גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית המשפט העליון יכריע (שוב) אם מיקי גנור יצא לחו"ל

גנור, עד המדינה לשעבר והנאשם המרכזי בפרשת הצוללות, ממשיך במאבקו המשפטי לצאת מישראל לצורך טיפול בעסקיו באירופה ● העליון דן בערר שהגישה המדינה על החלטת ביהמ"ש המחוזי שהתירה לגנור לצאת לחו"ל לשבוע ובערר של גנור על סכום הערבות - 10 מיליון שקל

מיקי גנור / צילום: כדיה לוי
מיקי גנור / צילום: כדיה לוי

מיקי גנור, עד המדינה לשעבר והנאשם המרכזי בפרשת הצוללות, ממשיך במאבקו המשפטי לצאת מישראל לצורך טיפול בעסקיו באירופה. השבוע התקיים דיון בפני השופט ג'ורג' קרא בבית המשפט העליון, שדן בערר שהגישה המדינה על החלטת ביהמ"ש המחוזי משבוע שעבר שקבע כי גנור יוכל לצאת לחו"ל לשבוע.

גנור גם הגיש ערר על סכום הערבות שנקבעה בגובה 10 מיליון שקל. תנאים נוספים לנקבעו ליציאתו הם הצגת חמישה ערבים שיחתמו על ערבות בסכום של מיליון שקל כל אחד, וכן הצהרה של גנור שלפיה "אם לא ישוב ארצה הוא מסכים לחילוט כלל הרכוש שלו שנתפס ומוחזק על ידי המדינה, ללא קשר לתוצאות ההליך".

בערר טוענת הפרקליטות כי קיים חשש כי גנור בן ה-71 לא ישוב לישראל. גנור הוא אב לארבעה ילדים בוגרים ששלושה מהם חיים בישראל. הוא מחזיק ברכוש, נכסי נדל"ן ועסקים רבים בחו"ל, כאשר מרכז עסקיו באוסטריה. בדיון ציינה הפרקליטה כי גנור מחזיק בנכסים בשווי של עשרות מיליוני יורו. הוא גם בעל אזרחית גרמנית - נתון משמעותי בהחלטה בהתחשב בכך שגרמניה לא מסגירה את אזרחיה לישראל.

"התנהלותו מקשה לתת אמון בהתחייבותו לשוב לישראל"

בערר ציינה הפרקליטות כי גנור חזר בו מהודעות שמסר והתנהלות זו "מקשה עד מאוד לתת אמון בהתחייבות המשיב לעמוד בדבריו ולשוב לישראל". עו"ד אבי חימי, ראש לשכת עורכי הדין המייצג את גנור, אמר בדיון כי "יש נתוני בסיס שקשה להתמודד איתם. אך חשש להימלטות - אין. כאשר הפרשה נחשפה לפני כשש שנים בהיותו עד מדינה הוא יצא וחזר כל אימת שרצה. לגנור היתה היושרה להודיע על ביטול הסכם עד המדינה כשהוא בישראל. אם רצה להימלט היה עושה את זה כשהוא בחו"ל ולא כשהוא בארץ".

אבי חימי / צילום: איל יצהר

"אגיד לך מה אני חושב", אמר בתגובה השופט קרא, "כשהוא נמצא במעמד של עד מדינה אין לו שום סיבה נראית לעין לברוח מאימת הדין. המדינה חתמה איתו על הסכם עד מדינה, בשלב מסוים האמינו לו ובו. ברגע שהוא חזר בו, מלוא הנזק שהיה קיים ועל בסיסו נחתם הסדר המדינה כבר לא קיים, נגמר. אדוני מנסה להציג כאילו המדינה מתנכלת לו או גומלת לו בשל זאת שחזר בו. יש משל בערבית שאומר שמי שהוכש על ידי נחש, מפחד גם מחבל שהוא רואה על הרצפה. זה מה שנמצא בבסיס החילוט".

בפברואר 2020 דחתה השופטת דפנה ברק ארז את בקשתו של גנור לצאת לחו"ל בעת שהיה בגדר חשוד ולאחר שבוטל הסכם עד המדינה. עו"ד חימי אמר בדיון כי "זכות הקניין וחופש התנועה הן זכויות חוקתיות. האיזון הגיע לאחר שנתיים וחצי. גם החלטת השופטת ברק ארז אמרה "לעת הזאת" והעת הזאת חלפה".

עו"ד שרית משגב מפרקליטות המדינה אמרה בדיון: "איסור יציאתו נדרש מארבע סיבות שלא השתנו: אזרחותו הגרמנית , מרכז עסקיו בחו"ל, היקף עסקיו - המדובר באדם אמיד ביותר וכתב האישום החמור שהוגש".

כאמור אחת הסיבות שבפרקליטות חוששים מיציאתו היא כי גרמניה לא מסגירה את אזרחיה. באחד מהדיונים הרבים שהתקיימו בבקשתו לצאת אמר השופט עידו דרויאן גמליאל מביהמ"ש המחוזי מרכז : "איזו ערובה תשכנע חשוד לחזור ולעמוד מול סיכון של מאסר ממושך, אם יוכל הוא לקיים עצמו (וברמת חיים לה הורגל) בחו"ל ואם בידו 'חסינות' של דרכון זר?".

עדותו של גנור מרכזית לנאשמים אחרים בפרשה

טענה נוספת מעניינת שטוענת הפרקליטות היא כי "עדותו של גנור מרכזית לעניינם של נאשמים אחרים בפרשה. הימלטותו, אם זו תתרחש, לא תשבש רק את ההליך שמתנהל מולו אלא גם תשבש את ההליך בנוגע לנאשמים אחרים בפרשה".

על כך השיב עו"ד חימי בדיון כי גנור הוא נאשם "וזכותו לא להעיד. כאשר היה עד מדינה כל המשפט היה על כתפיו, בצדק נתנו לו לנסוע לחו"ל ולא היתה כל מניעה. היום, כאשר הוא נאשם, הוא יכול להחליט שאינו מעיד בפרשת ההגנה, מה יעשו אז? זו זכות קנויה על פי החוק. לכן איני מבין איך הם טוענים טענה זו משבחרו להגיש נגדו כתב אישום".

הפרקליטות גם טוענת שאין משמעות הרתעתית להצהרה של גנור לחילוט רכוש היה ולא ישוב, מאחר שחלק מהנכסים משועבדים לבנק הפועלים בסכומים ניכרים - שיעבוד שקודם לתפיסה במסגרת ההליכים בתיק. בנוסף, מדובר בנכסים העומדים לחילוט עתידי, ויכולים להיות אף מחולטים בחילוט אזרחי אם ימלט גנור מהארץ.

גנור, שהיה נציג חברת טינסקרופ בישראל, גויס כעד מדינה ומסר עדות מפורטת נגד שאר החשודים בתיק, בהם מפקד חיל הים לשעבר, אבריאל בן יוסף, ועו"ד דוד שמרון מקורבו ועורך דינו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. ואולם, במרץ 2019 חזר בו גנור מגרסה שמסר והפסיק לשתף פעולה עם המשטרה והפרקליטות. הסכם עד המדינה עמו בוטל, והוא הועמד לדין.בתקופת היותו עד מדינה התירה הפרקליטות לגנור לצאת מהארץ, אך מאז שחזר בו מהגרסה שמסר נאסר עליו לצאת מהארץ והוא מנהל הליכים משפטיים בניסיון לשנות את ההחלטה עד שהצליח בשבוע שעבר.

חזקת החפות: הליך המשפטי בעניינם של מיקי גנור ושאר הנאשמים בתיק הצוללות בראשיתו ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

מימין: אסף זגריזק, שאול שניידר ועמית לנג בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

יו"ר נמל אשדוד שאול שניידר: "אני לא מתנגד להנפקה"

שניידר אמר את הדברים בשיחה בנושא התשתיות הקריטיות של ישראל בוועידת ישראל לעסקים של גלובס ● מנכ"ל מקורות עמית לנג: "יש לישראל פוטנציאל להיות ספקית מים לסוריה וכך ליצור מארג גאו-פוליטי"

מרכז ביג אילת / צילום: ביג מרכזי קניות

צמיחה של 16%, לא רק בישראל: הרבעון החזק של קבוצת ביג

קבוצת ביג פרסמה דוחות לרבעון השלישי והציגה גידול בהכנסות וברוב הפרמטרים ● בתשעת החודשים הראשונים של השנה ההכנסות צמחו בסך הכל בכ-18% וגם הרווח מאמיר ● "זהו רבעון שיא בתוצאות, אבל אנחנו מאוד רחוקים מהשיא", אומר המנכ"ל חי גאליס

רכב ותחבורה / צילום: יח''צ

התערוכה בגואנגג'ואו החלה: הדגמים הסיניים והמערביים שעשויים להיות להיטים מקומיים

יצרני הרכב מציגים השבוע קצב התפתחות המהיר ואת התרחבותם לפלחי שוק מרכזיים בתערוכה בגואנגג’ואו, סין ● במרכז הבמה: דגמים חשמליים והיברידיים חדשים המכוונים גם לשוק בישראל ובאירופה, בעלי טכנולוגיות חדישות ובמחירים תחרותיים ● השבוע בענף הרכב 

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: שלומי יוסף

פרופ' רוני גמזו: "תמיד ארגיש החמצה שלא הייתי מנכ"ל הכללית"

יו"ר מגדל אחזקות, מנכ"ל בית החולים איכילוב בעבר, אמר עוד בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "הפער בין שיבא לאיכילוב הוא רק בכותרות; ברמת הרופאים והרפואה לא רק שאין פער - איכילוב מוביל"

מנכ''ל דוראל, יוני חנציס, בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל קבוצת דוראל: "כל מתקן אנרגיה מתחדשת שנכנס לפעולה מוריד לכולם את חשבון החשמל"

יוני חנציס שוחח במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס על החשיבות של תחום האנרגיה המתחדשת למשק החשמל וכן על פעילותה של דוראל בארץ ובעולם ● "שוק החשמל העולמי חייב אגירה לשעות שאחרי שהשמש שוקעת. בלי זה, לא נוכל לוותר על התלות באנרגיה קונבנציונלית"

מימין: אלה לוי וינריב, שרית זוסמן ושירה שפירא / צילום: רמי זרנגר

"להחליט לשים זרקור על הדברים הטובים": שירה שפירא ושרית זוסמן בשיחה על שכול והכוח להמשיך הלאה

חברי הילדות ענר שפירא ז"ל, רס"ל בן זוסמן ז"ל והירש גולדברג פולין ז"ל, הפכו לסמל לגבורה בעקבות אירועי 7.10 ● האימהות של שניים מהם, שירה שפירא ושרית זוסמן, הגיעו לוועידת ישראל לעסקים של גלובס כדי לספר עליהם, על הדרך להמשיך הלאה ועל החשיבות של עשייה חיובית בחברה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א־נפט וגז נפל במעל 3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ● טאואר צנחה במעל 8%, נייס עלתה בכ-4% ● וול סטריט מסכמת סוף שבוע מטלטל נוסף, ודברים שנשא אחד מבכירי הפד הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב ● מחר, בשוק מצפים לראות הורדת ריבית של בנק ישראל ● וגם: האנליסט שמעריך - "שוק המניות האמריקאי לא יציב"

מימין: חזי שטרנליכט, חגי שרייבר, עמי בם / צילום: שלומי יוסף

מנהל ההשקעות הראשי בהפניקס: "בועות לא מתפוצצות כשהתקשורת מבשרת על כך"

בפאנל בהנחיית חזי שטרנליכט בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, שוחחו חגי שרייבר, משנה למנכ"ל קבוצת הפניקס ומנהל ההשקעות הראשי, ועמי בם, יו"ר בריינסוויי ויו"ר גילת רשתות לווין, על נורות האזהרה בשוק ההון, על אסטרטגיות השקעות ועל אסטרטגיות ניהול ● ומהו הפרמטר החמקמק שלא תמיד נכנס למודלים האסטרטגיים?

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האם שוק המניות האמריקאי יחזור לעלות, או שהריבאונד עדיין רחוק?

אחרי הירידות החדות שנרשמו בוול סטריט ביום חמישי האחרון, והעליות ביום שלמחרת, אנליסטים ששוחחו עם מרקטווץ' הסבירו כי התנודתיות כנראה כאן כדי להישאר ● לדברי אחד מהם: "המשקיעים רודפים אחרי רצפים של עליות, כיסי אוויר. זה שם את השוק על מסלול מאוד בלתי־יציב"

דרור בין בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "נדרשת עליית מדרגה בהשקעות דיפטק, הן גל הצמיחה הבא של ההייטק בישראל ובעולם"

בהרצאה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר דרור בין מנכ"ל רשות החדשנות, כי 2025 רושמת כבר עתה את שיא האקזיטים בישראל בהיקף של 71 מיליארד דולר ● לצד זאת, בין הזהיר מפני הירידה במספר הסטארט-אפים החדשים וקרא לגוון את ההשקעות בהייטק כך שלא יתמקדו רק בסייבר ובתוכנה

יונתן לבנדר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

"האמנות האמיתית היא AI, וזה ישנה את עולם הבריאות"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, הציג סגן השותף המנהל וראש מערך הייעוץ של KPMG, את האופן שבו הטכנולוגיות החדשות, ובעיקר ה-AI, משנים ועתידים לשנות את חוקי המשחק ● לדבריו, ישראל מובילה באימוץ אך מעוכבת בידי רגולציה

אביטל פרדו בוועידת ישראל לעסקים

אביטל פרדו, שותף מייסד בפאגאיה: "בתוך עשור נוכל להפוך לאחת מחברות האשראי הצרכני הגדולות בעולם"

אביטל פרדו סיפר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על השוק התנודתי, מעבר החברה ממודל יוניקורן למוסד פיננסי – והאתגר של השנים הבאות ● בנוסף, הכריז כי "היתרון התחרותי האמיתי של ה-AI עוד לא נחשף"

ענת לוין, ליאת חזות ולימור בקר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מה יקרה לכסף שלכם ב-2026? שלוש מנהלות השקעות בכירות עונות

פאנל המנכ"ליות הבכירות בוועידת ישראל לעסקים של גלובס סימן את 2026 כשנה של הכרעות ● לימור בקר מהמילטון ליין צופה שחלק גדול מהצמיחה העתידית בכלל לא יקרה בבורסה - אלא בחברות הפרטיות ● ענת לוין מבלקרוק סבורה שבקרוב נבין באילו מחברות הבינה המלאכותית הסיכון עולה על כדאיות ההשקעה ● וליאת חזות מהפועלים אקוויטי חושבת שדווקא העובדה שהרבה רוכשים ישבו על הגדר בשוק המגורים מייצרת הזדמנות

קורנליוס קורנליו בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

שגריר קפריסין: "הביקורת על ישראל עצומה, אבל רק כאן מבינים את המציאות של המדינה"

שגריר קפריסין בישראל, קורנליוס קורנליו, אומר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי היחסים הכלכליים בין המדינות רחוקים ממיצוי - לא רק תיירות ונדל"ן אלא גם הייטק ואנרגיה ● עוד אמר: "אל תשכחו שיש לכם חברים באיחוד האירופי, חשוב לא לסגור דלת לאיחוד"

אוזניות Nothing Ear 3 / צילום: יח''צ

האם האוזניות של Nothing נכנסו לליגה של הגדולים?

האוזניות החכמות Nothing Ear 3 מנסות לספק חלופה למוצרים כמו איירפודס ו־Galaxy Buds f הן מציעות סאונד וביטול רעשים טוב, לצד מיקרופון איכותי ● מנגד, נתקלנו בבעיות בחיבוריות וגם המחיר קפץ למעלה

גדי קוניא ושירה ספיר / צילום: גלובס

מנכ"ל תנובה: "ישראל לא יכולה לוותר על ייצור מוצרי המזון הבסיסיים, בטח לא המפוקחים"

ענף החלב ידע לא מעט סערות בשנתיים האחרונות - החל מהמחסורים בתקופות החגים, דרך העלאות המחירים ועד התוכניות החדשות שהוצגו בשבוע שעבר במשרדי הממשלה ● בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנכ"ל קבוצת תנובה גדי קוניא פתח את הכול והסביר מהן הבעיות השורשיות של הענף ● וגם: האם בקרוב תנובה תצא להנפקה?

מנכ''ל בזק, ניר דוד, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל בזק: "ביטול ההפרדה המבנית יעשה שינוי משמעותי וישפיע על יוקר המחיה"

ניר דוד, מנכ"ל בזק, אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "ישראל יכולה להפוך לצומת תקשורת עולמי, וזו הזדמנות גדולה" ● הוא הוסיף כי המשקיעים הזרים חוזרים לישראל: "הפוטנציאל עומד להתפוצץ"

אמבולנס של הצלב האדום ברצועת עזה

דיווח: אותר חלל חטוף שהוחזק בידי הג'יהאד האיסלאמי בצפון נוסיראת

הדילמה בלבנון אחרי חיסול טבטבאי: "חיזבאללה בצומת קריטי" ● לוחמי חטיבת כפיר זיהו מחבל שחצה את הקו הצהוב והתקרב לכוחות צה"ל בח'אן יונס ● הצוות לקביעת המנדט של ועדת החקירה הלא ממלכתית למחדל 7.10 מתרחב - גם השרה עידית סילמן והשר שלמה קרעי צורפו ● לאחר שאמש חיזבאללה אישר כי חוסל רמטכ"ל הארגון, עלי טבטבאי בישראל ערוכים לתגובה חריפה בלבנון - אם חיזבאללה יתקוף ● עדכונים שוטפים

יו'' אגד אמיר לוי / צילום: שלומי יוסף

יו"ר אגד אמיר לוי על הנפקה אפשרית: "זו חברה קלאסית לשוק ההון"

אמיר  לוי התארח בוועידת ישראל לעסקים של גלובס וקרא למנות בדחיפות ממונה חדש לאגף התקציבים, להימנע מתוספות מוגזמות לתקציב הביטחון - ורמז כי אגד במסלול להנפקה, אחרי השבחתה: "אנחנו מחזקים את הממשל התאגידי" ● על משבר התחבורה בישראל: "צריך לשטוף את המדינה עם נתיבי תחבורה ציבורית ולצאת במכרז אגרות הגודש"

אתר בנייה, ההשפעה של הרפורמות עדיין חלקית / צילום: Shutterstock

ארבע רפורמות נכנסו לתוקף, אולם צווארי הבקבוק בתכנון וברישוי נשארו

ארבע רפורמות גדולות שהיו אמורות להוביל לשינוי משמעותי בעולם התכנון והבנייה יצאו לדרך בסוף 2024 ● הן מחייבות הסתגלות מקצועית בענף ושינוי פרדיגמות מצד גורמים רבים, וההשפעה שלהן עדיין איטית