גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבוז הסיני למערב: נא ללמוד מאיתנו איך להצליח בלי דמוקרטיה

סין מלקקת שפתיה אל מול המאבקים שבדמוקרטיה האמריקאית. היא, ותומכיה במערב, משוכנעים ביתרונות "הדגם הסיני" ● מי צריך דמוקרטיה כשיש הצלחה

חגיגות 100 שנה לשלטון המפלגה הקומוניסטית, בייג'ינג, יולי 2021 / צילום: Associated Press, Ng Han Guan
חגיגות 100 שנה לשלטון המפלגה הקומוניסטית, בייג'ינג, יולי 2021 / צילום: Associated Press, Ng Han Guan

פרשנות באתר הרשת של "שינחואה", סוכנות הידיעות הרשמית של סין, נושאת את הכותרת, "מדוע הביזיון של תקרת החוב האמריקאי מדגים את חוסר תיפקודה של המערכת הפוליטית בארה"ב?". מי שלא ראה שמחה סינית לאידה של הדמוקרטיה המערבית לא ראה שמחה מימיו.

שינחואה דיברה על הכמעט-משבר-עולמי שכמעט-נגרם מחמת חוסר ההסכמה בסנאט בוושינגטון על הגבהת תקרת החוב של הממשלה הפדרלית. שרת האוצר של ארה"ב הזהירה, כי ב-18 באוקטובר הממשלה תיקלע לחדלות-פירעון, בפעם הראשונה ב-230 שנות הרפובליקה. התוצאות יכלו להיות הרות אסון לא רק לארה"ב, אלא לעולם כולו. המשבר יושב ברגע האחרון, אבל הוא עלול לחזור ולהתלקח בדצמבר.

מבחן החירויות ומבחן התוצאות

צריך להודות שיש להרבה ארצות סיבה טובה, מוצדקת בהחלט, להתעניין בליקוייה של הדמוקרטיה האמריקאית. שני המשברים הכלכליים הגדולים ביותר של מאה השנה האחרונות (1929 ו-2008) נולדו בוול סטריט, והיו תוצאה ישירה או עקיפה של התנהלות פוליטית לקויה. אבל חוץ מאשר להציע משטר נאמנות בין-לאומי, כדי להפקיע את הטיפול בעניינים רציניים מידי אנשים בלתי רציניים, מה עוד אפשר לעשות?

התשובה הסינית היא: נא ללמוד מאיתנו איך להצליח בלי דמוקרטיה.

ההתקפות מבייג׳ינג על הדמוקרטיה המערבית בכלל, ועל הדמוקרטיה האמריקאית בפרט, הן לחם חוקה של הרטוריקה הסינית זה שנים אחדות. הן לא נועדו לתקן את אמריקה. הן נועדו להבאיש את ריחה.

המשטר אמנם מייצא את התיימרותו לבכורה אידיאולוגית. אבל הוא יוצא מגדרו להבאיש את ריחה של הדמוקרטיה המערבית מבית, בעיני המוני סינים. המשטר זוכר, כי בשנים האחרונות של המאה ה-20 סינים פיתחו הערצה לדמוקרטיה האמריקאית, וקיוו לחקות אותה. יתר על כן, הם ניסו להעמיד את שליטיהם במבחן החירויות, לא רק במבחן התוצאות; במבחן האמצעים, לא רק במבחן המטרה.

הדיקטטורה הסינית מעולם לא העמידה את עצמה לבחירות, אפילו לא באופן נומינלי. את טענתה ללגיטימיות היא מייסדת על יכולתה להניב תוצאות. שטות תהיה להקל בהן ראש.
מאות מיליוני סינים נחלצו מעוני ב-40 השנה האחרונות, וסין עברה תהליך של מודרניזציה ושל התעצמות, שלא היה עולה על הדעת כאשר זקני המשטר התחילו את הרפורמות הכלכליות, בסוף שנות ה-70.

מה שהייתה אז אחת הארצות העניות ביותר עלי אדמות עומדת כיום בעיצומו של מרוץ לכונן הגמוניה עולמית בענף הבינה המלאכותית, מתכננת תחנה קבועה על הירח ואולי תהיה הראשונה על המאדים.

התוצאות מדברות בעדן, הלוא כן. אבל האם התוצאות האלה מותנות בשלילה מסיבית של חירויות פוליטיות ושל חופש הפרט? האמנם הקשיים הניכרים של הדמוקרטיות לגבש הסכמה קונסטרוקטיבית על דרכי פעולה הם סיבה להיפטר מן התהליך הדמוקרטי?

"הגבלות על מחשבה ביקורתית"

בשנים האחרונות קמו במערב מליצי יושר לשיטת הממשל הסינית. ב-2015, דניאל א. בל (Bell) כתב את ספרו "הדגם הסיני: מריטוקרטיה פוליטית ומגבלות הדמוקרטיה", שקיבל חסות אקדמית מאוניברסיטת פרינסטון כבדת המשקל, וחזר וצוטט מאז בידי סינים ולא-סינים.

לפרופסור בל יש ביוגרפיה אקדמית מגוונת, הכוללת תחנת ביניים באוניברסיטה העברית. עשר שנים באוניברסיטת צ'ינגחואה של בייג'ינג שכנעו את בל בעליונותה של הלא-דמוקרטיה הסינית. על חלק מן הדברים שהוא כתב בשבח השיטה הסינית אבד הכלח, כמו למשל זה שהיא מגבילה את אורך כהונותיהם של אלה העומדים בראשה. היא הסירה את ההגבלה לפני שלוש שנים, ולדיקטטור הנוכחי מזומן שלטון נצח.

טענתו העיקרית של בל היא שבסין אנשים מגיעים לשירות המדינה על יסוד מבחן מחמיר של כישוריהם. בראש המשטר מתייצבים אלה המסוגלים לקבל החלטות בזמן משבר.
"אני למדתי שנחוצות הגבלות על מחשבה ביקורתית", כתב בל, שהוא פרופסור למחשבה פוליטית. "אני אינני מחזיק עוד בדעה שהדמוקרטיה המיוסדת על נוסחת 'אדם אחד, קול אחד' היא הדרך הטובה לארגן את היחסים הפוליטיים".

את הבוז לרצונו הדמוקרטי של ההמון אפשר למצוא במעמקי הציוויליזציה המערבית, אין צורך באסמכתאות סיניות. זה היה בסיס הפוליטיקה של אפלטון: אליטה קבועה היא הצריכה להבטיח את האינטרסים של החברה.

הניצחון הסופי והתבוסה הסופית

הדמוקרטיה המערבית למדה, שכל משטר זקוק להשגחה ולביקורת בונה. לפני רבע מאה שררה הכרה בין-לאומית ביתרונותיה הנתונים של השיטה הדמוקרטית. היא הניבה הצלחות כלכליות מרשימות. היא חילצה מיליונים מקו העוני. היא הניבה הישגים מדעיים וטכנולוגיים. לא היה אפוא מנוס מלחקות את דפוסיה.

מה קרה לדמוקרטיה הזו, ומדוע היא נקלעה למשבר עמוק? זו שאלה חשובה, נפרדת, ולא נדון בה כאן. אבל ההנחה שמשבר הדמוקרטיה הוא קבוע וסופי מזכירה את הנחת שנות ה-90 שנצחון הדמוקרטיה הוא קבוע וסופי.

הנשיא ג׳ו ביידן קרא בשבוע שעבר להודות במומיה של הדמוקרטיה האמריקאית. הודאה כזאת מתיישבת עם האתוס האמריקאי של תיקון מסלול בשעת סערה. אף אחד מכשלונותיה של אמריקה לא היה סופי, גם כאשר אויביה הודיעו על סופיותו. שיטות טוטליטריות, לעומת זאת, קרסו בזו אחר זו, מפני שנעדרו מכניזם של תיקון עצמי. המאבק ההיסטורי בין הדמוקרטיה למבקשי נפשה רחוק מהכרעה, אבל הפיתוי הסמכותני מטיל צל ארוך.

עוד כתבות

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מגיע לכם החזר? ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי למי שנתקע בחו"ל במהלך מבצע "עם כלביא"

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע למעלה מ-400 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?