גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פולקסווגן בוחרת בקירור הישראלי של סולקולד

ענקית הרכב תשלב את הפיתוח של סולקולד במכוניות שלה ● וגם: דורי מדיה מוכרת פורמטים לדובאי ● אירועים ומינויים

אנשי סולקולד: ירון שנהב, ד''ר צבי טמפלמן, ד''ר נועם רלבג וקריסטינה טרכטמן / צילום: יח''צ
אנשי סולקולד: ירון שנהב, ד''ר צבי טמפלמן, ד''ר נועם רלבג וקריסטינה טרכטמן / צילום: יח''צ

לפני כשלוש שנים הכריזה ענקית הרכב פולקסווגן על פתיחת מרכז חדשנות בישראל, וכעת נודע כי היא תשלב את הפיתוח של Solcold הישראלית, שהופך את חום השמש לאנרגיית קירור, במכוניות שלה. היקף העסקה מוערך בעשרות מיליוני דולרים בשנה החל מ-2023.

לדברי מנכ"ל החברה ואחד המייסדים שלה, ירון שנהב, "אנחנו ואפולו פאוור (שמפתחת תאים סולאריים גמישים בצורת אריג, אותו ניתן להרכיב על גגות רכבים, ג"ח) החברות היחידות המשתתפות בפרויקט רכב העתיד של פולקסווגן, שיושק ב-2023. מעבר לכך, אנחנו נמצאים איתם בפיילוט לכיסוי שני רכבים".

מדובר בחומר שמאפשר חיסכון אנרגטי משמעותי, כיוון שניתן לצפות באמצעותו כל אובייקט שחשוף לשמש - ולחסוך הוצאות קירור ומיזוג. הפיתוח מתאים למגוון גדול של שימושים, ובהם מבנים, כלי רכב, מטוסים, אניות, חממות ואף מוצרי תקשורת וסלולר, שחלק מהבלאי שלהם נגרם כתוצאה מחימום יתר.

כעת חותמת סולקולד על הסכמים גם עם נמל התעופה Changi בסינגפור, חברת הסלולר היפנית Kyowa Exeo Corporation, כי"ל (ICL), חברת השילוח הבינלאומית DSV, וגם עיריית ראשון לציון, שעתידה לצפות מבני ציבור בחומר ולהפוך ל"עיר הקרירה הראשונה בישראל". בנוסף, בימים אלה יוצאת החברה לסבב גיוסים שלישי, ובמקביל מציגה מרכז הדמיה חדש שבו ניתן לראות את יישומי הפיתוח בתחומים שונים - מכוניות החונות בשמש, ארונות תקשורת, אוהלים ועוד.

את סולקולד, שהוקמה ב-2016, ייסדו שנהב (מהנדס חשמל ואלקטרוניקה), פרופ’ גיא רון, מומחה לפיזיקה גרעינית מהאוניברסיטה העברית, וד"ר צבי טמפלמן, המתמחה בהנדסת חומרים. מרכז הפיתוח שלה ממוקם בנס ציונה, והיא מעסיקה 11 מדעני מחקר ופיתוח. עד היום היא גייסה כ-5 מיליון דולר.

החברה טרם רשמה הכנסות השנה, ואולם צבר ההזמנות שלה ל-2022 עומד על 52 חברות, עם צפי הכנסות מינימלי של כ-2 מיליון דולר. החברה צופה שלאחר כשנתיים של פעילות היא תעמוד ביעד הכנסות של 50 מיליון דולר.

לדברי שנהב, "מדובר בפתרון אקולוגי שמביא לחסכון משמעותי בהוצאות הקירור והמיזוג. החומר נבחן ויעילותו הוכחה בסדרת ניסויים מוצלחת על מגוון חומרים. לא רק גופים מסחריים אלא גם גופים עירוניים רבים פנו אלינו, על מנת לבחון אפשרויות שונות לקירור מבנים עירוניים. פוטנציאל השוק הוא ענק, ועומד על קרוב ל-100 מיליארד דולר".

דורי מדיה מוכרת פורמטים לדובאי

קבוצת דורי מדיה חתמה עם אבו דאבי מדיה (ADM), גוף השידור הציבורי המוביל באיחוד האמירויות, להפקת גרסאות מקומיות בשפה הערבית לפורמטים "The Selfie Challenge" ו-"Win the Crowd" . מדובר בשני פורמטים חדשים שנוצרו על ידי סטודיו גלאם, ושייכים לז'אנר הלא מתוסרט.

על פי דורי מדיה, אבו דאבי מדיה הזמינה 15 פרקים מכל פורמט המיועדים לשידור במשבצת הפריים טיים בערוץ הדגל של הקבוצה, אבו דאביTV , ובאפליקציית ADtv הפופולרית במזרח התיכון ואפריקה. שתי התוכניות מתוכננות לעלות לשידור כבר בחודשים הקרובים.

נדב פלטי / צילום: סטודיו עדי גלעד

הפורמט הראשון, The Selfie Challenge, הוא משחק טלוויזיוני המבוסס על תחרות בין שתי קבוצות של 3 חברים, אשר מתחרות ביניהן על שחזור מדויק של תמונות סלפי המגיעות ממקומות שונים בעולם. לתחרות חמישה סבבים בדרגת קושי עולה, המצריכה כושר אילתור ויצירתיות. הגרסה הערבית של 'אתגר הסלפי' תופק על ידי Highways Arabia והיא אמורה לעלות לשידור בסוף 2021. בנוסף שודרה התוכנית בספרד.

הפורמט השני, "Win the Crowd", הוא תחרות כישרונות שבה הרחוב הוא הבמה, והציבור הוא הקהל. המתמודדים מופיעים בפינת רחובות סואנת, מרושתת במצלמות, ולכל אחד מהם יש 7 דקות למשוך כמה שיותר צופים עוברי אורח. המתחרה בעל הקהל הגדול ביותר יזכה בפרס כספי. הגרסה הערבית של "Win The Crowd" תשודר בתחילת 2022. בנוסף שודרה התוכנית ברוסיה, הודו וקולומביה.

לדברי נדב פלטי, מנכ"ל ונשיא דורי מדיה, "אנו בטוחים ששני הפורמטים הללו יצליחו, במיוחד בקרב קהלים צעירים. אנו נרגשים מאוד מההתקשרות החדשה עם אבו דאבי מדיה, ומצפים להציג תכנים נוספים לשוק איחוד האמירויות בזמן הקרוב".

חיתם אל קתירי, ממלא מקום מנהל הטלוויזיה, אבו דאבי מדיה, מסביר כי ההסכם "מחזק את האסטרטגיה שלנו להרחיב את מאגר השותפים, ולמקד בסיס רחב של קהלים אזוריים ובינלאומיים באמצעות מתן תוכן ייחודי שהוא מבדר, אינפורמטיבי ומרתק. אנו נרגשים לעבוד עם הפורמטים של דורי מדיה בגרסאות הערביות הראשונות שלהם".

פרויקט הגלויה הרווחית

במשך 12 שנות קיומו של יריד צבע טרי נמכרו בו כ-10,000 גלויות "סודיות" (כלומר שהרוכש אינו יודע מי האמן עד לקבלת הרכישה לידיו) בהיקף של 1.8 מיליון שקל. השנה הוצאו למכירה 1,400 גלויות, במחיר של 190 שקל.

בין האמנים שייקחו השנה חלק בפרויקט נמנים אדם יקותיאלי, ציבי גבע, זויה צ'רקסקי, שחר מרכוס, יעל פרנק, הדס סט, דיאנה קוגן, ורד אהרונוביץ, קרן שפילשר, שי יחזקאלי, נירית טקלה, דויד ברוזה, נילי לוטן, אסי לוי, גלי עטרי, פנינה בריק, דאנה איבגי ואחרים.

כל ההכנסות מהפרויקט מועברות במלואן לעמותת ידידי בית הספר לאמנויות בקמפוס אריסון תל אביב - לטובת המשך קיום וביסוס לימודי האמנות בבית הספר, ולתמיכה בתלמידים המגיעים מרקעים מוחלשים.

הגלויות ביריד צבע טרי / צילום: אחיקם בן יוסף

יריד צבע טרי, שייסדו שרון טילינגר ויפעת גוריון, מציג עבודות של אמנים ומעצבים ישראלים, בהם יוצרות ויוצרים צעירים בראשית דרכם לצד אמנים מצליחים המיוצגים בגלריות מובילות. בשנה שעברה התקיים היריד במהדורת אונליין בלבד, בעקבות הקורונה, ואילו השנה הוא מתקיים בוולודרום הלאומי ע"ש סילבן אדמס בשכונת הדר יוסף שבתל אביב.

נותנת החסות הראשית השנה היא קבוצת הפניקס, אשר מחזיקה באוסף האמנות הישראלית הפרטי הגדול בישראל, שאסף יוסף חכמי, הבעלים והמנכ"ל, עד לשנות ה-90. בין האמנים המיוצגים בו נמנים ראובן רובין, מרדכי ארדון, יחזקאל שטרייכמן, לאה ניקל, יוסף זריצקי, מנשה קדישמן, רפי לביא ויאיר גרבוז.

סנארה ונצ'רס ואיכילוב מאחדים כוחות

קשה להפחית בחשיבות של פיתוח וקידום טכנולוגיות חדשניות הקשורות לחקר המוח. בימים אלה החלו בית החולים איכילוב וקרן ההשקעות סנארה ונצ'רס של חברות טבע ופיליפס בשיתוף פעולה ייחודי, שמטרתו לקדם פיתוחים טכנולוגיים של רופאי המחלקה הנוירולוגית לכדי מיזמים פורצי דרך בתחומי הרפואה הדיגיטלית.

מדובר בטכנולוגיות רפואיות הקשורות למחלות מערכת העצבים המרכזית, בעיות שינה, בעיות עצביות, שיקום עצבי, איתור בעיות שעלולות להוביל לאירוע מוחי, שיקום וטיפול באירוע מוחי והבעיות הקוגניטיביות שעלולות להתעורר אחריו. סנארה ונצ'רס תספק לחוקרים באיכילוב סיוע בהליכי פיתוח עסקי וטכנולוגי, מנטורינג וגישה למומחים בעלי שם מרחבי העולם.

לדברי מנכ"ל סנארה ונצ'רס, אסף ברנע, "תחום המוח הוא מהתחומים החשובים ביותר כיום בעולם החדשנות הרפואית הקלינית. מעבר להיותו סינרגטי הן לטבע והן לפיליפס (בתחומים כמו מחלות ניווניות ומערכת עצבים מרכזית או הפרעות שינה), אנו מזהים פוטנציאל גדול בבניית קירבה מיוחדת עם הצוותים הקליניים בשטח".

סנארה ונצ'רס הוקמה לפני כשבע שנים כפלטפורמה וקרן השקעות בתחום טכנולוגיות הבריאות, ומוחזקת במשותף על ידי טבע ופיליפס, בתמיכת רשות החדשנות. היא מהווה מעין חממה לחברות טכנולוגיה מבטיחות בתחום הבריאות, משלב הפרה-סיד ועד להבשלתן ויציאתן לשוק העולמי.

המונית הלונדונית המונגשת מגיעה לת"א

החל מינואר 2022 תחל לפעול בתל אביב מונית חשמלית נגישה לאנשים עם מוגבלויות. המונית כוללת משטח עלייה לכיסאות גלגלים, וכיסא מתכוונן על ציר לכניסה נוחה יותר. המונית יכולה להסיע עד ששה נוסעים שנמצאים בהפרדה מלאה מהנהג.

מונית TX של היבואן EV MOTORS / צילום: מורג ביטן

מדובר במונית מדגם "לונדון טקסי", אשר תופעל גם כקו שיתופי. עמדות הטעינה של המונית יופעלו באמצעות שימוש באנרגיות חילופיות וירוקות - סולאריות, מימן וגז טבעי. טווח הנסיעה המשולב שלה עומד על 500 ק"מ, אשר מאפשר לנהג המונית לסיים יום עבודה שלם ללא עצירה לטעינה - כך על פי עופר סגל, סמנכ"ל השיווק והמכירות של EV Motors המייבאת את המונית.

חדשות טובות

חברת Food appeal תתרום לעמותת "אחת מתשע" 10% מהכנסותיה ממכירת ספלי זכוכית בעיטור נקודות ורודות, שהשיקה לרגל חודש המודעות לסרטן השד. לכל צמד כוסות מצורפת גלויית הסברה על שגרת הבדיקות המומלצת.

עוד כתבות

מנכ''ל OpenAI, סם אלטמן / צילום: Reuters, Lamkey Rod/CNP/ABACA

1.5 מיליון דולר לעובד: כך הפכה OpenAI לשיאנית שכר היסטורית

ניתוח של וול סטריט ג'ורנל מגלה כי חבילת השכר שמציעה OpenAI בשנה החולפת הגיעה לממוצע של 1.5 מיליון דולר לעובד - יותר מכל סטארט־אפ טכנולוגי גדול בהיסטוריה ● עפ"י ההערכות, הוצאות אלה יקפצו בכ־3 מיליארד דולר בשנה עד סוף העשור

חנויות סגורות בעקבות מחאות על צניחת ערך המטבע, בבזאר הגדול של טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

אינפלציה דוהרת ומטבע קורס: האם המשבר הכלכלי באיראן יכריע את המשטר

קריסת הריאל וקצב אינפלציה שנתי של 52.6% הביאו להפגנות באיראן, בהשתתפות הסוחרים ● במשטר מתכוננים להעלאת שכר ולהורדת גובה מס ההכנסה כדי להתמודד עם הנזקים הכלכליים

שגיא דקל חן בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך יוטיוב

איש לא נותר אדיש לשגיא דקל חן, והפרסומת של מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר

הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע השני ברציפות שייכת לפרטנר, שלישיית "מה קשור" וסטטיק, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, ההשקעה הגדולה ביותר שייכת ל–HOT, כ–3 מיליון שקל

מוריס קאהן / צילום: איל יצהר

בגיל 96: מוריס קאהן, ממייסדי אמדוקס, הלך לעולמו

קאהן היה אחד ממייסדי חברת אמדוקס, שנסחרת כיום בוול סטריט לפי שווי של 8.7 מיליארד דולר ונחשבת לאחר החברות הוותיקות בהייטק הישראלי ● בשנים האחרונות היה בין התורמים והרוח החיה של פרויקט Space IL, שהוביל להנחתת חללית פרטית ראשונה על הירח

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה סוגרת שנה: ת"א 35 זינק בכ-50%. ומי שיאן התשואה?

מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ● מנורה ירדה בכ-4%, לאחר שנודע אתמול כי המשטרה פשטה על משרדי חברת הביטוח במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות ● בדיסקונט ברוקראז' מעריכים כי 2026 תהיה "שנת מפנה" אם תימשך הרגיעה הביטחונית ● וגם: המניות ב-S&P 500 שעברו שנה קשה, אך האנליסטים צופים להן תשואות דו־ספרתיות ב-2026

הקמפוס המתוכנן של אנבידיה בקריית טבעון. איך העובדים יגיעו? / הדמיה: באדיבות אנבידיה

הקמפוס אושר, אבל איך העובדים יצליחו להגיע למרכז החדש של אנבידיה בטבעון?

הקמת מרכז הפיתוח החדש של אנבידיה בקריית טבעון היא אחד המהלכים המשמעותיים ביותר לחיזוק התעסוקה בצפון בעשור האחרון ● אלא שהיעדר קישוריות למסילות הרכבת ותכנון ששם את הרכב הפרטי במרכז, מאיימים להשאיר את העובדים תקועים בכביש 6 ● האם המדינה תשכיל לייצר פתרון הוליסטי לפני שהקמפוס ייפתח ב־2031?

לא רק בגבול סוריה: המשבר בין טורקיה לישראל הופך להיות גלוי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● דרום קוריאה מחמשת את מצרים בסוללת אריטלריה שנועדה להרתיע את ישראל ● התחרות בין טורקיה לישראל הופכת גלויה בשל המצב השברירי בגבול סוריה ושיתוף הפעולה המתהווה של ישראל, קפריסין ויוון ● לקראת כניסת זוהרן ממדאני לתפקיד, עיריית ניו יורק מפרסמת לראשונה דוח על אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

חלקות ניסוי לדו שימוש בקרקע חקלאית - אבוקדו / צילום: הדמיות דוראל

ב-4.5 מיליארד שקל: שלוש עסקאות הענק של חברות האנרגיה המתחדשת

שלוש חברות אנרגיה מתחדשת הודיעו היום על עסקאות גדולות ● נופר קונה פרויקטים סולאריים בארה"ב מחברה פושטת רגל ● דוראל תזרים כסף לחברה האמריקאית שלה לפרויקטים נוספים, ואנלייט תספק חשמל לנכסי מבנה נדל"ן בישראל

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap, Vahid Salemi

הרוג ופצועים בשרפת מפקדה איראנית בהפגנות

המבנה באיראן עלה בלהבות, 13 לוחמי בסיג' ושוטרים נפצעו בידי המפגינים ● טראמפ ונתניהו סיכמו: מעבר רפיח ייפתח עם שובו של רה"מ מארה"ב ● הרמטכ"ל אייל זמיר בפיקוד הדרום: "הנחישות שלנו לפרז את חמאס מנשקו היא מלאה" ● נתניהו באירוע בבית כנסת במיאמי פונה להוריו של רן גואילי: "אנחנו עובדים על החזרתו ממש עכשיו" ● במערכת הביטחון מוכנים גם לאפשרות שהמשטר יפעל נגד ישראל ● עדכונים שוטפים

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

ועדת המינויים אישרה: מיכל עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית

ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה אישרה את בחירתה של מיכל עבאדי-בויאנג’ו לתפקיד החשבת הכללית במשרד האוצר ● במקביל, בכוונת שר האוצר להביא לאישור הממשלה גם את מהרן פרוזנפר לתפקיד ראש אגף התקציבים

גם זה קרה פה / צילום: יח''צ, נקסט ויז'ן

מעל 20 מיליארד שקל: החברה הביטחונית שעקפה בשווי את שטראוס, תשובה וליאורה עופר

נקסט ויז'ן מפתיעה אפילו את עפרה שטראוס ● משרד הכלכלה מוכיח שגם ללא דגלים או שגרירויות, אפשר לקיים מסחר ● וחברות הנדל"ן שכחו כלל חשוב ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנהלי השקעות בת''א בוחרים את הפתעת השנה / צילום: Shutterstock

מהראלי בביטוח ועד זינוק השקל: מנהלי השקעות בת"א בוחרים את הפתעת השנה

שנת 2025 שברה כל שיא אפשרי בשוק המניות המקומי, כאשר מדד הדגל של ת"א הניב למשקיעים תשואה פנטסטית של 52% - הגבוהה בבורסות המערב ● מספר השיאים החדשים ששבר המדד היה הגבוה ביותר מאז 1992 (63 השנה), מחזורי המסחר בבורסה זינקו ושוק ההנפקות התעורר לחיים ● ביקשנו ממנהלי השקעות בכירים לסמן את המהלך המפתיע של השנה, ואלה היו הבחירות שלהם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: איל יצהר

במסגרת המאבק בחשבוניות הפיקטיביות: הרף לאישור עסקאות בזמן אמת יורד ל-10,000 שקל

החל מ-1 בינואר 2026 עסקאות שסכומן עולה על 10,000 שקל יחייבו דיווח בזמן אמת לרשות המסים וקבלת אישור לעסקה ● עסקה שלא תאושר, לא תאפשר לעסק לקזז את המע"מ ששילם עבור הרכישות לצורכי העסק

טהרן, דצמבר 2025 / צילום: ap, Vahid Salemi

הרוג ופצועים בשרפת מפקדה איראנית בהפגנות

צה"ל מעדכן שבמהלך הלילה כוח מיחידה 636 חיסל מחבל ופגע בשניים נוספים מכיוון שיידו לעברם אבנים בזמן מארב בחטיבת שומרון - אין נפגעים לכוחותינו ● גורם ישראלי בכיר על המחאות באיראן: "אנחנו מזהים אירוע פנימי דרמטי באיראן. עוד מוקדם לדעת את השלכותיו" ● דיווחים שוטפים

שדה התעופה בהרצליה / צילום: Shutterstock

אלפי דירות ייבנו במקום שדה התעופה הרצליה ושלישות רמת גן. כמה שילמו היזמים על הקרקעות?

8 מכרזים ל־991 דירות במתחם שדה התעופה בהרצליה נסגרו בהכנסות של כ־1.35 מיליארד שקל, במחיר ממוצע של כ־1.4 מיליון שקל לקרקע לדירה ● במקביל, מכרזי רמ"י במתחם השלישות ברמת גן הניבו כ־1.23 מיליארד שקל

טובי שמלצר מבעלי שלמה ביטוח / צילום: עזרא לוי

הערכות בענף: שלמה ביטוח תונפק לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף

לגלובס נודע כי שלמה ביטוח מתכננת להנפיק 20%-25% ממניותיה, לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● אם החברה תצליח לגייס את הסכום הזה, השווי הפעם יהיה גבוה ב-56% לעומת השווי בו ביקשה להנפיק בגל ההנפקות של שנת 2021, אך נסוגה ממנו בסופו של דבר

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

מינהל התכנון רשם שיא באישור יחידות דיור, אך רובן יישארו על הנייר

מינהל התכנון פרסם את נתוני השנה החולפת, בו מוצגים הפעילות בתחומי הדיור, התשתיות, התחבורה והשטחים הפתוחים ● מהנתונים בתחום הדיור, עולה כי מוסדות התכנון הציגו ביצועים שגבוהים ב-80% מהיעד הממשלתי שעמד על אישור 125 אלף דירות ● פער זה מתקרב כבר למיליון דירות, שלפי קצב הבנייה הנוכחי מספיק ל-15 שנים

נמל אילת / צילום: שלומי יוסף

המדינה דוחה את בקשת נמל אילת להארכת תקופת ההפעלה

מנכ"לי משרדי התחבורה והאוצר שלחו מכתב תגובה להנהלת נמל אילת, ובו דחו את בקשתה להארכת תקופת ההסמכה להפעלה פרטית - בשל אי-עמידה ביעדי הפעילות ● המכתב מנגיעה בעקבות הפנייה אתמול של הנהלת נמל אילת, בה נטען כי המדינה מתעלמת מנסיבות חריגות של הנמל כגון משבר השיט בים האדום ותקיפות החות'ים

קרקעות / אילוסטרציה: Shutterstock

3 מכרזי קרקעות של סוף השנה הקפיצו את הכנסות רמ"י ביותר מ-10%

המכרזים במתחם השלישות ברמת גן, בשדה התעופה בהרצליה ובמחנה סירקין בפתח תקווה הניבו למדינה הכנסות של 3.2 מיליארד שקל, בעוד שכלל ההכנסות בגין שיווקי קרקע בשנה שעברה הגיעו ל-28 מיליארד שקל

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: יח''צ

מנכ"ל קבוצת נקש: אבי נקש רודף אותי אישית, חשתי נבגד, ונישואיי התפרקו

אבי חורמרו הגיש תשובה לתביעה שהגיש נגדו אבי נקש על סך 65 מיליון שקל ● מי שניהל את עסקי הקבוצה, הכוללת את נמל אילת וארקיע, טוען כי הזכויות שקיבל אושרו ע"י האחים ג'ו ורפי נקש ● עוד טען כי השיב לקבוצה כספים בהתאם להסכם הפשרה מ-2024