גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עד שהמדינה לא תשקיע מיליארדים באקדמיה, משם לא יבוא הפתרון לבריחת המוחות"

היום יערך כנס של ארגון "סיינס אברוד", בו יציגו מדענים ישראלים בולטים מחו"ל את עבודותיהם לקהילת המדע הישראלית ● אבל עבור רוב המדענים שמעוניינים לחזור לישראל, התשובה תגיע מן התעשיה

נדב דואני / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי
נדב דואני / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

כאשר פרופ' יהושע אנגריסט מ-MIT זכה בפרס נובל לכלכלה לפני כמה שבועות, שמחו בישראל לספר שהוא היה בעבר פרופסור באוניברסיטה העברית, אבל משמח פחות היה לגלות שהוא כבר מזמן לא שם. האוניברסיטה העברית כבר העמידה שלושה זוכי פרס נובל לכלכלה: פרופ' ישראל רוברט אומן, פרופ' דניאל כהנמן וכעת גם אנגריסט. רק אחד מהם נשאר בעברית למשך כל הקריירה שלו.

אנגריסט, למשל, הגיע לישראל כסטודנט, התחתן עם אישה ישראלית אשר על פי דברי חבריו, רצתה מאוד להישאר בארץ, אך חזר לארה"ב להשלמת התארים המתקדמים שלו. אחרי כן הוא שב לישראל כחוקר, אך עזב לארה"ב בשנית. בראיון ותיק של אנגריסט לג'רוזלם פוסט, הוא מצוטט כאומר שהבעיה הייתה חוסר היכולת של האקדמיה הישראלית לשלם לו על פי "שווי השוק" שלו. ל-MIT לא הייתה בעיה כזו. ובכלל "כשקוראים לך מ-MIT אתה לא אומר לא", אמרו חבריו.

אבל רבים מן החוקרים הבולטים שהתברגו במשרות נחשקות באקדמיה בעולם, כן מעוניינים לחזור לישראל ומוכנים לשלם מחירים גבוהים על כך. אם בתחילת שנות ה-2000 כמעט ואי אפשר היה למצוא להם תקנים חדשים בכלל, הרי שבעשור האחרון המצב משתפר, והאקדמיה מתוקצבת באופן שמאפשר לפתוח מעבדות חדשות ולהציע לחוקרים הללו הזדמנויות מעניינות, גם בישראל. אבל, זה לא פתרון למאסה של אלפי מדענים שמעוניינים לשוב לישראל.

"הופתענו מרמת העניין מצד האקדמיה הישראלית"

"כבר הבנו שעד שלא יושקעו באקדמיה בישראל סכומים משמעותיים, ואנחנו מדברים על מיליארדי שקלים, לא משם יבוא הפתרון לקבוצה הגדולה של המדענים האלה", אומר נדב דואני, מנכ"ל ארגון סיינס אברוד, שפועל להשבת מדענים ישראלים שמתגוררים בחו"ל לישראל. לדבריו, אובדן הכישרון הישראלי שזולג לחו"ל עולה למדינה גם כן מיליארדי שקלים ויתרונות תחרותיים שאי אפשר להשיג בדרך אחרת. ובכל זאת, ההשקעה הזו כנראה לא תתרחש בקרוב, בסדר הגודל הזה. "לאט לאט אנחנו מסיטים יותר תשומת לב לתעשיה, כמקום לקלוט את המוחות השבים האלה".

דואני אומר את הדברים דווקא לקראת כנס של הארגון שעוסק בחיבור של חוקרים מהעולם לאקדמיה בארץ. האירוע יתקיים הערב (ה') ב-19:30, באופן מקוון, בחסות חברת הביומד BTG. עשרה מדענים שנבחרו באופן קפדני על ידי הארגון יציגו את עבודותיהם בפני חברי סגל באקדמיה הישראלית. "בשנה שעברה ערכנו לראשונה את הכנס באופן וירטואלי", אומר דואני, "הופתענו מרמת העניין מצד האקדמיה הישראלית. אפילו ראינו פתאום שפרופ' עדה יונת (זוכת פרס נובל לכימיה) נרשמה לאירוע, כאחד האדם".

ארגון סיינס אברוד מונה היום 4,000 מדענים שחיים בחו"ל, מתוך כ-33 אלף ישראלים באקדמיה בעולם. הארגון עורך אירועים רבים ומגוונים ב-32 מרכזים ברחבי העולם, לא רק בארה"ב. "בכל פעם שמשלחת אקדמית מגיעה מישראל לאחד המוקדים בהם אנחנו פעילים, אנחנו מבקשים שיפגשו עם מדענים שלנו שנמצאים שם", אומר דואני.

כאמור, השבת המדענים לאקדמיה זה כנראה לא מספיק. "90% מהחוקרים שיצאו לפוסט דוקטורט בחו"ל רוצים בעיקרון לחזור לאקדמיה", אומר דואני, "אבל לפעמים תוך כדי תנועה יש להם מחשבות חדשות. לכן הקמנו את קבוצת A2I (אקדמיה לתעשיה) שמחפשת משרות ספציפית בכיוון הזה".

חלק נכבד מן העבודה של הארגון הוא בתחום הביומד. התעשיה בישראל זקוקה לחוקרים הללו, שהם מבכירי החוקרים בעולם בתחומיהם, ובעלי ידע בשיטות עבודה ספציפיות שלא קיימות בישראל. אך לרוב בשלב בו החוקרים מוכנים לחזור, הם עדיין לא מתאימים להשתלב בתעשיה, ואילו כאשר הם כבר צוברים ניסיון בתעשיה, הם כבר מבוססים מדי בחו"ל וקשה להם לשלם את המחיר. "אנחנו רוצים לגשר על הפער הזה באמצעות הכשרה ייעודית למדענים החוזרים".

התקווה היא כי המדענים החוזרים יתרמו לפיתוח תעשיית ביומד גדולה יותר בארץ, שתוכל בתורה להוסיף ולקלוט עוד ועוד מדענים מן התחום.

התעשיה מחפשת מדענים מתחומי ההנדסה, הפיזיקה, מדעי החיים, אולי פיננסים - מה לגבי מדעי הרוח?
"גם בפסיכולוגיה, מנהל עסקים וחינוך יש לנו איך לעזור, ואפילו במדעי הרוח יש לנו פעילות. הקמנו את קבוצת 'תחנות רוח' שעוזרת לחוקרים חוזרים להשתלב במוזיאונים, במוסדות תרבות. ניסינו לגייס תרומות לפרוייקט שבו נציב במגוון מוסדות תרבות 'מדען בית' לכמה שנים, עד שיקלט בישראל, כאשר תהיה תחלופה של המדענים מעת לעת. לצערי אין מספיק הבנה בקרב הגורמים המממנים לגבי החשיבות של תהליכים כאלה. לחוקרת ימי ביניים בדרום מזרח ספרד תהיה כנראה משרה בארה"ב, ובישראל יהיה קשה יותר".

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עלו ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכו ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

נקמה בארקיע? סומליה לא מאפשרת לחברת התעופה לטוס במרחב האווירי שלה

טיסות של ארקיע לתאילנד ולווייטנאם יצטרכו לעבור בימים הקרובים במסלול טיסה חלופי, לאחר שסומליה מעכבת אישור לחידוש מעבר במרחב האווירי שלה ● לפי הערכות, מדובר בצעד על רקע מבצע ההטסה של שר החוץ גדעון סער לסומלילנד, עליו הייתה אחראית ארקיע ● נכון לעכשיו, לאל על יש אישורים לטוס מעל סומליה עד סוף חודש מרץ

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"צ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

טסלה S וטסלה X / צילום: באדיבות היצרן

רובוטים במקום מכוניות: טסלה תפסיק את ייצור דגמי היוקרה שלה

שני דגמי היוקרה של טסלה חוו בשנים האחרונות ירידה משמעותית במכירותיהם בעולם, בין השאר בשל התחרות הקשה מצד תעשיית הרכב הסינית ● אילון מאסק צייץ כי החברה עתידה להסב את שטח הייצור  בקליפורניה למפעל לייצור הרובוט דמוי האדם Optimus

סיור בשוק הכרמל / צילום: שלומי יוסף

כיצד תשתיות במרכזי ערים נדרשות להתמודד עם המציאות המשתנה


משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור עירוני שיצא מאזור הבורסה והתקדם ברגל דרך רחוב גרוזנברג, נחלת בנימין ועד לשוק הכרמל ● הסיור הדגיש עד כמה קיים הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"