גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוכני האוניות עשו מיליונים מגבייה לא חוקית – העליון לא התערב

ביהמ"ש העליון אישר החלטה שדחתה ניהול תביעה ייצוגית נגד סוכני אוניות שגבו סכומים גבוהים בניגוד לדין - זאת למרות שהבקשה לאישור הייצוגית נמצאה מוצדקת ● באי-כוח סוכני האוניות: "פסק דין תקדימי בו נקבע כי לביהמ"ש נתון שיקול-דעת לא לאשר ייצוגיות גם אם התנאים מתקיימים. הפסיקה מציבה גבולות לכוח של יוזמי תובענות ייצוגיות"

השופט עופר גרוסקופף / צילום: שלומי יוסף
השופט עופר גרוסקופף / צילום: שלומי יוסף

בית המשפט העליון סיים אתמול (ב') מאבק משפטי בן שש שנים, בכך שאישר החלטה של השופט עופר גרוסקופף, בעת שהיה שופט מחוזי, שדחתה בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד סוכני אוניות שגבו סכומים גבוהים מאלה שנקבעו בתקנות; זאת למרות שהבקשה לאישור תביעה ייצוגית נמצאה מוצדקת. 

זהו התיק הראשון בו נחסמה תביעה ייצוגית למרות שהטענות נמצאו ברובן מוצדקות. למרות חריגות ההחלטה של גרוסקופף, שופטי העליון - המשנה לנשיאה ניל הנדל, עוזי פוגלמן ונעם סולברג - עשו שימוש בתקנה המאפשרת להם לדחות ערעור ללא נימוקים וללא פסק דין, פרקטיקה ההולכת וגוברת בבתי המשפט.

"לא מצאנו טעות בפסק הדין - בממצאי עובדה או בקשר ביניהם. נדגיש כי מסקנה זו - והדבר נכון ביחס לשני הערעורים - נובעת מכך שמדובר במקרה ובנסיבות חריגים", קבעו השופטים.

הבקשה לאישור התביעה הייצוגית הוגשה בשנת 2016 על-ידי עמותת "הצלחה", שטענה כי 15 סוכני האוניות, בהם סוכנים של החברות הגדולות בעולם - Maersk ו- MSC - גבו במשך שנים רבות עבור שירותים שסיפקו סכומים גבוהים משמעותית מהתעריפים שנקבעו בתקנות שהוציא שר התחבורה, וזאת בניגוד לדין.

התביעה עסקה במחירים של המוצרים המיובאים באוניות דרך הים, בהם מגולמים עמלות לסוכני האוניות. הסוכנים הם הנציגים של המובילים הימיים, המטפלים במכולות וגובים דמי טיפול. נטען כי בדרך זו נגבו מיליוני שקלים מהסוחרים, וההוצאות גולגלו לצרכנים. עוד נטען כי הגבייה תרמה ליוקר המחיה ולפערי כוחות בין תאגידים בינלאומיים לבין עסקים קטנים.

השופט גרוסקופף קיבל את מרבית הטענות וקבע כי התנאים שקובע החוק לניהול תביעה ייצוגית התקיימו. למרות קביעה זו, גרוסקופף קבע כי קיימים "טעמים מיוחדים" לאורם אין הצדקה לנהל תביעה ייצוגית. הסיבות: התובעים אינם עסקים קטנים אלא בעיקר גופים עסקיים אשר יכלו, לו רצו בכך, לנהל תביעות עצמאיות נגד סוכני האוניות.

עוד נקבע כי התקנות היו בעייתיות בשרשרת האספקה של שירותי הספנות. עובדה נוספת שהייתה בעלת משקל היא שמשרד התחבורה החליט, לאחר שנודע לו על התביעה הייצוגית, לבטל את התקנות שהגבילו את התעריפים.

גרוסקופף סבר כי ניהול התובענה הייצוגית לא יגשים את מטרות חוק תובענות ייצוגיות, ודחה אותה. באופן חריג, לטובת עמותת "הצלחה" נפסק גמול ושכר-טרחה. על פסק הדין הוגש ערעור בשנת 2019 על-ידי "הצלחה" וגם על ידי סוכני האוניות בכל הנוגע לחיוב בגמול ושכר-טרחה.

בדיון שהתקיים אתמול בעליון טען פרופ' אלון קלמנט, שייצג את עמותת "הצלחה", כי "לא יכול להיות שבתביעה שעומדת בתנאים לאישור, בית המשפט יגיע למסקנה שלא מקוימת. בוודאי במקרה שלנו כשיש תקנות שאין פשוט מלקיים אותן".

עוד הוסיף קלמנט כי "הנתבעות היו מודעות לאורך התקופה שהרגולטור אומר להם אתם צריכים לקיים, כספים בסכומים גבוהים נגבים מעשרות אלפי גורמים, ואחרי כל זה לא מאשרים תובענה ייצוגית בגלל שיקול-דעת של בית המשפט".

עורכי הדין נירה קורי, איתמר ענבי ואמיר כהן-דור ממשרד ש. פרידמן, שייצגו את סוכני האוניות, אמרו לגלובס לאחר מתן פסק הדין כי המשמעות הגדולה היא בכך שבית המשפט העליון אישר פסק דין תקדימי בו נקבע כי לבית המשפט נתון שיקול-דעת שלא לאשר תובענה ייצוגית, גם אם כל התנאים הקבועים לכך בחוק מתקיימים. 

לדבריהם, "הניסיון של עמותת 'הצלחה' להצר את שיקול-הדעת השיפוטי בהתוויית גבולות הכוח של התובענה הייצוגית, נחסם. חשיבותה של הפסיקה החדשה נעוצה בכך שהיא מציבה גבולות לכוח של יוזמי תובענות ייצוגיות".

עוד הוסיפו עורכי הדין כי "בית המשפט הבהיר כי המגרש בו מתנהלות התובענות הייצוגיות הוא מגרש עם גבולות, וכי לבית המשפט נתון שיקול-דעת לרסן, בנסיבות המתאימות, את הכוח הרב שחוק תובענות ייצוגיות נתן בידי גופים פרטיים". 

עו''ד נירה קורי / צילום: מיכה בריקמן

עו"ד אלעד מן, היועץ המשפטי של עמותת "הצלחה", אמר היום (ג'): "אסור להתבלבל - בית המשפט המחוזי, שקיבל את הסכמתו של העליון, קבע באופן מפורש כי התביעה כשלעצמה מוצדקת, ודרך המלך הייתה לקבל אותה. רק בחלקו השני הסביר בית המשפט כי החליט באופן חריג ביותר כי התביעה לא מצדיקה את בקשת האישור, ועל כך ערערנו. העובדה שנפסקו שכר-טרחה וגמול בתיק זה, ושערעור שכנגד בקשר לפסיקה הזו נדחה, מבהירה כי התביעה מוצדקת, והשאלה היחידה שנשארה היא דיונית ולא מהותית".

עו"ד מן הוסיף כי "עדיין פתוחה הדרך, לכל אחד שנפגע מהפרת התקנות, להגיש תביעה אישית נגד הנתבעים, וספק אם קיימת להם הגנה נגד תביעה כזו בהסתמך על פסק הדין של המחוזי". 

בהליך ייצגו מטעם חלק מסוכני האוניות גם עורכי הדין יואב רזין, ירון רוסמן ורם פרדס ממשרד נשיץ ברנדס.

עוד כתבות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

מצורי שסטוביץ' על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בודנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ' בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן