גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפחם עושה קאמבק? זינוק מחירי האנרגיה שולח את היצרנים לחפש פתרונות חדשים-ישנים

מעבר לאנרגיות נקיות, בעיות קשות במזג האוויר ובעיקר התאוששות מהירה מהצפוי בביקושים לאחר הקורונה - כל אלו הזניקו את מחירי האנרגיה בעולם לגבהים ● המגמה הזו משבשת שרשראות ייצור עולמיות בתעשיות רבות, והתחזית היא שהיקפי הייצור לא יחזרו לרמתם הקודמת לפחות עד הקיץ הבא

באר נפט בדקוטה הצפונית, ארה''ב. החיפוש אחר אנרגיה זולה יותר נותן את האות לראלי במחירי הפחם והנפט / צילום: Associated Press, Matthew Brown
באר נפט בדקוטה הצפונית, ארה''ב. החיפוש אחר אנרגיה זולה יותר נותן את האות לראלי במחירי הפחם והנפט / צילום: Associated Press, Matthew Brown

ההתאוששות הכלכלית העולמית והסרת מגבלות הקורונה הובילו לגלי ביקוש משמעותיים למוצרים ולשירותים, אך צד ההיצע מתאושש לאט יותר, ולא מצליח לעת עתה לתת מענה לביקוש. כתוצאה מכך, אנו עדים ללא מעט שיבושים בפעילות הכלכלית, ביניהם שיבושים בשרשראות האספקה, מחסור בעובדים ומחסור בחומרי גלם.

בימים אלו העולם נאלץ להתמודד עם שיבוש נוסף, והוא מחסור באנרגיה, שנובע מזינוק בביקוש לאנרגיה, בעיקר מכיוון התעשיות הגדולות, אשר מנסות לעמוד בקצב הביקוש העולמי, לצד מחסור בהיצע.

ממה נובע המחסור באנרגיה? בהסתכלות מלמעלה, הבעיות ככל הנראה החלו כבר ב-2020, כשהעולם "עצר מלכת" וההשקעות והייצור באנרגיה פחתו משמעותית, שכן אף אחד לא האמין שצד הביקוש יתאושש בצורה כל כך מהירה.

לכך יש להוסיף בעיות מזג אוויר קשות, אם זה בסין, בטקסס (חורף שהגיע מאוחר מאוד) ובאירופה, שמסתמכת לא מעט על מקורות אנרגיה מתחדשים, כדוגמת אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח.

בגרמניה, לדוגמה, כשליש מתפוקת האנרגיה מגיעה מטורבינות רוח, ומתברר שבקיץ הנוכחי הרוחות היו חלשות בקנה מידה היסטורי. כמחצית מתפוקת האנרגיה במדינה מגיעה ממקורות מתחדשים בכלל (רוח, סולארי וביולוגי).

בהתאם למדיניות הפחתת גזי פחמן, אירופה סוגרת תחנות כוח פחמיות וגם תחנות אנרגיה גרעינית. במעבר מאנרגיה מזהמת לאנרגיה נקייה יותר, העולם משתמש ביותר גז טבעי, שנחשב למזהם פחות בהשוואה לפחם. על פי הדיווחים, מאגרי הגז באירופה נמצאים בקיבול של 75% בלבד בהשוואה לרמה שאמורה לאפיין אותם בשלב זה של השנה (לפני החורף שבו יש הסתמכות יתר על גז).

הפחם הוא "הדבר הבא" ב-2021

מה קורה כשמחיר מקור אנרגיה אחד (גז) מזנק באופן חסר תקדים? היצרנים מחפשים מקורות אנרגיה זולים יותר, ובכך ניתן האות לראלי במחיר הפחם והנפט. וכך, לאחר שנים של ירידה בביקוש לפחם, כמו גם במחירו, ב-2021 נראה כי הפחם הוא "הדבר הבא".

באסיה, שני שלישים מתצרוכת האנרגיה של סין מגיעים מפחם, מה שהוביל את המעצמה הזו למשבר אנרגיה משלה, בעוד שהיא מתמודדת בימים אלו עם הפסקות חשמל באזורים רבים, ומספר רב של תחנות כוח מפסידות כסף ברמת מחירי החשמל הנוכחית במדינה.

בהקשר רחב יותר, מדובר כאן בשיבושים נרחבים באירופה ובסין, אשר צפויים להעצים את גל ההפרעות לשרשראות האספקה והייצור העולמיות. לדוגמה, מחיר הסיליקון הגולמי בסין (Silicon Metal) זינק בכ-300% מתחילת אוגוסט, ורשם עלייה של כ-150% בחודש ספטמבר.

את המחסור בשבבים רובנו מכירים, אך כעת מתברר שמכה נוספת צפויה לנחות על התחום - מחסור בסיליקון גולמי המשמש כחומר גלם עיקרי לייצור שבבים. הסיבה? משבר האנרגיה העולמי, שהביא את סין להודיע כי תפחית את היקפי הייצור בצורה משמעותית עקב עלויות החשמל הגבוהות. אגב, אותו סיליקון משמש כחומר גלם בייצור של הרבה מאוד מוצרים, וביניהם מעבדי מחשבים, בטון, זכוכית וכלי רכב.

מצוקת האנרגיה מעוררת חששות כבדים לקראת החורף, בפרט באירופה, משום שקיים צורך באנרגיה נוספת לחימום בתים. ממשלות ברחבי העולם מנסות להגביל את ההשפעה על הצרכנים, אך מודות כי ייתכן שלא יצליחו למנוע זינוק בהוצאות הצרכן על אנרגיה, מה שעשוי להכביד על הצרכן ולהוביל לירידה בהוצאות על ביגוד, מסעדות ודברים נוספים, ובכך המצב הנוכחי עשוי לפגוע בהתאוששות הכלכלית.

בישראל, אגב, המשק נשען על הגז מתמר ומלוויתן, שם נקבעו מחירי הגז בחוזים קבועים, מה שמספק לעת עתה עוגן בתוך סערת משבר האנרגיה - לפחות מבחינת מחיר הגז, שמהווה כ-50% מייצור החשמל. אבל הפחם גם הוא חלק מהמשוואה, ומהווה כ-45% מהייצור, כך שבכל זאת צפויה התייקרות חשמל בתחילת 2022.

 

האספקה תישאר מוגבלת בינתיים

מה צפוי לנו בהמשך? אספקת האנרגיה צפויה להישאר מוגבלת לזמן מה, מכיוון שעובר זמן עד שהיצרנים יגדילו את תפוקתם בתגובה למחירים גבוהים יותר. המשבר צפוי להחמיר אם החורף הקשה באירופה יגביר את הביקושים לאנרגיה מעבר למצופה.

על פי הערכות, היקפי הייצור לא יחזרו לרמתם הנורמלית (ערב המשבר) לפחות עד לקיץ הבא, אך חשוב להבין כי גם לולא משבר האנרגיה, היקפי הייצור היו סובלים ממחסור כתוצאה מגורמים נוספים (קורונה), אך מאורע האנרגיה רק הוסיף שמן למדורה, והוא מכביד על התאוששות התעשייה.

המשבר נוגע לאינספור מגזרים, ויש לו השפעות והשלכות גם על מניות האנרגיה הירוקה. בתחום הסולאר נרשמת עלייה בעלויות ייצור הפאנלים, הנובעת מהעלייה במחירי הסיליקון, שמהווה חומר גלם מהותי עבורם, לצד העלייה החדה שנרשמת גם במחירי ההובלה הימית. אלו מייקרים את הפאנלים הסולאריים ואת הפרויקטים מעבר לתחזיות המקוריות של היזמים. אלה הניחו עד לאחרונה שמחירי הפאנלים רק יירדו, כפי שהיה בעשור האחרון, שבו ירדה עלות הפאנלים בקרוב ל-90%.

פיצוי על מחירי החשמל הגבוהים

במקומות כמו ישראל, שבהם הקמת פרויקט סולארי נעשית לאחר זכייה במכרז בתעריף חשמל קבוע, חלק מהיזמים עשויים לפגוש תשואה נמוכה יותר על השקעתם, הנובעת מעלויות הקמה גבוהות מהצפוי, ללא יכולת לגלגל את תוספת העלות על מחיר המכירה, כאשר מראש, התשואה לא הייתה גבוהה במיוחד בשל התחרות.

מחוץ לישראל המצב שונה. העלויות אומנם עלו באותה מידה, אך הקמת הפרויקטים אינה מבוססת על מכרזים, והיא מתבצעת ביוזמת חברות המוכרות חשמל בשוק חופשי או תחת חוזה ארוך-טווח עם חברת חשמל מקומית. במקומות הללו היזמיות מקבלות פיצוי על העלות בדמות מחירי חשמל גבוהים יותר, שכן מחירי החשמל בעולם בעלייה חדה. אי לכך, יצרניות אנרגיה מתחדשת נהנות כרגע יותר מיצרניות החשמל מהעלייה במחירי הגז והפחם, המובילים לעליית מחירי חשמל.

חברת אנלייט למשל דיווחה על גידור מחירי חשמל בפרויקט בהקמה בשבדיה, במחירים גבוהים יותר ממה שחזתה בעבר. בחברת אלומיי ציינו, כי אם היו מכניסים לתחזיות שלהם לגבי הפרויקטים בהקמה באיטליה את מחירי החשמל הנוכחיים, הם היו רואים מחירים גבוהים פי שלושה מהתחזית. מטעמי שמרנות העדיפו בחברה שלא לשנות תחזיות.

חברות ישראליות אחרות, הפועלות באירופה ובארה"ב, כגון OPC, נופר, דוראל ואנרג'יקס, צפויות גם כן לראות הגנה בפרויקטים שלהם בחו"ל בזכות עליית מחירי החשמל.

נקודה חיובית נוספת, שמאוד השפיעה לטובה על מניות הענף בעולם, הינה העלאת התחזיות לייצור אנרגיה מתחדשת, גם כפועל יוצא של המשבר, על ידי הממשל הסיני וסוכנות האנרגיה העולמית.

אילנית שרף היא מנהלת מחלקת המחקר בפסגות ומתן שטרית הוא כלכלן בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע

עוד כתבות

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

המשקיעים הזרים נוהרים לבורסה, ואלו המניות האהובות עליהם – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הביטקוין רחוק בעשרות אחוזים מהשיא, אך זה קרה כבר 7 פעמים בעשור האחרון ● גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א ● 2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח ● רוב מומחי ההשקעות בוול סטריט צופים ש-2026 תהיה חיובית ● וגם: מה יעשה בנק ישראל לאור התחזקות השקל?

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

מה קבע בית המשפט כש־7 ילדים ורעיה נשארו מחוץ לצוואת האב

בית המשפט דחה תביעת עורך דין לפיצויים בעקבות הפסקת ייצוג ● העליון קבע כי ניתן להותיר בידי המדינה כספים שנתפסו מנאשם בשוחד לצורכי חילוט עתידי ● צוואה שנישלה רעיה ו־7 ילדים בוטלה בשל מעורבות והשפעה בלתי הוגנת של היורש ● 3 פסקי דין בשבוע 

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שרית זהבי / צילום: רמי זרנגר

החוקרת שסבורה: חיזבאללה מתכונן לסיבוב הבא, ואיראן שולטת בכל צעד

שיחה עם שרית זהבי, נשיאת מרכז עלמא להנגשת מידע על הזירה הצפונית ● על היכולות הצבאיות והכלכליות של חיזבאללה, השליטה והמעורבות של איראן והגישה של נשיא סוריה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה רביעית בסדרה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

רשף תגייס 550 מיליון שקל ממוסדיים, חצי מהכסף יזרום לקופת ארית

אחרh שנסוגה מכוונתה להנפיק את החברה הבת, יצרנית המרעומים ארית בדרך להשלים גיוס פרטי לפי שווי נמוך יותר של 3.75 מיליארד שקל ● היקף הגיוס עשוי לגדול ל-900 מיליון שקל

פנטהאוז בן 4 חדרים בחיפה / הדמיה: יח''צ

"עסקה חריגה במיקום יוצא דופן": בכמה נמכר פנטהאוז בחיפה?

הפנטהאוז, שנמצא במרחק אווירי של כ־40 מטר מהים, נמכר תמורת 6.2 מיליון שקל ● מסתבר שכשהים פתוח לפניך, וכשהמרחק אליו קצר במיוחד, ניתן להגיע למחירים "תל אביביים" גם בשוק החיפאי

מימין: אריאל כהן, אייל פסו וניקש ארורה / צילום: נאבן, יח''צ, מולי גולדברג

הסכם הענק של פאלו אלטו והמניה הישראלית שצנחה ב-90% מתחילת השנה

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● המשקיעים סיימו שבוע תנודתי שהסתיים בצורה חיובית הודות לנתוני אינפלציה מפתיעים ● הצניחה במניית גאוזי נמשכה גם השבוע, והיא נסחרת ברמות שפל ● מניית נאבן הצליחה לתקן את הירידות מהשבוע החולף, אך עדיין נסחרת הרבה מתחת למחיר בהנפקה ● וגם: עסקת הענק של ענקית הסייבר עם גוגל

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock, Creative Lab

מה אנחנו מפסידים בעבודה מרחוק - ואיך אפשר למזער את הנזק

משרדים היו תמיד המקום שבו נבנות מערכות יחסים ומתרחשת למידה ● המפתח הוא להבין כיצד לשמור על הדברים האלה עם עבודה היברידית

בודקים את המיתוס. נס פך השמן / צילום: Shutterstock

החשמונאים לא שמעו על פך שמן שהספיק לשמונה ימים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כולנו שרים את "כד קטן", אך למעשה הוא הפך לחלק מסיפורי החג רק כעבור מאות שנים

עופר זיו, מנכ''ל ויתניה הפורש / צילום: דורון סהר

אחרי 16 שנה: מנכ"ל ויתניה עופר זיו עוזב את תפקידו. זה המחליף שלו

עופר זיו יסיים את תפקידו כמנכ"ל חברת הנדל"ן ויתניה בסוף מרץ 2026, ובמקומו ייכנס לתפקיד יריב בר-דעה, ששימש בתפקידו האחרון כסמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי בגב-ים ● מטעם ויתניה לא צוינה הסיבה לסיום כהונתו של זיו כמנכ"ל

דוגמאות להונאות פיננסים ברשתות / צילום: צילומי מסך

ההונאות העדכניות ברשת: איך לא ליפול בפח

בחודשים האחרונים עולים בישראל יותר ויותר קמפיינים אגרסיביים עם המלצות על מניות, שנראים אמינים בין היתר הודות לשימוש בדמויות פיננסיות מוכרות ו-AI ● הכירו את הסכנות החדשות והמשוכללות ואת הכלים להתגוננות

חנות נייקי / צילום: Shutterstock, Tanya Keisha

ההימור על סין שהוביל לצניחה דו־ספרתית במניה של נייקי

הירידה במכירות נייקי בסין, אחד השווקים המרכזיים של החברה, הובילו את המניה לצלול ב־11% בסוף השבוע ● ברקע, הענקית מתמודדת עם המכסים של טראמפ ועם שורת טעויות מצד ההנהלה

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ־10 מיליון שקל ● מאירה ברנע־גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

רופי תורפ. כל קו עלילה מטופל באופן אמין / צילום: ליינה אמברון

"מרגו צריכה כסף": כמה חופש באמת נשאר לאישה כשהגוף הופך למטבע

הרומן "מרגו צריכה כסף" מאת רופי תורפ שואל בחדות ובהומור מה מותר ומה אסור לאישה לעשות עם הגוף שלה ● במרכז העלילה אם חד־הורית צעירה שמוצאת חבל הצלה כלכלי במכירת תמונות עירום ב"אונליפאנס" ● ה"רעים" אינם גברים בודדים אלא הממסד הרפובליקאי האמריקאי - ואם נרצה, גם אמריקה של טראמפ

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

גיא נתן / צילום: תומר שלום

הוא רק בן 27, אבל כבר גורו של מעל 100 אלף עוקבים: "אנשים רואים שכל ירידה נמשכת חודש, וזו בעיה"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול; מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו"; וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

האם המשבר בהייטק הסתיים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דוח חדש חושף - סיכום השנה בהייטק: שיא בעסקאות לצד שפל במספר המועסקים

דוח חדש חושף כי בשנה החולפת נרשמה לראשונה ירידה שנתית במספר העובדים בענף ההייטק, ובמקביל הג'וניורים מתקשים להיכנס לשוק למרות שנת שיא פיננסית

פיבי גייטס / צילום: Reuters, Anthony Behar

לא רק "הבת של": פיבי גייטס גייסה 30 מיליון דולר לסטארט־אפ האופנה שלה

הרעיון נולד במעונות סטנפורד, מחוויה לא־מוצלחת של קניות אונליין ("רכשתי שמלה ב־500 דולר, אח"כ גיליתי אתר שמוכר אותה ב־150 דולר") ● כעת, בגיל 23, גייטס מנהלת עסק בשווי 180 מיליון דולר ומושכת משקיעים מהשורה הראשונה ● עם זאת, היא מודה: "לא הייתי יכולה לגדול בתנאים האלה אלמלא ההורים שלי"

על דמי חנוכה: הזדמנות לתת יופי של שיעור לחיים

דמי החנוכה הם הרבה יותר משטר מקופל שמחליק לכף יד קטנה ● מדובר במסורת יהודית בת מאות שנים, שנולדה מתוך חינוך לנדיבות ועזרה לזולת ואף סמלה אמצעי שיקום לנפש הלאומית ● כיום למטבעות החנוכה יש ערך מוסף מפתיע: הזדמנות ראשונה ללמד ילדים על כסף, אחריות וחיסכון