גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סער: "הצלנו את המדינה ממקום מסוכן, אבל המבחן הכי חשוב הוא בהעברת התקציב"

בכנס לשכת יועצי המס באילת התייחס שר המשפטים גדעון סער למהלכים שמובילה הממשלה, למלחמה בארגוני הפשיעה בחברה הערבית, לסוגיית דמי האבטלה לעצמאים ולכהונת ראש ממשלה המתמודד עם הגשת כתב אישום ● "אנשים לא מבינים באיזה מצב הייתה המדינה"

שר המשפטים גדעון סער בכנס לשכת יועצי המס באילת / צילום: רועי בית און
שר המשפטים גדעון סער בכנס לשכת יועצי המס באילת / צילום: רועי בית און

"אני חושב שהצלנו את מדינת ישראל ממקום מאוד מסוכן, שבא לידי ביטוי בחוסר יציבות פוליטי ומצב קיצוני של ארבע מערכות בחירות בשנתיים. זה לא היה מסתיים אם לא היו חילופי שלטון. עדיין זו לא ערובה לכך שהממשלה תצליח להוציא את מדינת ישראל מהמשבר הכי חמור בתולדותיה לתקופה של יציבות פוליטית. המבחן הראשון היה הקמת הממשלה אבל המבחן הכי חשוב הוא בעוד שלושה שבועות בהעברת התקציב וחוק ההסדרים. כך נאפשר למדינה לתפקד". כך אמר הבוקר (ג') סגן ראש הממשלה ושר המשפטים גדעון סער בכנס לשכת יועצי המס באילת.

סער התייחס לפרישתו מהליכוד ואמר, כי הוא "מרוצה" ושלם עם הצעד שעשה, שאיפשר את הקמת הממשלה. לדבריו, "אנשים לא מבינים באיזה מצב הייתה המדינה. כשנכנסתי למשרד המשפטים גיליתי שכל הצמרת גולחה, וששלוש שנים לא הייתה יציבות. הכל עבר להיות במשטר של ממלאי מקום. פרקליט המדינה ומנכ"ל המשרד היו בכותרות, אבל זה היה בכל האגפים וזה פגע בשירות לאזרח. זה הגיע לזה שעשינו צעד לא שגרתי, אבל אני שלם איתו במאה אחוז".

סער התייחס לחששות של המגזר העסקי מסגירת המשק בגל הקורונה האחרון, ואמר כי הממשלה התעקשה על הותרת המשק פתוח בשל הנזקים הכלכליים שהיו צפויים. "היתה נקודת זמן, באוגוסט, שחשבתי שהיה אפשר להגביל התקהלויות, אבל יותר מאוחר בספטמבר לאחר פתיחת שנת הלימודים היה לחץ מאד-מאד חזק של משרד הבריאות על הממשלה לשנות את מדיניותה. ואנחנו לא שינינו את המדיניות, כי חשבנו שהמחירים הכלכליים לעוד סיבוב של הגבלות דרסטיות הם מחירים שמאד נתקשה להתאושש מהם. והמשק התחיל להתאושש. אנחנו רואים את זה בנתונים המקרו כלכליים, ולכן עמדנו על דעתנו, ובסופו של דבר זה מה שקרה".

מלחמה כלכלית בארגוני הפשיעה בחברה הערבית

סער נשאל על ידי יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, על הטענה כי "הפקידים" שולטים במדינה ולשרים ולממשלה קשה להתמודד מול הדרג המקצועי, והשיב כי אם באמת רוצים לקדם דברים אז מצליחים גם בניגוד לדעת הדרג המקצועי. כדוגמה הביא סער את החקיקה לעונשי מינימום בנוגע לפשיעת נשק שהוא מקדם בימים אלה על מנת להילחם בפשיעה במגזר הערבי.

"יש סוגיות שהדרג המקצועי ממליץ ואנחנו לא מקבלים את המלצתו. לדוגמה, אני מקדם עכשיו נושא של עונשי מינימום על עבירות נשק, של סחר בנשק בלתי חוקי ושל החזקת נשק בלתי חוקית, וזו מכת מדינה במגזר הערבי היום. מדברים על סדר גודל של חצי מיליון כלי נשק בלתי חוקיים שמסתובבים, וכמובן שיש לך השלכה על החיים, על ירי בשטח בנוי, על ביצוע של פשיעה וגם על פחד אמיתי.

"למשרד המשפטים יש גישה עקרונית נגד עונשי מינימום, שאגב, בד"כ היא נכונה. הגישה היא לא להגביל את הרשות השופטת, כי גם בית משפט כאשר אתה דוחק אותו עם מקרה שלא נראה לו מתאים, אפשר לעקוף את זה, אולי באמצעות זיכוי. לפעמים זה נכון, ובמקרה הזה זה לא נכון. כשהמדינה בעצם מאבדת את ההרתעה שלה וחייבת לנקוט בענישה מרתיעה, והיא לא יכולה לעבור רק דרך העונש המירבי, היא חייבת להיות מאסר בפועל לכל מקרה כזה, כדי שהמסר הזה יועבר. קיבלתי החלטה ואנחנו מקדמים בחקיקה, זה כבר עבר קריאה ראשונה בשבוע שעבר ונשלים את החקיקה עוד החודש".

לדברי סער, "הדרג המקצועי התנגד לזה (חקיקת עונשי מינימום בגין עבירות נשק, א' ל"ו). בסופו של דבר אתה צריך לקדם את מה שאתה מאמין בו, וזה תלוי בנו ובהחלטות שלנו. אני לא אגיד לך שזה לא נהיה יותר קשה במשך השנים, אבל מי שבאמת רוצה יודע להעביר את המדיניות שלו".

שר המשפטים דיבר גם על המשך וחיזוק המאבק הכלכלי בפשיעה המאורגנת, וריכוז מאבק כלכלי בפשיעה בחברה הערבית. "כוונתנו היא להילחם בארגוני הפשיעה בחברה הערבית, שהם היום ארגונים מאד עוצמתיים, באמצעים כלכליים.

"היום לנהל תיקי פשיעה כלכלית זה כמעט בלתי אפשרי. הזמן שעובר עד למתן ההחלטה השיפוטית ממסמס את כל הערך, ואחרי שנים ארוכות גם הענישה הרבה פעמים לא מספיק מרתיעה, לפעמים מובילה לעסקאות טיעון, גם לא במקומות שצריך, ואנחנו היום הוספנו בעצם לבתי המשפט הכלכליים שני מהלכים במקביל, של חקיקה ושל צו.

"זה גם מהלך שמגובה בתקציב המדינה ואנחנו מסמיכים את בתי המשפט הכלכליים שיתעסקו בענייני ניירות ערך ותאגידים ולעסוק במקרים של פשיעה כלכלית כבדה, עבירות הלבנת הון כבדות, תיקים מאד גדולים ומורכבים, כדי לסיים אותם בפרקי זמן סבירים, וגם שהענישה תהיה יותר אפקטיבית. היה על זה ויכוח, וזה יבוא מחר לוועדת חוק החוקה של הכנסת. נוסיף בשלב הראשון 6 תקנים, עוד 6 בשלב השני, ואני מקווה מאד שזה יהיה חלק מאותה התמודדות - ולדעתי חלק שחייב להיות קריטי".

המדינה צריכה לדעת לתת מענה לציבור העצמאים

סער נשאל על ידי נשיא לשכת יועצי המס מדוע אינו מקדם דמי אבטלה לעצמאים, והסביר כי לדעתו יש פתרונות אחרים עבור עצמאים. "בנושא דמי אבטלה לעצמאיים היה דיון ועדת שרים לחקיקה. יש כוונה לגבש הצעת חוק ממשלתית תוך פרק זמן של 3-4 חודשים. יש דברים אחרים שלפי דעתי צריך לבחון אותם.

"אני למשל הצעתי בעקבות המשבר הקודם שכאשר המדינה מורידה הוראה למגזר העסקי, לא משנה כרגע אם זה מטעמי בריאות או בטחון והתקפת טילים, ופתיחת עסק נמנעת לאורך חודש ימים לדוגמה, אז לפחות למרכיב של שכר דירה בתקופה הזו, לא ב-100% אלא ב-90% - יהיה לזה כיסוי.

"כל מדינה מתמודדת עם משברים, אולי אנחנו קצת יותר ממדינות אחרות, וצריך לדעת איפה אפשר לתת את המענה לציבור העצמאיים ולבחון את זה לא רק בתקופה של משבר אלא הסדרים לטווח ארוך, ודאות ואיזושהי רשת בטחון. ושלא כל פעם יהיה דיון מחודש בכל מרכיבי רשת הביטחון הזאת. אני מקווה שכאשר נעביר את תקציב המדינה יהיה יותר זמן לעבודה מסודרת, בסה"כ הממשלה הזו בהרכב שלה פרו עצמאיים ואני מקווה שכך נעשה".

סער הוסיף והתייחס גם לנושא הגבלת כהונתו של ראש ממשלה והגבלות על כהונה תחת כתבי אישום. לדבריו, "זה שקמה ממשלה של אנשים שלא חושבים אותו דבר, זה לא קרה סתם. התפקיד של הממשלה הזו בעיניי הוא בין היתר לקבוע הסדרים משטריים טובים יותר לטווח ארוך, כדי שמדינת ישראל לא תקלע שוב לתוהו ובוהו פולטי ולמקומות מאד רעים.

"אני מציע שני דברים: אחד כבר יצא - פורסם תזכיר החוק בנושא הגבלת כהונה של רה"מ למקסימום 8 שנים. לא אומר 2 קדנציות כי בישראל לפעמים חצי שנה זה קדנציה, אבל 8 שנים. ריכוז הכח הזה למקומות לא טובים לא יכול להימשך זמן רב מידי. אני מאמין גם בעיקרון של הגבלת כהונה בשלטון המקומי".

עוד הוסיף שר המשפטים כי "הנקודה השנייה היא כהונה עם כתב אישום. בעיניי זה לא נושא תיאורטי כי ראינו בעיניים לאן זה מגיע, איזה שיקולים מופעלים, איך בשביל לא להגיע למינוי של יועמ"ש לממשלה אז אפשר להגיע להקדמת בחירות בפעם הרביעית כדי לא לקיים את הסכם הרוטציה. בקיצור, עולם המושגים הוא שאינטרס אישי קודם לטובת המדינה, ולכן אני לא רוצה לשים את המדינה במקום הזה יותר.

"עכשיו נהיתה אידאולוגיה חדשה: ר"מ יכול להיות עם כתב אישום. אז אני כופר בזה. אני לא מציע להחיל את זה אחורה, אני מציע להחיל הסדר מהכנסת ה-25 והלאה. חשוב למנוע הישנות של מצב כזה. כל אחד יודע מה קרה ומה היה, ולא משנה כרגע הזווית המפלגתית של כל אדם, אנחנו לא רוצים להיות במקומות האלה בעתיד. זה לא פוגע בחזקת החפות. משמעותה לא חזקת ניהול מדינה במקביל לניהול הליך פלילי, וזכותה של הכנסת לחוקק את החוק הזה. אני מקווה שנצליח".

סער התייחס גם לשאלה האם "הכל שפיט" בעיניו, והשיב: "בעייני לא הכל שפיט. בעיניי בית משפט שהוא מרוסן בנושאים שנוגעים למדיניות, עושה את תפקידו טוב ושומר על אמון הציבור. כמובן שיש מקרים חריגים, אבל בסופו של דבר מי שנושא באחריות זה הדרג הנבחר".

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים