גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפחם עושה קאמבק? זינוק מחירי האנרגיה שולח את היצרנים לחפש פתרונות חדשים-ישנים

מעבר לאנרגיות נקיות, בעיות קשות במזג האוויר ובעיקר התאוששות מהירה מהצפוי בביקושים לאחר הקורונה - כל אלו הזניקו את מחירי האנרגיה בעולם לגבהים ● המגמה הזו משבשת שרשראות ייצור עולמיות בתעשיות רבות, והתחזית היא שהיקפי הייצור לא יחזרו לרמתם הקודמת לפחות עד הקיץ הבא

באר נפט בדקוטה הצפונית, ארה''ב. החיפוש אחר אנרגיה זולה יותר נותן את האות לראלי במחירי הפחם והנפט / צילום: Associated Press, Matthew Brown
באר נפט בדקוטה הצפונית, ארה''ב. החיפוש אחר אנרגיה זולה יותר נותן את האות לראלי במחירי הפחם והנפט / צילום: Associated Press, Matthew Brown

ההתאוששות הכלכלית העולמית והסרת מגבלות הקורונה הובילו לגלי ביקוש משמעותיים למוצרים ולשירותים, אך צד ההיצע מתאושש לאט יותר, ולא מצליח לעת עתה לתת מענה לביקוש. כתוצאה מכך, אנו עדים ללא מעט שיבושים בפעילות הכלכלית, ביניהם שיבושים בשרשראות האספקה, מחסור בעובדים ומחסור בחומרי גלם.

בימים אלו העולם נאלץ להתמודד עם שיבוש נוסף, והוא מחסור באנרגיה, שנובע מזינוק בביקוש לאנרגיה, בעיקר מכיוון התעשיות הגדולות, אשר מנסות לעמוד בקצב הביקוש העולמי, לצד מחסור בהיצע.

ממה נובע המחסור באנרגיה? בהסתכלות מלמעלה, הבעיות ככל הנראה החלו כבר ב-2020, כשהעולם "עצר מלכת" וההשקעות והייצור באנרגיה פחתו משמעותית, שכן אף אחד לא האמין שצד הביקוש יתאושש בצורה כל כך מהירה.

לכך יש להוסיף בעיות מזג אוויר קשות, אם זה בסין, בטקסס (חורף שהגיע מאוחר מאוד) ובאירופה, שמסתמכת לא מעט על מקורות אנרגיה מתחדשים, כדוגמת אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח.

בגרמניה, לדוגמה, כשליש מתפוקת האנרגיה מגיעה מטורבינות רוח, ומתברר שבקיץ הנוכחי הרוחות היו חלשות בקנה מידה היסטורי. כמחצית מתפוקת האנרגיה במדינה מגיעה ממקורות מתחדשים בכלל (רוח, סולארי וביולוגי).

בהתאם למדיניות הפחתת גזי פחמן, אירופה סוגרת תחנות כוח פחמיות וגם תחנות אנרגיה גרעינית. במעבר מאנרגיה מזהמת לאנרגיה נקייה יותר, העולם משתמש ביותר גז טבעי, שנחשב למזהם פחות בהשוואה לפחם. על פי הדיווחים, מאגרי הגז באירופה נמצאים בקיבול של 75% בלבד בהשוואה לרמה שאמורה לאפיין אותם בשלב זה של השנה (לפני החורף שבו יש הסתמכות יתר על גז).

הפחם הוא "הדבר הבא" ב-2021

מה קורה כשמחיר מקור אנרגיה אחד (גז) מזנק באופן חסר תקדים? היצרנים מחפשים מקורות אנרגיה זולים יותר, ובכך ניתן האות לראלי במחיר הפחם והנפט. וכך, לאחר שנים של ירידה בביקוש לפחם, כמו גם במחירו, ב-2021 נראה כי הפחם הוא "הדבר הבא".

באסיה, שני שלישים מתצרוכת האנרגיה של סין מגיעים מפחם, מה שהוביל את המעצמה הזו למשבר אנרגיה משלה, בעוד שהיא מתמודדת בימים אלו עם הפסקות חשמל באזורים רבים, ומספר רב של תחנות כוח מפסידות כסף ברמת מחירי החשמל הנוכחית במדינה.

בהקשר רחב יותר, מדובר כאן בשיבושים נרחבים באירופה ובסין, אשר צפויים להעצים את גל ההפרעות לשרשראות האספקה והייצור העולמיות. לדוגמה, מחיר הסיליקון הגולמי בסין (Silicon Metal) זינק בכ-300% מתחילת אוגוסט, ורשם עלייה של כ-150% בחודש ספטמבר.

את המחסור בשבבים רובנו מכירים, אך כעת מתברר שמכה נוספת צפויה לנחות על התחום - מחסור בסיליקון גולמי המשמש כחומר גלם עיקרי לייצור שבבים. הסיבה? משבר האנרגיה העולמי, שהביא את סין להודיע כי תפחית את היקפי הייצור בצורה משמעותית עקב עלויות החשמל הגבוהות. אגב, אותו סיליקון משמש כחומר גלם בייצור של הרבה מאוד מוצרים, וביניהם מעבדי מחשבים, בטון, זכוכית וכלי רכב.

מצוקת האנרגיה מעוררת חששות כבדים לקראת החורף, בפרט באירופה, משום שקיים צורך באנרגיה נוספת לחימום בתים. ממשלות ברחבי העולם מנסות להגביל את ההשפעה על הצרכנים, אך מודות כי ייתכן שלא יצליחו למנוע זינוק בהוצאות הצרכן על אנרגיה, מה שעשוי להכביד על הצרכן ולהוביל לירידה בהוצאות על ביגוד, מסעדות ודברים נוספים, ובכך המצב הנוכחי עשוי לפגוע בהתאוששות הכלכלית.

בישראל, אגב, המשק נשען על הגז מתמר ומלוויתן, שם נקבעו מחירי הגז בחוזים קבועים, מה שמספק לעת עתה עוגן בתוך סערת משבר האנרגיה - לפחות מבחינת מחיר הגז, שמהווה כ-50% מייצור החשמל. אבל הפחם גם הוא חלק מהמשוואה, ומהווה כ-45% מהייצור, כך שבכל זאת צפויה התייקרות חשמל בתחילת 2022.

 

האספקה תישאר מוגבלת בינתיים

מה צפוי לנו בהמשך? אספקת האנרגיה צפויה להישאר מוגבלת לזמן מה, מכיוון שעובר זמן עד שהיצרנים יגדילו את תפוקתם בתגובה למחירים גבוהים יותר. המשבר צפוי להחמיר אם החורף הקשה באירופה יגביר את הביקושים לאנרגיה מעבר למצופה.

על פי הערכות, היקפי הייצור לא יחזרו לרמתם הנורמלית (ערב המשבר) לפחות עד לקיץ הבא, אך חשוב להבין כי גם לולא משבר האנרגיה, היקפי הייצור היו סובלים ממחסור כתוצאה מגורמים נוספים (קורונה), אך מאורע האנרגיה רק הוסיף שמן למדורה, והוא מכביד על התאוששות התעשייה.

המשבר נוגע לאינספור מגזרים, ויש לו השפעות והשלכות גם על מניות האנרגיה הירוקה. בתחום הסולאר נרשמת עלייה בעלויות ייצור הפאנלים, הנובעת מהעלייה במחירי הסיליקון, שמהווה חומר גלם מהותי עבורם, לצד העלייה החדה שנרשמת גם במחירי ההובלה הימית. אלו מייקרים את הפאנלים הסולאריים ואת הפרויקטים מעבר לתחזיות המקוריות של היזמים. אלה הניחו עד לאחרונה שמחירי הפאנלים רק יירדו, כפי שהיה בעשור האחרון, שבו ירדה עלות הפאנלים בקרוב ל-90%.

פיצוי על מחירי החשמל הגבוהים

במקומות כמו ישראל, שבהם הקמת פרויקט סולארי נעשית לאחר זכייה במכרז בתעריף חשמל קבוע, חלק מהיזמים עשויים לפגוש תשואה נמוכה יותר על השקעתם, הנובעת מעלויות הקמה גבוהות מהצפוי, ללא יכולת לגלגל את תוספת העלות על מחיר המכירה, כאשר מראש, התשואה לא הייתה גבוהה במיוחד בשל התחרות.

מחוץ לישראל המצב שונה. העלויות אומנם עלו באותה מידה, אך הקמת הפרויקטים אינה מבוססת על מכרזים, והיא מתבצעת ביוזמת חברות המוכרות חשמל בשוק חופשי או תחת חוזה ארוך-טווח עם חברת חשמל מקומית. במקומות הללו היזמיות מקבלות פיצוי על העלות בדמות מחירי חשמל גבוהים יותר, שכן מחירי החשמל בעולם בעלייה חדה. אי לכך, יצרניות אנרגיה מתחדשת נהנות כרגע יותר מיצרניות החשמל מהעלייה במחירי הגז והפחם, המובילים לעליית מחירי חשמל.

חברת אנלייט למשל דיווחה על גידור מחירי חשמל בפרויקט בהקמה בשבדיה, במחירים גבוהים יותר ממה שחזתה בעבר. בחברת אלומיי ציינו, כי אם היו מכניסים לתחזיות שלהם לגבי הפרויקטים בהקמה באיטליה את מחירי החשמל הנוכחיים, הם היו רואים מחירים גבוהים פי שלושה מהתחזית. מטעמי שמרנות העדיפו בחברה שלא לשנות תחזיות.

חברות ישראליות אחרות, הפועלות באירופה ובארה"ב, כגון OPC, נופר, דוראל ואנרג'יקס, צפויות גם כן לראות הגנה בפרויקטים שלהם בחו"ל בזכות עליית מחירי החשמל.

נקודה חיובית נוספת, שמאוד השפיעה לטובה על מניות הענף בעולם, הינה העלאת התחזיות לייצור אנרגיה מתחדשת, גם כפועל יוצא של המשבר, על ידי הממשל הסיני וסוכנות האנרגיה העולמית.

אילנית שרף היא מנהלת מחלקת המחקר בפסגות ומתן שטרית הוא כלכלן בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע

עוד כתבות

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?