גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל, הודו, איחוד האמירויות וארה"ב יקימו פורום לשיתוף-פעולה כלכלי

ההחלטה התקבלה בשיחה שהתקיימה בין ארבעת שרי החוץ של המדינות ● השרים דנו באפשרויות לתשתיות משותפות בתחום התחבורה, הטכנולוגיה, הביטחון הימי, כלכלה ומסחר ופרויקטים משותפים נוספים ● במקביל, בנט הוזמן לביקור רשמי באיחוד האמירויות

שר החוץ יאיר לפיד. לדבריו, הסינרגיה בין המדינות תעזור לעבוד יחד על תשתיות / צילום: יואב דודקביץ'
שר החוץ יאיר לפיד. לדבריו, הסינרגיה בין המדינות תעזור לעבוד יחד על תשתיות / צילום: יואב דודקביץ'

ישראל, הודו, ארצות-הברית ואיחוד האמירויות החליטו להקים פורום בינלאומי מרובע לשיתוף-פעולה כלכלי. כך הוחלט בשיחה בין ארבעת שרי החוץ של המדינות, בעת ביקור שר החוץ ההודי בישראל. השר האמירתי והשר האמריקאי השתתפו במפגש באמצעות וידאו. הודעת משרד החוץ התפרסמה במקביל למפגש אנשי עסקים מישראל, הודו והאמירויות בדובאי במסגרת ועידת העסקים של בנק הפועלים ומכון היצוא.

במפגש השרים אמר לפיד כי הסינרגיה בין המדינות תעזור לעבוד יחד על תשתיות ותשתיות דיגיטליות, וגם על תחבורה, נמלים, רכבות, ביטחון ימי ועוד.

במהלך השיחה קיימו רביעיית שרי החוץ דיון על האפשרויות של תשתיות משותפות בתחום התחבורה, הטכנולוגיה, הביטחון הימי, כלכלה ומסחר ופרויקטים משותפים נוספים.

בסוף השיחה הוחלט שכל שר ימנה דרג מקצועי בכיר לקבוצת עבודה משותפת שתגבש אפשרויות לשיתופי-פעולה בתחומים הנ"ל.

ארבעת השרים ייפגשו בחודשים הקרובים באקספו בדובאי על מנת לדון בתוצרים של קבוצות העבודה.

ובינתיים בדובאי, אנשי עסקים ובכירים מישראל, איחוד האמירויות והודו הכריזו הבוקר כי יתחילו לפעול יחדיו בכדי להגדיל את היקף הסחר בין שלושת המדינות תוך ניצול יתרונותיה היחסיים של כל אחת. בוועידה במסגרת המשלחת העסקית Beyond Business של בנק הפועלים ומכון היצוא הועלה היעד של השתלבות של ישראל בסחר העצום בין הודו לאיחוד האמירויות, שצפוי לזנק ל- 115 מיליארד דולר בתוך חמש שנים.

במסגרת ההכרזה שלושת הצדדים צפויים לפעול להידוק הקשרים בין המדינות, כאשר המטרה היא שיזמי חדשנות ומשקיעים ידונו באופן קבוע כיצד ניתן לקדם שיתופי-פעולה עסקיים, יבחנו השקעות וישקלו הרחבה הדדית של פעילות עסקית קיימת בישראל, הודו ואיחוד האמירויות.

היקף הסחר בין המדינות עומד על כ-64 מיליארד דולר

כבר היום סך היקף הסחר בין שלוש המדינות עומד על כ-64 מיליארד דולר - כשהסחר בין ישראל להודו, וישראל ואיחוד האמירויות נמוך מאוד ביחס לסחר עצום הממדים בין הודו לאיחוד האמירויות, שעומד כיום על כ-59 מיליארד דולר, כאשר בהודו כבר הצהירו כי השאיפה שלהם היא להקפיץ את הסחר בין שתי המדינות ל-115 מיליארד דולר בתוך חמש שנים.

מכיוון שכיום הסחר בין ישראל להודו עומד על 2.3 מיליארד דולר, ובין ישראל לאיחוד האמירויות על פחות ממיליארד דולר, השאיפה היא להגדיל את הסחר הישראלי באמצעות חיזוק שיתוף-הפעולה בין המדינות. זאת בעיקר בתחומים בהם ישראל מצטיינת, כגון ציוד אלקטרוני, סייבר, כימיקלים, דשנים, ציוד רפואי, פרמצבטיקה ועוד.

יו"ר מכון היצוא, אדיב ברוך, אמר לגלובס: "דובאי הפכה להיות גשר מקשר להודו וליתר מדינות המזרח. בזכות הסכמי אברהם, נפתחו הזדמנויות עסקיות עבור התעשייה הישראלית, ההזדמנויות הללו פתחו את הכלכלה הישראלית ואת היכולת לעשות עסקים במדינות המפרץ, בהן נוכחות גדולה של מדינות שונות כמו זו של הודו. לאור מגבלות התנועה בשל הקורונה שחווינו לאחרונה, חשיבות הנוכחות באמירויות גדולה יותר, איחוד האמירויות נהית מקום מרכזי להמשך קידום עסקים במגוון תחומים".

נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד"ר רון תומר, הוסיף: "קידום היחסים בין ישראל, איחוד האמירויות והודו - צעד חשוב שיכול להוביל לפריחה ביחסי הסחר בכל האזור. עם הודו יש לנו כבר יחסים קרובים וחמים מזה שנים ארוכות, וראש ממשלת הודו אף ביקר בישראל פעמים רבות בעבר. עם איחוד האמירויות המצב קצת שונה, שכן עד לפני שנה וקצת, כלל לא היה קשר בין ישראל לאיחוד, וכל קשר מסחרי עם ישראל היה צריך להסתיר.

לכן פעלנו רבות בשנה האחרונה בכדי להדק את הקשרים החבריים, הדיפלומטיים והכלכליים בין שתי המדינות וכבר בשנה האחרונה ניתן לראות גידול משמעותי בהיקף הסחר בין ישראל לאיחוד האמירויות".

"נוכל להוציא את המיטב מכל אחת מהמדינות"

"חתימת הסכם השלום עם האיחוד יצרה גם יצרה בקרב כולנו תקווה אמיתית לעתיד חדש וטוב יותר", אמר תומר, "ואם נאחד כוחות כולנו עכשיו יחדיו - ישראל, שהיא מדינה קטנה אך מעצמה טכנולוגית, איחוד האמירויות שהפכה למרכז סחר גלובלי מוביל, והודו שהיא אחת הכלכלות המובילות בעולם, נוכל להוציא את המיטב מכל אחת מהמדינות וליצור כוח חדש שיוביל אותנו להישגים חדשים ופורצי דרך".

היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, הפרופ׳ ליאו ליידרמן, מציין בשיחה עם גלובס כי הודו היא כיום הכלכלה השלישית בגודלה בעולם על פי נתוני התוצר המקומי הגולמי, מתוקן ברמת מדד שוויון כוח הקנייה. "מדובר בגודל שוק עם פוטנציאל עצום עבור יזמים ומשקיעים מישראל", מפרט ליידרמן, ומוסיף: "מעבר לסחר במוצרים ובשירותים, חשוב להדגיש שלהשקעות בהודו פוטנציאל מעניין מאד עבור משקיעים מוסדיים ישראליים. משקיעים אלה מאותגרים על ידי הריביות הנמוכות מאד במדינות המערב, ואנו סבורים שלהשקעות בפיתוח וברפורמות של הודו בטווח הבינוני והארוך, אטרקטיביות מנקודת מבט תיק הנכסים".

היחסים בין ישראל להודו התחממו במיוחד לפני כחמש שנים עם ביקורו של ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי בארץ לכבוד 25 שנה ליחסים הדיפלומטיים בין המדינות. באמירויות יש 3.3 מיליון הודים, כשליש מהאוכלוסיה והקבוצה הלאומית הגדולה ביותר. יתרה מכך, 60% ממנהלי החברות האמירתיות הם הודים.

קונסול הודו בדובאי, ד"ר אמאן פורי, אמר לגלובס כי מעמדה העולמי של ישראל בתחום הטכנולוגיה העילית וההון האנושי שלה, משתלב עם הייתה של האמירויות מרכז עסקים וסחר עולמי בעל הון רב להשקעה. לדבריו, עם יכולות הייצור של הודו והשוק העצום שלה, "יש כאן מתכון מנצח, ואנחנו צריכים לדעת לנצל אותו".

הודו היא מבין 10 יעדי היצוא המובילים של ישראל

קונסול ישראל בדובאי, אילן שטולמן, אמר לגלובס כי משלחת של אנשי עסקים ובעלי חברות הודיים הפועלים באמירויות תגיע בחודש הבא לישראל לקידום העסקים הטרילאטרליים. לדבריו המפגש הזה בין שלוש המדינות מייצר הזדמנויות רבות, בין השאר דרך אזורי הסחר החופשי, נמלי הענק של דובאי וקשריה העסקיים, והיתרונות של הכלכלה ההודית העצומה.

לפי נתוני מכון היצוא, הודו היא מבין 10 יעדי היצוא המובילים של ישראל. המדינה ה-8 בגודלה ליצוא סחורות מישראל ומדינת היצוא ה-2 בגדולה של ישראל באסיה.
גם היחסים הכלכליים עם איחוד האמירויות הולכים ומתחממים, וכיום הסחר בין ישראל לאיחוד, שלא היה קיים כלל לפני הסכמי השלום אלא רק באופן לא רשמי, עומד כיום על קרוב למיליארד שקל, ששני שליש מהם זה יבוא לישראל וכשליש יצוא מישראל לאיחוד האמירויות.

בנט הוזמן לביקור רשמי ראשון באיחוד האמירויות

במקביל, ראש הממשלה, נפתלי בנט, נפגש לארוחת צהריים שגריר איחוד האמירויות בישראל, מוחמד אל-חאג'ה, ושגריר בחריין בישראל, ח'אלד אל-ג'לאהמה, בלשכתו בירושלים.

ראש הממשלה נפתלי בנט עם שגריר איחוד האמירויות בישראל, מוחמד אל-חאג'ה / צילום: חיים צח-לע''מ

בפתח פגישתם העביר שגריר איחוד האמירויות בישראל לראש הממשלה איגרת מיוחדת מיורש העצר של איחוד האמירויות, השייח' מוחמד בן זאיד, ובה הזמנה לביקור רשמי ראשון בארצו. רה"מ בנט הודה לו על ההזמנה, ואמר: "ככל שהקשר בין מדינותינו חזק יותר, כך הביטחון והיציבות באזור כולו חזקים יותר".

*** גילוי מלא: הכותב הוא אורח בנק הפועלים ומכון היצוא במימון מלא של גלובס

עוד כתבות

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תנועת הספינות במיצרי הורמוז צונחת - ומחיר המעבר מזנק

בעקבות המבצע נגד איראן, תנועת הספינות באזור הקריטי נחתכה בכ-70%, ובפייננשל טיימס מדווחים כי מחירי הביטוח לכלי השיט העוברים בו צפויים לזנק בחדות ● על אף שאיראן קראה לספינות שלא לעבור במיצרים, בבריטניה המליצו לימאים להתעלם מהקריאות ולנהוג בזהירות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

אנשים מתמגנים בחניון בעקבות טילים שנורו מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

אזעקות ברחבי הארץ; ארבעה פצועים אנוש באזור בית שמש

כ-20 פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש  ● חיל האוויר תקף מוסדות שלטון בלב טהרן ● דובר צה"ל: "בדקה אחת באיראן חיסלנו אתמול 40 בכירים"; אישר: חיסלנו את רמטכ"ל איראן • ההרוגה השנייה במלחמה: מארינה בלייב, בת 68 מת"א, מתה בדרך למקלט ● מזכ"ל חיזבאללה ספד לחמינאי, אך לא רמז שיצטרפו למערכה • שר ההגנה של בריטניה: טילים מאיראן נורו לעבר קפריסין • עדכונים שוטפים 

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

הישראליות בוול סטריט שיושפעו הכי הרבה מהמבצע נגד איראן

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה יחסית מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון