גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ליברמן הצליח לבטל את סבסוד המעונות לחרדים, ועל הדרך גם לכל שאר המדינה"

זרוע העבודה במשרד הכלכלה לא פתחה את האפשרות להגשת בקשות לסבסוד מעונות היום לזכאים, אף ששנת הלימודים נפתחה כבר בספטמבר ● הסיבה לעיכוב היא שינוי הקריטריונים לזכאות, שייכנס לתוקף רק ב-1 בנובמבר ● משמעות העיכוב היא שחלק מהזכאים נדרשים לשלם עבור הגנים מחיר מלא עד שיאושרו ורק אז יזכו להחזר רטרואקטיבי

שר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות
שר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האגף למעונות יום בזרוע העבודה במשרד הכלכלה הבטיח לטפל בעניין ההחזרים הרטרואקטיביים עבור התשלום המלא למעונות היום לזכאים לסבסוד, אך לפי פנייה שהגיעה לגלובס, חלק מההורים משלמים עדיין מחיר מלא.

זרוע העבודה משרד הכלכלה לא פתחה את האפשרות להגשת בקשות לסבסוד מעונות היום לזכאים, אף ששנת הלימודים נפתחה כבר בספטמבר. הסיבה לעיכוב היא שינוי הקריטריונים לזכאות, שייכנס לתוקף רק ב-1 בנובמבר. רק מתאריך זה ניתן יהיה להגיש בקשה לסבסוד. מאחר שהזכאות כרוכה בהליך בירוקרטי ארוך, משמעות העיכוב היא שחלק מהזכאים נדרשים לשלם עבור הגנים מחיר מלא - זאת עד שיאושרו ורק אז יזכו להחזר רטרואקטיבי.

"אני הורה לילדה בת שנה, ובספטמבר הכנסנו אותה למעון יום שיש בו אפשרות לקבל הנחת תמ"ת", אומר לנו א'. "אחת הסיבות שבחרנו את המעון הייתה הידיעה ששנינו עובדים במשכורות נמוכות יחסית ונוכל לקבל הנחה. כבר חודשיים עברו, האפשרות להגיש בקשות לא נפתחה, ובמשרד הכלכלה בכלל לא יודעים מתי אפשרות כזאת תיפתח.

"ככה גיליתי בשיחה השנייה שהייתה לי עם המוקד השבוע. כששמעתי את זה אמרתי לעצמי שזה לא יכול להיות. לא יכול להיות שפשוט העלימו את ההנחה שכל כך הרבה הורים בונים עליה, ואף אחד לא מדבר על זה. כבר שילמנו אלפי שקלים יותר ממה שאנחנו צריכים, נמשיך לשלם אותם, ובכלל לא ברור למה. ליברמן הצליח לבטל את סבסוד המעונות לחרדים, ועל הדרך גם לכל שאר המדינה".

לפני כארבעה חודשים חולל שר האוצר אביגדור ליברמן סערה כשהודיע על שינוי מיידי של הקריטריונים לסבסוד מעונות היום, שמשמעותו הייתה שלילת מימון מאברכים. עיקר השינוי הוא החלת מבחן חדש של מיצוי כושר השתכרות, במקום המבחן הנוכחי שקבע שמספיק שהאם תעבוד בחצי משרה כדי שהאב הלומד יהיה זכאי לסבסוד.
לפי המבחן החדש, יצטרכו שני בני הזוג לעבוד בהיקף משרה של לפחות 24 שעות שבועיות. קריטריון זה, לפי הערכות, שולל סבסוד מ-21 אלף ילדים של תלמידי ישיבות.

אם יחידנית למשל עלולה להיקלע לבור תקציבי שיהיה לה קשה לצאת ממנו

נכון להיום יש בישראל כ-130 אלף ילדים הזכאים לסבסוד של המדינה בעבור שהותם במעונות יום. העלות החודשית של מעונות יום מסתכמת ב-2,070 שקל לילד ו-2,695 שקל לתינוק. בחלק מהמקרים (תלוי בדרגת הזכאות) הסבסוד של המדינה מגיע ל-75%.
הסבסוד למעונות יום כמו ויצ"ו, נעמת ואמונה, ניתן לפי מספר קריטריונים שהמרכזי שבהם הוא הכנסה לנפש. עבור משפחות חד-הוריות החישוב נעשה על בסיס מחצית ההכנסה של ההורה. אבל גם כך, אם יחידנית שמרוויחה שכר מינימום ונדרשת לשלם מעון עבור שני ילדים, בסך 5,000 שקל - גם אם תקבל החזר רטרואקטיבי עלולה להיקלע לבור תקציבי שיהיה לה קשה לצאת ממנו.

הדרך לזכאות ולקבלת דרגה הקובעת את היקף הסבסוד היא ארוכה. תחילתה בהרשמה מקוונת, ולאחריה דרישה להצגת שורה של מסמכים כמו תלושי שכר ואישורים שונים, חלקם חתומים על ידי עורכי דין. עבור עצמאים הדרישות נוקשות יותר. לדברי אם יחידנית, "הם מאוד מדקדקים. אם העברת חצי מסמך שהחותמת שלו לא תהיה בדיוק מה שהם מחפשים, הם ישלחו אותך לתקן. יש ערימה של מסמכים שצריכים לצרף לבקשה. אישור בקשה כזו לוקח שלושה עד ארבעה חודשים. אחרי שאוספים את המסמכים, צריך לקבוע תור לחשב שכר, שקובע מה ההכנסה לנפש ונותן לך ריג’קטים על המסמכים ושולח אותך לסיבוב שני, וחוזר חלילה".

לרוב, האפשרות להגשת בקשה נפתחת במאי, כארבעה חודשים לפני תחילת שנת הלימודים. בשנה שעברה, בגלל הקורונה, הבקשה נפתחה רק בסוף יולי. אמהות יחידניות נאלצו לחכות אז ארבעה חודשים להחזרים רטרואקטיביים, בשיא משבר הקורונה. השנה המצב בעייתי עוד יותר לאור העובדה כי האפשרות להגשת בקשה עדיין לא נפתחה.

בין הזכאים לסבסוד מעונות היום: הורים שעובדים בהיקף של 24 שעות שבועיות כל אחד לפחות; הורה יחידני (חד-הורי) שעובד 20 שעות בשבוע; משפחות עם שלושה ילדים במעון. בנוסף לסבסוד מעונות היום זכאי גם הורה שנמצא בחופשת לידה או מובטל; הורה הלומד בהיקף של 24 שעות שבועיות במוסד לימודים מוכר; והורה המשרת בשירות לאומי/ אזרחי או בשירות חובה.

האגף למעונות יום בזרוע העבודה מוסר כי "מבחני התמיכה לשנת הלימודים תשפ"ב פורסמו ובהמשך תיפתח המערכת המקוונת להגשת בקשות לסבסוד. במבחני התמיכה בוצעו עדכונים בשיתוף משרד האוצר באופן שיעודד תעסוקה במשק ויסייע להורים להשתלב בעבודה באופן מיטבי.

"על מנת להמשיך ברצף הסבסוד, המשרד העביר מקדמות לרוב הארגונים המפעילים את מעונות היום, כדי לאפשר להורים ודאות כלכלית ולהמשיך ולשלם מחיר מסובסד עד לעליית המערכת לאוויר. נדגיש כי בכל מקרה של תשלום מלא, יינתנו החזרים רטרואקטיבים להורים הזכאים".

עוד כתבות

לו הנג / אילוסטרציה: AI

היזם שגילה 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש - וגרף רווחים עצומים

לו הנג, יזם מכפר דייגים בסין, גילה באפריקה אוצר בלום: 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש ● אז הוא החל להשכיר אותן מחוץ ליבשת ● ההזדמנות שזיהה הפכה לעסק מצליח שגרף רווחים עצומים ● כשספקיות האינטרנט התעוררו, הוא הואשם בפעילות לא חוקית - והצדדים יצאו לקרב

רן גואילי ז''ל

בבית קברות ברצועה: מבצע רחב היקף לאיתור רן גואילי

גורמים בישראל: בלילה אחד אלפים נרצחו בידי המשטר באיראן, טבח בממדים שקשה לדמיין ● צה"ל תקף מחבלי חיזבאללה בדרום לבנון ● בתוך הקו הצהוב ובאופן מסודר: כך תומכת ישראל במיליציה של חוסאם אל-אסטל ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● חטיבה 7 השלימה השמדת תוואי תת-קרקעי באורך של כ-4 ק"מ בדרום רצועת עזה ● עדכונים שוטפים

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית מתנגדת להצעת לוין: "פגיעה קשה בציבור"

שר המשפטים יריב לוין מציע לשנות את תקנון הממשלה כך שלא תידרש חוות-דעת משפטית לקידום החלטות והצעות חוק – לרבות חוקים עם משמעות תקציבית ● היועמ"שית גלי בהרב-מיארה: "פגיעה חמורה בשלטון החוק, החלפת משילות בפריצות מסגרות התקציב"

בדיקה טכנולוגית / צילום: באדיבות HBO MAX, Giulia Parmigiani/Netflix

מהלוטוס הלבן עד "קרב רודף קרב": בדקנו את HBO Max

החל מהחודש מציעה HBO MAX שירות סטרימינג עצמאי בישראל, עם קטלוג תכנים עצום ● החיבוריות עובדת היטב, אבל כל היסטוריית הצפייה אינה קיימת וצריכה להיכתב מחדש, וגם המחיר גבוה יחסית

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד מועמדת למכירה; אלו המתחרות עליה

על העסקה מתחרות קרן קוריאנית וקבוצת משקיעים ישראלית, כאשר המחירים שהוצעו משקפים פרמיה של 15%-25% על מחיר המניה בנאסד"ק ושווי של כמיליארד דולר ● המניה רחוקה מאוד מהשיא שרשמה ב-2021, אך עדיין נסחרת בתשואה של 98% ביחס למחיר ההנפקה שלה

ליאור פרנקל בשיחה עם אמיר פלד / צילום: אילן בשור

מצאתם 200 שקל על הרצפה? מתברר שהרווחתם הרבה יותר מזה

עם מי מדברים? אמיר פלד, מייסד ומנכ"ל טיים אקונומי - מיזם לניהול תמחור ומוניטיזציה של זמן ● על מה מדברים? כיצד להפיק את הערך המרבי מהזמן שלנו, איך נוכל להחליט אם פרויקט שווה את ההשקעה, ומה אפשר לעשות כדי להגדיל את ההחזר עליה?

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח איראני: "חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי מחשש לתקיפה אמריקאית"

על רקע פריסת הכוחות של צבא ארה"ב במזרח התיכון, גורם איראני בכיר מזהיר: "אנו מקווים שהתגבור הצבאי הזה אינו מיועד לעימות ממשי" ● בחברת התעופה הצרפתית אייר פראנס החליטו להמתין עם ההחלטה הסופית לגבי ביטול הטיסות לישראל והערכת מצב סופית תתקיים היום ● דובר משרד ההגנה האיראני: "כוח הטילים של איראן גדל מאז מלחמת 12 הימים" ● חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי, בנו קיבל לידיו את הניהול השוטף ● דיווחים שוטפים 

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

מתחת לצפי אך עדיין גבוה: יחס החוב לתוצר עמד על 68.6% ב-2025

יחס החוב לתוצר של הממשלה עמד ב-2025 על 68.6% - עלייה של 0.9% משנת 2024 ● העלייה, מטבע הדברים, מיוחסת להוצאות הכבדות של המלחמה, אך נראה כי הדרך לירידה משמעותית, גם בזמן הפסקת האש, עוד ארוכה ● נגיד בנק ישראל: "אנחנו לא ארה"ב ולא יכולים להתנהל עם חוב כפי שהם מתמודדים איתה"

המיתוג החדש של אגד / צילום: קבוצת אגד

קבוצת אגד יוצאת במהלך מיתוג מחדש בהשקעה של מיליוני שקלים

אגד משיקה זהות מותגית חדשה תחת המסר "Flexibility in Motion", במטרה לשקף את השינוי מקואופרטיב תחבורה ישראלי לקבוצה גלובלית עם מספר זרועות ● המהלך, שכולל גם לוגון חדש, בוצע באמצעות Eureka, יחידת המיתוג העצמאית מקבוצת גיתם BBDO

יואב אמתי המנכ''ל (מימין) ורועי קאשי, מהמייסדים ומנהל הטכנולוגיה הראשי צילום: דוד גראב / צילום: דוד גראב

"היינו בזמן הנכון עם המוצר הנכון": כך הפכה חברה קטנה מאור יהודה למניה שזינקה 1,000% בשנה באוסטרליה

מניית אלסייט, משרידיו האחרונים של גל הנפקות ישראליות בבורסת סידני, טסה בשנה האחרונה בעקבות התמקדותה בתחום התקשורת לרחפנים ● המנכ"ל: "השוק חווה התפוצצות משמעותית, גם בעולמות האזרחיים וגם בביטחוניים, ואנחנו היינו שם רגע לפני, עם הרבה שעות מנוע" ● וגם: האם היא עומדת בפני רכישה?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

היטל השבחה / איור: Shutterstock

העליון: פטור מהיטל השבחה בשכונות שיקום - גם בעת מכירת דירה בפרויקט התחדשות עירונית

הרכב של שלושה שופטים דחה את מרבית טענות עיריית תל אביב־יפו, ואת חוו"ד היועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי כל עוד לא מדובר בבנייה חדשה – הפטור מהיטל השבחה תקף גם במכר ● השופט גרוסקופף אף קבע "עקרונות ליישום הוראת הפטור"

פסטיבל הפנסים בשנגחאי, סין. שפל ילודה / צילום: Reuters, Zhou junxiang

כלכלות במשבר דמוגרפי: מי יחליף את הילדים שלא נולדים

האוכלוסייה מזדקנת ובמקביל מיליוני עובדים חוששים שיוחלפו בבינות מלאכותיות ● ד"ר מריה וסאלו, ראש מחלקת המחקר בבנק פיקטה, סבורה ששני החזיונות הדיסטופיים האלה חייבים להיפגש: "לישראל כדאי להשקיע ברובוטים שמגבירים פריון, ולא רק מחליפים עובדים"

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חגיגה בבנקים: כמה הכניסו להם העמלות במחצית הראשונה של 2025?

החגיגה בבורסה מנפחת את עמלות ניירות הערך בבנקים: דוח הפיקוח על הבנקים מגלה כי ההכנסות מהעמלות שגבו הבנקים ממשקי בית ומעסקים קטנים בששת החודשים הראשונים של 2025 הסתכמו ב-3.1 מיליארד שקל

קמפיין של לוריאל

100 מיליון שקל על הכוונת: קבוצת לוריאל יוצאת למכרז פרסום ומדיה

תקציב הפרסום והמדיה של ענקית הטיפוח והיופי לוריאל הוא מהגדולים בשוק ומוערך בכ-100 מיליון שקל ● המכרז החדש הוא לשלוש שנים, כך נודע לגלובס ● כיום מטופל התקציב במקאן ת"א

שלומי שבת בקמפיין בני עי''ש. האוכלוסייה צפויה לגדול פי ארבעה / צילום: צילום מסך יוטיוב

המועצה שתצמח פי 3, והעיירה שתגדל מפנינת יוקרה לעיר קטנה: היישובים שבדרך להפוך למרחבים אורבניים

בית דגן הסמוך לנתב"ג ובני עי"ש שליד אשדוד הם שני יישובים כפריים קטנים למדי, אשר צפויים להתרחב בצורה משמעותית מאוד בשנים הקרובות ● הם לא היחידים: כחלק ממגמת הצמיחה המתוכננת בישראל עד שנת 2040, יישובים רבים צפויים לשנות את פניהם ● גלובס בודק איך שינוי שכזה צפוי להשפיע

הומנואידים. סין משקיעה בהם הרבה משאבים / צילום: Shutterstock

בלי ששמנו לב, זירת הרובוטים דמויי אדם עשתה קפיצת מדרגה

השבוע התריע מנכ"ל גוגל DeepMind בוועידת דאבוס כי סין רחוקה רק כחצי שנה מהישגי המעבדות המערביות המובילות בגזרת ה–AI ● באילו תחומים סין כבר עוקפת את היתר, ולמה זה כל כך מפחיד את המערב

מנהל בתי המשפט, השופט צחי עוזיאל / צילום: דוברות הרשות השופטת

הנהלת בתי המשפט: לבלום את החוק שיפגע בשכר השופטים

ועדת הכנסת צפויה לדון השבוע בהצעת החוק של ח"כ בוארון, ולפיה ועדה ציבורית תקבע את שכר נושאי המשרה הבכירים במגזר הציבורי כאחוז משכר נשיא המדינה ● על רקע ההערכות כי ההצעה תוביל לפגיעה בשכר השופטים, בהנהלת בתי המשפט מתריעים: השכר מבטא את האינטרס בעצמאות השופטים, ופגיעה בו תשליך על איכות השירות לציבור"

בודקים את המיתוס. ניצול המוח / איור: הנרי צ'רלטון בסטיאן, ויקיפדיה

אנחנו משתמשים בכל חלקי המוח שלנו - אז למה יש שמועות שלא?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לא 10% ולא 20% - האדם משתמש ב-100% מהמוח, ויש לזה הסבר אבולוציוני

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מה צפוי מחר במסחר, והאנליסטים מעריכים - מניות הטכנולוגיה שירוויחו בגדול

השבוע ייפתח בצל הערכות הולכות וגוברות שארה"ב תתקוף באיראן ● עונת הדוחות בוול סטריט נכנסת למקטע קריטי, עם דיווחים של ארבע מתוך "שבע המופלאות" ● הפדרל ריזרב יפרסם את החלטת הריבית שלו, אך המשקיעים יתמקדו בחששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● וגם: במרקטוואץ' מסמנים חמש מניות טכנולוגיה שהאנליסטים צופים שירוויחו בגדול ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר