גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענף הלול בדרך לשינוי? במשרד החקלאות מקדמים תקנות שיאסרו שימוש בלולי כלובים

ד"ר תמיר גושן, מנהל השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות, הודיע בדיון בכנסת כי המשרד מקדם תקנות לפיהן עד שנת 2027 יאסר שימוש בלולי כלובים בענף הלול ● רעות הורן, מנכ"לית אנימלס: "כליאת תרנגולות בכלובים היא אחת מצורות ההתעללות הכי קשות שיש, והיא מנוגדת לחוק צער בעלי חיים"

93% מהציבור סבורים שכליאה של בעלי חיים בכלוב צפוף היא התעללות / צילום: תמר מצפי
93% מהציבור סבורים שכליאה של בעלי חיים בכלוב צפוף היא התעללות / צילום: תמר מצפי

האם ענף הלול בדרך לשינוי משמעותי, שיחסוך סבל רב של המטילות וצער בעלי חיים שעד עתה היה שקוף עבור המדינה? בדיון שנערך היום (ב') בוועדת החינוך של הכנסת, הודיע ד"ר תמיר גושן, מנהל השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות, כי בהנחיית השר עודד פורר, מקדם המשרד תקנות לפיהן עד שנת 2027 יאסר שימוש בלולי כלובים בענף הלול. אילו אכן יתבצע המהלך, ישראל תמצא בשורה אחת עם החקיקה המתקדמת של האיחוד האירופי.

יו"ר הוועדה, ח"כ שרן השכל, הציבה למשרד החקלאות "דד ליין", ודרשה שהתקנות יובאו בפני חברי הכנסת בתוך שישה שבועות. לדבריה, "מי שמעוניין להתחיל לבנות לול מחר שיהיה מעודכן שלולי הכלובים שייבנו יהיו רק לפרק זמן קצוב של כמה שנים. ההמלצה שלי להשקיע כבר עכשיו בלולי מעוף". עוד אמרה כי "כל זמן שלולי הכלובים פועלים והתקנות לא נכנסות לתוקף, יש מיליוני תרנגולות שעוברות התעללות. מגיע לאזרחי ישראל מזון טוב, איכותי וזמין שעומד בתקנים בתקנים בינלאומיים".

ייתכן כי ההחלטה תיתקל בהתנגדות של החקלאים, ושהדרך לבשורה - איננה כה קצרה. נציג החקלאים בדיון, צחי בן עיון, טען בדיון כי "על מנת לבנות לולי מעוף יש להקצות יותר שטחים לגידול מחוץ למושבים: "כרגע מותר מרחב של 350 סמ"ר לתרנגולת. אם יגידו לנו שרוצים שהכל יהיה בלולי חופש בבקשה, אבל צריך לתכנן קדימה".

עד כה לא נקבעו אמות מידה לתנאי החזקתן של תרנגולות מטילות

למעשה, מדובר בנושא אותו חברי הכנסת ושרי החקלאות הקודמים - כלל לא מיהרו לפתור. על פי מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, ב-2007 החליטה הממשלה על תוכנית שדרוג מקיפה של לולי התרנגולות המטילות, שבמסגרתה יועברו המשקים למתחמי לולים חדשים וטובים יותר מבחינה תברואתית, סביבתית, וכלכלית, אך תוכנית זו לא יושמה עד כה. כיוון שכך, בין השאר, לא נקבעו עד כה אמות מידה לתנאי החזקתן של תרנגולות מטילות, כפי שמתבקש מתוקף חוק צער בעלי חיים.

ב-2018 הושגו הסכמות בין משרדי האוצר והחקלאות על העברת תקציבים התחלתיים לקידום הרפורמה באופן הדרגתי ובהמשך לכך פורסמו נהלי תמיכה על ידי משרד החקלאות ב-2019 וב-2021 לקידום בניית מתחמי לולים חדשים. למרות שלפני כשנה, קרא יו"ר ועדת הכלכלה דאז, יעקב מרגי, לממן רפורמה של "לולים ללא כלובים", בסופו של דבר המהלך לא צלח. שר החקלאות דאז, אלון שוסטר, דרש לאשר נהלי תמיכה שכמעט מתעלמים מהמצוקה העזה של התרנגולות, ומהסטנדרטים המתקדמים בעולם. בסופו של דבר, על פי משרד החקלאות, מתוך 24 מתחמים שהתמיכה בפיתוחם אושרה, רק חמישה כוללים לולים ללא כלובים (מעוף) ושניים נוספים משלבים לולי מעוף ולולי כלובים. לצד זאת, מציין המשרד כי קיימת דרישה תקציבית בסך של 85 מיליון שקל להמשך פיתוח של מתחמי לולים חדשים.

"כליאת תרנגולות בכלובים היא אחת מצורות ההתעללות הכי קשות"

דווקא הציבור מבין היטב שהלולים הקיימים בענף הלול, גורמים לצער בעלי חיים רב. סקר שנערך עבור עמותת אנימלס הראה ש-93% מהציבור סבורים שכליאה של בעלי חיים בכלוב צפוף היא התעללות, ו-94% טענו שהממשלה צריכה לפעול בנושא. עד כמה מוכנים הצרכנים להשקיע מכספם כדי לממן הפחתה של סבלם של בעלי החיים? כרבע מהצרכנים (24%) יבחרו לקנות ביצי כלובים אם מחירו של קרטון ביצים מלולים ללא כלובים יהיה גבוה בשני שקלים ממחירו של קרטון ביצי כלובים. 39% יעדיפו לקנות ביצים מלולים ללא כלובים, ו-33% יעדיפו לקנות ביצים מלולים שבהם התרנגולות יכולות לצאת לחצר - גם אם מחיר קרטון יהיה גבוה ב-4.5 שקלים ממחיר קרטון ביצי כלובים. 4% כלל לא רוכשים ביצים.

רעות הורן, מנכ"לית אנימלס, מסבירה עד כמה נחוצה רפורמה מקיפה בענף. לדבריה, "כליאת תרנגולות בכלובים היא אחת מצורות ההתעללות הכי קשות שיש, והיא מנוגדת לחוק צער בעלי חיים. התרנגולת בקושי יכולה ללכת, שלא לדבר על לבטא התנהגות טבעית, לפרוש כנף ולהתעופף. תרנגולות שמוחזקות בלולי כלובים חיות חיים רצופי סבל נוראי. אחרי שנים של סחבת, שר החקלאות עודד פורר הבטיח לשים סוף להתעללות הזאת. אנחנו מודים לשר, ליו"ר ועדת החינוך ולחברי הוועדה, שהביעו נחישות לקדם חקיקה בנושא בהקדם. הגיע הזמן שישראל תצטרף למדינות המתקדמות שהחליטו לשים סוף לעידן הכלובים".

בתנו לחיות לחיות דורשים ממשרד החקלאות שלא להפקיר את זירת הביצים המיובאות. לדברי הארגון, "כליאת תרנגולות בכלובים היא התעללות המנוגדת לחוק צער בעלי חיים. תרנגולות שמוחזקות בלולי כלובים חיות חיים רצופי סבל נוראי שלא מאפשר להן לבצע אף אחת מההתנהגויות הטבעיות שלהן. לא להתעופף, לא לנקר בקרקע ולא להתפלש בחול. אנחנו מברכים את שר החקלאות על הרוח החדשה המנשבת ועל ההודעה על קידום התקנת שיאסרו החזקת תרנגולות מטילות בכלובים, אך קריטי שאותו סטנדרט יחול גם על ביצים ביבוא כפי שנקבע במספר מדינות בארה"ב. אנחנו מברכים את יו"ר ועדת החינוך על קיום הדיון ועל הנחישות לקידום התקנות. וקביעת לוח זמנים קצר לעדכון למרות ניסיונות אגף רווחת בעלי חיים של המשרד לא להתחייב על מועד".

עוד כתבות

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר