גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוג'ין קנדל: "יש קורלציה בין אמון לתוצאות כלכליות. ישראל לא נמצאת במקום גבוה"

קנדל, יו"ר המכון למדיניות ומחקר מבית סטארט אפ ניישן סנטרל, מסביר בוועידת אמון וכלכלה של גלובס, כי אמון זה משהו מאד אמורפי אך "מעילה באמון משולה לשריפת בניין", ולממשלה יש חלק בלהבהיר זאת לאנשים

יוג'ין קנדל, ועידת האמון של גלובס / צילום: איל יצהר
יוג'ין קנדל, ועידת האמון של גלובס / צילום: איל יצהר

למרות שהמערכת הישראלית מייצרת קבוצות אמון מהגבוהות בעולם, ישנו פרדוקס בו רמת האמון היא לא מהגבוהות בעולם, ויש לזה השלכות. כך לדברי פרופ' יוג'ין קנדל, יו"ר המכון למדיניות ומחקר מבית סטארט אפ ניישן סנטרל ויו"ר המועצה הכלכלית הלאומית לשעבר, שפתח את ועידת אמון וכלכלה של גלובס שנערך היום.

"תארו לכם סיטואציות כמו למשל אירוע, עסקה, קשר, משחק, בהם אנו צריכים להשקיע משאבים אך התוצאה תלויה בשיתוף פעולה של מישהו אחר. אם האדם הזה ישתף פעולה התוצאה עבורי תהיה נגיד פלוס 100, ואם האדם הזה לא ישתף פעולה התוצאה עבורי תהיה מינוס 50", אמר קנדל. "וזה לא בהכרח קשור לכסף אלא כל סיטואציה כמו זוגיות או משהו אחר. אז נשאלת השאלה האם אני נכנס לעסקה או לא, וזה תלוי לחלוטין בהערכה, או האמונה שלי, האם הפרטנר שמולי יעמוד במילה שלו, או לא. ואז נשאלת השאלה האם כדאי להיכנס לעסקה".

קנדל מציין כי יש משקל לשאלה הגיאוגרפית, כלומר מאיפה מגיע האדם שמולו אני עושה עסקה. "מאד קל להראות כי אם אני נמצא ברואנדה, ברזיל או הפיליפינים אני לא נכנס לעסקה שכזו, כי אני מעריך שהאדם לא יעמוד בעסקה אם זה לא כדאי לו. אך אם אני נמצא בעסקה בהולנד (אגב, אדם סמית אמר שאפשר לסמוך על ההולנדים), אני כן אכנס לעסקה. זה אומר שהרבה עסקאות מתבצעות במדינות בהם יש אמון גבוה ואיפה שאין אז יש פחות. ולזה יש השלכות הרות גורל לגבי התפתחות המדינות הללו. אמון הוא הערכה של כל אדם בתוך החברה עד כמה אפשר לסמוך על הצד השני. אתה לא נכנס לעסקה כאשר אתה לא מאמין לפרטנר, גם אם יש לך עורך דין טוב".

ומה קורה בישראל למשל?
"אם אני בונה לעצמי קהילות שם, האמון מאד גבוה. זה מקל, אך זה אומר שהעסקאות מוגבלות מאד. יש הרבה מאד יחידות בצבא בהן ללא אמון הן לא היו מתקיימות".

איך מודדים אמון?
"אמון זה משהו מאד א-מורפי. השתתפתי בקבוצת עבודה של ה-OECD ויש מדד אחד - generalised trust שהמציאו בשנות השישים על מנת לבחון איך אירופה התמודדה עם המלחמה. נשאלה השאלה הפשוטה, האם באופן כללי אפשר לסמוך על אנשים או צריך להיזהר בעסקאות מול האנשים. יש שתי תשובות, או שאפשר לסמוך עליהם, והתשובה היא 1. או שלא, וממש צריך להיזהר, ואז התשובה היא אפס. אחוז האנשים שעונה שאפשר לסמוך על אנשים זה המדד כיום לאמון, ומתברר שיש לו הרבה מאד קורלציות להרבה דברים חיוביים".

"בכל המדינות הנורדיות יש אמון מאד גבוה כאשר כ-60% מהאוכלוסייה אומרת שאפשר לסמוך על האנשים. אל מול רואנדה או ברזיל למשל השוני מהותי ויש לזה השלכות גדולות ונשאלת השאלה מאיפה זה מגיע. מתברר שהדברים הללו מאד תרבותיים, כלומר הם מאד רלוונטים למדינות ואפילו לאיזורים בתוך המדינות. יש הרבה מאד השערות לגבי זה והן הולכות הרבה מאד אחורה, לרמה של אקלים או חקלאות. בהולנד למשל בלי מסחר בינלאומי, אי אפשר היה לשרוד. ההולנדים לא יכול לעשות עסקים, כך שהם נאלצו להביא למצב בו יסמכו על המילה שלהם. בסין למשל יש קו מפריד בין האיזורים בהם מגדלים אורז - מה שמצריך שיתוף פעולה שגורר אמון בתוך הקבוצה, לבין האיזור בו מגדלים חיטה - שם יש רמת אמון יותר גבוהה מבחינה יצונית לקבוצה".

"יש שאלה, האם האמון משפיע על התוצאות העסקיות, ונמצא שיש קורלציה חיובית בין רמות אמון לבין תוצר לנפש, לפיריון, לשוק ההון, למיעוט של רגולציה (אם אתה מאמין ליצרנים שלך אתה צריך פחות רגולציה), איכות השלטון ומערכת המשפט, אי שוויון נמוך יותר וקורלציה גבוהה מול רמות האמון".

איפה ישראל נמצאת?
"ישראל נמצאת במקום לא מאד גבוה במחקרים. בשנת 2010 נמצא כי 23% מהאנשים בישראל אומרים שניתן סמוך על האחר באופן כללי. מצד שני, היתה זו תקופה לא טובה בתחילת שנת 2000 בה האמון בין הערבים ליהודים לא היה בשמים, בין היתר, בשל אירועי אוקטובר. יש עדויות שכאשר יש קבוצות שמרגישות מופלות, ובישראל כל קבוצה מרגישה מופלית על ידי האחר, אז יש רמת אמון נמוכה יותר. לי יש תחושה שבישראל אפשר לסמוך הרבה יותר על האנשים (במיוחד בתוך הקבוצות), אך התחושה שלנו מושפעת גם לרעה ממה שאנו שומעים בכלי התקשורת: שאנו בעצם לא ראויים לאמון של עצמנו, וזה מאד מרגיז אותי".

אז המערכת הישראלית מבוססת על אי אמון?
"יש פרדוקס. המערכת הישראלית מייצרת קבוצות אמון מהגבוהות בעולם. כך למשל, תחשבו על ישראלי שפוגש ישראלי בחו"ל, ישר נוצר קליק ויוצאים לטרקים ביחד. אך אם שואלים איך בונים אמון, צריך לשאול איך הורגים אותו. כמו למשל, אמירות כלליות מזיקות שמכרסמות לאט לאט את האמון. הדבר השני שהוא פרדוקסלי, הוא שאמון לא יכול להתחיל מאי אמון. הגדלת האמון מתחילה אצלך, אתה צריך להאמין להאנשים, כך שהאמון שאתה נותן מהווה נכס עבורם. לצערי ההנחה הבסיסית, גם של הממשלה, היא שאי אפשר להאמין לאנשים. אבל אי אפשר להתחיל מרמה שבה אי אפשר להאמין בתור התחלה, ואני באתי מברית המועצות שם לא היה ניתן להאמין אף אחד. ברגע שאתה הורס את האמון, אתה מאבד משהו. לא לא חייב להיות קיצוני כמו ללכת לכלא אלא צריך ליצור מצב בו מעילה באמון משולה לשריפת בניין. פה אתה הורס הון ושם אתה הורס הון. לממשלה יש חלק חשוב בזה".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה שוב שברה שיאים; מדד הביטוח זינק ב-4.3%, הקלינטק ב-3%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.7% ● מודי'ס העלתה את דירוג  האשראי של הפניקס ● דוראל זינקה בעקבות גיוס הון ● קרן ההשקעות מנור אוורגרין רכשה את השליטה ביצרנית הנייר שניב

מאות פקיסטנים ממתינים בכניסה לקונסוליה הפקיסטנית בברצלונה בעקבות החלטת ממשלת ספרד להעניק אישורים למהגרים / צילום: ap, Emilio Morenatti

בניגוד למגמה ביבשת, ספרד מעניקה תושבות למאות אלפי מהגרים לא חוקיים

ממשלת ספרד מובילה מהלך היסטורי להענקת תושבות לשנה עם אפשרות להארכה למהגרים לא חוקיים ● המטרה: להילחם בהעסקה לא חוקית ולתמוך בצמיחה הכלכלית במדינה ● באופוזיציה מיהרו להזהיר כי המהלך יביא "לקריסת השירותים הציבוריים" ו"רק יחמיר את בעיית הדיור"

קמפיין החוצות נגד צביקה נווה / צילום: מיכל אריאלי

לאחר קמפיין החוצות נגדו: צביקה נווה תובע 10 מיליון שקל מאלכס סקלר

נווה הגיש לבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו תביעה נגד סקלר וחברות הפרסום, בטענה כי קמפיין שלטי החוצות שערכו נגדו כלל פרסומים שקריים שפגעו במוניטין שלו, בעסקיו ובחיי הפרט שלו, ונועד להרתיעו מתמיכה בגרושתו של סקלר בהליכים המשפטיים שהיא מנהלת נגדו

בינה המלאכותית מפרקת ובונה מחדש את המבנה הארגוני בהייטק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

אחראי מקצה לקצה: הדרישות החדשות ממהנדסים בעידן ה־AI

הבינה המלאכותית כבר לא רק מייעלת את העבודה, היא מפרקת ובונה מחדש את המבנה הארגוני בהייטק ● מוויקס ועד חברות ההשמה - התעשייה מחשבת מסלול מחדש בכל הקשור לדמותו של המפתח, ומבהירה: הקוד הופך לאמצעי, האחריות היא ליבת התפקיד

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אילון מאסק יוצא להרפתקה נוספת בוול סטריט. האם זה יצליח לו?

באמצעות מיזוג של שתי החברות שבבעלותו,מבקש איל ההון האמריקאי להפוך את SpaceX מחברת טילים לענקית תוכנה וענן ● הניסיון של מאסק בוול סטריט לא תמיד צלח: לפני שנים ספורות הוא מחק מהמסחר את הרשת X, לאחר עסקת רכישה רוויית תהפוכות משפטיות

כך הקפיץ המעבר למסחר ביום שישי את המחזורים בת''א / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"בהתחלה היה חשש": חודש למעבר למסחר ביום שישי - מה קרה למחזורי הבורסה?

חודש אחרי שהושק, המהלך לשינוי ימי המסחר בבורסה המקומית נותן את אותותיו ● עם מעורבות גוברת של משקיעים זרים ואימוץ הדרגתי של השינוי מצד משקיעי הריטייל המקומיים, נדמה שבבורסה כבר יכולים לחייך: "לא מדובר בקוריוז, המהלך עשה טוב לשוק המקומי"

דיוויד גוקלר, מנכ''ל סנדיסק / צילום: ap, Don Feria

השלימה זינוק של 1,500% בשנה: הכוכבת של ה־S&P 500 לא עוצרת

על רקע ההתלהבות מ־AI והביקוש הגובר לשבבי זיכרון שהיא מייצרת, מניית סנדיסק זינקה לשווי שיא, לאחר עלייה של 143% בינואר ● אנליסט ג'פריס: "הסייקל בתחום הוא מדהים, ולא רואים לו סוף כרגע" ● בין הנהנים מהזינוק: מאות עובדי החברה בישראל

יובל באר אבן, מגדל / צילום: גל חרמוני

מנהל ההשקעות הבכיר שמעריך: מה יקרה השנה בת"א ועד לאן יגיע השקל?

יובל באר אבן, מנהל השקעות עמיתים בחברת הביטוח מגדל, מעריך כי התמחור של הבורסה המקומית "נדיב - אבל ביחס לשאר העולם הוא בסדר" ● לדבריו, למרות העליות החדות בשנים האחרונות, "נדיר שיש מפולת בגלל תמחור גבוה" ● ומדוע הוא ממליץ דווקא על מניות שכבר קפצו?

היועמשית לכנסת, עו''ד שגית אפיק יו''ר הוועדה, אופיר כץ בוועדת הכנסת על פיצולי חוקים מחוק ההסדרים, היום (ג') / צילום: ערוץ הכנסת

הדיונים על חוק ההסדרים: אלו החוקים שפוצלו ממנו

יועמ"שית הכנסת, שגית אפיק, קראה לשנות את נהלי הכנסת שיחייבו בפועל צמצום דרמטי של היקף הרפורמות המובאות בחוק כתוצאה מהחוק הגדול שהונח הפעם ● בין הרפורמות שפוצלו: חוק דיוור דיגיטלי וחוק להגבלת שכר טרחה בתביעות סיעוד ● ומה נשאר בפנים?

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

המאבק על התקציב מתחמם: הקלף שעשוי לעצור את רפורמות הדגל של האוצר

יועמ"שית הכנסת הודיעה כי תתנגד לשורת סעיפי חקיקה בחוק ההסדרים, בהם רפורמות החלב, הבנקים הקטנים ומס קרקעות ● בסביבת שר האוצר אומרים כי ההמלצות אינן מחייבות, אבל בממשלה מעריכים: בגלל החשש ליצור עימות מול הייעוץ המשפטי סמוך לחוק הגיוס - הוצאת הרפורמות מחוק ההסדרים לא תיתקל בהתנגדות

סניף בנק הפועלים / צילום: אייל הצפון

הסכסוך בבנק הפועלים מסלים: הוועד טוען כי ההנהלה כופה עליו "מכסות" לסימון עובדים

ועד עובדי בנק הפועלים פנה יחד עם ההסתדרות באופן תקדימי לבית הדין לעבודה נגד הנהלת הבנק ● בוועד טוענים כי המנהלים נדרשים לסמן 5% מהעובדים בתור כאלה שנדרשים לשיפור, זאת כחלק משיחות המשוב התקופתיות המתבצעות הבנק

מנכ''ל קרן מנור אוורגרין, אבי אורטל / צילום: אורן דאי

בבוקר מכרה נדל"ן, בצהריים את השליטה: היום העמוס של יצרנית הנייר

יותר מ-35 אחרי שייסדו את החברה בני הזוג אברהם ואילנה ברנט מוכרים את השליטה בחברת שניב לידי קרן ההשקעות מנור אוורגרין לפי שווי של עד 485 מיליון שקל ● מוקדם יותר היום הודיעה שניב על מכירת מחצית מפעילות הנדל"ן שבבעלותה לקרן הריט מניבים תמורת כ-58 מיליון שקל

דיון בבג''ץ

בג"ץ קבע בדיון נוסף כי מינוי נציב שירות המדינה אינו מחייב הליך תחרותי

ההחלטה היא בניגוד לפסק הדין המקורי בו נקבע כי הליך המינוי מחייב הליך תחרותי בין מועמדים ● דעת המיעוט יוצגה ע"י  נשיא ביהמ"ש העליון, יצחק עמית, והשופטת דפנה ברק-ארז ● התנועה לאיכות השלטון: "נסיגה משמעותית מעקרונות המנהל התקין"

אילוסטרציה: Shutterstock

עוד שם נוצץ מרשימת פורבס מסתבך: ההונאה החדשה שמסעירה את וול סטריט

גוקצ'ה גובן, מייסדת ומנכ"לית סטארט-אפ הפינטק קלדר, הואשמה בארה"ב בעבירות של הונאת ניירות ערך, הונאת תקשורת וגניבת זהות ● גובן, שנבחרת לרשימה הנוצצת של פורבס, מצטרפת לשורת בוגרים שנקשרו בפרשיות הונאה

קמפיין החוצות נגד צביקה נווה / צילום: מיכל אריאלי

נקמה במיליון שקל: המספרים מאחורי "את מי אתה סוחט היום"

בשלטי חוצות שהוצבו בימים האחרונים באיילון ובמקומות נוספים נכתב: "צביקה נווה, את מי אתה סוחט היום?" ● מאחורי הקמפיין האגרסיבי עומד איש העסקים אלכס סקלר, שבימים אלה מנהל מאבק משפטי מול גרושתו - שהיא כיום אשתו של צביקה נווה, חוקר פרטי ובעלי חברת המודיעין העסקי CGI

פרויקט רוח של זפירוס בפולין / צילום: מצגת החברה

איתות שמניות האנרגיה הגיעו לשיא? הקרן שנפרדת מהשקעותיה ברווח גדול

בשבועות האחרונים חתמה קרן תש"י על עסקאות למכירת החזקותיה במפעילת תחנות הכוח דליה ובחברת האנרגיה המתחדשת זפירוס ● הקרן של ירון קסטנבאום, הראל ועו"ד יהודה רווה גייסה עד היום מיליארדי שקלים מגופים מוסדיים ומניבה תשואה שנתית המוערכת בכ-15%

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

למרות התרעות האוצר: רפורמת שדות התעופה פוצלה מחוק ההסדרים

הרפורמה שנועדה להקים ולהפעיל שדות תעופה על ידי זכיינים פרטיים פוצלה מחוק ההסדרים ● מוקדם יותר היום (ג'), משרד האוצר התריע מפני "משבר תעופה חמור" בישראל, אם אכן תתקבל עמדת הייעוץ המשפטי של הכנסת

מנכ''ל מִנהל התכנון רפי אלמליח ויו''ר מטה התכנון הרב נתן אלנתן / צילום: רז רוגובסקי

מינהל התכנון: "רווחיות עודפת של יזמים אינה עילה לצמצום נפח הבנייה"

בעקבות עדכון התקן השמאי שהגדיר רווח מזערי לפרויקטים של פינוי־בינוי, מדגישים גופי התכנון כי מבחן הרווח הוא רק "שלב מסייע", אחרי פרמטרים כמו "צפיפות ראויה, איכות עירונית ועוד"

נושאת המטוסים האמריקאית לינקולן / צילום: Reuters, ABACA

כטב"ם איראני הופל מעל נושאת המטוסים לינקולן

איראן דורשת שינויים במיקום ובמתכונת של המשא ומתן עם ארה"ב ● צבא ארה"ב יירט כטב"ם איראני שהתקרב אל כלי שיט של צי ארה"ב ● חוסל סייף אל-אסלאם - בנו של השליט הלובי לשעבר מועמר אל-קדאפי ● בצל הדריכות לתקיפה באיראן, וויטקוף הגיע לפגישה עם נתניהו ● דיווח: חמינאי העביר לפוטין הודעה חשאית - עשויים להסכים להעביר את האורניום המועשר לרוסיה ● מועצת אוקטובר הכריזה על הפגנת ענק במוצ"ש למען הקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

המוסדיים מעריכים שהשקל ימשיך להתחזק / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך שתומך בהתחזקות השקל ומסמן - השיא כנראה עוד לפניו

החשיפה של הגופים המוסדיים בישראל למטבע חוץ צומצמה בהדרגה, עד שהגיעה לפחות מ-20% - רמות שפל שלא נראו מאז סוף 2022 ● בכך הם מצטרפים לגורמים המקומיים והגלובליים התומכים בהתחזקות השקל ● איך הם עשו זאת, ואילו גופים צמצמו את החשיפה בצורה חדה במיוחד?