, אבל בהתחלה לא התקבל ללימודי רפואה ● הוא הצטרף לעתודה צבאית, למד רפואת שיניים ורק כעבור זמן הגיע למסלול המיוחל ● בהמשך שירת בגבעתי, השתתף בטיפול בפצועים תחת אש והגיע אפילו לצבא האמריקאי ● היום הוא עומד בראש בית החולים שהפך למעסיק הגדול באזור ומספר: "מכתב הדחייה מאז אצלי במשרד ורק מתדלק אותי"

מלי וליאל יהלומי / צילום: שגרירות ישראל בווינה

מאחורי תוכנית ההימלטות של מלי וליאל: ההכנות שבוצעו לקראת והשיחה המסתורית לקונסוליה

שבוע לאחר שנותק עמן הקשר בווינה, מלי וליאל יהלומי אותרו בדרום אמריקה בתום מבצע מודיעיני חובק עולם שנוהל מסביב לשעון • האם והבת תכננו את ההימלטות במשך חודש, טשטשו עקבות ומחקו איכונים, כך עולה מחקירת משטרת ישראל ● מה עמד מאחורי תוכנית הבריחה של מלי וליאל יהלומי שאותרו בארגנטינה?

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

השוכרים מתפשרים על איכות הדירות, ומעמד הביניים נוטש את השוק

ניתוח של מדדי הדירות ברבעון השני של 2026 מעלה כי מעמד הביניים מעדיף בימים אלה שלא לרכוש דירה, וכי שוכרים פונים לשכור דירות זולות יותר ואיכותיות פחות ● המחיר הממוצע לדירה שנרכשה ברבעון הגיע ל-2.435 מיליון שקל - שיא של כל הזמנים

ג'ף בזוס, מייסד אמזון / צילום: Associated Press, Pablo Martinez Monsivais

ג'ף בזוס וקבוצת משקיעים רוכשים כשליש מקבוצת הכדורגל ליברפול

לפי הדיווח ב-CNBC, העסקה מוערכת בשווי של כ-7.1 מיליארד דולר ● במסגרת תנאי העסקה, לקבוצת ההשקעות יש אופציה להפוך לבעלת השליטה בליברפול לפי שווי של כ-8 מיליארד דולר במהלך 12 החודשים הקרובים

הנפקת נובולוג, 2017 / צילום: גיא אסיאג

חברה בת 60 נקלעה לסחרור: נכדו של המייסד יצא למאבק שליטה, ניצח והדיח את הדירקטוריון

מאבק השליטה הקצר בחברת שירותי הרפואה נובולוג, הפנה זרקור למניה החבוטה שאיבדה 76% משווייה בשיא, וליזם המצליח שהביא אותה לבורסה, ומעדיף לפעול מתחת לרדאר ● מה השתבש בסיפור ההצלחה של נובולוג, והאם לאחר ההשתלטות המחודשת של משפחת פוזיס והחלפת הדירקטוריון, ניתן להעלות שוב על פסי ההצלחה?

חיים כץ, בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו מציגים את ההטבות החדשות, השבוע / צילום: מעיין טואף / לע״מ

הבלוף והסכנה מאחורי הטבות הנדל"ן החדשות למילואימניקים

השבוע הציגה הממשלה הרחבת ההטבות בדיור למילואימניקים: כולל כ–20 אלף יח"ד חדשות והגדלת העדיפות בהגרלות ● הבעיה היא שלא כל משרת מילואים רוצה לממש הטבה דווקא כך ● והתוצאה? כמו שכתבו בעליון לפני 15 שנה: "רק חיילי מילואים בודדים 'גורפים את כל הקופה'"

עבדול אל־סייד. אמר אחרי פיגוע בבית כנסת ש''אנשים פגועים פוגעים באנשים'' ועורר זעם / צילום: ap, Paul Sancya

הניצחון במישיגן הוכיח: הדמוקרטים כבר לא יכולים להתעלם מהקיצוניים במפלגה

ניצחונו של עבדול אל־סייד בפריימריז במישיגן, לצד הצלחות נוספות של האגף הפרוגרסיבי במפלגה הדמוקרטית, מוכיח שהשמאל הקיצוני כבר לא רק בשוליים ● מביטול המשטרה והסנאט ועד עצירת הסיוע הביטחוני לישראל, התנועה העולה כופה סדר יום חדש על הנהגת המפלגה - ומעמיקה את הקרע עם המצביעים והתורמים היהודים

טסלה Y לונג / צילום: יחצ

החל מ-306 אלף שקל: שנים חיכינו לרכב הזה, האם הוא גם משתלם?

אחרי הרבה שנות המתנה, לטסלה יש סוף סוף קרוס־אובר חשמלי שימושי למשפחות מורחבות עם ממדים נכבדים, ביצועים נמרצים ותא נוסעים איכותי, למרות כמה פשרות ● הנדסת האנוש עדיין לא לכל אחד וגם לא המחיר

הווירוס החדש שיצר כלי בינה מלאכותית / צילום: Samuel H. King et. al

מאחורי פריצת הדרך שהסעירה השבוע את עולם המדע

חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד תכננו ויצרו מאפס וירוסים שתוקפים חיידקים עמידים, והוכיחו שכלי בינה מלאכותית כבר מסוגלים לכתוב קוד גנטי שעובד ● פריצת הדרך שהסעירה את עולם המדע השבוע מציגה הבטחה רפואית עצומה, אבל היא מגיעה גם עם חשש למרוץ חימוש ביולוגי

כשהמשרד הוא לא רק משרד / צילום: Shutterstock

כשהמשרד נכנס הביתה, הלקוחות רואים אתכם אחרת. למי זה עלול להזיק?

יותר ויותר בעלי מקצוע מחליפים את מרכז העיר והמגדלים במשרד ביתי בו הם גם נפגשים עם לקוחות ● מחקר חדש באוניברסיטת תל אביב מגלה שהבחירה הזו משפיעה על הרושם שהלקוחות מגבשים והציפיות שלהם - עוד לפני שנאמרה המילה הראשונה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה שלילית בוול סטריט; ה-S&P 500 והנאסד"ק סגרו שבוע שלישי רצוף של עליות

הנאסד"ק ירד בכ-0.3% ● רדדיט קפצה לאחר שנודע כי היא תיכלל ב-S&P 500 בשבוע הבא ● סנדיסק זינקה אחרי המלצה מג'יי. פי. מורגן ● בורסת פרנקפורט טיפסה בכ-0.5% ● בורסת סיאול קפצה במעל 2%, בתמיכת סמסונג ו-SK Hynix ● מעל 90% מחברות ה-S&P 500 פרסמו דוחות לרבעון השני, צמיחת הרווחים עומדת על סביב 50%

רחוב משה רבנו 1 בשכונת גני אילון בלוד / צילום: נבו טרבלסי

רווח של יותר ממיליון שקל על דירת מחיר למשתכן בלוד

הדירה, בבניין שאוכלס לפני שמונה שנים, נמכרה תמורת 2.2 מיליון שקל ● דירות 5 חדרים בפרויקט נמכרו ב-2016 ב־910 אלף שקל בממוצע

אייפון / צילום: Shutterstock

האם בקרוב נראה אייפון מתקפל? עושים סדר בשמועות

לקראת האירוע השנתי של אפל בספטמבר, כלי התקשורת הבינלאומיים והאנליסטים הבכירים מציפים את הרשת בהערכות, הדלפות ודיווחים ● איך ייראו השדרוגים של אייפון 18, שצפוי לכלול שלושה מכשירים? צללנו לדיווחים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: ap, Gil Cohen-Magen

היועמ"שית לבג"ץ: תקצוב מוסדות לימוד חרדיים יותנה בלימודי ליבה

במסגרת עתירה שהוגשה לבג"ץ נגד העברת כספים לרשתות חינוך חרדי שאינן מלמדות לימודי ליבה מלאים, הודיעה גלי בהרב־מיארה כי כבר החל מהשנה, "המשך תקצובן יותנה בעמידה בחובות היסוד ובראשן לימודי ליבה"

מה קרה לעונות וג'אמפ? / אילוסטרציה: AI

מעסק קטן שצמח לאימפריה, לחובות של 38 מיליון שקל: כך קרסה רשת האופנה

רשת האופנה למידות גדולות עונות וג'אמפ החלה כעסק משפחתי בדירת חדר וכעת נמצאת במרוץ למציאת רוכש לחברה עם חובות של כ-38 מיליון שקל ● על ימי הזוהר ונורת האזהרה וגם על מותו של המייסד, שטלטל את החברה ● האם מדובר רק בטרגדיה מקומית או בסיפורו של ענף שלם?

רוכשי דירות / צילום: Shutterstock

הרוכשים שמשלמים עשרות אלפי שקלים רק כדי להיפטר מהדירה שקנו על הנייר

מהנתונים שנחשפו עולה כי רבים מרוכשי הדירות שביטלו עסקאות נקלעו לקשיי מימון, ולעיתים לא שילמו דבר עד למועד הביטול ● אף שחוזי המכר כוללים לרוב פיצוי של 10% ממחיר הדירה, במקרים רבים המוכרים ויתרו על הסכום המלא והסתפקו בפיצוי חלקי