גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתמחים ממתינים להצעה חדשה ממשרד הבריאות; ליברמן: "אני לא נלחץ ואני לא לחיץ"

הבוקר הודיע ארגון המתמחים לרפואה "מרשם" כי החליט לדחות ביממה את הגשת מכתבי ההתפטרות האישיים של למעלה מ-2,000 המתמחים והסטאז'רים ● בינתיים, בכנס השנתי של יועצי המס באילת, אמר שר האוצר ליברמן כי "כמו שעד היום אף אחד לא התפטר, אז אני מסופק אם מישהו יתפטר"

שר האוצר ליברמן / צילום: איל יצהר
שר האוצר ליברמן / צילום: איל יצהר

מחאת המתמחים נמשכת לאחר שארגון המתמחים דחה בשבוע שעבר את המתווה עליו הכריז משרד הבריאות לפיו בשנת 2022 יקוצרו התורנויות ל-10% מהמתמחים. הבוקר (א') הודיע ארגון המתמחים לרפואה "מרשם" כי החליט לדחות ביממה את הגשת מכתבי ההתפטרות האישיים של למעלה מ-2,000 המתמחים והסטאז'רים. זאת לבקשת משרד הבריאות ונוכח המשא ומתן המתנהל. הארגון ממתין לעדכון ממשרד הבריאות הערב בנוגע למתווה שונה.

מוקדם יותר בשעות הצהריים הפגינו מאות סטודנטים לרפואה בתל אביב כהזדהות עם מאבק המתמחים. הסטודנטים חסמו את צומת עזריאלי כשהם נושאים שלטים וקוראים - "ניצן הפקרת אותנו", "לא נוותר עד שנקצר", "מפקרים אותנו". ערן דותן, סטודנט לרפואה, יו"ר הנהגת הסטודנטים של ארגון מרשם אמר : "המאבק הזה הוא שלנו ובשבילנו. אנחנו לא יכולים לשבת על הגדר והבהרנו, כבר מהרגע הראשון: אם אין קיצור - אין סטודנטים".

מאבק המתמחים בנושא קיצור משך התורנויות בבתי החולים, שאורכות כיום 26 שעות נמשך זה שנים. לפני כשבועיים פרסמו שר הבריאות ניצן הורוביץ ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי מתווה לפיו לראשונה בשנת 2022 יקוצרו התורנויות מ-26 ל-18 שעות בנוגע למתמחים בפריפריה למעט בתחום הכירורגיה, טיפול נמרץ והרדמה. במסגרת ההסכם נקבע גם כי מקצועות נוספים יצטרפו עד יולי 2023. ארגון המתמחים דורש להרחיב את היקף המתמחים עליהם יחול ההסכם מהשלה הראשון ולקבוע מראש את המתווה לצמצום התורנויות לכל המתמחים.


שר האוצר: "אני לא נלחץ ואני לא לחיץ. אף רופא מתמחה לא יתפטר"

בינתיים, שר האוצר דיבר הערב בכנס השנתי שעורכת לשכת יועצי המס באילת ואמר: "יש קמפיין וזה מאוד נחמד לתמוך במתמחים לרפואה ולתקוף את האוצר ואת שר האוצר. מתנצל, אני לא נלחץ ואני לא לחיץ ומבחינתי יש מתווה שהוגש למתמחים על ידי שני שרים - שרת הכלכלה ושר הבריאות, וגם אני תמכתי באותו מתווה. זה מה שיש על השולחן ולא יהיה שום דבר אחר. וכמו שעד היום אף אחד לא התפטר, אז אני מסופק אם מישהו יתפטר".

"ליבי איתם ואפשר להבין את דרישתם. מה שאני לא מוכן לקבל זאת הדרך", אמר ליברמן. "ההסדר הנוכחי מ-2010, אז נקבע משמרת 26 שעות, ממוצע חמש משמרות בחודש. אגב, זה מה שפחות או יותר מקובל גם בארצות הברית, גם שם משמרת 24-26 שעות. משכורת ממוצעת של רופא מתמחה פה היא 24 אלף שקל בחודש. רופא מתמחה שעושה בממוצע 5 תורנויות בחודש, המשכורת הממוצעת שלו היא 24 אלף שקל. אני ראיתי את אחת המובילות של המחאה שבאמת הסבירה שהיא מותשת אחרי אותה משמרת אחת, היא עושה משמרת אחת בשבוע - ומה שמתברר היה שהיא באמת מותשת כי היא רצה לקליניקה פרטית ועושה שם בוטוקסים מהבוקר עד הלילה 5 ימים בשבוע".

לטענת המנחה של הפאנל, העיתונאית רינה מצליח, מנחת "פגוש את העיתונות", כי מדובר בהשמצה ולא כל הרופאים המתמחים הם כאלה, השיב ליברמן: "זו לא השמצה, זאת עובדה. אמרתי אחת המובילות של המחאה, זה בדיוק מה שהיא עושה, היא פרסמה את זה בפייסבוק שלה. סליחה. אני חושב שלהתנפל על ממשלה שקיימת 3 חודשים, חודש לפני אישור התקציב, זו פשוט דרך לא נכונה. אני חושב גם מעבר לזה, באמת יש לנו שר הבריאות שהוא בן אדם עדין, מנומס, לא כמוני - אז הוא פה גיבש את המתווה יחד עם שרת הכלכלה, מתווה מצוין. כל מה שהוא קיבל בחזרה זה כל יום איומים, כל יום אולטימטום חדש וכך הלאה".

ליברמן הוסיף כי ההתייחסות והפתרונות לבעיות של הרופאים המתמחים, כמו לשאר המגזרים במשק, יקודמו במסגרת ההסכמים הקיבוציים. "מה שאמרנו מראש לכולם - ויש לנו הרבה אתגרים עם המתמחים ועם המטפלות במעונות היום וסייעות בגני ילדים, וחיילים, ומורים - זה שקודם כל מאשרים תקציב, מסתכלים מה יש בקופה ואחר כך ממשיכים הלאה ומתחילים לטפל בנושאי שכר".

ליברמן הוסיף ואמר כי המתמחים שיצאו להפגין, ומאיימים בהתפטרות כיום, לא מייצגים את כלל הרופאים המתמחים. "אותה קבוצה שנקראת 'מרשם', במקרה הטוב הם מייצגים 10% מהמתמחים. חלק גדול מהמתמחים מדברים איתנו ישירות, ההסתדרות מדברת איתנו ישירות, וכל מה שאני יכול להמליץ להם זה שאנחנו בשנה הבאה פותחים הסכם חדש וכל העניין שלהם יטופל במסגרת הסכם קיבוצי חדש עם ההסתדרות הרפואית".

"לא הייתה ממשלה מאז 96' שקיבלה כל כך הרבה החלטות קשות ובזמן כל כך קצר"

ליברמן נשאל איך ייתכן שהממשלה עדיין לא הגישה תכנית לטיפול במחירי הנדל"ן בשעה שאלה ממשיכים לטפס מעלה ועלו בכ-10% בשנה החולפת בלבד: עליית המחירים השנתית מיולי-אוגוסט שנה שעברה ליולי-אוגוסט השנה הגיעה ל-9.2%, קצב עליית המחירים השנתי מאז תחילת השנה נע בסביבות ה-11% ואילו שלושת חודשי המדד האחרונים מבטאים כבר עלייה של כ-12%. קצב כזה של עליות לא זכור כאן מאז 2010. שר האוצר השיב: "אנחנו מתכוונים להגיש בתקופה הקרובה".

עוד הוסיף שר האוצר, כי "מבחינת השיווקים והקרקעות - עד סוף 2021 אנחנו נעבור את כל השיאים שהיו משנת 2009. אם עד היום השיא היה בשנת 2016 מבחינת השיווקים והעסקאות של הקרקעות, ב-2021 אנחנו נעבור את השיא של 2016, כשכחלון יצא עם התוכנית".

ליברמן הסכים עם האמירה שהעלתה מנחת הפאנל כי יש פה "דור שלם שלא יכול לדמיין אפילו שתהיה לו פעם דירה משלו", ואמר: "את צודקת. יש בעיות רבות שאיתן אנחנו מתמודדים יום-יום. אני מכיר מקרוב את כל הממשלות ואת כל הכנסות מאז 96' ואני יכול להגיד שמעולם לא הייתה ממשלה מאז 96' שקיבלה כל כך הרבה החלטות קשות ובזמן כל כך קצר. ורואים את זה מיד. התקבלו לפחות 3 החלטות דרמטיות: משרד האוצר עמד על כך שלא יהיו סגרים נוספים, שלא לסגור את המשק.

"מי שאגב שואל האם יש איזשהו קשר בין סגר לתחלואה, שיסתכל מה קורה היום בניו זילנד ובאוסטרליה - אלה מדינות שהטילו סגר הכי חמור שאפשר, בעיר כמו סידני היו 4 חודשים סגר ומה שהתברר בסוף זה שאין שום זיקה בין הדברים. לכן ההחלטה שלנו לחיות עם הקורונה הייתה החלטה מאוד מאוד לא פשוטה, הרבה אנשים, הרבה קמפיינים. שתי החלטות נוספות שקיבלנו, כבר בחודש הראשון לבטל את החל"ת והבוסטר. ביטול החל"ת עזר לכלכלה לצמוח. לאט, לאט. 840 מיליון שקל זה חסכון מיידי. וזאת הייתה החלטה לא פשוטה. והדבר השלישי, ההחלטה שהממשלה הזאת קיבלה, לפני האישור של FDA , ללכת לחיסון השלישי. שלוש החלטות מאוד דרמטיות, מאוד קשות, לפעמים בניגוד לדעתם של חלק גדל מן המומחים וחלק גדול מאנשי התקשורת שמשום מה תפסו עמדה הפוכה. ולכן כשקיבלנו את שלושת ההחלטות האלו, אנחנו רואים היום תוצאות".

עוד כתבות

הדמיה של קמפוס אנבידיה העתידי בקריית טבעון / הדמיה: באדיבות אנבידיה

"ישראל הפכה לבית השני שלנו": מנכ"ל אנבידיה מאשר כי יוקם קמפוס ענק בקריית טבעון

בהמשך לחשיפת גלובס, אנבידיה מאשרת כי תקים בקריית טבעון קמפוס על 90 דונם שתרכוש מרמ"י, אשר יהפוך אותה למעסיק הפרטי הגדול במדינה ● הענקית מבקשת להקיף אותו באזורי מסחר ומסעדות ולהשקיע בטיפוח שטחים ירוקים, וכמו כן נוכחותה צפויה לחייב חיזוק של תשתיות האנרגיה והתחבורה באזור ● האכלוס הראשוני: רק בעוד כשש שנים

משרדי EY בתל אביב / צילום: יח''צ EY

המשרדים שהושכרו ומסעירים את הרוחות בין ועד העובדים להנהלת EY

מתיחות בפירמת EY בין מתמחים ורואי חשבון צעירים לבין ההנהלה ● ועד העובדים מלין על שחיקה מתמשכת בשכר העובדים ובמקביל יוצא נגד החלטת ההנהלה לצמצם שטחי משרדים ● ברקע: טענות דומות גם בשאר הענף ומגעים להסכם קיבוצי חדש ● מ־EY נמסר: הטענות לא נכונות

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

חשד: מנהלים בחברת יזמות הגישו תביעה כוזבת לקרן הפיצויים בסך 40 מיליון שקל

שני המנהלים טענו כי למבנה בת"א נגרמו נזקים בהיקף 40 מיליון שקל כתוצאה מהדף של טיל איראני שנפל באזור - אך מהחקירה עולה חשד כי מאז 2021 המבנה מוכר ע"י העירייה כלא ראוי למגורים ● השניים חשודים בקבלת דבר במרמה, לאחר שקיבלו מהמדינה כ-2 מיליון שקל על בסיס התביעה ● לבקשת החשודים, שמם נאסר בשלב זה לפרסום

משרדי סלקום / צילום: עוזי פורת

שירותי האינטרנט של לקוחות סלקום חזרו לפעילות: "מתחקרים את האירוע"

לקוחות חברת סלקום דיווחו על תקלות בשימוש באינטרנט ● בסלקום מעדכנים: "השירות חזר לפעילות. אנחנו מתחקרים את האירוע ומתנצלים על אי-הנוחות"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הלמ"ס: מספר הדירות בבנייה ממשיך לעלות בקצב מהיר

ב-12 החודשים שבין אוקטובר 2024 לספטמבר 2025 החלה בנייתן של כ-81 אלף דירות - עלייה של 31.5% לעומת 12 החודשים הקודמים ● בתוך כך, נרשמה קפיצה חדה בהיקף הנפקת היתרי הבנייה ע"י הוועדות המקומיות

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

שכונת הדר יוסף / צילום: ויקיפדיה

השכונה הוותיקה בצפון ת"א משתנה: מגדלים עם הרבה פחות חניה

התחדשות עירונית רחבת־היקף מתקדמת בתל אביב וברמת גן עם מאות דירות חדשות, בהן דיור בהישג יד להשכרה וללא חניה בחלק מהמתחמים ● קטה גרופ נכנסת לשוק ההון עם גיוס אג"ח ראשון ● ורובי קפיטל והפניקס סגרו עסקת מימון בהיקף של יותר מחצי מיליארד שקל לפרויקט מגורים בירושלים ● חדשות השבוע בנדל"ן 

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מקום שני אחרי ארה"ב: האם ישראל הופכת למעצמת דיפ טק?

הם מפתחים שבבים, מחשוב קוונטי ותרופות מצילות חיים, ולא מחפשים אקזיט מהיר ● מנכ"לית לאומיטק, מיה אייזן צפריר, מסבירה מדוע הטכנולוגיה העמוקה מצליחה לצמוח דווקא כשהשוק מהסס, ואיך קורה שחברות בתחום שורדות פי שניים יותר מסטארט-אפים רגילים

הקמפוס של אנבידיה שצפוי לקום בקריית טבעון (בעיגול: ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה) / צילום: באדיבות אנבידיה

הארנונה שתגיע לקריית טבעון והמועצה שתקבל פרס ניחומים: 5 הערות על הקמפוס החדש של אנבידיה

מהארנונה, דרך המפסידה הגדולה ועד הקיבוץ הקטן שמרוויח בעקיפין: פרטים חדשים על העסקה של אנבידיה בקריית טבעון שמתקדמת בצעדי ענק

רומן אברמוביץ' / צילום: ap, Martin Meissner

ממשלת בריטניה לוחצת על רומן אברמוביץ' להעביר 2.5 מיליארד ליש"ט לטובת אוקראינה

עם פתיחת המלחמה באוקראינה, ממשלת בריטניה הטילה סנקציות על אברמוביץ', בעליו של מועדון הכדורגל צ'לסי, הנחשב למקורב לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין ● הוחלט לאפשר לו למכור את הקבוצה, בתנאי שכספי המכירה לא ילכו לכיסו אלא למטרות צדקה ● אלא שמאז הכספים מוקפאים ● ראש ממשלת בריטניה: "המסר שלי לאברמוביץ' הוא זה: השעון מתקתק"

LEPAS. בהכנות להשקה באירופה / צילום: יח''צ

קמפיין הריכוזיות נושא פירות? קבוצת צ'רי הסינית בוחנת מינוי יבואן שלישי לשני מותגים חדשים שלה

על רקע הצעדים להגבלת הריכוזיות בענף הרכב, צ'רי בוחנת מינוי יבואן שלישי בישראל לשני מותגים חדשים ב־2026, בנוסף לקרסו מוטורס וכלמוביל ● סמארט משיקה בישראל את הקרוס־אובר החשמלי הגדול והיקר ביותר שלה עד כה ● BYD מתכננת להביא לאירופה - ובהמשך גם לישראל - את מכונית הסופר־מיני הראשונה עם הנעת פלאג־אין ● השבוע בענף הרכב

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: לע''מ

החלה הספירה לאחור לשער של 3 שקלים: מתי הנגיד ייאלץ להתערב?

בשנה האחרונה רשם השקל התחזקות משמעותית את מול הדולר, והוא נסחר בשיא של קרוב ל־4 שנים ● בעבר התערב בנק ישראל ישירות רק בתקופות חירום כמו קורונה ומלחמה ● כלכלנים בכירים מסמנים את הרף שבו כנראה שהגישה תשתנה

אלון שטאובר / צילום: אפרת קופר

"יש תחושה של הזדמנויות בשוק": המנכ"ל שקנה חברת נדל"ן ותיקה בראיון

אלון שטאובר, מנכ"ל ושותף בקבוצת מסד עוז, נכנס לאחרונה גם לתפקיד מנכ"ל משותף בחברת אמריקה ישראל לאחר השלמה של מיזוג בין החברות, וכעת נערך להנפקה בשנתיים הקרובות ● מסד עוז מנהלת כיום פרויקטים בהיקף של 40 מיליארד שקל, ומה שחסר לה זה רק מהנדסים

הדמיה של מתקן ההשבה המתוכנן / צילום: ג'ני ויינשטיין, אדריכלית נוף

לראשונה בישראל: יוקם מתקן שמייצר חשמל מפסולת

מתקן חדש להשבת אנרגיה מפסולת בגליל המערבי צפוי לקום תוך שלוש שנים ולאתגר את תחנות הכוח ● תמלוגי המוזיקאים זינקו בעשרות אחוזים השנה ל־13.6 מיליון שקל ● רשת סאלח דבאח משיקה סניף ענק מחודש בהשקעה של כ־7 מיליון שקל ● 200 נשים בכירות התכנסו במוזיאון ת"א לכבוד התערוכה "לו נשים היו שולטות בעולם" ● וגם: מינויים חדשים בענפי האנרגיה, הפינטק והבריאות ● אירועים ומינויים

הסנטימנט בשווקים מתקרב לרמה של ''שוריות קיצונית'' / צילום: Shutterstock

מנהלי הקרנות אופטימיים, אבל נתון דרמטי אחד מסמן שהשווקים עומדים לרדת

סקר מנהלי הקרנות הגלובלי של בנק אוף אמריקה מצביע על אופטימיות שלא נראתה בשווקים מזה כארבע וחצי שנים ● רמת המזומנים בקרב מנהלי הקרנות ירדה לשפל של כל הזמנים, מאז שהחלה עריכת הסקר ב-1999 ● לפי הבנק, כאשר רמת המזומנים הייתה סביב רמה זו, שווקי המניות בעולם ירדו ב-2% בארבעת השבועות העוקבים

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מי ירוויח ומה זה יעשה למחירי החשמל בישראל: כל מה שכדאי לדעת על עסקת הגז הענקית עם מצרים

עסקת הגז הגדולה בתולדות ישראל צפויה לצאת דרך, לאחר שמשרד האנרגיה אישר את היתר היצוא הסופי למאגר לוויתן ● מי ירוויח מהעסקה, מה זה יעשה למחירי החשמל, ואיך זה ישפיע על מצרים? ● גלובס עושה סדר

הפגנת בעלי העסקים הקטנים / צילום: פרטי

"הקרחון מתקרב, וסמוטריץ' לא רואה אותו": מחאת הקמעונאים על העלאת הפטור ממע"מ

בעלי העסקים שיצאו להפגין מבקשים לבטל את הרפורמה של שר האוצר בטענה כי זו תפגע דרמטית בעסקים שלהם ● הרפורמה, שצפויה להיכנס לתוקף בשבוע הבא, תעלה את תקרת הפטור ממע"מ על יבוא משלוחים מחו"ל עד לגובה של 150 דולר

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

התקרה בגמל להשקעה מתעדכנת: כמה ניתן יהיה להפקיד בשנה הבאה?

בקופות הגמל להשקעה ניתן כיום להפקיד סכום של עד 81.7 אלף שקל בשנה וליהנות מהטבת מס משמעותית ● החל מ-1 בינואר התקרה מתעדכנת בהתאם לאינפלציה

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

פרויקט הענק עובר לשלב הביצוע: הונחה אבן הפינה להקמת המטרו בגוש דן

בטקס רשמי שנערך הבוקר, הפרויקט שאמור לשנות את מפת התחבורה במרכז הארץ עובר משלב התכנון לשלב ביצועי ראשון ● רשת המטרו צפויה לכלול 3 קווים שיחברו בין 24 רשויות לאורך 300 ק"מ של מנהרות ● עם זאת, המטרו עדיין ניצב בפני שורה ארוכה של אתגרים - תכנוניים, ניהוליים ותפעוליים

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק