גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתמחים ממתינים להצעה חדשה ממשרד הבריאות; ליברמן: "אני לא נלחץ ואני לא לחיץ"

הבוקר הודיע ארגון המתמחים לרפואה "מרשם" כי החליט לדחות ביממה את הגשת מכתבי ההתפטרות האישיים של למעלה מ-2,000 המתמחים והסטאז'רים ● בינתיים, בכנס השנתי של יועצי המס באילת, אמר שר האוצר ליברמן כי "כמו שעד היום אף אחד לא התפטר, אז אני מסופק אם מישהו יתפטר"

שר האוצר ליברמן / צילום: איל יצהר
שר האוצר ליברמן / צילום: איל יצהר

מחאת המתמחים נמשכת לאחר שארגון המתמחים דחה בשבוע שעבר את המתווה עליו הכריז משרד הבריאות לפיו בשנת 2022 יקוצרו התורנויות ל-10% מהמתמחים. הבוקר (א') הודיע ארגון המתמחים לרפואה "מרשם" כי החליט לדחות ביממה את הגשת מכתבי ההתפטרות האישיים של למעלה מ-2,000 המתמחים והסטאז'רים. זאת לבקשת משרד הבריאות ונוכח המשא ומתן המתנהל. הארגון ממתין לעדכון ממשרד הבריאות הערב בנוגע למתווה שונה.

מוקדם יותר בשעות הצהריים הפגינו מאות סטודנטים לרפואה בתל אביב כהזדהות עם מאבק המתמחים. הסטודנטים חסמו את צומת עזריאלי כשהם נושאים שלטים וקוראים - "ניצן הפקרת אותנו", "לא נוותר עד שנקצר", "מפקרים אותנו". ערן דותן, סטודנט לרפואה, יו"ר הנהגת הסטודנטים של ארגון מרשם אמר : "המאבק הזה הוא שלנו ובשבילנו. אנחנו לא יכולים לשבת על הגדר והבהרנו, כבר מהרגע הראשון: אם אין קיצור - אין סטודנטים".

מאבק המתמחים בנושא קיצור משך התורנויות בבתי החולים, שאורכות כיום 26 שעות נמשך זה שנים. לפני כשבועיים פרסמו שר הבריאות ניצן הורוביץ ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי מתווה לפיו לראשונה בשנת 2022 יקוצרו התורנויות מ-26 ל-18 שעות בנוגע למתמחים בפריפריה למעט בתחום הכירורגיה, טיפול נמרץ והרדמה. במסגרת ההסכם נקבע גם כי מקצועות נוספים יצטרפו עד יולי 2023. ארגון המתמחים דורש להרחיב את היקף המתמחים עליהם יחול ההסכם מהשלה הראשון ולקבוע מראש את המתווה לצמצום התורנויות לכל המתמחים.


שר האוצר: "אני לא נלחץ ואני לא לחיץ. אף רופא מתמחה לא יתפטר"

בינתיים, שר האוצר דיבר הערב בכנס השנתי שעורכת לשכת יועצי המס באילת ואמר: "יש קמפיין וזה מאוד נחמד לתמוך במתמחים לרפואה ולתקוף את האוצר ואת שר האוצר. מתנצל, אני לא נלחץ ואני לא לחיץ ומבחינתי יש מתווה שהוגש למתמחים על ידי שני שרים - שרת הכלכלה ושר הבריאות, וגם אני תמכתי באותו מתווה. זה מה שיש על השולחן ולא יהיה שום דבר אחר. וכמו שעד היום אף אחד לא התפטר, אז אני מסופק אם מישהו יתפטר".

"ליבי איתם ואפשר להבין את דרישתם. מה שאני לא מוכן לקבל זאת הדרך", אמר ליברמן. "ההסדר הנוכחי מ-2010, אז נקבע משמרת 26 שעות, ממוצע חמש משמרות בחודש. אגב, זה מה שפחות או יותר מקובל גם בארצות הברית, גם שם משמרת 24-26 שעות. משכורת ממוצעת של רופא מתמחה פה היא 24 אלף שקל בחודש. רופא מתמחה שעושה בממוצע 5 תורנויות בחודש, המשכורת הממוצעת שלו היא 24 אלף שקל. אני ראיתי את אחת המובילות של המחאה שבאמת הסבירה שהיא מותשת אחרי אותה משמרת אחת, היא עושה משמרת אחת בשבוע - ומה שמתברר היה שהיא באמת מותשת כי היא רצה לקליניקה פרטית ועושה שם בוטוקסים מהבוקר עד הלילה 5 ימים בשבוע".

לטענת המנחה של הפאנל, העיתונאית רינה מצליח, מנחת "פגוש את העיתונות", כי מדובר בהשמצה ולא כל הרופאים המתמחים הם כאלה, השיב ליברמן: "זו לא השמצה, זאת עובדה. אמרתי אחת המובילות של המחאה, זה בדיוק מה שהיא עושה, היא פרסמה את זה בפייסבוק שלה. סליחה. אני חושב שלהתנפל על ממשלה שקיימת 3 חודשים, חודש לפני אישור התקציב, זו פשוט דרך לא נכונה. אני חושב גם מעבר לזה, באמת יש לנו שר הבריאות שהוא בן אדם עדין, מנומס, לא כמוני - אז הוא פה גיבש את המתווה יחד עם שרת הכלכלה, מתווה מצוין. כל מה שהוא קיבל בחזרה זה כל יום איומים, כל יום אולטימטום חדש וכך הלאה".

ליברמן הוסיף כי ההתייחסות והפתרונות לבעיות של הרופאים המתמחים, כמו לשאר המגזרים במשק, יקודמו במסגרת ההסכמים הקיבוציים. "מה שאמרנו מראש לכולם - ויש לנו הרבה אתגרים עם המתמחים ועם המטפלות במעונות היום וסייעות בגני ילדים, וחיילים, ומורים - זה שקודם כל מאשרים תקציב, מסתכלים מה יש בקופה ואחר כך ממשיכים הלאה ומתחילים לטפל בנושאי שכר".

ליברמן הוסיף ואמר כי המתמחים שיצאו להפגין, ומאיימים בהתפטרות כיום, לא מייצגים את כלל הרופאים המתמחים. "אותה קבוצה שנקראת 'מרשם', במקרה הטוב הם מייצגים 10% מהמתמחים. חלק גדול מהמתמחים מדברים איתנו ישירות, ההסתדרות מדברת איתנו ישירות, וכל מה שאני יכול להמליץ להם זה שאנחנו בשנה הבאה פותחים הסכם חדש וכל העניין שלהם יטופל במסגרת הסכם קיבוצי חדש עם ההסתדרות הרפואית".

"לא הייתה ממשלה מאז 96' שקיבלה כל כך הרבה החלטות קשות ובזמן כל כך קצר"

ליברמן נשאל איך ייתכן שהממשלה עדיין לא הגישה תכנית לטיפול במחירי הנדל"ן בשעה שאלה ממשיכים לטפס מעלה ועלו בכ-10% בשנה החולפת בלבד: עליית המחירים השנתית מיולי-אוגוסט שנה שעברה ליולי-אוגוסט השנה הגיעה ל-9.2%, קצב עליית המחירים השנתי מאז תחילת השנה נע בסביבות ה-11% ואילו שלושת חודשי המדד האחרונים מבטאים כבר עלייה של כ-12%. קצב כזה של עליות לא זכור כאן מאז 2010. שר האוצר השיב: "אנחנו מתכוונים להגיש בתקופה הקרובה".

עוד הוסיף שר האוצר, כי "מבחינת השיווקים והקרקעות - עד סוף 2021 אנחנו נעבור את כל השיאים שהיו משנת 2009. אם עד היום השיא היה בשנת 2016 מבחינת השיווקים והעסקאות של הקרקעות, ב-2021 אנחנו נעבור את השיא של 2016, כשכחלון יצא עם התוכנית".

ליברמן הסכים עם האמירה שהעלתה מנחת הפאנל כי יש פה "דור שלם שלא יכול לדמיין אפילו שתהיה לו פעם דירה משלו", ואמר: "את צודקת. יש בעיות רבות שאיתן אנחנו מתמודדים יום-יום. אני מכיר מקרוב את כל הממשלות ואת כל הכנסות מאז 96' ואני יכול להגיד שמעולם לא הייתה ממשלה מאז 96' שקיבלה כל כך הרבה החלטות קשות ובזמן כל כך קצר. ורואים את זה מיד. התקבלו לפחות 3 החלטות דרמטיות: משרד האוצר עמד על כך שלא יהיו סגרים נוספים, שלא לסגור את המשק.

"מי שאגב שואל האם יש איזשהו קשר בין סגר לתחלואה, שיסתכל מה קורה היום בניו זילנד ובאוסטרליה - אלה מדינות שהטילו סגר הכי חמור שאפשר, בעיר כמו סידני היו 4 חודשים סגר ומה שהתברר בסוף זה שאין שום זיקה בין הדברים. לכן ההחלטה שלנו לחיות עם הקורונה הייתה החלטה מאוד מאוד לא פשוטה, הרבה אנשים, הרבה קמפיינים. שתי החלטות נוספות שקיבלנו, כבר בחודש הראשון לבטל את החל"ת והבוסטר. ביטול החל"ת עזר לכלכלה לצמוח. לאט, לאט. 840 מיליון שקל זה חסכון מיידי. וזאת הייתה החלטה לא פשוטה. והדבר השלישי, ההחלטה שהממשלה הזאת קיבלה, לפני האישור של FDA , ללכת לחיסון השלישי. שלוש החלטות מאוד דרמטיות, מאוד קשות, לפעמים בניגוד לדעתם של חלק גדל מן המומחים וחלק גדול מאנשי התקשורת שמשום מה תפסו עמדה הפוכה. ולכן כשקיבלנו את שלושת ההחלטות האלו, אנחנו רואים היום תוצאות".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ למשרד האוצר: גבשו פתרון זמני לחוסכי סלייס

בג"ץ הורה לשר האוצר ולממונה על שוק ההון לעדכן בתוך 45 יום אם יינתן סיוע זמני לעמיתי סלייס שכספם אבד, עד לאישור סופי של הסדר החוב בחברת הגמל שקרסה ● נציג המדינה הציג עמדה שמתנגדת לערבות וטען: מדובר במכשיר השקעה עם סיכון גבוה ● סמוטריץ': בשלב זה יש להמתין להתקדמות בהשבת הכספים

סניף של בנק איינדה בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

כך קריסת בנק החלה את תהליך ההתרסקות של המשטר באיראן

הלוואות מרובות למקורבי המשטר הפילו את בנק איינדה, והאיצו משבר פיננסי ארוך טווח ● הכישלון, מעריכים מומחים, הפך גם לסמל וגם לגורם שהאיץ את ההתפוררות הכלכלית של הרפובליקה האסלאמית - שבסופו של דבר הביאה למחאות ענק ברחבי איראן

חן עמית, מנכ''ל טיפלתי / צילום: תמונה פרטית

טיפלתי תפטר עשרות עובדים בישראל ובחו"ל, חודשיים לאחר הסבב הקודם

חברת הפינטק החלה במהלך פיטורים נוסף, זאת חודשיים לאחר גל הקיצוצים הקודם במסגרתו כ־40 מעובדי החברה בישראל פוטרו

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"השד יצא מהבקבוק": האזהרה החדשה של וורן באפט

באפט תמיד הזהיר שמתקפה גרעינית או ביולוגית היא הסיכון הגדול ביותר ● עתה הוא מוצא הקבלה בתחום ה-AI וטען בראיון ל-CNBC שחוסר ההבנה של מובילי התחום בנוגע לכיוון אליו הטכנולוגיה מתקדמת הוא מסוכן ● להמחשה בחר את דבריו איינשטיין בנוגע לאטום: "זה משנה הכל בעולם, פרט לאופן שבו אנשים חושבים"

מנכ''ל תע''א בועז לוי ומנכ''ל רפאל יואב תורג'מן / צילום: תע''א, סיון פרג'

התנאים מושלמים, אז למה הנפקות התעשייה האווירית ורפאל עוד רחוקות

מנהל רשות החברות הצהיר השבוע כי הנפקת תע"א ורפאל תתרחש בקרוב ● על הנייר מדובר בעיתוי נכון, ברקע השגשוג של הסקטור בעולם ● אלא ששורת אתגרים מציבים את המהלך בספק

איראן מוכיחה: זה המחיר הכבד של אובססיית השנאה לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב עשויה להתקשות להשתמש בכוח צבאי נגד איראן, הפובליציסט שטוען כי האנטישמיות של המשטר האיראני עלתה לו ביוקר, והתנאים הקשים ברצועת עזה • כותרות העיתונים בעולם

ההצעה של אב־גד / צילום: יח''צ

הטרייד־אין של אב-גד חוסך עשרות אלפי שקלים ובעיקר כאב ראש

החברה מציעה לרוכשים למכור עבורם את הדירה הישנה בהפחתה של 6% מהמחיר שיקבע שמאי, ב־14 פרויקטים שהיא משווקת כיום בארץ • למשפרי דיור ההצעה יכולה לחסוך בעיות בתקופה קשה בשוק היד השנייה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

הביקושים לקופנהגן הוכפלו: כך טיסות ישירות משפיעות על בחירת יעדי הנופש

ענף התעופה המקומי מתחיל להתאושש והחברות מזהות את ההזדמנות ופותחות קווים ישירים חדשים להאנוי, קופנהגן וברטיסלבה ● אלו מקלים על הנסיעה ומגבירים את האטרקטיביות של היעדים ● ומתי טיסות ישירות לא מגדילות את הביקוש?

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

קריטריון יוצא דופן: כך יקבע באילו קיבוצים ניתן להקים שדה סולארי

בדיון בערר על הקמת שדות סולאריים בקיבוצי עוטף עזה, הוצג קריטריון חריג לצמצום היישובים הזכאים: האם הייתה חדירת מחבלים בפועל ב־7 באוקטובר או "רק" לחימה על הגדר ● מסמך צה"לי שסיווג את היישובים לפי עצימות הלחימה הונח בפני הוועדה, שטרם הכריעה

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי במדד המחירים לצרכן, והאם נראה הורדת ריבית נוספת כבר בפברואר?

הקונצנזוס בקרב הכלכלנים למדד בחודש דצמבר עומד על 0.1%-, מה שישקף עלייה קלה לקצב אינפלציה שנתי של 2.5%, אך יש גם מי שצופה עלייה יותר חדה ● בבנק ישראל מעריכים כי כבר ברבעון הראשון האינפלציה תרד למרכז טווח היעד (2%) ● הכלכלנים לא פוסלים הורדת ריבית נוספת כבר בהחלטה הקרובה פברואר

  / אילוסטרציה: Shutterstock

ביטחון ובתי השקעות בראש: 1 מכל 12 חברות בת"א הכפילה את ערכה בשנה

לצד השיאים ההיסטוריים במדדי הבורסה בת"א, זינקו בשנה החולפת 45 מניות ביותר מ–100% ● שיאניות התשואה: חברות התעשייה הביטחונית והפיננסים ● חמש מניות זינקו ביותר מ–1000% בשלוש שנים: ארית, נקסט ויז'ן, קווליטאו, מיטב ומנועי בית שמש

אנבידיה ומכון ויצמן / צילום: שלומי יוסף, שאטרסטוק

מכון ויצמן ואנבידיה פיתחו מודל שמנבא סוכרת 12 שנה מראש

מאמר שפורסם בכתב העת המדעי המוביל Nature מראה כיצד ניתן לנבא מי מהמוגדרים כיום "טרום סוכרתיים" בסיכון לפתח סוכרת ומי לא בסיכון, וכך למקד את ההתערבות המונעת במי שזקוק לה ● פרופ' ערן סגל, שעל בסיס מחקריו קמה DayTwo ובמעבדתו בוצע המחקר הנוכחי, מקווה להראות בהמשך כיצד ניתן לקשר בין המידע על הסוכר לתוצאות נוספות כמו דפוסי שינה עתידיים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: "נאמר לנו שההרג באיראן נעצר, אין יותר הוצאות להורג"

סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה מפי גורמים כי תקיפה אמריקנית באיראן עשויה להתרחש ביממה הקרובה ● באיראן מאיימים ב"נקמה", בכיר בטהראן קורא ל"משפט מהיר" למוחים ● בסעודיה מזהירים מתוצאה הפוכה: "התקיפה עלולה לשרת את המשטר" ● סטיב וויטקוף הודיע היום: עוברים לשלב ב' בהסכם לסיום המלחמה בעזה ● מקורות דיפלומטיים לרויטרס: הכוחות האמריקאים התבקשו לעזוב עד הערב את הבסיס בקטאר ● עדכונים שוטפים 

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

בתאילנד מאוכזבים מהטנקים הסינים, והודו רוכשת תותחים של אלביט

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הלוויה של איש כוחות ביטחון איראני שנהרג במהלך המהומות בטהראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

החוקר שטוען: אם טראמפ רוצה לערער את איראן - זה מה שהוא צריך לעשות

המחאות באיראן הן הגדולות והאלימות ביותר מאז המהפכה ב-1979, ולפי ארגוני זכויות אדם, אלפי אזרחים נהרגו על ידי המשטר ● פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר במכון משגב וב-INSS, מסביר מה הם התרחישים האפשריים בהתפתחות המחאות באיראן, מה העמדה הישראלית וממה חוששות המדינות הערביות?

ביטולי עסקאות לרכישת דירות / איור: גיל ג'יבלי

נתוני הכלכלן הראשי מגלים: כמה עסקאות רכישת דירות מקבלן מתבטלות?

כמעט 2,000 עסקאות על דירות חדשות בוטלו בשנים האחרונות, מהן כ-1,500 שבוצעו ב-2022 וב-2023 ● אזור הדרום הינו הבולט ביותר מבחינת ביטולי העסקאות, עם 6.5% מכלל העסקאות שבוצעו ב-2023 ובוטלו בסופו של דבר

נשיא דרום קוריאה לשעבר, יון סוק יאול / צילום: ap, Fernando Vergara

עונש מוות לנשיא לשעבר? דרמה בדרום קוריאה

התובע המיוחד דורש עונש מוות לנשיא לשעבר יון סוק יאול שניסה להוביל הפיכה צבאית ב-2024 ● אם הבקשה תתקבל, תהיה זו הפעם הראשונה בכמעט 30 שנה שדרום קוריאה מבצעת הוצאה להורג

הפגנות בטהרן נגד המשטר / צילום: ap

טראמפ נשאל אם יתקוף באיראן, וענה: "נראה מה יקרה"

בישראל החליטו: אם איראן תתקוף, לא יהיה סבב נוסף – יפעלו להפלת המשטר ● הבריטים עדכנו את אזהרת המסע לישראל ● דיווחים: הפנטגון הורה להעביר את נושאת המטוסים אברהם לינקולן מאזור ים סין הדרומי למזרח התיכון ● הרמטכ"ל הנחה על חיזוק המוכנות בהגנה ● שר החוץ של איראן: "אין כוונה לתלות אנשים" ● עדכונים שוטפים

צילום: AP/Evan Vucci, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הדרמה באיראן: אפילו בטהרן כבר לא סופרים את מדינות אירופה

אם מישהו תהה היכן נמצאת אירופה בעימות הנוכחי באיראן, ברגע המכריע שעשוי למוטט את שלטון האייתולות - הרי שהיא עמוק בשוליים ● אחרי ההרג ההמוני של המפגינים האיראניים, התגובות האירופיות הרשמיות היו חלביות ברובן ● כך, האיחוד האירופי שוב ממחיש את חולשתו בסדר העולמי החדש

תל אביב / צילום: Shutterstock

בזכות המבצעים: תל אביב מובילה במכירת הדירות החדשות

היצע הדירות בת"א ירד אל מתחת ל-10,000 דירות חדשות לא מכורות - כך עולה מסקירת העסקאות הנדל"ן של הלמ"ס ● חיפה מוסיפה להוביל את שוק הדירות יד שנייה