גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פורסם פרק נוסף ב"תיקי פייסבוק": כך כשלו מנגנוני הבקרה העצמית

פייסבוק הודיעה כי עד סוף 2019 תאכוף את חוקיה ברשת באמצעות בינה מלאכותית שתדע לזהות תכנים בעייתיים כמו שיח שנאה, אלימות קשה ומשתמשים קטינים ● אלא שבפועל האלגוריתם שפותח לא מצליח אפילו להבדיל בין קרבות תרנגולים לתאונות דרכים

מנכ''ל ומייסד פייסבוק, מארק צוקרברג / צילום: Associated Press
מנכ''ל ומייסד פייסבוק, מארק צוקרברג / צילום: Associated Press

בוול סטריט ג'ורנל מפרסמים פרק נוסף בתחקיר הענק שלהם על פייסבוק, "The Facebook Files", והפעם על השימוש של החברה בבינה מלאכותית בשביל לאכוף את החוקים שלה ברחבי הזירה. למעשה, בכירי פייסבוק אמרו בעבר כי בינה מלאכותית אמורה לטפל ברשת החברתית בתכנים בעייתיים כמו שיח שנאה, אלימות קשה ומשתמשים קטינים.

מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק, אמר בעבר שהוא מצפה שפייסבוק תשתמש בבינה מלאכותית כדי לזהות את "הרוב המכריע של תוכן בעייתי" עד סוף 2019. עם זאת, עובדי החברה אומרים כי החברה מצליחה להסיר רק שבריר מהפוסטים שמפרים את מדיניות שיח השנאה של החברה, כשמדברים על אחוז נמוך בעל ספרה אחת. על פי התחקיר, אם האלגוריתם לא בטוח מספיק שהתוכן מפר את הכללים, התוכן יוצג למשתמשים בתדירה נמוכה, וחשבונות שפרסמו את התוכן לא ייענשו.

על פי המסמכים הפנימיים של פייסבוק, הבינה המלאכותית לא מצליחה לזהות בעקביות סרטוני יריות בגוף ראשון, גזענות ואפילו - הבינה המלאכותית לא הצליחה להבדיל בין קרבות תרנגולים לתאונות דרכים. על פי הדוגמאות - הבינה המלאכותית החמיצה סרטוני ירי וסרטונים של תאונות דרכים עם מחזות קשים. הבינה המלאכותית אף החמיצה איומי אלימים שהופנו כלפי ילדים טרנסג'נדרים. הבינה המלאכותית סימנה סרטון של שטיפת מכוניות כסרטון יריות בגוף ראשון.

פייסבוק קיצצה בודקי תוכן אנושיים 

כדי להבין את העניין, לפייסבוק יש אלגוריתמים שעושים את החיפוש והבדיקה בתכנים השונים והם נקראים classifiers - מסווגים. אם פייסבוק בטוחה שהתוכן מפר את החוקים שלה, אפשר להסיר את התוכן המדובר. על פי התחקיר, בתחומים כמו ספאם, המסווגים האלו עובדים טוב. אבל לעיתים קרובות בבעיות רגישות או מורכבות מבחינה תרבותית - המסווגים עובדים פחות טוב. "המסווגים דומים לתלמידי בית ספר יסודי והם זקוקים למורים (בודקים אנושיים) כדי לצמוח לדוקטורט", כתב מהנדס פייסבוק בדיון במערכת הפנימית של פייסבוק בדיון על עליית שיח השנאה בזירה.

המסמכים מצביעים על כך שפייסבוק קיצצה לפני שנתיים את הזמן שבודקי תוכן אנושיים בחנו בתלונות משתמשים על שיח שנאה ואף ביצעה כמה שינויים שהפחיתו את מספר התלונות באופן כללי. אז, בשנת 2019, פייסבוק עשתה בקרת עלויות על שיח שנאה, כדי לחסוך כסף. היא גילתה שהצוותים האנושיים עולים לה 104 מיליון דולר בשנה, כך על פי מסמך פנימי. "במסגרת התקציב הכולל שלנו, שיח שנאה הוא ללא ספק הבעיה היקרה ביותר". מהלך כזה כמובן מוביל את פייסבוק להיות תלויה יותר באכיפה מצד בינה מלאכותית.

דובר פייסבוק אמר שהכספים שהועברו יועדו כדי להעסיק אנשים נוספים להכשרת האלגוריתמים של פייסבוק וכי התקציב הכולל נשאר יציב ודומה.

המסמכים מראים שכ-75% מהעלויות נבעו מהעסקת אנשים לבדיקת תלונות של משתמשים, שרובם המכריע לא נחשב כשיח שנאה לאחר הבדיקה. בשנת 2019, מעבר לקיצוץ השעות הדובר, החברה החלה להשתמש באלגוריתם בינה מלאכותית שהוביל אותה להתעלם מאחוז גדול יותר של דיווחי משתמשים. לפי הדיווח, פייסבוק הוסיפה כל מיני מכשולים לתהליך הדיווח על התלונות. במענה לכך, דובר החברה סטון אומר שהם לא עשו זאת כדי לשנות את שיעור הדיווחים או להגביל, אלא כדי להפוך את מערכת הדיווחים ליעילה יותר.

מדען בכיר בפייסבוק, שאחראי לשמור על פייסבוק מתכנים בעיתיים, כתב ב-2019 שהחברה לא באמת קרובה להצליח להתמודד עם כל התוכן בצורה מהימנה. "הבעיה היא שאין לנו ואולי אף פעם לא יהיה לנו מודל שתופס אפילו את רוב הפגיעות, במיוחד בתחומים רגישים", כתב. הוא העריך שהמערכות האוטומטיות הסירו פוסטים שהפרו את הכללים, אך יצרו רק 2% מהצפיות על שיח שנאה ברשת החברתית. "ההערכות האחרונות מצביעות על כך שאם לא יהיה שינוי משמעותי באסטרטגיה, יהיה קשה מאוד לשפר זאת מעבר ל-20%-10% בטווח הקצר", הוסיף.

במרץ השנה, כל על פי התחקיר, צוות אחר של עובדי פייסבוק הסיק מסקנה דומה. המערכות הללו מסירות פוסטים שהניבו בין 5%-3% מהצפיות בשיח שנאה בזירה, ו-0.6% מכלל התכנים שמפרים את מדיניות פייסבוק בנושאי אלימות והסתה.

דובר החברה, אנדי סטון, אומר שהאחוזים המדוברים התייחסו לפוסטים שהוסרו באמצעות בינה מלאכותית, אבל לא כללו פעולות אחרות שהחברה נוקטת כדי לצמצם את מספר האנשים שצופים בדיבור שנאה. פייסבוק אומרת שכיום חמש צפיות מתוך כל עשרת אלפים צפיות - כללו דיבור שנאה, שיפור מכ-10 מתוך עשרת אלפים באמצע 2020. עוד הוסיפה פייסבוק שהיא מסירה פי 15 יורת תכנים בעייתיים מאשר בשנת 2017.

החברה נזהרת מאכיפת יתר

גיא רוזן, בכיר בחברה האחראי על תחום היושרה, פרסם פוסט בבלוג החברה שבו נכתב כי מבחינתם זה המדד החשוב ביותר - כי זה מייצג "את מה שפספסנו ואת מה שאנשים ראו, וזה המדד העיקרי שאנו נותנים לו דין וחשבון. והצלחנו להקטין אותו וזהו הדרך שבה אנו מתקדמים". רוזן אמר שהמסמכים שנבדקו בג'ורנל הם מיושנים, אבל הם עזרו לחברה לחשוב בצורה רחבה יותר על איך מנהלים את הבינה המלאכותית וההשפעה על התוכן.

לפי המסמכים, פייסבוק עשתה סקר וגילתה שמשתמשים ברחבי העולם מעדיפים שיורידו להם את התוכן בטעות, מאשר שיצפו בתוכן בעייתי כמו שיח שנאה. עם זאת, למרות פעולות האכיפה המינימליות של פייסבוק, החברה נזהרת מאכיפת יתר - משמע שלא לאכוף יותר מדי פוסטים, כדי לא להסיר בטעות פוסטים שלא עוברים על החוקים. על פי אנשים שמכירים את הנושא, מהנדסי החברה מעדיפים להכשיר מודלים שיאפשרו יותר שיח שנאה מאשר לקבל תגובות שווא.

בשנת 2018, מייסד ומנכ"ל פייסבוק מארק צוקברג אמר בוועדה בסנאט שהוא אופטימי כי בתוך עשר שנים יהיו לפייסבוק כלי AI מפותחים לאיתור פרואקטיבי של רוב שיח השנאה. שנתיים לאחר מכן, בחודש יולי, הוא אמר: "מבחינת המאבק בשנאה, בנינו מערכות מתוחכמות באמת".

בנוסף, הבינה המלאכותית צריכה להיות יעילה גם בשפות אחרות שהן לא אנגלית. על פי תזכיר מ-2020, עובדי פייסבוק דנו על יצירת מסווג של דיבור שנאה לניבים בערבית. אבל המערכת התקשתה בערבית סטנדרטית בגלל חוסר במידע שאפשר ללמוד ממנו. "אין להם מספיק תוכן כדי להכשיר ולתחזק את המסווג הערבי כרגע, שלא לדבר על תקלות", כתב אחד העובדים בנושא.

בחודש ינואר, עובד בפייסבוק דיווח ששיח שנאה הוא אחת מקטגוריות ההתעללות באפגניסטן, אבל החברה נקטה צעדים נגד 0.23% בלבד ממה שמעריכים כתוכן שיח השנאה במדינה. במרץ, עובדים שעבדו על הבחירות בהודו אמרו ששיח שנאה מהווה סיכון גדול באסאם, שם גוברת האלימות כלפי מוסלמים וקבוצות אתניות אחרות. על פי מסמך תכנון, "אסאם מעוררת דאגה מיוחדת מכיוון שאין לנו מסווגי שיח שנאה שם", כך נכתב.

תגובה לפרסום כתב רוזן בבלוג החברה: "נעשה שימוש בנתונים שנשלפו ממסכים שהודלפו ליצירת נרטיב שהטכנולוגיה שבה אנו משתמשים כדי להילחם בשיח שנאה אינה מספקת וכי אנו לא מייצגים בכוונה את ההתקדמות שלנו. זה לא נכון. אנחנו לא רוצים לראות שנאה בזירה שלנו, וכך גם המשתמשים והמפרסמים, ואנחנו שקופים לגבי עבדותנו להסיר אותה. מה שהמסמכים מדגמים הוא שעבודת היושרה שלנו היא מסע רב שנתי. אף שלעולם לא נהיה מושלמים, הצוותים שלנו עובדים ללא הרף על פיתוח מערכות, זיהוי בעיות ובניית פתרונות.

"כשהתחלנו לדווח על המדדים שלנו על שיח שנאה, רק כ-24% מהתכנים שהסרנו זוהו באופן יזום על ידי המערכות שלנו. רוב מה שהסרנו נמצא על ידי המשתמשים. כעת המספר הזה הוא מעל ל-97%".

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

פתיחה חיובית בתל אביב; לפידות קפיטל מזנקת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגאופוליטי?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טוען כי הורדת דירוג האשראי של ישראל נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס