גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית המשפט העליון יכריע (שוב) אם מיקי גנור יצא לחו"ל

גנור, עד המדינה לשעבר והנאשם המרכזי בפרשת הצוללות, ממשיך במאבקו המשפטי לצאת מישראל לצורך טיפול בעסקיו באירופה ● העליון דן בערר שהגישה המדינה על החלטת ביהמ"ש המחוזי שהתירה לגנור לצאת לחו"ל לשבוע ובערר של גנור על סכום הערבות - 10 מיליון שקל

מיקי גנור / צילום: כדיה לוי
מיקי גנור / צילום: כדיה לוי

מיקי גנור, עד המדינה לשעבר והנאשם המרכזי בפרשת הצוללות, ממשיך במאבקו המשפטי לצאת מישראל לצורך טיפול בעסקיו באירופה. השבוע התקיים דיון בפני השופט ג'ורג' קרא בבית המשפט העליון, שדן בערר שהגישה המדינה על החלטת ביהמ"ש המחוזי משבוע שעבר שקבע כי גנור יוכל לצאת לחו"ל לשבוע.

גנור גם הגיש ערר על סכום הערבות שנקבעה בגובה 10 מיליון שקל. תנאים נוספים לנקבעו ליציאתו הם הצגת חמישה ערבים שיחתמו על ערבות בסכום של מיליון שקל כל אחד, וכן הצהרה של גנור שלפיה "אם לא ישוב ארצה הוא מסכים לחילוט כלל הרכוש שלו שנתפס ומוחזק על ידי המדינה, ללא קשר לתוצאות ההליך".

בערר טוענת הפרקליטות כי קיים חשש כי גנור בן ה-71 לא ישוב לישראל. גנור הוא אב לארבעה ילדים בוגרים ששלושה מהם חיים בישראל. הוא מחזיק ברכוש, נכסי נדל"ן ועסקים רבים בחו"ל, כאשר מרכז עסקיו באוסטריה. בדיון ציינה הפרקליטה כי גנור מחזיק בנכסים בשווי של עשרות מיליוני יורו. הוא גם בעל אזרחית גרמנית - נתון משמעותי בהחלטה בהתחשב בכך שגרמניה לא מסגירה את אזרחיה לישראל.

"התנהלותו מקשה לתת אמון בהתחייבותו לשוב לישראל"

בערר ציינה הפרקליטות כי גנור חזר בו מהודעות שמסר והתנהלות זו "מקשה עד מאוד לתת אמון בהתחייבות המשיב לעמוד בדבריו ולשוב לישראל". עו"ד אבי חימי, ראש לשכת עורכי הדין המייצג את גנור, אמר בדיון כי "יש נתוני בסיס שקשה להתמודד איתם. אך חשש להימלטות - אין. כאשר הפרשה נחשפה לפני כשש שנים בהיותו עד מדינה הוא יצא וחזר כל אימת שרצה. לגנור היתה היושרה להודיע על ביטול הסכם עד המדינה כשהוא בישראל. אם רצה להימלט היה עושה את זה כשהוא בחו"ל ולא כשהוא בארץ".

אבי חימי / צילום: איל יצהר

"אגיד לך מה אני חושב", אמר בתגובה השופט קרא, "כשהוא נמצא במעמד של עד מדינה אין לו שום סיבה נראית לעין לברוח מאימת הדין. המדינה חתמה איתו על הסכם עד מדינה, בשלב מסוים האמינו לו ובו. ברגע שהוא חזר בו, מלוא הנזק שהיה קיים ועל בסיסו נחתם הסדר המדינה כבר לא קיים, נגמר. אדוני מנסה להציג כאילו המדינה מתנכלת לו או גומלת לו בשל זאת שחזר בו. יש משל בערבית שאומר שמי שהוכש על ידי נחש, מפחד גם מחבל שהוא רואה על הרצפה. זה מה שנמצא בבסיס החילוט".

בפברואר 2020 דחתה השופטת דפנה ברק ארז את בקשתו של גנור לצאת לחו"ל בעת שהיה בגדר חשוד ולאחר שבוטל הסכם עד המדינה. עו"ד חימי אמר בדיון כי "זכות הקניין וחופש התנועה הן זכויות חוקתיות. האיזון הגיע לאחר שנתיים וחצי. גם החלטת השופטת ברק ארז אמרה "לעת הזאת" והעת הזאת חלפה".

עו"ד שרית משגב מפרקליטות המדינה אמרה בדיון: "איסור יציאתו נדרש מארבע סיבות שלא השתנו: אזרחותו הגרמנית , מרכז עסקיו בחו"ל, היקף עסקיו - המדובר באדם אמיד ביותר וכתב האישום החמור שהוגש".

כאמור אחת הסיבות שבפרקליטות חוששים מיציאתו היא כי גרמניה לא מסגירה את אזרחיה. באחד מהדיונים הרבים שהתקיימו בבקשתו לצאת אמר השופט עידו דרויאן גמליאל מביהמ"ש המחוזי מרכז : "איזו ערובה תשכנע חשוד לחזור ולעמוד מול סיכון של מאסר ממושך, אם יוכל הוא לקיים עצמו (וברמת חיים לה הורגל) בחו"ל ואם בידו 'חסינות' של דרכון זר?".

עדותו של גנור מרכזית לנאשמים אחרים בפרשה

טענה נוספת מעניינת שטוענת הפרקליטות היא כי "עדותו של גנור מרכזית לעניינם של נאשמים אחרים בפרשה. הימלטותו, אם זו תתרחש, לא תשבש רק את ההליך שמתנהל מולו אלא גם תשבש את ההליך בנוגע לנאשמים אחרים בפרשה".

על כך השיב עו"ד חימי בדיון כי גנור הוא נאשם "וזכותו לא להעיד. כאשר היה עד מדינה כל המשפט היה על כתפיו, בצדק נתנו לו לנסוע לחו"ל ולא היתה כל מניעה. היום, כאשר הוא נאשם, הוא יכול להחליט שאינו מעיד בפרשת ההגנה, מה יעשו אז? זו זכות קנויה על פי החוק. לכן איני מבין איך הם טוענים טענה זו משבחרו להגיש נגדו כתב אישום".

הפרקליטות גם טוענת שאין משמעות הרתעתית להצהרה של גנור לחילוט רכוש היה ולא ישוב, מאחר שחלק מהנכסים משועבדים לבנק הפועלים בסכומים ניכרים - שיעבוד שקודם לתפיסה במסגרת ההליכים בתיק. בנוסף, מדובר בנכסים העומדים לחילוט עתידי, ויכולים להיות אף מחולטים בחילוט אזרחי אם ימלט גנור מהארץ.

גנור, שהיה נציג חברת טינסקרופ בישראל, גויס כעד מדינה ומסר עדות מפורטת נגד שאר החשודים בתיק, בהם מפקד חיל הים לשעבר, אבריאל בן יוסף, ועו"ד דוד שמרון מקורבו ועורך דינו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. ואולם, במרץ 2019 חזר בו גנור מגרסה שמסר והפסיק לשתף פעולה עם המשטרה והפרקליטות. הסכם עד המדינה עמו בוטל, והוא הועמד לדין.בתקופת היותו עד מדינה התירה הפרקליטות לגנור לצאת מהארץ, אך מאז שחזר בו מהגרסה שמסר נאסר עליו לצאת מהארץ והוא מנהל הליכים משפטיים בניסיון לשנות את ההחלטה עד שהצליח בשבוע שעבר.

חזקת החפות: הליך המשפטי בעניינם של מיקי גנור ושאר הנאשמים בתיק הצוללות בראשיתו ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

יתחלקו ב-2 מיליארד דולר: היזם שמכר לאפל חברה פעמיים והקרן הישראלית

אביעד מייזלס עומד מאחורי אקזיט ענק: מכירת הסטארט-אפ Q.ai לאפל בכמעט 2 מיליארד דולר ● מייסדי החברה והעובדים יתחלקו בכמיליארד דולר, בעוד משקיעים עיקריים בחברה צפויים לרשום החזרים של מאות מיליונים ● העסקה, השנייה בגודלה בתולדות אפל, מדגישה את ההימור שלה על בינה מלאכותית מבוססת ראייה ושמיעה

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

מתוך קמפיין הפועלים / צילום: צילום מסך

הדאבל הראשון לשנת 2026: בנק הפועלים אחראי לפרסומת הזכורה והאהובה ביותר

בשבוע שעבר התברגה הפרסומת של הפועלים בכיכובן של ליאת הר לב והילה קורח כזכורה ביותר, והשבוע היא גם האהובה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● חברות התקשורת yes ו–HOT ממשיכות לככב עם הפרסומות לקידום HBO MAX

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

הנשיא דונלנד טראמפ הודיע רשמית שקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

ממול ים בגיל 9, דרך פריז ובחזרה ליפו: כך נולד השף המבטיח בעיר

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מליאת הכנסת, 28.01.26 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' לא לבד: שרי האוצר שדחקו בנגיד להוריד ולהעלות ריבית

שר האוצר הכריז שיש להאיץ את הורדות הריבית, ולא בפעם הראשונה ● אבל כשרואים איך באמת מתקבלות ההחלטות על גובה הריבית, מבינים שזה לא עניין של מה בכך ● ועדיין, המתיחות בין שר אוצר לנגיד הבנק המרכזי לא נולדה בתקופת סמוטריץ', ואפילו לא בישראל

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"