גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קרנפים לבנים" במקום חדי קרן: תחום הטכנולוגיה וההשקעות באפריקה צומח בקצב אדיר

השוק באפריקה מציג כיום את אחת מהזדמנויות ההשקעה המבטיחות והגדולות ביותר בעולם

הגיע הזמן להכיר את אוכלוסיית ''הקרנפים הלבנים'' האפריקאית / צילום: Shutterstock, JONATHAN PLEDGER
הגיע הזמן להכיר את אוכלוסיית ''הקרנפים הלבנים'' האפריקאית / צילום: Shutterstock, JONATHAN PLEDGER

מי שקרא בחודשים האחרונים את מדורי הכלכלה בעיתונים השונים, עשוי היה לחשוב שישראל הפכה לממלכה קסומה מהאגדות. הסיבה לכך לא נעוצה באבירים המסתובבים ברחובות בשריון או במכשפים מרחפים על מטאטים, אלא בריבוי "חדי הקרן" הישראלים, אשר הפכו בחודשים האחרונים לדבר מה שיגרתי, כמעט שכיח, בסצינת ההייטק המקומית.

המונח "חד קרן" נטבע בשנת 2013 על ידי משקיעת ההון סיכון איילין לי כדי לתאר חברות פרטיות בעלות שווי שוק הגבוה ממיליארד דולר. במקור, הכוונה הייתה לאותם יצורים דמיוניים, אשר קיומם נחשב חלומי, פנטסטי, ונדיר במיוחד. אך הרבה כסף זרם בשווקים מאז נטבע המונח, ונכון לחודש אוגוסט האחרון (לפי דוח של חברת CB Insights), ברחבי העולם מסתובבים לא פחות מ-784 חדי קרן, מהם כ-10% חדי קרן כחול לבן. הכסף הגדול הזמין בשווקים, מהפכת הספאקים, ומעל הכל, ההאצה הגלובלית של פתרונות טכנולוגיים ודיגיטליים בעקבות מגפת הקורונה, הביאו לזינוק אדיר בשווי החברות הטכנולוגיות, ולעלייה חדה באוכלוסיית חדי הקרן.

את השפעות המגמה אפשר לזהות גם הרחק מעמק הסיליקון או מרכז תל אביב, ובמהלך השנה החולפת, השפעות אלו הגיעו גם ליבשת אפריקה. כך, במקום בו מרבית המשקיעים היו מצפים למצוא חיות בר כמו פילים או ג'ירפות, ניתן למצוא היום גם מספר הולך וגדל של חדי קרן. אך ביבשת המתעוררת, בה נמצאות כמה מהכלכלות הצומחות ביותר בעולם כיום, עדיף להשתמש במונח שונה: הגיע הזמן להכיר את אוכלוסיית "הקרנפים הלבנים" האפריקאית.

כנגד כל הסיכויים

חד קרן, כאמור, נבחר על ידי לי כדי לתאר יצור דמיוני, במטרה להדגים עד כמה נמוכים סיכוייו של סטארט-אפ להגיע לשווי של מיליארד דולר. קרנף לבן הוא אמנם לא יצור דמיוני, אך הסיכויים לפגוש בו הם כמעט דמיוניים. כיום, על ההערכות, נותרו פחות מ-20,000 פריטים, והקרנף הלבן נחשב מין בסכנת הכחדה חמורה. הסיבה לכך, ניחשתם נכון, היא בני האדם: קרנף לבן נחשב לאורך שנים ארוכות ליעד מועדף על ציידים אשר צדו אותו בכדי לסחור בקרנו (אשר נחשבת, בטעות, לבעלת סגולות רפואיות). כל אלו הופכים את הקרנף הלבן לא רק ליצור נדיר במיוחד - אלא ליצור שחייב להצליח כנגד כל הסיכויים. ממש כמו תעשיית הטכנולוגיה האפריקאית.

לאורך שנים ארוכות, יבשת אפריקה נשארה הרחק מאחור בכל הנוגע לטכנולוגיה וחדשנות. היכולות הטכנולוגיות של היזמים המקומיים היו אפסיות, המימון הראשוני לא היה בנמצא, וכל מחשבה על פיתוח חברה טכנולוגית מקומית זכה, במקרה הטוב, לגיחוך. הכלכלות האפריקאיות הפסידו פעמיים: גם מכך שנותרו מאחור ולא נהנו מפירות הצמיחה שמאפשרת הטכנולוגיה בשנים האחרונות, וגם מכך שבעיות בקנה מידה אדיר, אשר משפיעות על מאות מיליוני בני אדם ויכולות להיפתר באמצעים טכנולוגיים, נותרו ללא מענה.

כעת, כאמור, מגיע השינוי. מגפת הקורונה הוכיחה לא רק את גודל הפוטנציאל של החברות הטכנולוגיות לפרוח ולשגשג, אלא גם את החשיבות והפוטנציאל האדיר של שווקים מתעוררים ברחבי העולם, ובמיוחד של השוק האפריקאי. ממש כמו שלא ניתן יהיה לנצח את וירוס ה- Covid-19 מבלי למגר את המגפה גם במדינות העולם המתפתח, כך גם הדרך לשגשוג וצמיחה גלובליים חייבים לכלול גם את השווקים המתפתחים. בנוסף, בעידן בו תחום ההשקעות השתנה ללא היכר, פתרונות טכנולוגיים לצרכים הבסיסיים ביותר (כמו גישה לרשת האינטרנט, חשמל, טיפול רפואי או שירותים פיננסיים) הוכחו כיציבים.

המשקיעים הגדולים בעולם בפנים

לא רק הבעיות והצרכים הפכו בשנים האחרונות את יבשת אפריקה ליעד צומח עבור חברות טכנולוגיות. הצמיחה החדה במספר המשתמשים בטלפונים חכמים ובמספר הגולשים באינטרנט מהווים קרקע פוריה לחדשנות. בנוסף, מספר הסטודנטים המקומיים במקצועות המתמטיקה, ההנדסה ומדעי המחשב עולה בהתמדה, ומאפשר כוח אדם איכותי לחברות המקומיות. ולסיום, תמיכה ממשלתית, רגולציה תומכת, וכספי סיוע זמינים מאפשרים כיום קרקע פוריה במיוחד לחדשנות, והחברות המקומיות, בתורן, מנצלות את ההזדמנות.

אך גם לאחר מספר שנים של עלייה מתמדת (וחדה) במספר הסטארט-אפים המקומיים ובסכומי הכסף שאלו גייסו, היו רבים שפקפקו ביכולות החברות המקומיות לצמוח למימדים של חד קרן (או קרנף לבן). כעת, גם גדולי המפקפקים נאלצים להודות בטעותם. בשנת 2020 היו שלושה "קרנפים לבנים" באפריקה; מאז תחילת שנת 2021 אוכלוסיית "הקרנפים הלבנים" יותר מהוכפלה, כשארבע חברות נוספות הצטרפו למועדון היוקרתי, בהן חברות התשלומים הסלולריות Wave (בעלת שווי של 1.7 מיליארד דולר) ו- Opay (לפי 2 מיליארד דולר), Flutterwave (מיליארד דולר), וחברת התחבורה החכמה SWVL (התמזגה עם SPAC לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר).

גם חברות בינלאומיות אשר פועלות אקסקלוסיבית ביבשת נהנו מהמגמה, עם חברות דוגמת חברת משלוחי הרחפנים Zipline, אשר פועלת ברואנדה ובגאנה, (גייסה השנה 250 מיליון דולר, לפי שווי של 2.75 מיליארד) וחברת Andela (גייסה 200 מיליון דולר לפי שווי של 1.5 מיליארד).

ואלו לא רק הערכות השווי הגבוהות, אלא גם זהות המשקיעים אשר מנפקת אותן: רק בחודשים האחרונים התבשרנו על שורת השקעות עתק שביצעו ביבשת חברות ההשקעות המובילות בעולם, בהן סקויה, סופטבנק, מאסטרקארד, ענקית התשלומים האמריקאית Stripe, ועוד. הכניסה של שמות אלו ואחרים להשקעה בחברות טכנולוגיה אפריקאיות לפי שווי של מיליארדי דולרים מהווה הבעת אמון נוספת, ומוכיחה כי לאחר שנים ארוכות, שוק החדשנות והטכנולוגיה המקומי סוף סוף מתעורר.

סקטור החדשנות הטכנולוגית באפריקה עושה עדיין את צעדיו הראשונים. אך עם צרכים בקנה מידה חסר תקדים, כלכלות צומחות בקצב אדיר (וצפויות להמשיך לצמוח גם בעתיד), יכולות טכנולוגיות מקומיות ותמיכה ממשלתית רחבה, השוק מציג כבר כיום את אחת הזדמנויות ההשקעה המבטיחות והגדולות ביותר בעולם. זיהוי המגמה על ידי גופי ההשקעה המובילים בעולם מבטיח כי בשנים הקרובות נמשיך לראות את אוכלוסיית "הקרנפים הלבנים" ביבשת צומחת במהירות, ומביאה הזדמנויות אדירות להשקעה ואימפקט, בקנה מידה חסר תקדים.

הכותב הוא יזם ומשקיע בינלאומי. בארבע השנים האחרונות הוא מנהל את חברת "איגנייט פאוור" (Ignite Power) בדובאי, הפועלת בשוק המקומי וברחבי המזרח התיכון ואפריקה

עוד כתבות

ערן גריפל, יו''ר קבוצת מנורה מבטחים ומיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: גיא חמוי, נטי לוי

קרן הפנסיה הגדולה בישראל משנה כיוון ומצטרפת ל"מודל הצ'יליאני"

כחלק מהיערכות להנחיות של רשות שוק ההון, מנורה מבטחים מעדכנת את מסלולי ההשקעה של עמיתיה ולמעשה מיישרת קו עם שאר החברות בענף ● המשמעות: הפחתת הסיכון אצל מבוטחי הקרן תתבצע בשלושה מועדים בלבד, בניגוד להדרגתיות של שמונה פעימות כיום

הוועדה לדיון בהצ''ח התקשורת, 25.5.26 / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מליאת הכנסת אישרה את פיצול רפורמת השידורים של השר קרעי. מה השלבים הבאים?

מליאת הכנסת אישרה אתמול את פיצול חוק התקשורת, רפורמת השידורים הממשלתית של השר שלמה קרעי, על-מנת להספיק לחוקק חלק ממנו לפני פיזור הכנסת ● במה החוק עוסק, מה כולל הפיצול, ומה יקרה הלאה? גלובס עושה סדר

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: Associated Press, Paul Morigi

"חמדנות ואופטימיות פרועה": מנכ"לי ענקי הבנקאות על הראלי בוול סטריט

בזמן שוול סטריט שוברת שיאים, מנכ"לי הבנקים הגדולים מזהירים מפני שאננות אך בוחרים את מילותיהם בקפידה ● מנכ"ל גולדמן זאקס דייוויד סולומון אומר ש"זה יכול להתהפך מהר"● מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון מסמן את כוח המשיכה שיכול להפיל את השוק, "ראיתי את זה בעבר"

מייסדי Coralogix, מימין אריאל אסרף (מנכל) ויוני פרין (CTO) / צילום: Coralogix

שנה אחרי שהפכה ליוניקורן: קורלוג'יקס מגייסת עוד 200 מיליון דולר

חברת ניטור מערכות התוכנה הישראלית משלימה גיוס של 200 מיליון דולר, שנה לאחר שהפכה ליוניקורן ● המנכ"ל אריאל אסרף מסביר לגלובס כיצד מהפכת סוכני ה-AI פותחת עבורה שוק חדש

יפן / צילום: Shutterstock

כולם נוסעים עכשיו ליפן: כך היא הפכה מיעד אקזוטי למיינסטרים

הין שנחלש בעשרות אחוזים, הטיסות שהופכות נגישות יותר והחיפוש הישראלי אחר יעד בטוח ושונה הפכו את יפן למוקד הביקוש המרכזי במזרח ● חברות התיירות מדווחות על זינוק חד בהזמנות, גם מחוץ לעונות השיא המסורתיות ● השבוע גם ארקיע הצטרפה לטרנד עם קו ישיר

עמיר שאלתיאל, מייסד ויו”ר קבוצת אלדר / צילום: איל יצהר

עם הפנים להנפקה: אלדר השלימה את רכישת השליטה בראדקו

קבוצת אלדר, בעלת חברת ההתחדשות העירונית ראדקו, הודיע על השלמת המיזוג ביניהן לישות עסקית אחת ● קבוצת גבאי מוכרת קרקע בעיר היין באשקלון לפרץ בוני הנגב ● פרופדו תשקיע בחברת עוז נדל"ן ● וגם: כמה תשקיע הממשלה בתוכנית למיגון יישובי הצפון? ● חדשות השבוע בנדל"ן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הדיבידנד של הפניקס יאושרר, הרשות מתכננת הטלת קנס

הרשות בחנה כיצד אושר דיבידנד של חמישית מההון הפיננסי של החברה לפני שנה וחצי והאם כשלו מנגנוני הבקרה הפנימיים, והחליטה להטיל על החברה מגבלות ולדרוש אישור מחדש לחלוקת 614 מיליון שקל ● במקביל, הוטל קנס על החברה על הפרה אחרת

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

יזם הנדל"ן צחי אבו בדרך להפוך לבעלים של 5 חברות בורסאיות

בתוך חמש שנים חולש אבו על שורה של חברות ציבוריות, הפועלות בתחומים שונים: מרכזי מסחר, דירות להשכרה, התחדשות עירונית וייתכן שבקרוב גם אנרגיה ותעשייה בטחונית ● עם זאת, הרוב הגדול של עסקיו, הממוקדים בענף הנדל"ן, נמצאים בינתיים מחוץ לבורסה

הפגנת תמיכה בעזה בבריטניה. לאן הולכות התרומות ההומניטריות? / צילום: Reuters, Chris J Ratcliffe

דוח חדש חושף את רשת התרומות האירופית - שמתגלגלת לחמאס

תרומות בשווי מעל 9.5 מיליון דולר גויסו באירופה לסיוע לעזה על ידי ארגוני צדקה בעלי קשר לטרור ● כך עולה מדוח חדש של משרד התפוצות, החושף את הארגונים המגייסים, ואת ארגוני הטרור הקשורים אליהם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט, בהובלת מניות הטכנולוגיה; מחירי הנפט מטפסים

הדאו ג'ונס נחלש בכ-0.6% ● אחרי זינוק של 30% אתמול, מארוול קופצת גם היום במסחר המוקדם בוול סטריט, לאחר שמנכ"ל אנבידיה אמר שהיא תהיה חברת טריליון הדולר הבאה ● טראמפ מבקש להטיל מכסים של לפחות 10% על יבוא משותפות הסחר המרכזיות של ארה"ב ● הביטקוין נסחר בשפל של כארבעה חודשים

שווי הזהב זינק / צילום: Shutterstock

שווי הזהב זינק, והמתכת הפכה לנכס הרזרבה המוביל בעולם

מדוח של הבנק המרכזי האירופי שפורסם השבוע, עולה כי שווי ההשקעה של בנקים מרכזיים ברחבי העולם בזהב עקף את ההשקעה באג"ח אמריקאיות ● הבנקים המרכזיים מתעניינים בזהב בשנים האחרונות בעיקר בשל "מתחים גיאופוליטיים"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסה לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

פאלו אלטו עקפה את ציפיות האנליסטים ברבעון, אך המניה יורדת בת"א ובוול סטריט

הכנסות פאלו אלטו צמחו ב-31.1% ביחס לרבעון המקביל, בין היתר בזכות תרומת הרכישות שבוצעו לאחרונה ● לפי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP), החברה עברה להפסד נקי של 177 מיליון דולר, על רקע ירידה בשיעור הרווח הגולמי ועלייה בהוצאות התפעוליות

כרטיס flyall של כאל / צילום: יח''צ כאל

כפי שנחשף בגלובס: כאל משיקה את מועדון FlyAll שיתחרה בפליי קארד

המעבר של מועדון פליי קארד של אל על לישראכרט ממשיך לטלטל את השוק ● כאל ואיסתא משיקות כעת את FlyAll - מועדון המאפשר צבירת נקודות למימוש בטיסות של חברות תעופה ישראליות ובינלאומיות, לצד מלונות ומוצרי תיירות נוספים ● מחזיקי הכרטיס יצברו 1% קאשבק על הקניות בכרטיס

בית משפט / אילוסטרציה: איל יצהר

פסיקה תקדימית: לאנשי עסקים יכולים להיות שני מרכזי חיים לצורך תשלום מס

איש העסקים חיים צח, לשעבר מנכ"ל עיריית הרצליה, טען כי ניתק תושבות מישראל ועבר לפני 40 שנה לניגריה ● המחוזי בת"א קבע כי "במציאות המודרנית ניתן לחיות בו זמנית בכמה מקומות במקביל, עם זיקות מהותיות וחזקות בכל אחד מהמקומות"

מכליות נפט ישנות הפועלות סמוך לחופי מלזיה / צילום: Reuters, Hari Anggara

בלב ים: צינור החמצן הכלכלי של איראן שארה"ב לא מצליחה לבלום

באמצעות רשת חשאית של מכליות ישנות הפועלות לחופי מלזיה, המשטר האיראני הצליח למכור השנה לסין נפט גולמי בשווי מיליארדי דולרים – למרות סנקציות אמריקאיות ● כך זה עובד

גרג אייבל, מנכ''ל ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

גרג אייבל מטביע את חותמו על ברקשייר האת'וויי באמצעות שתי עסקאות ענק

בתוך סוף שבוע אחד העניק יורשו של וורן באפט לבעלי המניות סיבה להאמין כי הוא בעל חוש עסקי חד

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

"הפרה בוטה של הסכמי תעופה": סלובניה מנעה נחיתת מטוס ישראלי

מטוס ישראייר נאלץ לשנות את מסלולו משום ששלטונות סלובניה לא מאפשרים למובילים ישראלים לנחות בשדה התעופה של לובליאנה ● "עירבנו בעניין את משרד החוץ ואת רשות התעופה האזרחית", טוען מנכ"ל ישראייר אורי סירקיס

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

הדולר שינה כיוון? הכלכלנים מנסים לספק תשובה

השקל נחלש היום בכ-1% בעקבות נאום שנשא פרופ' אמיר ירון שבו רמז על הורדת ריבית מואצת ● מזרחי טפחות: "אם לדברים לא תהיה המשכיות, לא מן הנמנע כי תיסוף השקל יתחדש" ● דיסקונט: "הגורמים המבניים עדיין תומכים בשקל, אבל אולי לא בעוצמות האלה"

מאגר לוויתן / צילום: אלבטרוס

משק הגז בשנת 2025: מה קרה ליצוא ואיך המחיר בישראל לעומת אירופה?

מדוח משק הגז לשנת 2025 עולה כי ייצור הגז ירד מעט ב-2025 בשל סגירת אסדת לוויתן בזמן מלחמת 12 הימים ביוני, והשפיע בעיקר על היצוא למצרים ● מחיר הגז בישראל נשאר נמוך בהרבה מהמקובל באירופה ● הפחם הגיע לראשונה אל מתחת ל-10% בלבד מסך ייצור החשמל

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

ה-OCED עם תחזית פסימית לישראל: הצמיחה תעמוד על 3.3% בלבד השנה

לפי התחזית של ה-OECD, המשק בישראל יצמח השנה רק ב-3.3% ● לפי הארגון, הגירעון הממשלתי צפוי להתרחב ל-5.3%, בשונה מיעד הממשלה שעומד על 4.9% ● בארגון גם קוראים להפחתת החוב הממשלתי באמצעות שמירה על צעדים שננקטו להגדלת הכנסות המדינה וצמצום הוצאות הביטחון