גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חדשנות, רווחים ובלי חובות: ה-NBA דילגה מעל הקורונה ומביטה לעבר זינוק בהכנסות

הליגה מיהרה להחזיר קהל למגרשים, ובזכות הצמדת שכר השחקנים להכנסות רק שתי קבוצות סיימו את העונה הקודמת בהפסד ● השמרנות נשארה מאחור וה־NBA מקבלת בשמחה כל אפיק הכנסה, ועכשיו הבעלים והשחקנים מחכים לגשם של כסף מהסכם זכויות השידור החדש

לברון ג'יימס (מימין) וסטפן קרי, השבוע / צילום: Reuters, Kiyoshi Mio
לברון ג'יימס (מימין) וסטפן קרי, השבוע / צילום: Reuters, Kiyoshi Mio

בזמן שקבוצות הכדורגל באירופה נאבקות בחובות ובעלים מוכרים החזקות לחברות פרייבט אקוויטי, בצד השני של העולם כאילו מעולם לא הייתה פנדמיה. עונת ה-NBA שנפתחה השבוע מראה כי הענף הפופולרי השלישי בלבד בארה"ב (אחרי הפוטבול והבייסבול) חצה את מגפת הקורונה באופן שליגות אחרות יכולות רק לחלום עליו.

הסיבה: סדרת החלטות אמיצות ששברו את המוסכמות. העיקרית שבהן היא ההחלטה שלא להיכנע לקורונה בזמן שהמגפה הייתה בשיא ולקיים את "ליגת הבועה" באורלנדו בהשקעה של 100 מיליון דולר. הניסוי הוביל ליגות אחרות לקיים אירועי בועה, וגם קובעי מדיניות מחוץ לספורט וחברות ענק הפנימו כי הכלכלה יכולה לנוע גם לצד הנגיף.

לפני כן ובהמשך היו אלו החלטות שמסרבות להיות כבולות לעבר - ה-NBA הייתה הראשונה שניצלה את פתיחת שוק הימורי הספורט בארה"ב להחתמת חברות הימורים כנותנת חסות, ובזמן שליגות בארה"ב התלבטו לגבי החתמת חברות בלוקצ'יין והנפקת מטבעות וירטואליים, ה-NBA נכנסה בכל הכוח. רק בשבוע האחרון חתמה הליגה על הסכם חסות עם בורסת הקריפטו coinbase תמורת עשרות מיליוני דולרים בשנה.

תשואה של 600% בעשור

נתוני עונת 2020/21 שהייתה עדיין עונת קורונה לא קשורים להתרחשויות שעברו על עולם הספורט באותה תקופה - לפי "פורבס", שפרסם את הרשימה השנתית של שווי קבוצות הכדורסל בארה"ב, רשמה ה-NBA זינוק של 13% בשווי הקבוצות, כאשר שלוש קבוצות (ניו יורק ניקס, גולדן סטייט ווריורס ולוס אנג'לס לייקרס) חצו לראשונה רף של 5 מיליארד דולר לקבוצה. רק לפני עשור ניו יורק ניקס, הקבוצה הכי יקרה בליגה, הייתה שווה 655 מיליון דולר והשווי הממוצע של קבוצה בליגה עמד על 363 מיליון דולר. היום הוא 2.48 מיליארד דולר.

בזמן שבעשור האחרון מדד המניות האמריקאי S&P רשם תשואה של 250%, בעלי קבוצת NBA עשה "על הנייר" כמעט 600%.

לא מגדילים חוב

ב-NBA נקטו בגישה הפוכה מזו של הכדורגל האירופי שגרס שצריך להוריד את הראש ולספוג הפסדים נמוכים ככל הניתן עד יעבור זעם, ובמקביל להגדיל את החוב. הליגה מיהרה להחזיר חלק גדול מהקהל למגרשים, ובזכות מנגנון שמקטין אוטומטית את שכר השחקנים כשההכנסות יורדות - עונת 2020/21 הסתיימה כש-30 הקבוצות בליגה רשמו רווח תפעולי כולל של 738 מיליון דולר, ממוצע של 24.6 מיליון דולר לקבוצה. רק שתיים (גולדן סטייט וברוקלין נטס) הפסידו כסף.

 

חובות? שום שינוי דרסטי. אצל 13 מהקבוצות בליגה החוב ביחס לשווי הקבוצה (Debt/Valuation) עומד על נתון חד-ספרתי. בכדורגל האירופי, ברצלונה למשל רושמת יחס חוב/שווי של כ-25%. אצל מנצ'סטר יונייטד הנתון מתקרב ל-20% וטוטנהאם זוחלת בחסות הקורונה ל-30%.

נכס מניב והכנסה מובטחת

אבל עזבו את ההווה. אף קבוצה לא עברה לשליטת בעל הון אחר בשנה האחרונה. מדוע בעלים ב-NBA שנפגעו בעסקים במהלך הקורונה לא מיהרו למכור כדי לזכות בקצת אוויר? בגלל שהעתיד הקרוב של הליגה עומד לפי כל הערכות בפני שינוי משמעותי. השינויים הרדיקליים שעברה ה-NBA הבהירו לבעלים שאין שום משמעות עוד לשמרנות וכל מה שמכניס כסף הוא מבורך. לפני חמש שנים, אחרי התלבטויות של למעלה מעשור, החליטו ב-NBA לאפשר לפרסם על חולצת המשחק לוגו קטנטן של חברה מסחרית מתוך הבנה שאי אפשר לוותר על אזור חסות עם ניראות כל כך משמעותית.

הלוגו הקטנטן הזה הפך תוך כמה שנים למקור הכנסה אדיר - לפני כחודש חתמה ברוקלין נטס על הסכם חסות עם פלפטורמת הברוקראז' Webull שתשלם 30 מיליון דולר לעונה כדי לשים את הלוגו הקטן על חולצת המשחק. לפי "פורבס" בשנה האחרונה, הכניסו קבוצות הליגה מהסכמי חסות 1.49 מיליארד דולר - שיא כל הזמנים, חלקו בזכות הלוגואים הקטנטנים. הכסף הזה שעד לפני חמש שנים לא היה, סגר חלק מהותי מהבור שנפער מאובדן הכנסות ממכירת כרטיסים ומנויים.

אבל הסיבה העיקרית שבעלים לא ממהרים למכור היא ההתרחשות שצפויה בגזרת זכויות השידור. בקיץ 2025 יסתיים הסכם הטלוויזיה שנכנס לתוקף ב-2016 עם שלוש רשתות - ABC, ESPN ו-Turner ושהבטיח לליגה 2.66 מיליארד דולר בעונה. ההסכם, ששילש את ההסכם הקודם, העלה אז אמירות מצד מומחים כי ייתכן שמדובר בבועה ו"נראה שה-NBA מתקרבת לפוטנציאל שלה בשוק המדיה".

מיצוי פוטנציאל? לפי CBS, לפי הערכות וגישושים שכבר עושים ראשי הליגה בשוק, הסכם הטלוויזיה הבא עשוי לעמוד על 8 מיליארד דולר לעונה. במילים אחרות, בעלים שעד היום קיבל מהסכמי הטלוויזיה הארציים כ-90 מיליון דולר, יקבל בהסכם החדש קצת יותר מרבע מיליארד דולר.

הנחת היסוד היא שבעלים שעד היום רשמו רווח תפעולי של 100 מיליון דולר, ירשמו החל מעוד שנתיים רווחים שנתיים שמתקרבים לרבע מיליארד דולר. כל זה עבור החזקה של קבוצת כדורסל. מה שהיה בעבר שיגעון של בעלי ממון, משהו שיכניס קצת עניין לחיים, הופך להיות נכס מניב.

לא סתם מניב, אלא עם ביטחון מוחלט לתשואה - מאחר שההסכם הקיבוצי בין הבעלים לשחקנים מבטיח לבעלים, לא משנה מה יקרה, מחצית מההכנסות.

שכר השחקנים ייזנק 

גם בצד השני תהיה חגיגה. השחקנים, שגם זוכים אוטומטית ל-50% מההכנסות, יהנו מהמנגנון שמקפיץ את תקרת השכר ברגע שנכנס יותר כסף. אם עד היום הדהימה הליגה כשנחתמו חוזים ארוכי טווח של 200 מיליון דולר לשחקן, שהבטיחו לשחקנים סכומים של מעל 40 מיליון דולר לעונה (סטף קרי - 45.8 מיליון דולר השנה, ג'יימס הארדן 44.3 מיליון, לברון ג'יימס 41.2 מיליון), לפי אנליסט "פורבס" מורטן ינסן, הסכם הטלוויזיה החדש יוביל לכך שבקיץ 2025 הסכמים סטנדרטיים של שחקנים יעמדו על 200 מיליון דולר כשכוכבים "יחתמו על חוזים של 300 מיליון דולר ויותר".

לפי החישוב של ינסן, תקרת השכר תעלה לרמה כזאת שהשכר השנתי לכוכבים הגדולים יגיע ל-79 מיליון דולר לעונה, "שזה 9 מיליון דולר יותר מהסכום של תקרת השכר הקבוצתית בעונת 2015".

הליגה שמשלמת שכר ממוצע של 8.2 מיליון דולר בעונה (יותר מכל ליגה אחרת בעולם) תשלם שכר ממוצע שנע סביב 15 מיליון דולר. אנחנו נראה יותר ויותר תופעות של שחקנים שחותמים כעת על חוזים קצרים, הכל כדי להגיע לקיץ 2025 ללא חוזה.

2.48 מיליארד דולר - שווי קבוצה ממוצע בליגה (13%+)

24.6 מיליון דולר - רווח תפעולי ממוצע לקבוצה בעונת 2020/21

עוד כתבות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "ייתכן ותהיה עסקת חטופים עד שבוע הבא"

גורם ישראלי אישר כי ישראל קיבלה את המסמך ופרטיו נלמדים, לפי הדיווחים, חמאס העביר תשובה שכוללת "בקשה לתיקונים קלים" • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" • 50 חטופים - 638 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"