גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קרנפים לבנים" במקום חדי קרן: תחום הטכנולוגיה וההשקעות באפריקה צומח בקצב אדיר

השוק באפריקה מציג כיום את אחת מהזדמנויות ההשקעה המבטיחות והגדולות ביותר בעולם

הגיע הזמן להכיר את אוכלוסיית ''הקרנפים הלבנים'' האפריקאית / צילום: Shutterstock, JONATHAN PLEDGER
הגיע הזמן להכיר את אוכלוסיית ''הקרנפים הלבנים'' האפריקאית / צילום: Shutterstock, JONATHAN PLEDGER

מי שקרא בחודשים האחרונים את מדורי הכלכלה בעיתונים השונים, עשוי היה לחשוב שישראל הפכה לממלכה קסומה מהאגדות. הסיבה לכך לא נעוצה באבירים המסתובבים ברחובות בשריון או במכשפים מרחפים על מטאטים, אלא בריבוי "חדי הקרן" הישראלים, אשר הפכו בחודשים האחרונים לדבר מה שיגרתי, כמעט שכיח, בסצינת ההייטק המקומית.

המונח "חד קרן" נטבע בשנת 2013 על ידי משקיעת ההון סיכון איילין לי כדי לתאר חברות פרטיות בעלות שווי שוק הגבוה ממיליארד דולר. במקור, הכוונה הייתה לאותם יצורים דמיוניים, אשר קיומם נחשב חלומי, פנטסטי, ונדיר במיוחד. אך הרבה כסף זרם בשווקים מאז נטבע המונח, ונכון לחודש אוגוסט האחרון (לפי דוח של חברת CB Insights), ברחבי העולם מסתובבים לא פחות מ-784 חדי קרן, מהם כ-10% חדי קרן כחול לבן. הכסף הגדול הזמין בשווקים, מהפכת הספאקים, ומעל הכל, ההאצה הגלובלית של פתרונות טכנולוגיים ודיגיטליים בעקבות מגפת הקורונה, הביאו לזינוק אדיר בשווי החברות הטכנולוגיות, ולעלייה חדה באוכלוסיית חדי הקרן.

את השפעות המגמה אפשר לזהות גם הרחק מעמק הסיליקון או מרכז תל אביב, ובמהלך השנה החולפת, השפעות אלו הגיעו גם ליבשת אפריקה. כך, במקום בו מרבית המשקיעים היו מצפים למצוא חיות בר כמו פילים או ג'ירפות, ניתן למצוא היום גם מספר הולך וגדל של חדי קרן. אך ביבשת המתעוררת, בה נמצאות כמה מהכלכלות הצומחות ביותר בעולם כיום, עדיף להשתמש במונח שונה: הגיע הזמן להכיר את אוכלוסיית "הקרנפים הלבנים" האפריקאית.

כנגד כל הסיכויים

חד קרן, כאמור, נבחר על ידי לי כדי לתאר יצור דמיוני, במטרה להדגים עד כמה נמוכים סיכוייו של סטארט-אפ להגיע לשווי של מיליארד דולר. קרנף לבן הוא אמנם לא יצור דמיוני, אך הסיכויים לפגוש בו הם כמעט דמיוניים. כיום, על ההערכות, נותרו פחות מ-20,000 פריטים, והקרנף הלבן נחשב מין בסכנת הכחדה חמורה. הסיבה לכך, ניחשתם נכון, היא בני האדם: קרנף לבן נחשב לאורך שנים ארוכות ליעד מועדף על ציידים אשר צדו אותו בכדי לסחור בקרנו (אשר נחשבת, בטעות, לבעלת סגולות רפואיות). כל אלו הופכים את הקרנף הלבן לא רק ליצור נדיר במיוחד - אלא ליצור שחייב להצליח כנגד כל הסיכויים. ממש כמו תעשיית הטכנולוגיה האפריקאית.

לאורך שנים ארוכות, יבשת אפריקה נשארה הרחק מאחור בכל הנוגע לטכנולוגיה וחדשנות. היכולות הטכנולוגיות של היזמים המקומיים היו אפסיות, המימון הראשוני לא היה בנמצא, וכל מחשבה על פיתוח חברה טכנולוגית מקומית זכה, במקרה הטוב, לגיחוך. הכלכלות האפריקאיות הפסידו פעמיים: גם מכך שנותרו מאחור ולא נהנו מפירות הצמיחה שמאפשרת הטכנולוגיה בשנים האחרונות, וגם מכך שבעיות בקנה מידה אדיר, אשר משפיעות על מאות מיליוני בני אדם ויכולות להיפתר באמצעים טכנולוגיים, נותרו ללא מענה.

כעת, כאמור, מגיע השינוי. מגפת הקורונה הוכיחה לא רק את גודל הפוטנציאל של החברות הטכנולוגיות לפרוח ולשגשג, אלא גם את החשיבות והפוטנציאל האדיר של שווקים מתעוררים ברחבי העולם, ובמיוחד של השוק האפריקאי. ממש כמו שלא ניתן יהיה לנצח את וירוס ה- Covid-19 מבלי למגר את המגפה גם במדינות העולם המתפתח, כך גם הדרך לשגשוג וצמיחה גלובליים חייבים לכלול גם את השווקים המתפתחים. בנוסף, בעידן בו תחום ההשקעות השתנה ללא היכר, פתרונות טכנולוגיים לצרכים הבסיסיים ביותר (כמו גישה לרשת האינטרנט, חשמל, טיפול רפואי או שירותים פיננסיים) הוכחו כיציבים.

המשקיעים הגדולים בעולם בפנים

לא רק הבעיות והצרכים הפכו בשנים האחרונות את יבשת אפריקה ליעד צומח עבור חברות טכנולוגיות. הצמיחה החדה במספר המשתמשים בטלפונים חכמים ובמספר הגולשים באינטרנט מהווים קרקע פוריה לחדשנות. בנוסף, מספר הסטודנטים המקומיים במקצועות המתמטיקה, ההנדסה ומדעי המחשב עולה בהתמדה, ומאפשר כוח אדם איכותי לחברות המקומיות. ולסיום, תמיכה ממשלתית, רגולציה תומכת, וכספי סיוע זמינים מאפשרים כיום קרקע פוריה במיוחד לחדשנות, והחברות המקומיות, בתורן, מנצלות את ההזדמנות.

אך גם לאחר מספר שנים של עלייה מתמדת (וחדה) במספר הסטארט-אפים המקומיים ובסכומי הכסף שאלו גייסו, היו רבים שפקפקו ביכולות החברות המקומיות לצמוח למימדים של חד קרן (או קרנף לבן). כעת, גם גדולי המפקפקים נאלצים להודות בטעותם. בשנת 2020 היו שלושה "קרנפים לבנים" באפריקה; מאז תחילת שנת 2021 אוכלוסיית "הקרנפים הלבנים" יותר מהוכפלה, כשארבע חברות נוספות הצטרפו למועדון היוקרתי, בהן חברות התשלומים הסלולריות Wave (בעלת שווי של 1.7 מיליארד דולר) ו- Opay (לפי 2 מיליארד דולר), Flutterwave (מיליארד דולר), וחברת התחבורה החכמה SWVL (התמזגה עם SPAC לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר).

גם חברות בינלאומיות אשר פועלות אקסקלוסיבית ביבשת נהנו מהמגמה, עם חברות דוגמת חברת משלוחי הרחפנים Zipline, אשר פועלת ברואנדה ובגאנה, (גייסה השנה 250 מיליון דולר, לפי שווי של 2.75 מיליארד) וחברת Andela (גייסה 200 מיליון דולר לפי שווי של 1.5 מיליארד).

ואלו לא רק הערכות השווי הגבוהות, אלא גם זהות המשקיעים אשר מנפקת אותן: רק בחודשים האחרונים התבשרנו על שורת השקעות עתק שביצעו ביבשת חברות ההשקעות המובילות בעולם, בהן סקויה, סופטבנק, מאסטרקארד, ענקית התשלומים האמריקאית Stripe, ועוד. הכניסה של שמות אלו ואחרים להשקעה בחברות טכנולוגיה אפריקאיות לפי שווי של מיליארדי דולרים מהווה הבעת אמון נוספת, ומוכיחה כי לאחר שנים ארוכות, שוק החדשנות והטכנולוגיה המקומי סוף סוף מתעורר.

סקטור החדשנות הטכנולוגית באפריקה עושה עדיין את צעדיו הראשונים. אך עם צרכים בקנה מידה חסר תקדים, כלכלות צומחות בקצב אדיר (וצפויות להמשיך לצמוח גם בעתיד), יכולות טכנולוגיות מקומיות ותמיכה ממשלתית רחבה, השוק מציג כבר כיום את אחת הזדמנויות ההשקעה המבטיחות והגדולות ביותר בעולם. זיהוי המגמה על ידי גופי ההשקעה המובילים בעולם מבטיח כי בשנים הקרובות נמשיך לראות את אוכלוסיית "הקרנפים הלבנים" ביבשת צומחת במהירות, ומביאה הזדמנויות אדירות להשקעה ואימפקט, בקנה מידה חסר תקדים.

הכותב הוא יזם ומשקיע בינלאומי. בארבע השנים האחרונות הוא מנהל את חברת "איגנייט פאוור" (Ignite Power) בדובאי, הפועלת בשוק המקומי וברחבי המזרח התיכון ואפריקה

עוד כתבות

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

החברה נמכרת, המנכ"ל הוותיק עוזב, וחוסר הוודאות של עובדי צים גובר

לאחר שהמנכ"ל אלי גליקמן הודיע על פרישתו הצפויה, בדירקטוריון יצטרכו למנות מחליף, ובינתיים העובדים מתוסכלים: "לא נפקיר עובדים מבוגרים, שרחוקים מגיל פרישה – לחיי עוני"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מילואימניקים? המערכת שתבדוק אילו הטבות מגיעות לכם מהבנק

מערכת דיגיטלית חדשה מאפשרת למשרתי ולמשרתות המילואים לבדוק בקלות אילו הטבות פיננסיות מגיעות להם מהבנקים וכיצד ניתן לממש אותן ● המערכת פותחה ע"י הקליניקה לדיני בנקאות במכללה למינהל, במטרה לצמצם פערי מידע ולמנוע מצב שבו זכויות כלכליות אינן מנוצלות

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

תחום התעופה ב"מצב הישרדות": 20 חברות בעולם כבר ביטלו טיסות

הטלטלה במצר הורמוז מצמצמת את אספקת הדלק הסילוני ומעמיקה את המשבר בענף התעופה ● לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומית, מלאי הדלק יספיק לכשישה שבועות בלבד, ובאירופה מזהירים מביטולי טיסות כבר בסוף מאי ● כ־20 חברות תעופה כבר מקצצות פעילות, וההיצע העולמי צפוי לרדת

אנדרו לפט / צילום: Reuters, Brendan McDermid

השורטיסט שעשוי לשבת בכלא: "מעולם לא שיקרתי לגבי חברה"

משפטו של אנדרו לפט, אחד השורטיסטים המוכרים בשוק ומי שהימר גם נגד חברות ישראליות, עומד להיפתח בחודש הבא ● בשיחה עם business insider הוא מגלה ממה הוא מפחד, וטוען כי הרשויות לתחושתו לאו דווקא מחפשות את האמת

הרטמכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל קרא לשוויון בנטל - ושיגר מסר מאיים לאיראן

ניו יורק טיימס: משלחת איראנית מתכננת להגיע מחר לבירת פקיסטן, כך לפי שני בכירים איראנים ● בכיר ישראלי: מתקשים לראות מצב שהמשטר האיראני יסכים לוויתור מוחלט על פרויקט הגרעין ● סער חשף: איראן ניסתה לפגוע בדיפלומטים ישראלים באמירויות ● דיווח: טראמפ שוקל להסיר את המצור הימי • צבא ארה"ב מאשר: השבתנו ספינת משא שניסתה להיכנס לנמל איראני • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות, אך השווקים מהמרים על רגיעה בין ארה"ב ואיראן

מדד ה-S&P 500 ירד בכ-0.2% ● בבלומברג דיווחו כי טראמפ אמר שהסיכוי של הארכת הפסקת האש ללא הסכם חתום מאוד נמוך ● אנליסטים מזהירים: המשקיעים לא מפרשים נכונה את ההתפתחויות במזרח התיכון ● מחירי הנפט טיפסו, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 95 דולר לחבית ● במורגן סטנלי הורידו את התחזית שלהם למחיר הזהב ● הביטקוין עלה ונסחר סביב 76 אלף דולר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב־מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

בדרך לרבנות עוצרים ברשות המסים: הדרישה החדשה של היועמ"שית והמחלוקת

חוות דעת שהגישה היועצת המשפטית לממשלה לבג"ץ מאיימת להפוך הליכי גירושים רבים לאירוע מס ● בלשכת עורכי הדין טוענים: "דרישה שגויה ומרחיקת לכת של היועמש"ית, שמבקשת להפוך את רשות המסים לחלק בלתי נפרד מהליכי הגירושים"

13 באפריל 2022 מחיר הדלק: 6.94 שקלים לליטר. 13 באפריל 2026 מחיר הדלק: 8.05 שקלים לליטר'' / צילום: יוסי זמיר

ליברמן מתגאה שהוא הוזיל את הדלק. מה הוא לא סיפר על המחיר?

הדלק בתקופת ממשלת בנט־לפיד אכן היה זול יותר, אף שמחיר הנפט היה יקר יותר ● אלא שהוזלת הדלק אז הייתה כרוכה במהלכים שזכו לביקורת מקצועית ● המשרוקית של גלובס

דגל ישראל מונף לצד דגל האיחוד האירופי בבניין הפרלמנט בבריסל / צילום: Shutterstock

מיליון חתימות באירופה מציתות מחדש איום על הסכם הסחר עם ישראל

עצומה כלל אירופית הצליחה לאסוף יותר ממיליון חתימות בקרב תושבי האיחוד האירופי, בקריאה להשהות את הסכם האסוציאציה המשמש כבסיס ליחסי הסחר התרבות וקשרי החוץ עם ישראל ● הנימוק: "היקף חסר תקדים של הרג ופציעת אזרחים" ● בתום תהליך אימות החתימות, העצומה תחייב דיון בנושא בפרלמנט האירופי ● ומה תהיה עמדת הונגריה?

אשראי חוץ בנקאי / צילום: Shutterstock

"פוטנציאל צמיחה משמעותי לשוק": עוד חברות נכנסות לאשראי החוץ-בנקאי למשכנתאות

שוק המשכנתאות מגלגל מאות מיליארדי שקלים, ונשלט ברובו על ידי הבנקים ● ה"התחממות" בשוק החוץ־בנקאי יכולה לרמוז רבות על העתיד - אבל לפחות כרגע הבנקים יכולים להיות רגועים: הריבית שאינה יורדת מקשה על היכולת שלהן להתחרות בצורה יעילה יותר בבנקים

טיל מיירט אמריקאי נורה מספינה / צילום: ap, U.S. Navy

תקציב הביטחון הגדול בתולדות ארה"ב: כמעט ללא ישראליות וסין כאיום מרכזי

כ־1.5 טריליון דולר - זינוק של מעל 40% לעומת 2026, זהו סכום תקציב הביטחון האמריקאי ל־2027, בין היתר בגלל השימוש באמל"ח בשאגת הארי ● עם זאת, במפלגה הרפובליקנית יש מי שלא ששים להירתם לבקשות התקציביות של הנשיא ● ברקע התקציב: האיום הסיני

בנקים בישראל

"אנטי-שבירות": בנק אוף אמריקה בהמלצה חמה למניות הישראליות האלו

האנליסטים מפרסמים המלצה אוהדת במיוחד למניות הבנקים הישראלים: "הם בנויים חזק באופן מבני" ● בבנק אוף אמריקה אף מציינים שהשלכות המלחמה נותרו מרוסנות ומזכירים שנתוני המאקרו של המשק חסינים

נמל תעופה בבואנוס איירס, ארגנטינה / צילום: ap, Rodrigo Abd

16 שעות טיסה וסבסוד של עשרות מיליונים: כך ייראה הקו הישיר לארגנטינה

במהלך ביקורו בישראל הכריז נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי על פתיחת קו טיסות ישיר בין ת"א לבואנוס איירס ● אל על תפעיל את הקו בתדירות של שתי טיסות שבועיות החל מהחורף הקרוב ● העלויות הגבוהות והיעדר רווחיות הובילו לסבסוד של כ־44 מיליון שקל, ומחירי הכרטיסים צפויים להיות גבוהים

בית מלון / אילוסטרציה: Shutterstock

"הסדר כובל חסר תקדים": ביהמ"ש אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד בוקינג

ביהמ"ש המחוזי אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד אתרי הזמנת חדרי המלונות והאירוח בוקינג, אקספדיה והוטלס.קום, בטענה כי ניהלו הסדר כובל ופגעו בתחרות ● אם התביעה תתקבל, היקף הפיצוי עשוי להגע למאות מיליוני שקלים

בועז לוי. ימונה ליו''ר התעשייה האווירית / צילום: יוסף יהושע

"הדמות הפסיבית": בועז לוי אושר ליו"ר התע"א, ודאג למנכ"ל נוח

דירקטוריון התעשייה האווירית אישר את מינויו של בועז לוי, המכהן כמנכ"ל החברה, ליו"ר ● בתוך כך אישר הדירקטוריון את מינויו של הסמנכ"ל משה לוי למנכ"ל בפועל, אשר ישמש בתפקיד זה באופן זמני עד לסיום הליך בחירת מנכ"ל קבוע לחברה

הפקקים חזרו ובגדול / צילום: בר לביא

"עומסי התנועה גדלו וימשיכו לגדול": הפקקים חזרו, במיוחד בכבישים האלה

המלחמה הורידה את היקף התנועה בכבישים, ואחרי שהיא נגמרה, הפקקים חזרו ובגדול ● במרכז ובדרום נרשמה חזרה מהירה לשגרה ● בצפון עדיין אין התאוששות מלאה

ספינות בסמוך לאי האיראני קשם במצר הורמוז, יום שבת / צילום: ap, Asghar Besharati

הסיבה שספינות מסחר לא ימהרו לחזור למצר הורמוז, גם כשיכריזו על פתיחתו

איראן חוזרת בה מפתיחת המצר, כשבשטח נמשכת תנועה דלילה בצל דיווחים על ירי לעבר ספינות ● המהלך מלווה במסרים סותרים וחילוקי דעות חריגים בין משרד החוץ האיראני למשמרות המהפכה

דריו אמודיי מנכ''ל אנתרופיק / צילום: ap, Don Feria

תחום אחרי תחום, ההשקות של אנתרופיק מטלטלות את שוק הטכנולוגיה

רצף ההשקות האגרסיבי של אנתרופיק מוגדר ע"י אנליסטים כ"מרחץ דמים" ● החברות שעל הכוונת שלה מחקו בתוך שלושה חודשים בלבד שווי שוק מוערך של יותר מ־300 מיליארד דולר ● כעת תוהים בוול סטריט: איזה סקטור הוא הבא בתור לחטוף מענקית הבינה המלאכותית?

סניף של יוחננוף ''סיטי'' / צילום: יוחננוף

המחירים יעלו: רשת יוחננוף ממירה סניפים לסניפי "סיטי"

רשת יוחננוף ממירה 14 מבין 46 הסניפים שלה לסניפי "סיטי" ● המיתוג של "סיטי" מתייחס לחנויות העירוניות הקטנות של יוחננוף, שבהן המחירים לרוב גבוהים יותר מאשר בחנויות האחרות של הרשת ● בעקבות המהלך, חלק גדול מהמוצרים בסניפים שיומרו יתייקרו בשיעור של עד 10%

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

טראמפ חתם על צו שמקדם תרופות פסיכדליות. אלה המניות שנהנות

עידן חדש בפסיכדליה? נשיא ארה"ב חתם על צו תקדימי שיאיץ אישור תרופות בתחום ● רשת ARC של שיבא מקימה "מסלול נחיתה" לחברות ישראליות בארה"ב ● נוראקסון ביולוג'יק הודיעה על הסכם אקסוזומים ראשון ● וגם: שיתופי-פעולה חדשים לאיכילוב ולחברת נובו נורדיסק ● השבוע בביומד