גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפורמת הכשרות התכווצה בכנסת, ואף אחד לא ממש מרוצה מהתוצאה

ניסוחים אחרונים וסייגים משפטיים הפחיתו מעוצמת הרפורמה בכשרות ● המונופול של הרבנות אומנם ייגמר, אך התחרות תהיה מוגבלת בתנאיה, ולא ברור האם נראה הורדת מחירים לבעלי עסקים שרוכשים תעודת כשרות ● המבקרים טוענים כי לא כל העקרונות מגובשים מספיק

משגיח כשרות בודק תעודה / צילום: Reuters, Baz Ratner
משגיח כשרות בודק תעודה / צילום: Reuters, Baz Ratner

את הדיונים הסוערים ביותר בכנסת בחוק ההסדרים מנהלת יו"ר ועדת תשתיות ומיזמים לאומיים יוליה מלינובסקי על הרפורמה בכשרות. העובדה שחברי הכנסת החרדים יושבים באופוזיציה איפשרה לראשונה לממשלה ולכנסת לעסוק במונופול של הרבנות הראשית בכשרות. הדיון החמישי במספר נערך בוועדה ביום שלישי השבוע מתשע בבוקר וכמעט עד לחצות הלילה ובמהלכו הוכנסו תיקונים רבים בנוסח החוק. דיון נוסף צפוי בנושא לקראת סוף השבוע ולאחריו תאושר הרפורמה לקריאה שנייה ושלישית.

יוליה מלינובסקי / צילום: דוברות הכנסת עדינה ולמן

הרפורמה המשותפת לשר לשירותי דת מתן כהנא ושר האוצר אביגדור ליברמן יצאה לדרך תחת הכותרות וההבטחות הבאות: להפקיע את מונופול הכשרות מידי הרבנות, לאפשר תחרות חופשית ואפילו הורדת מחירים לבעלי העסקים שרוכשים את תעודת הכשרות, אך ניסוחים אחרונים וסייגים משפטיים הפחיתו לא מעט מהשינוי המובטח. המונופול נגמר וזו בשורה משמעותית עבור רבים, תחרות תהיה, אך מוגבלת בתנאיה והורדת מחירים היא שאלה של פרשנות ונתונים כפי שיובא בהמשך.

הרפורמה, שנועדה בראש ובראשונה להוזיל את יוקר המחיה בישראל, בנויה על מספר עקרונות, אך המבקרים טוענים כי לא כולם מספיק מגובשים כדי לצאת לדרך.

במוקד: רבני הערים והכוח של השר

ראשית, מונופול הכשרות ייצא מידי הרבנות. בדיונים התגלה כי הממונה החדש לתחום הכשרות יוכל לקבוע את תנאי הסף לתחרות ותחתיו יקבעו כללים גם מי שיסמיכו את התאגידים שיתחרו בתחום: הרבנות או שלושה רבנים. כתוצאה, עלה החשש שהרפורמה בכשרות תוגבל כל כך בידי הרגולטור, שהיא תהפוך למעשה לחסרת משמעות. דומה יותר לתאגידי המים מאשר לקופות החולים.

סוגיה נוספת שמעוררת ויכוח היא מעמד רבני הערים. התוכנית היא להעניק כוח רב לרבני הערים, ולאפשר להם להעניק כשרות גם מחוץ לאזור מגוריהם, בתנאי שהיישוב כולל לפחות 20 אלף תושבים. הביקורת היא על כך שמי שיעניק להם את הסמכות הוא שר הדתות, וכי מדובר בכוח מופרז שניתן לו. במקור, דובר על כך שכל רבני הערים יזכו לסמכות זו - ובפועל הרפורמה צומצמה.

תוזיל או לא תוזיל? זו השאלה

המבקרים טוענים בין היתר, כי בנוסף הציבור לא ייהנה מהוזלות. במשרד הדתות אופטימיים הרבה יותר. "הרפורמה לא יוצרת תחרות אלא נותנת זכיונות של הרבנות הראשית לגופים פרטיים", אמר לגלובס עו"ד עמיחי פילבר, לשעבר מנהל תחום כשרות במשרד לשירותי דת ומי שהיה היועץ המקצועי של השדולה לשיפור שירותי הדת שהקים ח"כ מתן כהנא בכנסת הקודמת ומשתתף בימים אלו בדיוני הרפורמה. "המטרה הייתה להסדיר את המערכת בכללי מנהל תקין ובלי קומבינות, שיהיה ברור על מה העסק משלם, להפריד יחסי משגיח-מושגח ולהסדיר את עבודת המשגיחים ולהוזיל את המחיר תוך יצירת שיוויון בין בתי עסק דומים - שלושת הדברים האלה לא מתקיימים ברפורמה". בקואליציה ובמשרד הדתות לא מסכימים ומשוכנעים שהרפורמה תשיג בסופו של דבר את ייעודה.

החלטה נוספת שהתקבלה ועוררה מחלוקת היא להשאיר את האפשרות להעניק כשרות שלא במסגרת כללי הרפורמה במסגרת "השער השלישי" שפתח בג"ץ, כך שתינתן השגחה ותעודה חלופית, כמו שעושה היום ארגון צהר. כך למעשה, נותר פתח גם למי שרוצה לפעול שלא בדרך החוק החדש.

גם בקואליציה מודים - עוד יידרשו שינויים

שר הדתות לשעבר ח"כ יעקב מרגי מש"ס שהשתתף בדיונים אמר לגלובס, כי "אם אנחנו לא היינו מעירים להם הם היו נתקעים עם החקיקה עוד חודשים ארוכים, היא לא הייתה בשלה ואם את שואלת אותי גם ב-2023 זה לא יקרה". מרגי הוסיף כי "תיפתח מלחמת עולם אחרי שהרפורמה תעבור בין רבני ערים, וגם בתוך הערים שיפגעו בעסקים שיקבלו כשרות אחרת".

יו"ר הוועדה האחראית בכנסת יוליה מלינובסקי הודתה בשיחה עם גלובס כי לא כל הבעיות נפתרו, וכי החוק עוד יידרש לתיקונים נוספים בהמשך: "אין חוק שלא עבר גלגולים נוספים". עוד ציינה מלינובסקי לגבי התחרות המוגבלת ברפורמה כי "תחרות זה גם בשירות לא רק במחיר. זה כמו בפתיחת אזורי רישום לנישואים - אנשים לא הולכים לרב אחד בגלל היחס והולכים לרב שנותן שירות נחמד. הכסף הגדול הוא בתעשיית היבוא ומפעלי המזון, מדובר במיליארדים של כסף. אני פותחת את השוק ליבוא. המלחמה אצלי בוועדה היא לא על הפיצה והפלאפל".

נתונים סותרים על "כשרות כפולה" ועלות הרפורמה

חברי הכנסת "מגששים באפלה" לגבי פרטים בסיסיים על השפעות רפורמת הכשרות. ישנה סתירה קיצונית בין נתוני האוצר לבין נתוני המועצה הדתית ירושלים בנושא ההשגחה הכפולה. בישראל, לרבנות הראשית יש מונופול על המילה "כשר" ורק היא מעניקה את הרשות להשתמש בה בבית עסק. אך שומרי כשרות רבים, בעיקר חרדים, דורשים השגחה נוספת של בד"צ פרטי בסטנדרט מחמיר. לכן, עסקים רבים מחזיקים כשרות כפולה. התועלת הכלכלית העיקרית של הרפורמה, טוענים באוצר, היא הסרת הצורך בכשרות כפולה הדורשת תשלום מיותר מעסקים שממילא מושגחים על ידי בד"צ חרדי.

לכמה עסקים יש כשרות כפולה? האוצר טוען שמדובר במעל 9,000 עסקים, שהם 72% מהעסקים הכשרים בישראל, אך במועצה הדתית בירושלים טוענים שמדובר ב-13% מהעסקים בלבד, כ-1,800 עסקים. באוצר בדקו את נתוני האמת של בד"צ מסוים, ואז הכפילו במקדם שחושב בעזרת סקר על הפופולריות היחסית של כל בד"צ. המועצה הדתית ירושלים, לעומת זאת, השתמשה במידע מ"בדיקה של 17 מועצות דתיות", בלי לפרט כיצד נאסף המידע. 

במכון הישראלי לדמוקרטיה מעריכים את הנתון ב-88% אך שם מודדים לא את שיעור העסקים בעלי כשרות כפולה, אלא את שיעור המוצרים בעלי כשרות כזאת, וביטול הכפל עשוי להוביל להוזלתם. עם זאת, מדובר בנטל כלכלי קטן מזה שטוענים באוצר, שכן חלק מהמשגיחים עובדים במקביל עבור כמה כשרויות, מה שחוסך חלק ניכר מעלות הכשרות הכפולה לחלק מהעסקים.

כמה? עוד שאלה מצוינת, שאין לאף אחד את הנתונים לענות עליה. ישנה הנחה ולפיה המועצות הדתיות סופגות כיום חלק מעלות מערך הכשרות. אך במכון הישראלי לדמוקרטיה ביצעו ניתוח מדוקדק יותר של ההוצאות וההכנסות של המועצות הדתיות מכשרות, וגילו ש-42% מהן לא מסבסדות את מערך הכשרות, אלא זה אף רווחי ומסייע לממן את פעילויותיהן האחרות. לכן מעריכים שם את הייקור הצפוי לבעלי כשרות רבנות בלבד ב-13 מיליון שקלים בשנה, סכום נמוך בהרבה מה-25 מיליון שקלים בשנה שמעריכים באוצר. 

אריאל פינקלשטיין מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, שר פרסם לאחרונה במסגרת המכון מחקר נתונים על מערך הכשרות ביחד עם החוקר גבריאל אבן-צור, אמר לגלובס כי "נחשפנו להיעדר סטנדרטיזציה הפושה בתחום הכשרות בין המועצות הדתיות השונות, עד לכדי פערים בעשרות אחוזים בעלויות ההשגחה ובגביית האגרות מבעלי עסקים. אלו מביאים לאפליה ולאי שוויון בין בעלי עסקים, לעיתים אף בתחום אותה מועצה". 

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

פעם שנייה תוך שנה: שופרסל תיקנס ב-2 מיליון שקל. האם זה מספיק?

הרשות להגנת הצרכן מטילה את הקנס על שופרסל בגין אי-הצגת מחיר והטעיה במחיר המוצר בקופה ● קנסות דומים הוטלו על יוחננוף, קרפור ורמי לוי, אך לא בטוח שהם מצליחים לייצר הרתעה ● קובי זריהן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן: "כול שיקול כלכלי. אם היו מקבלים קנס של 100 מיליון שקל, היו מעסיקים מאה אנשים שיסמנו מחירים ומשלמים בהתאם"

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

היסטוריה: החל פינוי התעשייה המזהמת במפרץ חיפה

חברת תשתיות אנרגיה הממשלתית תפנה 9 מיכלי נפט שנמצאים היום ב"חוות דלק" הממוקמת ברצועה מדרום לשדרות דגניה בקריית חיים - כצעד ראשון ● הפינוי המלא ייקח כשנה וחצי, ובסופו תיפתח רצועה חדשה המובילה לחוף

השותפים ארנון דינור, גיל גורן ויורם שניר והשותפה הבריטית לורל באודן / צילום: 83North

למרות האקזיטים הגדולים: קרן ההייטק הישראלית שהודיעה על סיום דרכה

ארבעת המשקיעים מאחורי קרן ההון סיכון 83North הודיעו כי הקרן הגיעה לסוף דרכה וכי לא יגייסו קרן המשך ● "אף אחד מאיתנו לא חושב שאנחנו מדהימים בניהול ובבניית הדור הבא", אמר ארנון דינור ל-Institutional Investor

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס השנתי של אגף החשב הכללי באוצר / צילום: תדמית הפקות

המהלך המדאיג שנרקם באירופה ועומד מאחורי נאום ספרטה של ראש הממשלה

זמן קצר לפני שנתניהו הצהיר כי ישראל בדרך ל"משק סגור", התקבל בממשלה מסמך חדש שמבשר על העמקת הבידוד הכלכלי ● הנציבות האירופית הודיעה כי תקדם את השעיית הסכם הסחר החופשי מול ישראל באופן רשמי ● בינתיים, גורמים בכירים מספרים כי נציגי מודי'ס ביקרו בארץ בשבוע שעבר והביעו חששות מהמגמה השלילית

סטארמר מעניק לנשיא טראמפ בבית הלבן את ההזמנה מהמלך צ'ארלס / צילום: ap, Carl Court

גרעין והשקעות במיליארדים: בבריטניה מקווים שביקור טראמפ ימריץ את הכלכלה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יבקר השבוע בבריטניה, וראש הממשלה קיר סטארמר נחוש לנצל הכרזות על השקעות בתחום הבינה מלאכותית והאנרגיה הגרעינית כדי לשפר את התדמית הכלכלית של הממלכה ● למשלחת האמריקאית יצטרפו מנכ"לי החברות OpenAi ואנבידיה

מימין: יוסי בכר ז''ל יו''ר הוועדה, דוד קליין ז''ל נגיד בנק ישראל דאז, ובנימין נתניהו שר האוצר דאז. / צילום: אריאל ירוזולימסקי

20 שנה לרפורמה שטלטלה את שוק ההון: מה קרה לכוחם של הבנקים?

כשחברי ועדת בכר בישרו על הפרדת הבנקים מקופות הגמל וקרנות הנאמנות, בכירי המערכת הבנקאית הזהירו מפני משבר ● שני עשורים לאחר מכן כבר ברור שהבנקים לא רק שלא נפגעו מהרפורמה ההיא, אלא רק התחזקו מאז ● מודל העמלות, השליטה בשוק ההלוואות וחדרי המסחר שלהם שמרו על ההגמוניה לאורך השנים ● 20 שנה לוועדת בכר, פרויקט מיוחד

מיכה קאופמן, מייסד ומנכ''ל פייבר / צילום: יואב הורנונג

ביד אחת מפטרת וביד השנייה שוכרת משרדים חדשים: לאן הולכת פייבר?

השבוע הודיעה חברת המסחר המקוון על פיטורי 250 עובדים והצטרפה למגמה בהייטק של החלפת עובדים ב־AI ● המנכ"ל רוצה לחזור ל"מצב סטארט־אפ", אז למה שכר לאחרונה משרדים בגלילות?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תמר מצפי

התוצר לנפש ושיעור החוב: מה למדנו מנאום ההבהרה של נתניהו?

אחרי הנאום שחולל סערה, ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש להרגיע את הציבור והשווקים ● הוא רצה לגבות את דבריו בנתונים וגרפים, לא תמיד זה עזר ● האיחוד האירופי לא עד כדי כך חסר משמעות, וכשמסתכלים על התוצר צריך להתחשב בעוד גורמים ● אבל יש גם נתון שהוא אכן חיובי, אם כי גם אותו יש לשים בהקשר הנכון ● המשרוקית של גלובס

איך להשקיע? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המומחים מנתחים: האם הראלי בתל אביב מתקרב לסופו?

הנאום של ראש הממשלה נתניהו הציף חששות של משקיעים רבים מפני בידוד המשק הישראלי ● אומנם תגובת השוק לנאום הייתה זמנית, אך היא מצטרפת לדעיכה של העליות בת"א בתקופה האחרונה ● האם הראלי מתקרב לסיומו, ואילו שינויים כדאי לבצע בתיק ההשקעות כבר עכשיו?

ערן זינמן ורועי מן, מייסדים ומנכ''לים משותפים של מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

לאחר שאיבדה 31% משוויה, מאנדיי תרכוש מניות של עצמה ב-870 מיליון דולר

הרכישה נועדה להצביע על אמון הדירקטוריון וההנהלה בכיוון החברה ולאותת לשוק שבחברה מאמינים שמחיר המניה מוערך בחסר ● החברה עורכת היום מפגש עם משקיעים בניו יורק, בו היא צפויה לספק מידע על החזון לעתיד על רקע ה-AI, על האסטרטגיה ועל יעדיה הפיננסיים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט לאחר הורדת הריבית הצפויה בארה"ב

הפד הוריד את הריבית, צופה עוד שתי הורדות השנה אך רק אחת ב-2026 ● מנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, דיבר על אכזבתו לאחר הדיווח לפיו סין אסרה על חברות הייטק במדינה שלא לרכוש שבבים שלה ● וגם: ב-CNBC מסמנים שלוש מניות שירוויחו מהורדת הריבית המסתמנת

מייסדי נבן אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: טריפאקשנס

עוד הנפקה ישראלית: נבן צפויה להגיש תשקיף למסחר בניו יורק

כבר שנים שנבן נחשבת למועמדת ליציאה להנפקה, אך כעת זה קורה: חברת התיירות העסקית האמריקאית, שנוסדה בידי ישראלים, צפויה להגיש בקרוב תשקיף גלוי למסחר בבורסה בניו יורק ● עפ"י ההערכות, החברה תנסה לגייס לפי שווי של 7-8 מיליארד דולר ● ברקע, זו החברה הרביעית שיוצאת להנפקה, במה שנראה כמו הגל הישראלי הגדול ביותר מאז 2021

מימין: נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין ושרת מדיניות החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס, בריסל / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

הסנקציות של האיחוד האירופי: השפל ביחסים ומי עדיין תומך בישראל?

הנציבות האירופית הכריזה על תוכנית חסרת תקדים לסנקציות חריפות על ישראל, וחלק מהצעדים כבר יצאו לדרך ● מה יהיו השלבים הבאים, כמה כסף נפסיד ואילו מדינות מובילות את המהלך? ● שאלות ותשובות

ח''כ אריאל קלנר, הליכוד יומן הלילה, גלי ישראל, 27.08.25 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

תזכורת תקופתית: בנט ולפיד לא הגדילו את הכסף הקטארי

תחת נתניהו החל להיכנס כסף מקטאר לממשלת חמאס ברצועה, ונקבע כי הסכום יעמוד על 360 מיליון דולר ● למרות הטענות בקואליציה, תחת בנט ולפיד זה לא השתנה ● המשרוקית של גלובס

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ויו''ר ה־SEC פול אטקינס / צילום: Reuters, Kevin Lamarque

טראמפ רוצה לבטל את הדיווחים הרבעוניים. וול סטריט לא תיתן לו

נשיא ארה"ב קרא השבוע לבטל את הדוחות הכספיים הרבעוניים וטען: "פעם בשישה חודשים זה אמור להספיק". ברשות ני"ע החלו לקדם את השינוי ● אלא שירידה בדיווחים עלולה להוביל לתנודתיות במחירי המניות וייתכן שחברות ימשיכו בתדירות הנוכחית כדי לזכות באמון השוק

פרופסור אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המאבקים בבנק ישראל מחריפים: הנגיד תקף פומבית את הוועד, שלא נותר חייב

לאחר הפרסום בגלובס על המאבק הפנימי בבנק ישראל, העימות עלה מדרגה והפך לפומבי, כאשר הנגיד אמיר ירון התעמת חזיתית עם ועד העובדים החדש ● על רקע המשבר העמוק הכולל עזיבות בכירים ומשבר אמון חסר תקדים, היחסים המתוחים במוסד הגיעו לסף פיצוץ

פרופ' רוני גמזו / צילום: כדיה לוי

בכירים ברשות שוק ההון: גמזו מתנהל בכוחנות ולא מתאים לתפקיד יו"ר חברת ביטוח

דירקטוריון מגדל אחזקות החליט למנות את פרופ' רוני גמזו לדירקטור במגדל ביטוח, בדרך למינוי אפשרי שלו כיו"ר החברה, בעוד שהדירקטור אבי דותן צפוי לסיים את תפקידו ● המהלך מנוגד לעמדת הממונה על שוק ההון, עמית גל, שהתריע מפני פגיעה בעצמאות מגדל

המדינה המפתיעה שמתנגדת להדחת ישראל מהאירוויזיון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: האם ישראל תתקוף בכירי חמאס בטורקיה, מצרים פורסת מערכת הגנה סינית בגבול עם ישראל, יפן לא תכיר במדינה פלסטינית, ורשת SBS האוסטרלית מתנגדת להדחת ישראל מהאירוויזיון ● כותרות העיתונים בעולם 

iPhone 17 Air / צילום: צילום מסך

הוזלה של מאות שקלים: כמה יעלה האייפון החדש?

בשבוע שעבר השיקה אפל את האייפון 17, וכעת חברת פלאפון מפרסמת את המחירון הצפוי ● הדגם הבסיסי יעלה כ-700 שקל פחות מהדגם המקביל באייפון 16, והמגמה זהה בכל הדגמים ● ומה עוד השתנה באייפון החדש?

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

בזמן שבאירופה מדברים על אמברגו, בתעשיות הביטחוניות חוששים מתרחיש חמור יותר

כבר שנתיים שבענף התעשיות הביטחוניות מתמודדים עם חוסרים שונים ומשונים, במיוחד בתעשיות הגדולות שמהוות את "אבני הבניין" העיקריות ● אבל חשש מהותי שלהן אינו דווקא מהאמברגו, אלא מתעשיית השבבים