גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת המעמדות בליכוד: נתניהו מתבצר בכיסא, ובינתיים המתיחות בין חברי המפלגה גדלה

מסיבת יום ההולדת שחגגו השבוע לנתניהו בליכוד לא הסתירה את מלחמת המעמדות במפלגה בין השרים לשעבר לבין הח"כים "הפשוטים" ● איילת שקד לא ממהרת לשלוח את מנהיג הליכוד הביתה, וליברמן נהנה מהוואקום החרדי בממשלה ומתחיל להוציא לפועל את הגזרות שלו

יו''ר האופוזיציה, בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר
יו''ר האופוזיציה, בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר

סיעת הליכוד חגגה השבוע לבנימין נתניהו יום הולדת 72 בכנסת. בין מי שהגיעו לכבד היו גם המתמודד העתידי נגדו יולי אדלשטיין וח"כ עמיחי שיקלי מימינה, חגיגיות פלוס חשדנות נרשמה. הח"כים מהליכוד שנכחו בחגיגה יצאו ממנה עם שני מסרים מרכזיים: נתניהו לא הולך לשום מקום, והוא מחזיק בגישה שלפיה הממשלה תיפול בקרוב, חרף העברת התקציב.

זוהי בשורה קשה עבור יריביו הפוליטיים במפלגה שציפו שיפנה להם את הזירה בחודשים הקרובים, ובשורה טובה עבור חברי הקואליציה שעמידתו איתן מחזקת את המבנה האידיאולוגי הבלתי אפשרי שבו הם נמצאים.

בליכוד המתח אינו סובב רק סביב נתניהו. ישנו סדק שהולך ומעמיק בין השרים לשעבר שנעדרים מהוועדות והמליאה, לבין חברי הכנסת מהעשירייה השנייה והשלישית שנמצאים בכנסת ימים ולילות. בשבוע החולף נקבע "לוח תורנויות" שבו קיבלו גם כן שרי הליכוד לשעבר בונוס: הם שובצו לדיונים בשני ורביעי שבו גם ככה הם נמצאים והתבקשו להגיע למקום עבודתם בכנסת לצורך ההצבעות במליאה, ואילו חברי הכנסת "הפשוטים" נדרשו להגיע בנוסף גם בימים ראשון, שלישי וחמישי - שבוע עבודה מלא.

בקיעים בליכוד

ח"כ דוד ביטן, שמילא את מקומו של ח"כ יריב לוין כמרכז האופוזיציה למשך שבוע, ביטא את התסכול שחשים חבריו לספסלים האחוריים לאחר שמההצבעה על חוק הקנאביס הרפואי נפקדו ח"כים. הוא דרש מנתניהו להפעיל סנקציות, וטען כי אם לא ינקטו כאלה נגד מי שלא הופיעו להצבעה - גם הוא יעשה כרצונו.

אבל נתניהו לא מתכוון להיכנס למלחמות עם חברי הכנסת שיושבים באופוזיציה, וביטן יידרש להחליט האם לממש את איומיו. כל החלטה שלו תילמד על ידי יתר חבריו לסיעה שמאסו בחלוקה לדרגים, ועשויה לערער את האופוזיציה שבוע לפני ההצבעה הקריטית על התקציב במליאה.

הצעת החוק של חבר המפלגה לשעבר גדעון סער, שנועדה למנוע מנתניהו להתמודד שוב על הנהגת הממשלה, מעוררת תקווה חדשה בקרב חברי הליכוד שרוצים להתמודד על הנהגת המפלגה. זו בעצם תהיה החותמת החוקית לכך שזמנו של נתניהו תם, ויש להיערך מחדש לבחירת מנהיג.

למרות שרצו לראות בהצלחת הקואליציה, מי שמיהרו לשים רגליים לתזכיר החוק היו דווקא חברי מפלגת ימינה. איילת שקד, מתן כהנא וניר אורבך הודיעו שהם לא תומכים בחוק, ומאחורי הקלעים אף הבהירו בכירי המפלגה: החוק לא מופיע בהסכמים הקואליציוניים, "יש לנו זכות וטו ונבלום אותו בכל שלב שנחליט".

סער, שחטף מקלחת קרה מחבריו לימין בממשלה, כאשר אפילו השרים במפלגתו שלו שמרו על שתיקה, קיבל כעבור שעות אחדות גיבוי משמאל כאשר באורח פלא יצאו הודעות כמעט מתואמות מלשכות ראשי המפלגות בממשלה בדבר תמיכתם בחוק. ללא גיבוי מימינה, סער ימצא את עצמו בדרך ללא מוצא ויידרש להסתפק בחוק להגבלת כהונה שאותו דווקא הצליח לשריין בהסכמים הקואליציוניים.

השרה איילת שקד / צילום: רמי זרנגר

שרת הפנים איילת שקד שמצאה את עצמה השבוע בחזית מתקפות מימין ומשמאל אמרה בשיחות סגורות: "מי שחושב שעברתי טיפולי המרה כשנכנסתי לממשלה הזו - טועה. אני עדיין בימין". המבחנים בנושא עדיין לפתחה: בניית היישוב המפונה אביתר שבמרצ הטילו עליו וטו, פתיחת קונסוליה פלסטינית בירושלים לדרישת האמריקאים והחוק החדש.

כמה זה עולה לנו?

תוכנית המיסוי של שר האוצר אביגדור ליברמן נכנסה השבוע להילוך מהיר - רפורמת החנייה אושרה, מס הגודש במרכז הארץ בדרך לאישור, מס הסוכר והמס על הכלים החד-פעמיים אושרו ובעוד שבועיים גם עצירת הסבסוד במעונות היום לנשות אברכים (לומדי תורה). אמנם ליברמן התחייב שלא יעלה מסים במסגרת התקציב שהוא מכנה "חברתי" ורוב המסים בתוכנית נועדו לשינוי התנהגות, אבל בפועל הציבור ממש עוד מעט יתחיל לשלם מכיסו.

בימים כתיקונם מפלגת הליכוד הייתה תומכת בתקציב כזה בדיוק, ואילו מפלגות השמאל היו נזעקות נגד הפגיעה בחלש. אולם בימים שבהם המחנות האידיאולוגים בכנסת ובציבור הרחב עדיין מתחלקים לפי ביבי/רק-לא-ביבי - חברות הכנסת של מרצ מאשרות את העלאת גיל הפרישה לנשים וחברי מפלגת העבודה תומכים במס גודש ובמס על הסוכר והחד-פעמי.

יו"ר המפלגה ושרת התחבורה מרב מיכאלי הייתה הוגנת מספיק כדי לומר בסוף השבוע, כי "זה לא התקציב שאני כיו"ר מפלגת העבודה הייתי מעבירה, אבל זה תקציב טוב יותר למדינת ישראל, ובעיקר לראשונה מזה שלוש שנים יהיה תקציב".

בינתיים, ב-1 בנובמבר יתחיל הציבור לשלם מס קנייה על כלים חד-פעמיים המכילים פלסטיק. בעוד כחודש יסתיים הסבסוד וההנחות עבור משפחות שבהם האב לומד תורה במעונות היום, באחד בינואר תתחילו לשלם גם על המשקאות הקלים יותר ובעוד שלוש שנים יעלו מחירי החנייה.

ליברמן, שהתעקש בשנתיים האחרונות שהוא נגד חברי הכנסת החרדים ולא הציבור החרדי, מוציא לפועל בצו גזירות כלכליות שיפגעו דווקא בהם - באלו שצורכים חד-פעמי, ששותים משקאות קלים ושולחים את ילדיהם למעונות היום משום שהאם יוצאת לעבוד. העובדה שנבחרי הציבור החרדים יושבים באופוזיציה מאפשרת לו לפעול בחופשיות. ימינה, שהבטיחה להם הגנה, נטשה את העמדה לטובת ביצור משרד ראש הממשלה.

מי המרוויח?

בשבועות האחרונים מוציאה השרה לשוויון חברתי וגמלאים מירב כהן הודעות תכופות על התוכניות לחברה הערבית. את התוכניות אמנם דרש יו"ר רע"ם מנסור עבאס, אך היא השרה בממשלה האמונה על הוצאתן לפועל כמי שתחתיה יושבת הרשות לפיתוח כלכלי של החברה הערבית.

לא סתם יו"ר יש עתיד יאיר לפיד התעקש עם הקמת הממשלה על העברת הרשות ממשרד ראש הממשלה לידיים של אחד משרי המפלגה. במקביל, סגן השר יואב סגלוביץ’ מהמפלגה שמוביל את התוכנית למיגור האלימות בחברה הערבית מקיים אירוע למצביעי המפלגה בסוף השבוע בנושא, וסרטים בשפה הערבית ביוזמת השרים כבר רצים ברשת.
במסדרונות הכנסת טוענים שלפיד כבר עמוק בקמפיין על לב המצביע הערבי, למורת רוחו של עבאס. "מנסור מביא את הכסף, ויש עתיד גוזרת קופון", טענו השבוע בכנסת. למרות הממצאים, ביש עתיד טוענים שהם לא מחפשים מצביעים בחברה הערבית, אלא שהם היחידים שיכולים להעביר את הדרישות של עבאס - מתקציבים, דרך בניית ישובים בנגב ועד לחיבור בתים בלתי חוקיים לחשמל.

ביום ראשון תצביע הממשלה על תוכנית החומש למגזר הערבי, והקרב בעיצומו - האם עבאס יוכל לקבל מהציבור הערבי קרדיט על התוכנית שיזם?

עוד כתבות

המומחה שטוען: הסבב הבא עם איראן יהיה גדול יותר מאי-פעם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: כתב העת האמריקאי הפורן אפיירס טוען שהדרך היחידה להצליח לפרק את חמאס מנשקו היא ע"י "קבלנים צבאיים פרטיים", הסבב הבא של ישראל מול איראן עלול להיות ארוך וקשה יותר, וההיסטוריון הבריטי היהודי שמפציר בעולם לבחון את האנטישמיות לפני שתהפוך ל"קטסטרופה" • כותרות העיתונים בעולם

משמרות המהפכה באיראן / צילום: Vahid Salemi

בעקבות הטבח: צעד "שובר השוויון" שהאיחוד האירופי שוקל לבצע נגד איראן

עד כה, שורה של מדינות אירופיות, ביניהן ספרד, צרפת ואיטליה, התנגדו לביצוע מהלך מיידי נגד איראן ● יחד עם זאת, ממדי הטבח באזרחים מצד משטר האייתולות בשבועות האחרונים, כך נראה, שינו את התמונה

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

דיווח: הודו תסכים להפחית מכסים על כלי רכב אירופיים

הסכם סחר מתגבש בין האיחוד האירופי להודו עשוי להוביל להפחתה חדה במכסים על יבוא סחורה אירופית, כחלק ממהלך רחב יותר לפתיחת שווקים הדדית

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית ● קמטק וטאואר ירדו בכ-3% בפתיחת המסחר ● מדד ת"א 35 ננעל אתמול לראשונה במעל 4,000 נקודות, פי 2.5 מאז השפל באוקטובר 2023 ● עליות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● השקל מוסיף להתחזק הבוקר ונסחר בכ-3.11 שקלים לדולר ● חטיבת המחקר של בנק אוף אמריקה חושפת את 25 המניות המומלצות שלה באירופה ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

מגדל מאייר ברוטשילד, ת''א. בעיגול: אמנון שעשוע / צילום:  איל יצהר, שלומי יוסף

למכירה ממיליארדר: פנטהאוז ב-75 מיליון שקל

הדופלקס היוקרתי של אמנון שעשוע במגדל מאייר ברחוב רוטשילד בת"א מוצע למכירה ● המותג קפה טורקי עלית במהלך תוכן יוצא דופן עם הזמר טונה, שמוותר על פרסומת קלאסית ומוביל סדרת דוקו קצרה ● איגוד החברות הציבוריות מקים פורום ייעודי לסמנכ"לי כספים ● וגם: מינויים חדשים במינהל התכנון, בפארק עידן הנגב ובבנק ישראל ● אירועים ומינויים

ירידת שער הדולר/ין על גבי מסך בטוקיו, יום ג' / צילום: Reuters, Kotaro Numata

7 טריליון דולר במוקד: שוק החוב היפני בטלטלה, ומציף חשש מגלי הדף בעולם

שוק החוב היפני חווה קפיצה יומית חריגה במיוחד בתשואות, ועל פי ההערכות הטלטלה במדינה רחוקה מסיום ● בשווקים חוששים שהתשואות הגבוהות הן "הנורמלי החדש", וכי התוצאה תהיה תנודות חזקות גם בכלכלות הגדולות האחרות - מניו יורק ועד לונדון וברלין ● אלו הסיבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות; השקל התחזק מול הדולר לשיא של ארבע שנים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.5% ● מור בית השקעות עולה לאחזקה של כ-20% במגוריט ● בלידר שוקי הון ממליצים על מניית קמהדע ● השקל התחזק מול הדולר ושערו ירד מתחת ל-3.12 שקלים ● לקראת שבוע דרמטי בוול סטריט: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן ● מחיר הזהב פרץ הבוקר את רף ה-5,000 דולר לאונקיה

הזהב בשיא / צילום: Shutterstock

לראשונה: הזהב נסחר מעל רף של 5,000 דולר

הזינוק במחירי המתכות נמשך, והזהב והכסף שוברים שיאים חדשים ● בין הסיבות: הטלטלות הגיאו פוליטיות, חולשת הדולר ומהלכים של בנקים מרכזיים

מימין לשמאל: יובל פרחי, נועה לוטן־יעקבי ואורי עיני / צילום: יח''צ

מאמינים בצפון: קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי פותחת שלוחה בגליל העליון

השלוחה החדשה של קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי תפעל במרכז היזמות Hubayta של תנועת "הביתה חוזרים לגליל", הממוקם באגמון מרקט, ותתמקד בתחומי הקריאייטיב

רכבי BYD לקראת יצוא מסין / צילום: Reuters, CFOTO

הרכבים הנחשקים שנעלמו מאולמות התצוגה

שנת 2026 נפתחת במחסור בהיצע של דגמי כלי רכב חשמליים חדשים ● בין הסיבות: עליית מס הקנייה, הצטברות רכבי "אפס ק"מ" ומלחמת מחירים ● לפי חלק מהיבואנים, מדובר בהקפאת יבוא זמנית ● הצפי הוא שהדבר יוביל לירידה בנתח השוק של כלי הרכב החשמליים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Lev Radin/Si

טראמפ: הדלת בפני פתרון דיפלומטי מול איראן לא נסגרה, אך תקיפה צבאית עדיין על השולחן

הנשיא האמריקני צובר כוחות ושומר את הקלפים קרוב לחזה: "הם התקשרו פעמים רבות" ● על רקע ההודעה כי נושאת המטוסים אברהם לינקולן נכנסה לתחום האחריות של פיקוד המרכז של צבא ארה"ב במזרח התיכון - היא תוכל לבצע מתקפה תאורטית על איראן בתוך יום או יומיים ● ארגון זכויות האדם האיראני HRANA עדכן כי מספר ההרוגים בעימותים באיראן ככל הנראה גדול מ-23 אלף ● דיווחים שוטפים

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נובה וקמטק לוהטות: מאחורי זינוק של מעל 30% בצמד מניות ציוד השבבים

שתי החברות מישראל, שזינקו מתחילת 2026, מציעות ציוד לבדיקה בהליך ייצור של שבבים, שהביקוש עבורו עלה לאור ההתפתחות המואצת של AI ● בנק קנטור: יש מקום להמשך הראלי בענף

עמירם שחר, מנכ''ל אפווינד ומייסד שותף / צילום: Upwind

הופכת לחד־קרן: אפווינד גייסה 250 מיליון דולר לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

אפווינד פועלת בתחום אבטחת הענן - שוק שנחשב כיום לקטגוריה הצומחת ביותר בעולם הסייבר ● עמירם שחר, מנכ"ל ומייסד שותף: "בקצב הנוכחי אנחנו צפויים להכפיל את גודל החברה במהלך השנה וחצי הקרובות"

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

שולמית מיכאלי גולדברג פרופ' מדענית מיקרובילוגיה / צילום: איל יצהר

החוקרת שנבחרת לכלת פרס ישראל בתחום מדעי החיים

פרופ' שולמית מיכאלי מאוניברסיטת בר אילן, חלוצת חוקרי ה-RNA, זכתה בפרס לשנת תשפ"ו ● בראיון שקיימה בגלובס בעבר היא הסבירה איך זה יכול להיות שלאדם ולאורז יש מספר גנים די דומה, אך הם פועלים בצורה אחרת לגמרי ● זה גם מה שעומד בבסיס מחקריה

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מענק מפקדים ואיך יחושב שובר החופשה: חבילת התגמול המעודכנת למילואים

הממשלה אישרה חבילת תגמול מעודכנת לחיילי המילואים בהיקף של 6.2 מיליארד שקל ● אף שהמסגרת הכללית נותרה דומה לזו המוכרת מתחילת המלחמה, בוצעו בה התאמות משמעותיות ● מהן ההטבות המרכזיות?

מדיניות של חברות התעופה / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה עם איראן: חברות התעופה הישראליות מגמישות את תנאי הביטולים

הצעדים נועדו להעניק לנוסעים גמישות גבוהה יותר בתכנון טיסות בתקופה הקרובה, והם מצטרפים להיערכות תפעולית ושירותית של החברות נוכח אי־הוודאות הביטחונית ● אף שמדובר במהלכים דומים במהותם, היקף ההקלות ותנאיהן משתנים מחברה לחברה

ישראל תחכיר 16 אלף דונם לארה''ב להקמת עיר טכנולוגית / אילוסטרציה: Shutterstock

מזכר הבנות חושף את התוכנית האמריקאית לנגב. על הפרק: הקמת כור גרעיני

ישראל וארה"ב הגיעו להבנות סביב הקמת מרכז לייצור שבבים ובינה מלאכותית בדרום הארץ, תחת ניהול אמריקאי ישיר ● על פי מסמך שהגיע לידי גלובס, ישראל תעניק לאמריקאים חוזה חכירה לקרקע ל־99 שנה, ועל השולחן עלתה גם אפשרות להקמת כור גרעיני באתר

אילוסטרציה: Shutterstock, SeventyFour

60 אלף שקל לעורך דין: הרפורמה בסיעוד שמלחיצה את הלוביסטים

האוצר מבקש להגביל את חברות מיצוי הזכויות הגובות עשרות אלפי שקלים, אך ברקע גוברים הלחצים לפצל את החוק ● המועצה לצרכנות חושפת: "ניצול של חולים והחתמות אגרסיביות"

בניין משרדים של חברת מבנה. ''סמוך לתחנה של הקו הירוק'' / הדמיה: אלכס לובימוב

"רובע עירוני חדש": המלונות ומגדלי המסחר שייבנו בשדה דב, והמחירים

לצד 16 אלף דירות שחלקן כבר בתכנון מתקדם, יהיו בשדה דב גם 3,000 חדרי מלון ● בעוד שבתחום המגורים המחירים מגוונים, בתחום המלונאות היזמים מכוונים רק לפלח היוקרה ולתיירות עסקית