גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

14 אלף משרות פנויות: כך תעבוד התוכנית של איילת שקד ואורית פרקש-הכהן להבאת עובדים מחו"ל להייטק

שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה ושרת הפנים מקדמות תוכנית שתקל על הבאת עובדים מחו"ל בניסיון להקל על מצוקת כוח-האדם בהייטק הישראלי ● פרויקטור חדש יקדם מתן אשרות לעובדים זרים בענף בשלושה מסלולים: למומחים, לסטודנטים זרים הלומדים בישראל ולעובדי הייטק זכאי עלייה

סטודנטים זרים בטכניון / צילום: ארכיון המרכז הבינלאומי בטכניון
סטודנטים זרים בטכניון / צילום: ארכיון המרכז הבינלאומי בטכניון

שרת הפנים איילת שקד ושרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש-הכהן מקדמות תוכנית חדשה להבאת עובדים מחו"ל לתעשיית ההייטק הישראלית. לפי התוכנית, סטודנטים זרים שסיימו ללמוד בישראל במקצועות ההנדסה יקבלו אשרה כדי להמשיך לעבוד כאן וכן תינתן אשרת עבודה למומחים מחו"ל שישתלבו בתעשייה, זאת לשם עמידה ביעד הממשלתי של 15% מועסקים בהייטק בישראל.

על פי התוכנית, ימונה פרויקטור ברשות החדשנות שיתכלל את העבודה בנושא בשלושה מסלולים ויפעל מול חברות ההייטק להשמה של העובדים החדשים. במסלול אחד תינתן אשרת עבודה למומחים מחו"ל שמגיעים לעבוד בחברות ההייטק בישראל, שיידרשו לעמוד בתנאים הבאים: שכר כפול מהשכר הממוצע במשק, והכרה של רשות החדשנות שמדובר בחברת הייטק. על הפרויקטור תוטל האחריות לפשט את הליך האשרות לעובדי הייטק, כך שההליך יהיה מהיר ופשוט. מדובר באפשרות הקיימת היום לחברות ההייטק, אך הן אינן מודעות לקיומה ולכן היא לא מנוצלת. מטרת המהלך במינוי הפרויקטור היא דחיפה ביישום והקלת התהליך למתן אשרות לעובדים בתחום.

המסלול השני מיועד לעובדי הייטק יהודים וזכאים לעלות לישראל לפי חוק השבות, אבל רוצים להגיע לארץ ל"תקופת ניסיון" או לזמן מוגבל לפני שהם מחליטים להיכנס לתהליך העלייה. עובדים אלה לא יצטרכו לעמוד בתנאי של כפל השכר הממוצע, ויוכלו להסתפק באישור העסקה בהייטק לצד תצהיר כי הם עומדים בתנאי הזכאות של חוק השבות.

במסלול השלישי תינתן אשרת עבודה לשלוש שנים לסטודנטים שלמדו מקצועות טכנולוגיים בישראל ורוצים להישאר ולעבוד בתחום לפני חזרתם לארצות המוצא. המסלול הזה מיועד בין היתר לכ-1,000 סטודנטים מהודו הלומדים כיום בארץ במסלולים הטכנולוגיים, אולם נקבע כי לא יינתנו יותר מ-500 היתרים בו זמנית להעסקת בוגרים אלו.

 

מכוונים בעיקר לטאלנטים

לדברי גורמים המעורים בתוכנית, היא לא תבוא על חשבון ג'וניורים (עובדים מתחילים) או הכשרות של אוכלוסיות מיוחדות בישראל, ומכוונת בעיקר לטאלנטים שחסרים מאוד בארץ או כדי למנוע בריחת מוחות לחו"ל. זהו גם מהלך משלים לצעדים נוספים שנקטה פרקש-הכהן כדי להגדיל את מספר העובדים בענף על ידי תמריצי מס, והקמת צוות בינמשרדי להגדלת ההון האנושי בהייטק. לדברי שרת הפנים שקד, "יש צורך לאומי לחזק את ענף ההייטק שהוא הקטר המרכזי של הכלכלה הישראלית היום. במקום שחברות יפתחו מרכזי פיתוח בחו"ל, עדיף לייבא עובדים לארץ, כל שכן יהודים וזכאי חוק השבות שגם יישארו פה".

השרה איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

בפגישה שנערכה ביום ראשון בין השרות והצוותים המקצועיים מרשות החדשנות ורשות ההגירה, יחד עם נציגים מהתעשייה, סוכמה התוכנית ליבוא עובדים להייטק, המצטרפת לאפיקים נוספים בהם פועלת פרקש-הכהן כדי לטפל במצוקה בתחום. במסגרת הפגישה עלה הצורך של אנשי התעשייה במינוי פרויקטור שיעסוק בנושא האשרות ויקל על קבלתן.

מגבשים תמריצי מס

בנוסף פרקש-הכהן עובדת בימים אלה יחד עם שר האוצר על תוכנית לתמריצי מס לעובדים בהייטק. זאת לצד עבודת הצוות הבינמשרדי שהוקם במשרד המדע בראשותו של דדי פרלמוטר, לשעבר סגן נשיא אינטל העולמי, שנועד לתכלל את עבודת המשרדים כדי להגדיל את ההון האנושי בהייטק.

השרה פרקש-הכהן אמרה לגלובס כי "התקדמנו עוד צעד חשוב יחד עם שרת הפנים איילת שקד. לא בדיבורים, במעשים. החלטנו על מסלולים חדשים מקלים לעובדים מחו״ל ממקצועות ההייטק, לרבות עולים, סטודנטים ומומחים - שיאפשרו להם לקבל אשרות עבודה במהירות עם פחות אישורים ובירוקרטיה. ועוד בשורה חשובה: יהיה פרויקטור אחד שיפעל אל מול הפונים, במענה לפניות רבות אליי בנושא. זהו עוד צעד בשורת הצעדים שאני מקדמת בממשלה להגדלת התעסוקה בהייטק. יותר עובדים בהייטק זוהי משימה לאומית ואני ממשיכה לעבוד בה".

עידוד עלייה של הייטקיסטים

בתוך כך, ביום ראשון אישרה הממשלה הצעה להקמת צוות שתפקידו לעודד עלייה של העוסקים במקצועות ההייטק, כדי להגדיל את מספר העובדים בתחום בארץ לצד התמרוץ לעולים. בנוסף התחייבה הסוכנות היהודית לייצר תוך 90 יום מנגנון המחבר בין מועמדים לעלייה שהוכשרו במקצועות ההייטק לבין מעסיקים פוטנציאליים בישראל. על פי נתונים שצורפו להחלטה בשנים 2009-2012 עלו לישראל 4,427 מהנדסים ותרומתם לכלכלה הוערכה ב-0.9 מיליארד שקלים.

השרה אורית פרקש הכהן / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה

את ההצעה גיבשו שרת המדע והטכנולוגיה אורית פרקש-הכהן, שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו שטה ושר האוצר אביגדור ליברמן, בשיתוף משרד ראש הממשלה. הצוות שיוקם יימנה שורה של מנכ"לי משרדי ממשלה בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, ובהשתתפות נציגים ממשרד הכלכלה ומהמועצה הלאומית לכלכלה והוא נועד לתת פתרון למצוקת העובדים בהייטק. רק בתחילת השבוע פורסם כי ישנן 14 אלף משרות פנויות במגזר ההייטק, מתוכן 10,000 בתוכנה. לצד המחסור בעובדים - הציבה ישראל יעד להגדלת המועסקים בענף ההייטק ל-15% עד 2026, כך מופיע במסמך קווי היסוד של הממשלה.

החוק הקיים נותן מענה חלקי לצורך של החברות

חברות הייטק רבות בישראל עושות שימוש באשרת מומחה זר על מנת להביא עובדים זרים לחברות, אך בכדי להוציאה עליהם להוכיח שהעובד הוא מומחה בתחומו. החוק הקיים נותן מענה חלקי לצורך של החברות בידיים עובדות, אך רחוק מלספק את כל 14,000 המשרות הפנויות שקיימות בהייטק הישראלי.

למרות שלא קיימת הגדרה מדויקת של מיהו מומחה, ההערכה היא כי אלה המצפים לאישור של רשות האוכלוסין לאשרה צריכים להוכיח שיש לעובד המועמד מספר שנות ניסיון רב והתמחות בתחום מסוים, כמו למשל, שפת פיתוח תוכנה מסוימת, או ענף, כגון סייבר, ציוד רפואי או בינה מלאכותית. לצורך העניין, מהנדס תוכנה, אפילו כזה שסיים אוניברסיטה יוקרתית בארה"ב, אך יש לו שנה או שנתיים ניסיון בשפת פיתוח נפוצה, לא יוכל לקבל אשרת מומחה.

גידול במודעות לצד הקלות

עם זאת, המודעות בקרב חברות הייטק לשימוש באשרה זו גדלה מאוד בשנים האחרונות, לצד הקלה משמעותית מצד רשות האוכלוסין להוצאתה. בשנים האחרונות גדל באופן משמעותי מספרם של העובדים הזרים המומחים בהייטק הישראלי מ-1,682 עובדים בשנת 2010 ועד 6,832 ערב פרוץ מגפת הקורונה. בשנה שעברה ירד מספרם לכ- 5,300 וברבעון השלישי של השנה צמח שוב לכ-5,600.

רשות האוכלוסין, למשל ויתרה לאחרונה על הדרישה לחייב את המועמד להתראיין בקונסוליה ישראלית בארץ המוצא, וכיום רבים מהזוכים מקבלים את האשרה עם נחיתתם בשדה התעופה בן גוריון. יש לכך גם מספר חסרונות, כגון חוסר הידיעה האם לעובד המומחה עבר פלילי או אפילו רקע בריאותי בעייתי. העובדים מקבלים רשיון לתקופה של חמש שנים ושלושה חודשים, והחברה המעסיקה אותם צריכה להתחייב לשלם להם שכר הכפול מהממוצע במשק לכל הפחות, כלומר 22,600 שקלים ומעלה - שכר הנחשב נמוך בסולמות השכר המעודכנים בהייטק הישראלי.

לא ממלאים את הביקוש 

בתחום אשרות המומחים לא קיימת מכסה - צריך רק לעמוד בחובת ההוכחה - אך ספק אם עשרת אלפים מומחים זרים יכולים לספק את הצורך האדיר של ההייטק הישראלי בידיים עובדות. המחסור בעובדי הייטק בישראל נאמד כיום ב- 14,000 נוספים ורבים מהם לא חייבים להיות מומחים, הם יכולים להיות "סתם" מתכנתים בעלי שנה או שנתיים נסיון, או בוגרי אוניברסיטאות ללא ניסיון, כל עוד למדו מקצוע טכנולוגי או ששפת אמם אנגלית.

"בכדי לאפשר ליותר עובדי הייטק זרים בשוק הישראלי, אפשר לשאוב השראה ממדינות כמו ארה״ב שמפעילות אשרה שמיועדת לבעלי מיומנויות גבוהות", אומר עו"ד צביקה קן תור, המתמחה באשרות עבודה בישראל ובחו"ל. "זו דרגה אחת פחות מאשרת מומחים, והיא מאפשרת לאוכלוסיות רחבות יותר לעבוד במדינה, אם כי לא בשכר של מומחים. אשרות כאלה, המכונות High Skilled Employees הן למשל אשרת H1B בארה"ב המיועדת לאקדמאים, אבל כזו שמאפשרת לחברות להעסיקם גם בשכר נמוך יותר".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק