גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המוסדיים לומדים להכיר - עדיף בית להשכיר

השילוב בין משבר הקורונה לסביבת הריבית האפסית, לצד גידול בביקוש לדיור, הביאו לעליות מחירים חדות בשוק הנדל"ן למגורים בעולם ובארה"ב בפרט ● אחד הגורמים המרכזיים לכך בארה"ב הוא כניסה רחבה של בני דור המילניום לשוק הדיור ● במקביל, משקיעים מוסדיים מעוניינים לנצל את הגאות במחירי הדיור ובהיקף השוכרים ויוצרים אפיקי השקעה חדשים

בית להשכרה בארה''ב / צילום: Shutterstock
בית להשכרה בארה''ב / צילום: Shutterstock

השילוב בין משבר הקורונה לסביבת הריבית האפסית גורם עליות מחירים חדות בשוק הנדל"ן למגורים בעולם, בקצב המהיר זה 30 שנה. על פי מדד מחירי הדיור העולמיים (Global House Price Index), במהלך 2020 נרשמו בעשר מדינות עליות מחירים דו-ספרתיות, ובכללן בארה"ב, וברבות ממדינות אירופה. מגמה זו הועצמה משמעותית ב-2021.

בעשור האחרון, הריביות האפסיות דחפו מעלה את מחירי הנכסים בעולם, ובפרט הנדל"ן. לאחר מכן, משבר הקורונה יצר השפעות נוספות. הדפסות כספים מאסיביות לתמיכה בכלכלות הגבירו חששות מאינפלציה, ותמכו ביתרונות השקעה בנדל"ן כנכס ריאלי.

נוסף על כך, הסגרים המתמשכים והמעבר לעבודה מהבית המחישו את הסיכון בנכסי נדל"ן מסחריים ומשרדים, ומנגד העלו דרמטית את החשיבות של סביבה ביתית מרווחת, ואפשרו התרחקות ממרכזי התעסוקה. הדבר הביא לזינוק מוגבר במחירי הנדל"ן למגורים, ובפרט במחירי הבתים הפרטיים. 

 

עליות חדות בארה"ב

קצב עליית מחירי הדיור ב-2021 בארה"ב עולה על 20% בערים רבות. להערכתנו, הדבר נובע ממספר מאפיינים ייחודיים וארוכי-טווח, שצפויים להתקיים שנים ארוכות.

ראשית, בארה"ב קיים מחסור משמעותי בהיצע דיור למגורים, למול ביקוש מאמיר. זאת בפרט לגבי בתים פרטיים. לדוגמה, לפי דוח שפרסמה סוכנות הדיור הממשלתי פרדי מק במאי 2021, ישנו מחסור של כ-3.8 מיליון בתים פרטיים.

שנית, ישנה עלייה משמעותית בביקוש לדיור הנובעת מכניסה מאסיבית של דור המילניום לשוק. מדובר ב-70 מיליון איש בגילי 20-35, אשר יוצרים משקי בית חדשים בהדרגה וזקוקים לפתרונות דיור חדשים.

שלישית, משקיעים מוסדיים נכנסים להשקעות עתק בשוק הדיור בארה"ב, ובפרט בשוק הבתים הפרטיים, לצורכי השכרתם. זאת, כדי להפיק תשואות מהשילוב בין תשלומי השכירות לעליות הערך המתמשכות. אותם משקיעי ענק מתחרים באנשים פרטיים על רכישות בתים ודוחפים את עליות המחירים.

מגמה זו מתקיימת אומנם במדינות נוספות בעולם, בעיקר באירופה, אך בארה"ב היקפיה גדולים במיוחד. להמחשה, במחצית הראשונה השנה רכשו מוסדיים בתים פרטיים בארה"ב בסך 87 מיליארד דולר. בערים כגון סיאטל ופניקס נמכרה בחודשים האחרונים אחת מכל ארבע דירות לגוף מוסדי. 

 

אוקיינוס כחול

עד לאחרונה התמקדו המוסדיים בשוק הנדל"ן בארה"ב במתחמי "Multi-Family" - מקבצי דירות החולקים מתחם משותף, רשומים בטאבו כיחידה אחת וכוללים שירותים משותפים לדיירים במתחם. כתוצאה מכך, מוסדיים מחזיקים כיום ב-55% מנכסי המולטי-פמילי.

ככל שוק הדיור, גם מחירי הדירות במתחמי מולטי-פמילי עלו משמעותית, בשיעור של כ-13% מתחילת 2021, תשואה נאה, אך נמוכה בהרבה מעליות מחירי הבתים הפרטיים, שעלו בתקופה בממוצע ב-23%.

בניגוד לשוק המולטי-פמילי רווי המשקיעים, פחות מ-2% משוק הבתים הפרטיים נמצאים כיום בבעלות מוסדיים.

להמחשת היקף הפוטנציאל, שווי שוק הדיור בארה"ב הוא 10 טריליון דולר, ווהשוק מכיל 125 מיליון משקי בית. כשליש מהשוק מורכב מבתים פרטיים, קרי יותר מ-40 מיליון בתים פרטיים, בשווי מצרפי של יותר מ-3 טריליון דולר. מתוך הבתים הפרטיים כ-44% מושכרים.

כלומר, פוטנציאל שוק הבתים הפרטיים להשכרה (Single Family Rentals, ובקיצור SFR) הינו כ-17 מיליון בתים בשווי כ-1.5 טריליון דולר, והוא צפוי לגדול מהותית בשנים הקרובות. לפי נתוני סוכנות הנדל"ן האמריקאית Amherst, שווי השוק של הבתים הפרטיים גבוה ב-40% מכל שוק המשרדים בארה"ב.

השילוב בין שיעור השקעת המוסדיים הנמוך בשוק ה-SFR כיום לגודלו העצום ופוטנציאל הצמיחה, הופכת אותו ל"אוקיינוס כחול" נדיר בתנאים הקיימים בשוקי ההון. האמור משתלב עם פוטנציאל לתשואה גבוהה מהשילוב בין דמי השכירות לעליות ערך הנדל"ן לאורך זמן.

עצם המעבר של מוסדיים לרכישת בתים פרטיים בודדים אינו טריוויאלי, בהתחשב בנטל התפעולי הכרוך בניהול בתים פרטיים נפרדים.

הדבר מתאפשר לאחרונה בשל מספר גורמים, שעיקרם שילוב בין חברות ניהול SFR, שקמו והתרחבו בשנים האחרונות, לשיפורים טכנולוגיים שהפכו את תהליכי הרכישה, ניהול הגבייה ומעקב אחר תחזוקת נכסים ליעילים וזולים יותר.

זינוק בביקוש לשכירות

האסטרטגיה החדשה של המוסדיים להשקעה ב-SFR נתמכת בגידול משמעותי בביקוש לשכירות בארה"ב, ובפרט בבתים פרטיים. ביקוש זה נובע ממספר גורמים משמעותיים וארוכי-טווח, ובראשם השפעת עליות המחירים על יכולת משקי הבית לרכוש דירה.

להמחשה, משק הבית האמריקאי הממוצע נדרש כיום ל-32.1% מההכנסה החודשית כדי לשלם את המשכנתה, הנתון הגבוה ביותר משנת 2008, ועלייה של 10% רק מתחילת השנה.

האמור משתלב עם ירידה בהיצע המשכנתאות בארה"ב, בפרט למשקי בית צעירים ללא היסטוריית אשראי מספקת. זאת, בשל החמרת נוהלי החיתום והעלייה בדרישות ההון החלות על הבנקים תחת באזל III, בעקבות המשבר הפיננסי ב-2008. כתוצאה מכך, משקי בית צעירים רבים נדחפים מחוץ לשוק הבעלות, בהיעדר מימון.

מגמה זו בולטת במיוחד בקרב "דור המילניום", המכונה גם דור ה-Y, המורכב מילידי שנות ה-80 וה-90, ויוצר ביקושים גבוהים ואיתנים לשכירות שנים רבות קדימה.

דור המילניום מפגין בפרט העדפה חסרת תקדים להתגורר בבתים מרווחים בשכירות, והתרחקות מ"החלום האמריקאי" לבעלות על דירה, שאפיין את הוריהם, המכונים גם דור הבייבי-בומרס (ילידי השנים 1946-1964) ודור ה-X (מ-1964 עד 1980).

להמחשת האמור, דור המילניום מחזיק בבעלותו כיום רק 4% משוק הנדל"ן בארה"ב. לצורך השוואה, כאשר ילידי דור הבייבי-בומרס היו בגילם, הם החזיקו 32% מהשוק.

כתוצאה ממאפייני הביקושים לשכירות, שיעורי התפוסה בשוק ה-SFR כיום גבוהים במיוחד, ועומדים על כ-97%, רבים מהם משקי בית אמידים יחסית שהכנסתם השנתית עולה על 75 אלף דולר.

לא בכדי, הגופים המנהלים מתחמי SFR בארה"ב מדווחים על שיעור גביית שכירות הנושק ל-100%.

לאור כל האמור, להערכתנו שוק ה-SFR בארה"ב יהפוך בשנים הקרובות לנכס ליבה בתיקי מוסדיים רבים. באפשרויות ההשקעה המתפתחות בו, בתשואות וגם בסיכונים, נדון בכתבת ההמשך בשבוע הבא.

הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם 

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק