גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בישראל ציפו למבול השקעות הדדיות באמירויות. בפועל זה רק מטפטף

יו"ר המחלקה לפיתוח כלכלי באבו דאבי אומר בראיון מיוחד כי באמירויות מייחסים חשיבות רבה לישראל, אך מבקש מהישראלים להיות סבלניים ולחשוב לטווח ארוך ● וגם: מתחת לרדאר, בין חברות בישראל ובסעודיה נחתמו עסקאות שחצו את סף מאה מיליון הדולרים

דב קוטלר, אדיב ברוך, מוחמד עלי אל שורפה תאני, אחמד אל זיודי, אמיר חייק, עבדולה אל מאז / צילום: סיון פרג'
דב קוטלר, אדיב ברוך, מוחמד עלי אל שורפה תאני, אחמד אל זיודי, אמיר חייק, עבדולה אל מאז / צילום: סיון פרג'

בפרפראזה על אמירתו המפורסמת של קרל פון קלאוזביץ, מאבות תורת הלחימה המודרנית, אפשר בהחלט לומר שבאיחוד האמירויות "העסקים הבינלאומיים הם המשך המדיניות באמצעים אחרים". דברים דומים מאוד אומר בראיון בלעדי ל"גלובס" האיש שכל משקיע ישראלי ירצה לפגוש - מוחמד עלי אל שורפה, יו"ר המחלקה לפיתוח כלכלי באבו דאבי, שמפעילה את משרד ההשקעות של אבו דאבי (ADIO) ואחד מהאישים החשובים במעגל מקבלי ההחלטות בענייני השקעות באמירויות ככלל ובאבו דאבי במיוחד.

אם זה לא היה ברור קודם, התועלת הכלכלית העיקרית של הסכמי אברהם היא פתיחת הדרך לשווקים חדשים (מדינות המפרץ, מרכז אסיה ועוד), או קיצור הדרך לשווקים קיימים (הודו סין ויפן). אל שורפה ממחיש: "הקמנו רשת עסקית כלכלית עניפה עם כל העולם, וישראל בכניסתה אליה, מגדילה מאוד את קשריה עם כל חברי הרשת, מביאה את יתרונותיה ונהנית מהקשרים הרבים".

הסכמים ארוכי טווח

אל שורפה, איש חביב במיוחד, מסביר שזה אף יותר מהפרפראזה לפון קלאוזביץ: עבור האמירויות, העסקים הבינלאומיים הפכו להיות כלי מדיניות מרכזי, וכך צריך לראות גם את הסכמי אברהם שנחתמו עם ישראל. "הסכמי אברהם מהווים מפנה היסטורי עצום - ויצירה של פלטפורמה ענקית ליצירת יחסים עסקיים־כלכליים ארוכי טווח". הוא מדגיש את הטווח הארוך ורומז בעדינות להתנהלות של מקצת מאנשי העסקים הישראלים שהגיעו לאמירויות בשנה האחרונה, ואצים לסגור עסקאות עוד בטרם התקרר הקפה השחור על השולחן.

"הקצב האיטי בביסוסם של היחסים הכלכליים עם הישראלים נובע מהצורך ללמוד את החומר עד הסוף, ובעיקר מהרצון למסד אותם לטווח ארוך בהתאם לחזון שלנו ולאסטרטגיית הפעולה", אומר אל שורפה, ומתכוון למעבר מכלכלת התלות בנפט אל פתיחת האמירויות לתחומים רבים נוספים, ובעיקר להיותה מרכז סחר ועסקים בינלאומי עצום - מהגדולים בעולם. הוא מציין כי אם בעשור הקודם ההכנסות מנפט היו קרוב ל-90% מכלל הכנסות המדינה, בשנה שעברה הן הסתכמו ב47% והיתר מהעסקים הבינלאומיים בעיקר. "התפיסה שלנו בינלאומית: לא רק אבו דאבי והאמירויות, אלא שת"פים בינלאומיים, תוך ניצול היתרונות הגדולים של כל שותפה ושותפה".

הוא מודה ששני הצדדים עדיין מנסים למצוא את הדרך הנכונה להשקעות הדדיות - אחד מהתחומים שלא המריאו ממש בשנה שחלפה מאז ההסכמים, אף שבישראל חשבו כי זו תהיה תולדה עיקרית של הנורמליזציה.

אל שורפה מבטיח לצד זאת כי עם סבלנות גם נושא ההשקעות יתפתח. "הוצפנו בפניות של ישראלים לאחר פתיחת הסניף של ADIO בתל אביב. שים לב שתל אביב הייתה מהיעדים הראשונים שלנו למשרד מחוץ לאמירויות - ואפילו בדובאי אין לנו סניף. המשמעות היא שאנחנו בהחלט מייחסים חשיבות רבה לישראל, רק תהיו סבלניים ותחשבו לטווח ארוך".

עוד נושא שעיכב את ההשקעות היה הקורונה שמנע הגעה של אנשי עסקים ונסיעה החוצה. הוועידה כעת, BYOND BUSSINESS 2, שארגנו בנק הפועלים ומכון היצוא, מעידה על ההתגברות על המגפה, ושעכשיו אנחנו בעניינים. הוא מציג את תחומי העניין העיקריים באמירויות להשקעות: אגריטק, אנרגיה חדשה, טכנולוגיות בתחום הבריאות והחינוך, פינטק סקיוריטי, וגם תעשיית החלל והתעופה. הוא מציין את ההסכם שנחתם בין התעשיה האווירית לחברת התעופה איתיחאד להסבת מטוסים למטוסי מטען והשבחתם.

אחד מהאירועים המרכזים בכנס BYOND BUSSINESS 2, שהתקיימה השבוע באמירויות, מממש בדיוק את אסטרטגיית הבינלאומיות שישראל נכנסת אליה בדובאי. האירוע היה ועידה כלכלית טרילאטרלית ישראל-הודו-איחוד האמירויות. ההודים הם האוכלוסייה הגדולה ביותר באמירויות עם 3.3 מיליון בני אדם, כפול ממספר האמירתים עצמם. נוכחותם מורגשת בכל רבדי החברה והמעורבות של קונצרנים הודים, דוגמת TATA, בכלכלה האמירתית עצומה.

הקונסול הכללי ההודי ד"ר אמאן פורי אמר בראיון לגלובס כי הסינרגיה בין היכולות הטכנולוגיות של ישראל, יכולות הייצור של הודו והיצע אנשי התוכנה שלה, יחד עם ההון של האמירויות והיותה מרכז סחר עולמי, הם פוטנציאל עצום לשיתופי פעולה. הוא הזכיר שבהודו היו בשנה שעברה לא פחות מ-36 חברות יוניקורן - אות לחוזקתה הטכנולוגית-כלכלית, וכמה מראשי חברות אלה נכחו בוועידה. אילן שטולמן, קונסול ישראל בדובאי, אמר כי חשיבות הקשר עם האוכלוסייה ההודית באמירויות גדולה לנוכח העובדה כי שני שלישים מהמנכ"לים של החברות באמירויות הם הודים.

ועוד אירוע שהתקיים ביום רביעי בדובאי היה כנס בהשתתפות של 30 חברות יפניות הפועלות באמירויות עם אנשי עסקים ישראלים. את הכנס אירגן עו"ד זאב וייס ממשרד וייס פורת (המכהן גם כיו"ר לשכת המסחר ואגודת הידידות ישראל יפן). הדגש במפגש היה הדיון כיצד ניתן לנצל את המשולש האמירותי יפני וישראלי לשת"פ שימנף את היכולות של כל אחת מן הצלעות. עו"ד וייס אמר כי החום וההתלהבות שמגלים האמירותים כלפי שיתוף פעולה עם ישראל יכול לסייע בעסקאות עתידיות, כאשר כל צד מביא את היתרונות היחסיים שלו כמו מימון קשרים וטכנולוגיה. הסכמי אברהם, הוא אמר, העניקו לישראל יוקרה בעיני היפנים, הפעילים מאוד באמירויות. 

עסקה אחת שנחתמה בשולי הועידה הזו היא בין חברת מאפי פארמה הישראלית לחברת GAG גילאן מדיקל האמירתית מקבוצת הקונגלומרט רסאן עבוד (אחת משמונה משפחות העושר באמירויות. לפי ההסכם, מאפי פארמה תפיץ באמירויות תרופה גנרית לטרשת נפוצה. היקף ההסכם הוא כמה מיליוני דולרים, והתרופה שמופצת בישראל וברשות הפלסטינית צפויה להתרחב גם במקומות נוספים בעולם. יו"ר ומנכ"ל מאפי פארם אמר לגלובס כי האמירתים פנו לפני שנה כדי לבחון מוצרים ותרופות וכי ההסכם מהווה עוד הכרה בינלאומית בחברה ובסל המוצרים שלה.

סעודיה מחממת מנועים

סיפור המגעים עם סעודיה שחשפנו כאן בגלובס, והאפשרות להגעה עימה להסדרת יחסים, גם אם ככל הנראה לא הסכמי נורמליזציה מלאים, יתמקד ככל הנראה בהיבטים כלכליים, ובחשאי גם בטחוניים.

נתחיל בכלכלה. הסעודים ראו את ההתחלה המבטיחה של הסחר והעסקים בין ישראל לאמירויות, ובאמצעות האמירויות, ובעיקר בחריין, החלו כבר חברות סעודיות לטוות עסקים עם ישראל. גורם כלכלי במפרץ המעורה בסוגיה אמר השבוע לגלובס כי נחתמו כבר עסקאות שחצו את סף מאה מיליון הדולרים - דרך חברות שלישיות באמירויות ובבחריין. הסעודים מעוניינים לקנות ידע וטכנולוגיה, בשל הדגש הביטחוני והצורך במערכות ישראליות מול האיום החותי’ מתימן וכמובן מאיראן. אבל זה לא הדגש היחיד: טכנולוגיות ישראליות בתחומי אגריטק, שימוש נכון במים במדבר, טכנולוגיות לשימוש בטחוני אזרחי ועוד מעניינות אותם, וליישום בין השאר בעיר העתיד נאום (שילוש של NEW והאות הראשונה במילה עתיד בערבית מוסתקבל) שהם בונים לא הרחק מישראל.

איראן בראש

ישראל, ביכולותיה הצבאיות והאחרות נגד איראן היא בת ברית, גם אם אין קשרים עמה, במאבק נגד משטר האייתולות. יצירת קשר רשמי איתה תאותת לטהראן איום על סעודיה.
הד"ר דורי גולד, נשיא המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, לשעבר שגריר ישראל באו"ם ומנכ"ל משרד החוץ, אומר לגלובס כי מה שיקדם או ירחיק הסכם אפשרי עם סעודיה הוא הנושא האיראני המהווה עבורם איום ישיר ומיידי. הסעודים מנסים מצד אחד לשפר את קשריהם עם הממשל האמריקני, קשרים שניזוקו בין השאר בשל פרשת חיסולו של ג’מאל חשוקג’י. מהעבר השני הם לא אוהבים את הנסיונות של ארה"ב לחדש את הסכם הגרעין. ההתפתחויות בנושא הזה יהיו לדבריו חשובות במיוחד לאפשרות להסכמים כלשיהם בין ישראל לסעודיה.

גילוי מלא: הכותב התארח בכנס בנק הפועלים ומכון היצוא באיחוד האמירויות במימון גלובס

עוד כתבות

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"