גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי יהיה שר האוצר הבא של הכלכלה הגדולה באירופה?

הדרך לקואליציה חדשה בגרמניה שתורכב ממפלגות עם כיוונים אידאולוגיים שונים עוברת בבחירת שר האוצר שינווט את דרכה הכלכלית של המדינה השנים הקרובות ● האם זה יהיה רוברט האבק ממפלגת הירוקים, כריסטיאן לינדנר ממפלגת הדמוקרטים-חופשיים או שכדי לפתור את הפלונטר יצמח מועמד נוסף?

מימין: כרסיטאן לינדר, אנלנה ברבוק ורוברט האבק. האם יצליחו ליישב את המחלוקות ולהקים קואליציה? / צילום: Reuters, ANNEGRET HILSE
מימין: כרסיטאן לינדר, אנלנה ברבוק ורוברט האבק. האם יצליחו ליישב את המחלוקות ולהקים קואליציה? / צילום: Reuters, ANNEGRET HILSE

מאז שהוכרזה בסוף השבוע האחרון ההסכמה על פתיחת השיחות הקואליציונית בגרמניה, שאמורות להקים לראשונה ברמה הפדרלית ממשלה של הסוציאל-דמוקרטים, "הירוקים" ו"הליברלים", תוהים כלי התקשורת במדינה מי יכהן כשר האוצר. הסוגיות השנויות במחלוקת ביותר בין המפלגות הן בנושאים הכלכליים, וזהות מי שימלא את התפקיד בכלכלה הגדולה באירופה יכולה להשפיע על הדרך שבה תתמודד הממשלה עם משברים עתידיים, או כיצד תמלא את ההתחייבויות שבהסכמים הקואליציוניים.

נכון לעכשיו, שני מועמדים בולטים מסתמנים לתפקיד.

בצד אחד של המפה הפוליטית, כאחד מצמד המנהיגים של מפלגת "הירוקים", ניצב רוברט האבק. הוא בן 52, סופר ילדים ומתרגם לשעבר, בעל דוקטורט בפילוסופיה וקריירה פוליטית שהפכה אותו לאחד המנהיגים האמינים והאהודים ביותר של "הירוקים". הוא בעל תדמית פרגמטית, ובכירים במפלגה כבר הודיעו כי הם רואים בו את המועמד המוביל לתפקיד שר האוצר. האבק אפילו נפגש עם בכירים בקהילה העסקית של גרמניה, כולל תעשיית הרכב שצפויה לעבור טלטלה בעקבות הרפורמות הירוקות שהמפלגה דורשת, וגם עם נגיד הבנק המרכזי הפורש יינס ויידמן.

מהצד השני ניצב כריסטיאן לינדנר ממפלגת הדמוקרטים-חופשיים ("הליברלים"). לינדנר הוא בן 42, אבל מוביל את המפלגה הפרו-עסקית, שדוגלת בחירות אישית לצד ליברליזם כלכלי ומבטיחה להעביר את גרמניה הליך "מודרניזציה" מהיר, כבר קרוב לעשור. גם הוא נחשב לפוליטיקאי רהוט, אמין, אהוד מאוד על התעשייה והחברות במדינה, ובמפלגתו מיהרו להכריז עליו בתור המועמד שלהם לתפקיד שר האוצר. "אני לא רואה מישהו מתאים ממנו", אמרה בכירה במפלגה בשבוע שעבר.

ההכרעה תתקבל ככל הנראה בשלב האחרון המשא ומתן הקואליציוני, שהחל היום בברלין בהשתתפות קרוב ל-100 נציגים מכל אחת מהמפלגות. 22 צוותי עבודה הוקמו, כדי לדון על כל הנושאים המרכזיים שעל סדר היום - השקעה ברפורמות אקולוגיות שיסייעו לגמול את התעשייה הגרמנית משימוש בדלקי מאובנים, מדיניות חוץ, בריאות והתמודדות עם מגי\פת הקורונה וגם ביטול מערכת הרווחה הקיימת ("הארץ 4") ושורת נושאים אחרים. "אין אפשרות אחרת מלבד להצליח", אמר האבק לפני פתיחת השיחות.

"מאיפה יגיע הכסף?"

אבל השאלה היא כיצד כל אחת מהמפלגות תטען להצלחה, כאשר חלק מהדרישות סותרות. הסוגיה המרכזית היא ההתחייבות שהוסכמה בשלב השיחות המקדימות, שלא לפרוץ את מסגרת החוב המינימלית הקיימת על פי חוק בגרמניה, ולא להעלות מסים.

מול התחייבות זו, ניצבת דרישת הירוקים להקצות כ-50 מיליארד אירו בשנה לטובת סבסוד אנרגיות מתחדשות, הפסקת פעילות תחנות כוח המבוססות על פחם, איסור על ייצור מכוניות עם מנוע בעירה פנימי (ומעבר לכלי רכב חשמליים) וגם מדיניות רווחה נדיבה יותר. גם ההבטחות של הסוציאל-דמוקרטים - העלאה דרמטית של שכר המינימום מ-9.3 ל-12 אירו בשנה הבאה יחד עם הזרמת מיליארדים לייצוב הפנסיות, מקשות על יצירת תקציב מאוזן.

"מאיפה יגיע הכסף?", תהתה היום (ה') הכותרת הראשית של ה"זידויטשה צייטונג", שעסק בסוגיה. נראה כי במסמך ההסכמות ישנו דגש רב על שיפור גביית המסים, בתור הבטחה אמורפית שנועדה להכניס עוד כמה מיליארדי אירו לכיסי המדינה, אך גם שימוש בבנק ההשקעות הציבורי KfW, שמאפשר לגייס כסף מחוץ לחישובי הגירעון הממשלתיים (למרות שהמדינה ערבה לו). גם השעיית חוקי התקציב בשל מגיפת הקורונה יכולה לאפשר לממשלה חריגה זמנית בהוצאות. לגלזיצה של קנאביס אמורה לתרום עוד כמה מיליארדים.

הקואליציה: מי יתפשר ועל מה

בשל חילוקי דעות אלו, ישנה חשיבות רבה לשאלה מי יכהן כשר האוצר. "הירוקים" ניצבים בפני ביקורת בימים האחרונים על כך שהתפשרו יותר מדי, וכי ללא הגדלה של תקציב המדינה דרך מסים או גירעון, השינוי המונומנטלי שהבוחרים מצפים מהם ליישם - לא יהיה אפשרי. אפילו האבק עצמו סייג את דרישת הירוקים לסגירת כל תחנות הכוח הפחמיות עד 2030, ואמר כי הדבר תלוי במצב העניינים מבחינת טכנולוגיות אחרות.

ייתכן כי הישג לירוקים, בדמות "משרד אקלים" שעשוי לקום בממשלה החדשה, יסייע לשכך את הביקורת. ייתכן שהאבק יסתפק בתפקיד זה, או בתפקיד שר הכלכלה שהלך וצבר יוקרה וסמכויות בארבע השנים האחרונות, לצד תפקיד שר האוצר.

גם סוגיית יחסי החוץ, שעד כה לא מילאה תפקיד מרכזי, יכולה להיות נושא למחלוקת בשיחות הקואליציוניות. אתמול התבטאה אנלנה ברבוק, שהייתה המועמדת של "הירוקים" לתפקיד הקנצלרית וצפויה לכהן בתפקיד בכיר בממשלה - אם תקום - נגד הפעלת צינור הגז "נורד סטרים 2", שאמור להכפיל את אספקת הגז הטבעי לגרמניה.

בעבר התבטאו האבק וברבוק נגד רוסיה וסין, על רקע מצב זכויות האדם בהן, מה שעשוי להקשות על איוש התפקידים בממשלה. תפקיד שר החוץ היה יכול להיות שמור לירוקים, אולם העמדות של המפלגה שונות מאלו של הסוציאל-דמוקרטים או הליברלים.

אתמול העריך לינדנר כי זהות שר האוצר "תיקבע בשבועות האחרונות של המשא ומתן". השיחות אמורות להתקיים בשבועות הקרובים, וכל הצדדים הביעו רצון לסיים אותן "לפני חג המולד" - בעוד כחודשיים. התוצאה תהיה הסכם קואליציוני מפורט, מחייב מבחינת המפלגות, שאותו יציגו לבוחרים שלהן. חלקן עשויות להצביע בוועידת המפלגה על אישורו. נכון לעכשיו, רק הזהות של הקנצלר בקואליציה שכזו ידועה - שר האוצר המכהן, אולף שולץ.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עלו ● הירידות במניות החברות הביטחוניות נמשכו ● השקל נחלש הבוקר, ושערו מול הדולר עומד על 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

ענת אגמון. ''קשה מאוד להרוויח'' / צילום: כדיה לוי

ממאסטר שף ועד ההתאהבות בכרם: ראיון עם ענת אגמון

ענת אגמון חלמה להיות מהאימהות המייסדות של הקולינריה המקומית, חלום שנדחק הצידה עד שהלכה ל"מאסטר שף" ● בראיון לגלובס היא מספרת על חוויית ההשתתפות ("השתדלתי להיות בשליטה") על קשיי המסעדנים ("חיים כהן נסע לחפש עובדים בתאילנד") ועל הריפוי: "אתה לא באמת יכול להיות בסטרס אם אתה מנקה הר של טימין"

התקנת פאנלים סולאריים בבית מגורים / צילום: Shutterstock

בדרך ל-2040: כך ייראה פיילוט הקולטים הסולאריים בבאר שבע

המטרה של פרויקט "שכונת אנרגיה חכמה" הוא לדמות את מדינת ישראל בשנת 2040, כשחלק ניכר מייצור החשמל יגיע מגגות סולאריים ● לשם כך, התושבים מקבלים הנחה, הדרכה וגם סיוע במימון

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין / צילום: הילה דגן

"עדיין שוק של קונים": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין?

דירת 4 חדרים בשטח של 87 מ"ר עם מרפסת נמכרה תמורת 2.39 מיליון, לאחר שמחיר השיווק עמד על 2.79 ● "מרגישים שינוי בעקבות ירידת הריבית. יש יותר פניות וגם נסגרות יותר עסקאות", אומרת זכיינית רימקס יוניק ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האינפלציה שוחקת את הכסף שבעו''ש. אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

כך "מתאדה" הכסף שלכם בעו"ש: "הסיכון האמיתי הוא מזומן ולא מניות"

1.5 טריליון שקל מכספי הציבור מונחים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות ● בשוק מסבירים כי "להשאיר את הכסף בבנק" היא החלטה על הפסד בטווח הארוך, ומייעצים כיצד לשמור על ערכו ואף להרוויח ● מתן שטרית, הפניקס: "הסיכון המרכזי למשקי הבית הוא לאבד כוח קנייה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; הכסף צנח בכמעט 30%, מחיר הזהב בירידה

טראמפ הודיע על מינויו של וורש לתפקיד יו"ר הפדרל ריזרב הבא, במקום ג'רום פאוול - צעד שמסיים תקופה ממושכת של חוסר ודאות וטלטלה סביב הבנק המרכזי ● המסחר בבורסות אירופה מתנהל בעליות; בורסות אסיה ננעלו באדום ● הזהב והכסף יורדים ● סנדיסק מזנקת ב-20%

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע רשמית גי קווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

איראן מוכרת יותר נפט, אך מרוויחה פחות כסף

מתווכים וקונים מנצלים את האפשרויות המוגבלות של המשטר למכירת נפט גולמי

גלופה של שטרות של חמש דולר במטבעה של ארה''ב בוושינגטון הבירה / צילום: Reuters, Gary Cameron

קריסת הדולר מגלה לאמריקאים שהם לא המעצמה שעליה פינטזו

התחזיות סברו שהעשור הנוכחי יטלטל את העולם, ובינתיים הוא מקיים את המצופה ממנו ● תהיות על מצב הדולר האמריקאי מול סל המטבעות, ציפיות הריבית וגם האפשרויות שיוצרת הבינה המלאכותית - כל אלה ישפיעו עמוקות על הכלכלה בשנה הקרובה ● כתבה ראשונה בסדרה

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

לפחות 3 מיליארד שקל רווח: מי דוחף לפינוי הספארי ברמת גן?

הסיכום לגבי הזזת הספארי ממקומו היה פזיז: ראש העיר רמת גן לא יידע את המועצה, מינהל התכנון כלל לא היה שותף, וברמ"י אין מי שיאשר את התוכנית ● עוד הוכחה שכשהקרקע לוהטת, שווה להפריח בלונים

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

תשכחו מוול סטריט: 25 מניות אירופיות לשים אליהן לב

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

"אנחנו חייבים לעבוד": גרמניה נגד משרה חלקית ושבוע עבודה מקוצר

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינויה של בן עובדיה אושר לאחר שהדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב עזבה, ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה, כדי למנוע התנגדות אפשרית ● רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

המנכ"ל שמכר מניות ב-200 מיליון דולר ורוצה לצאת מהבורסה בניו יורק: "זה נהיה לא נעים"

בעיצומו של מאבק שליטה בחברת האסתטיקה הרפואית שהקים, מספר מזרחי על התלאות והמשקיעים שהכבידו עליו בשנים האחרונות ● לאחר שמניית אינמוד צללה ב–84% בשל ירידה בעסקיה, והועמדה למכירה, חבר מזרחי למאיר שמיר בניסיון לרכוש אותה ולהפכה לפרטית, "גם כדי להוריד אותם מהגב שלנו" ● לצורך זה הוא מוכן להשקיע את 200 מיליון הדולר שהרוויח בשוק

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

גן ילדים בבני ברק שביהמ"ש הורה לפנותו ממשיך לפעול ונאבק נגד תשלום שכירות

כמה שופטים קבעו בשורה של החלטות כי על הגן שהוקם על חלק מגג שבבעלות פרטית להתפנות, ובינתיים לשלם דמי שכירות - אך החברות המפעילות את הגן סירבו להתפנות ● מפעילי הגן: "מדובר בהחלטות טכניות, אנחנו פועלים בהתאם לפסקי הדין"