גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטוחי הרכב התייקרו בספטמבר, וזו רק ההתחלה - המחירים צפויים לעלות בעשרות אחוזים

ביטוחי הרכב התייקרו בחודש ספטמבר בשיעור של 1.6% בממוצע ● אחת הסיבות המרכזיות להעלאת התעריפים היא התייקרות החלפים הנובעת בין היתר מפיגור שנוצר אצל יצרניות הרכבים ● בינואר תעריף ביטוח החובה יעלה ביותר מ-3%

אחת הסיבות המרכזיות להעלאת התעריפים היא התייקרות החלפים / צילום: תמר מצפי
אחת הסיבות המרכזיות להעלאת התעריפים היא התייקרות החלפים / צילום: תמר מצפי

בשבועיים האחרונים נראה כי הגל הרביעי של הקורונה נמצא בדעיכה, אבל את ההשפעות ארוכות הטווח של המגפה ימשיך העולם להרגיש עוד חודשים ארוכים. ציבור הנהגים הישראלי מרגיש את השפעות המגפה בכיס כבר עכשיו, כשביטוחי הרכב התייקרו בחודש ספטמבר בשיעור של 1.6% בממוצע.

על פי אתר השוואת מחירי הביטוח Wobi, המחירים התייקרו בכל הפוליסות שנבדקו במסגרת המדד, ללא הבדל בדגמים בכל קטגוריות כלי הרכב השונות: מיני, סופר-מיני, משפחתיות וג'יפונים. עם זאת, מנתוני המדד עולה כי בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, המחירים עדיין נמוכים ב-1% בממוצע.

בין הדגמים שהראו את העלייה הגבוהה ביותר החודש הם: מאזדה 3 (2.4%) - באוגוסט מחיר הפוליסה היה 4,145 שקל ובספטמבר המחיר עלה ל-4,245 שקל; קיה פיקנטו (2.3%) - מחיר פוליסה באוגוסט עמד על 2,862 שקל וכעת מחירה הוא 2,928 שקל; יונדאי I-20 - באוגוסט שולמו תמורת הפוליסה 3,159 שקל ואילו בספטמבר שולמו עבור רכישתה 3,200 שקל (1.3% יותר).

העומסים בנמלים הובילו להתייקרות

אחת הסיבות המרכזיות להעלאת התעריפים היא התייקרות החלפים הנובעת בין היתר מפיגור שנוצר אצל יצרניות הרכבים בשל סגרים שנכפו על מפעליהן במהלך משבר הקורונה העולמי, מחסור בייצור שבבים שפוגע בתעשיות רבות ובנוסף עקב שיבושים בתובלה הימית ובנמלים, הנמשכים מתחילת משבר הקורונה. בתקופה האחרונה נשברו שיאי גודש בנמלים ומחירי הובלת מכולות, שמתגלגלים בין השאר למחירי החלפים לרכב ולעלויות הייצור, ובהתאם לא תהיה ברירה לחברות הביטוח לייקר את הביטוחים על מנת להתמודד עם תביעות בתחום הרכב.

סיבה נוספת היא העלייה בשכיחות תאונות הדרכים בישראל. מגפת הקורונה הביאה רבים להימנע מנסיעה בתחבורה ציבורית תוך העדפת שימוש ברכבים פרטיים, מגמה שבאה לידי ביטוי בפקקים הרבים מצד אחד, וגם במספר התאונות בהן מעורבים כלי רכב מהצד השני. על פי נתונים שאספו ב-Wobi, מתחילת השנה ועד לחודש אוגוסט נרשמה עלייה של 11% בכמות תאונות הדרכים שדווחו למשרד התחבורה ביחס לתקופה המקבילה בשנת 2020. בולט לרעה חודש אפריל עם עלייה של 125% במספר התאונות המדווחות ביחס לאפריל 2020.

 

מדד מקובל בכל העולם לבדיקת איכות עסקי הביטוח הוא מדד Loss Ratio הבודק את שיעור תשלום התביעות מתוך הפרמיות ששולמו לחברת הביטוח. Loss Ratio נמוך משמעו פרמיות גבוהות ביחס לתשלום תביעות נמוך, בעוד Loss Ratio גבוה משמעו פרמיות נמוכות ביחס לתשלום תביעות גבוה. לכן, ככל שה-Loss Ratio נמוך יותר, חברת הביטוח במצב טוב יותר.

על פי הדוחות הכספיים האחרונים של חברות הביטוח, ישנה שחיקה קשה ברווחיות תיק ביטוח הרכב של החברות הנובע בין היתר מ-Loss Ratio גבוה. הממוצע בענף בסוף החצי הראשון של 2021 עמד על 75.4%, לעומת 66% בסוף יוני 2020, עלייה של 14%. החברה שהציגה את ה- Loss Ratio הגבוה ביותר הייתה ליברה עם 95% ואחריה הכשרה עם 90%, בעוד ביטוח חקלאי הציגה את השיעור הנמוך ביותר (67%) ואחריה שלמה ביטוח ושומרה מבית מנורה מבטחים עם 69% כל אחת.

העלייה במחירי החלפים מובילה גם לעלייה בגניבות רכבים, על מנת להשיג חלקי חילוף. על פי נתוני המשטרה, ב-2021 היקף גניבות הרכבים בעשר הערים הגדולות בישראל היה גבוה ב-28% לעומת 2020 וב-8% ביחס ל-2019. גורמים בחברות הביטוח מזהירים כי הנתונים האלה צפויים גם הם להביא לייקור תעריפי הביטוח, על מנת שהחברות יוכלו לעמוד בתשלומים בגין רכבים שנגנבו.

השילוב בין העלייה בשכיחות תאונות הדרכים, התייקרות חלקי החילוף ומכת הגניבות משפיעה כבר עכשיו על הביטוח המקיף לרכב. בענף הביטוח צופים כי שילוב זה יביא לשילוב של 10%-15% בתעריפי הביטוח המקיף בחודשים הקרובים. נציין, כי נכון להיום חברות הביטוח מעניקות הנחות גדולות בביטוח המקיף מתחת לתעריפים שקבעו ברשות שוק ההון, מה שמאפשר להם להעלות מחירים ללא צורך בקבלת אישור מרשות שוק ההון. עם זאת, ענף הרכב הוא תחרותי ביותר, בעיקר עם כניסתן של חברות הביטוח הדיגיטליות ליברה ו-ווישור, ולכן החברות ינסו להישאר תחרותיות ולא לבקש העלאת מחירים מעבר לצמצום שיעורי ההנחות.

בינואר: ייקור של 3% בביטוח החובה

אולם לא רק הקורונה צפויה להביא לייקור בתעריפי ביטוח הרכב. הן בתחילת 2022 והן בתחילת 2023 יבקשו חברות הביטוח להעלות את מחירי ביטוח החובה, בשל הנחיות המוטלות עליהן מרשויות המדינה. ב-1 בינואר 2022 יעלה ב-3.33% הסכום שמחויבות חברות הביטוח להעביר לקופות החולים מתוך הפרמיות שהן גובות מהמבוטחים בגין טיפול בנפגעי תאונות דרכים, המשולמים באמצעות חברת הביטוח הממשלתית קרנית.

עלות אספקת השירותים לקופות החולים תעלה משיעור של 9.4% ל-12.66% ותעמוד על 655 מיליון שקלים. ברשות שוק ההון, האחראית על תחום הביטוח, התנגדו להעלאה זו, וטרם אישרו לחברות הביטוח לגלגל אותה לצרכן באמצעות העלאת התעריפים, אך לא מן הנמנע כי זה אכן יקרה. כיוון שפרמיית ביטוח חובה ממוצעת עולה כ-1,200 שקל, מדובר על התייקרות של כ-40 שקלים, תלוי בסוג הרכב.

שנה לאחר מכן, בינואר 2023, יעלה גם התעריף שמשלמות חברות הביטוח לביטוח הלאומי בשל תביעות בגין תאונות דרכים. ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה בשבוע שעבר פה אחד, במסגרת חוק ההסדרים, מנגנון התחשבנות חדש בין המוסד לביטוח לאומי לבין חברות הביטוח, לפיו החל משנת 2023 לא יבוצעו עוד התחשבנויות בין הצדדים על כל מקרה ביטוח בנפרד, אלא חברות הביטוח יעבירו למוסד לביטוח לאומי שיעור גלובלי וקבוע מהכנסותיהן לצורך השתתפות בפיצוי כספי לנפגעים שהיה ברשותם גם ביטוח פרטי.

כך, בין השנים 2023 ל 2025 יעבירו חברות הביטוח למוסד לביטוח לאומי 10% מסך דמי ביטוח הרכב ששולמו להן על ידי הלקוחות, ומשנת 2025 ואילך - 10.95%. גם כאן צפוי גלגול של התעריפים החדשים לצרכן והתייקרות של עשרות שקלים נוספים בביטוחי החובה.

רווח מצרפי רבעוני של 3.6 מיליארד שקל בביטוח מקיף

התוספת לסכומים שמעבירות חברות הביטוח לקופות החולים ולביטוח הלאומי מגיעות על רקע הפסדים בתחום ביטוחי החובה ברבעון השני של השנה, שרשמו 7 מתוך 15 החברות הפועלות בתחום, בעיקר בשל העלייה בתביעות בתחום ביטוחי הרכב, כשבחברות טוענים כי הפרמיות היום לא מאפשרות לכסות את העלויות.

מי שרשמה את ההפסד הגדול ביותר היא חברת הראל (33 מיליון שקל), כאשר גם ביטוח ישיר, AIG , שירביט, מנורה מבטחים, איילון וכלל במפסידות. לעומתן, הפניקס רשמה רווח של 139 מיליון שקל במגזר זה כשגם שומרה, מגדל ושלמה הציגו רווחים של עשרות מיליוני שקלים כל אחת.

בתחום רכב רכוש רשמו כל החברות יחד רווח מצרפי של 3.6 מיליארד שקל, כאשר מי שרשמה את הרווח הגבוה ביותר היא ביטוח ישיר (522 מיליון שקל), ואחריה הפניקס עם רווח של 407 מיליון שקל ברבעון השני של 2021.

עוד כתבות

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

ברקע המתיחות הגאו-פוליטית בין ארה"ב לאיראן, המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● הדואליות בפערים שליליים של עד 4% ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווחים סותרים בארה"ב לגבי אפשרות של מלחמה קרובה באזור

ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ●  צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון  ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס