גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במקום חוק אקלים: הממשלה תציג ביום א' "חבילת אקלים"

התייעלות אנרגטית, השקעות בתשתיות סולאריות ועמדות טעינה לרכבים חשמליים, קידום של אוטובוסים חשמליים ואפילו פרס על טכנולוגיות אקלים ● גלובס מביא פרטים ראשונים מחבילת האקלים שתציג הממשלה ביום א' ותכלול השקעות בגובה של כ-725 מיליון שקל בסקטור האנרגיה הנקייה

השרות תמר זנדברג וקארין אלהרר / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה
השרות תמר זנדברג וקארין אלהרר / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה

לאחר שמשרדי הממשלה לא הצליחו להגיע להסכמות בנוגע לאישור חוק אקלים לפני ועידת האו"ם בה יציג ראש הממשלה נפתלי בנט בסוף החודש, ביום ראשון תעלה בישיבת הממשלה להצבעה חבילת צעדים בנושא ההתמודדות עם משבר האקלים, בתחומי האנרגיה, התשתיות, התחבורה והטכנולוגיה. הצעות המחליטים מובאות לאישור הממשלה ימים בודדים לפני פרסום דוח חמור של מבקר המדינה, באשר להתמודדות משרדי הממשלה עם משבר האקלים לאורך השנים האחרונות.

התוכניות שיאושרו ביום א׳, כוללות תקצוב בפועל לתוכניות שהממשלה כבר הכריזה עליהן בעבר. בסדר היום של ישיבת הממשלה, יובאו להצבעה החלטות לאישור ועדכון לתוכנית הלאומית להתייעלות באנרגיה והפחתת פליטות גזי חממה, קידום תחבורה נקייה ודלת פחמן, האצת תשתיות במסגרת המאבק בשינויי האקלים, ועידוד חדשנות טכנולוגית למאבק בשינויי האקלים. כלל ההצעות, טעונות אישור במסגרת תקציב המדינה, לאחר אישורן בממשלה. לפי גורמים בממשלה, ראש הממשלה, נפתלי בנט, מבקש להוביל תחת משרדו את התוכניות הנוגעות לטכנולוגיה והייטק, בשל קרבתו האישית לנושא החדשנות. פרטי התוכניות השונות טרם פורסמו, אך לפי ההערכות הצעת המחליטים בנושא החדשנות תכלול מיסוד של כנס ראש הממשלה לחדשנות באנרגיה וטכנולוגיות אקלים והענקת פרס ראש הממשלה בתחום.

חבילת האקלים בה תדון הממשלה ביום א' לקראת ועידת האקלים של האו"ם בגלאזגו, תוצג על ידי השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, ושרת האנרגיה, קארין אלהרר. מטרת התוכנית היא לקדם צעדים אופרטיביים ותקציבים שיאפשרו לממשלה לעמוד ביעדים הלאומיים שהציבה בתחום המאבק במשבר האקלים. התוכנית עצמה אף תוגש לנשיא המדינה, יצחק הרצוג, באירוע שיתקיים לקראת ועידת האקלים בביתו ביום ב'. יחד עם זאת, הדרך ליישום עודנה ארוכה, שכן למרות המסגרת התקציבית, סעיפים רבים מטילים בפועל אחריות על שרת האנרגיה לגיבוש תוכניות מפורטות.

השקעות בגובה של כ-725 מיליון שקל

הממשלה תצביע על תוכנית משמעותית בתחום האנרגיה, לאחר שנים ארוכות שבהן לא תוקצבה התוכנית הלאומית להתייעלות באנרגיה, בשל היעדר תקציב. זאת, כאשר תוכנית בתחום שפורסמה בשנת 2020, לא יצאה אל הפועל. כעת, מציגה הממשלה תוכנית משודרגת. הממשלה טרם אישרה את כלל התוכניות והן מצויות בשלבי ניסוח והידוק אחרונים, אך לגלובס נודע שהתוכנית תכלול השקעות בגובה של כ-725 מיליון שקל, כאשר סכום נוסף יוקצה באופן נפרד להתייעלות באנרגיה ובנייה ירוקה בחברה הערבית (לפי ההערכות, כ-100 מיליון שקל).

התוכנית, שמתוקצבת ומיועדת למימוש בשנים 2022-2026 וגובשה בשיתוף משרד האוצר, תתמוך באופן הוליסטי בתחומים הנדרשים למעבר לכלכלה דלת פחמן, ותשים דגש על הסקטור התעשייתי. בין היתר, תעסוק התוכנית בהתייעלות אנרגטית - תחום שבו עד היום ישראל כשלה לעמוד ביעדיה, ובמעבר לאנרגיות מתחדשות, בצל האתגר הגדול, כאשר כיום רק 6% מהחשמל בישראל מיוצרים באמצעים נקיים. התוכנית החדשה תתמוך בין היתר בתהליכים של חשמול בסקטור התעשייתי והסטת ביקושים בסקטור החשמל.

בנוסף, יוקצה תקציב של 60 מיליון שקל לעמדות טעינה לרכב חשמלי, ויושקעו תקציבים בהתקנת פאנלים סולריים בכבישים מהירים. עוד, תשקיע הממשלה לפי הצפי כ-35 מיליון שקל בחדשנות באנרגיה, תקבע לראשונה יעדים למשק בנושא עצימות אנרגיה, ותקבע יעד ביניים להתייעלות באנרגיה לשנת 2025.

הממשלה תתמוך לראשונה באנרגיה מתחדשת

במסגרת התוכנית תפעל הממשלה בשיתוף הרשויות המקומיות, הניצבות בחזית ההתמודדות עם משבר האקלים ונזקיו. בין היתר, תתמוך הממשלה בכ-120 מיליון שקל בהתקנת פאנלים סולריים ברשויות המקומיות, ואף תערוך מיפוי של כלל הגגות בארץ, לשם קידום אנרגיה מתחדשת בשטחים המבונים, על פני השטחים הפתוחים. לראשונה, תתמוך הממשלה לא רק בהתייעלות אנרגטית, אלא באנרגיה מתחדשת ואגירת אנרגיה ברשויות.

בישראל, כיום, ישנם כ-80 אוטובוסים חשמליים בלבד. במסגרת התוכנית, מתכננת הממשלה להשקיע במעבר לתחבורה נקייה - בין היתר באמצעות התחייבויות משמעותיות יותר להרחבת ציים של אוטובוסים חשמליים והקמת עמדות טעינה לאוטובוסים, נושא שהיום מהווה חסם לפריסתם באופן רחב יותר בארץ. מחוץ להחלטות הממשלה הנוכחיות בתחום התחבורה, נותר פרק מחליטים שמטרתו הייתה להפעיל את המנגנון הקיים באיחוד האירופי בנוגע לרכבים מזהמים והארכת המס על רכב חשמלי, אך לבסוף ההצעות האלו נותרו מחוץ לתוכניות.

התוכניות השונות מובאות לאישור הממשלה לאחר שבשבוע שעבר הפסיק המשרד להגנת הסביבה לקדם את חוק האקלים, בשל התנגדויות משרדי האנרגיה והאוצר לסעיפים מהותיים בו, ובהם קביעת יעדים להפחתת פליטות גזי החממה. זאת, כאשר המשרדים המתנגדים דורשים גמישות בקביעת היעדים, ועיסוק בנושא במסגרת החלטות ממשלה בלבד. ב-31 בחודש, ימריא ראש הממשלה, נפתלי בנט, לוועידת האקלים של האו"ם בגלאזגו, סקוטלנד. בנט יציג בפני העולם את התחייבויותיה של ישראל בתחום הפחתת הפליטות, כאשר כיום ההתחייבויות הקיימות של ישראל בתחום ביחס למדינות המפותחות ואף חלק מהמתפתחות, הן שמרניות. בניגוד למדינות אחרות, בין היתר, ישראל איננה שואפת לאיפוס נטו של הפליטות בשנת 2050.

עוד כתבות

שחר סיני, סמנכ''ל קרנות נאמנות פרופאונד בית השקעות / צילום: עמי ארליך

"אחרי שנתיים פנומנליות במניות הפיננסים, זה הזמן להוריד רגל מהגז"

שחר סיני, סמנכ"ל קרנות נאמנות בפרופאונד, ממשיך להעדיף את שוק המניות המקומי על פני חו"ל, ומסמן את מניות הטכנולוגיה, התעשיות הביטחוניות והאנרגיה הירוקה לשנה הקרובה ● למרות השיאים בשוק הוא מציע "לא להפריע לכסף לעבוד, אבל כן אפשר לצמצם סיכון"

בית החולים הדסה / צילום: אביבה גנצר

"המודל של בית החולים לא עובד": איך הדסה שוב נקלע למשבר?

נציגי בית החולים צפויים להיפגש השבוע עם אנשי האוצר ומשרד הבריאות כדי לפתור את המשבר התזרימי של הדסה, שכבר הוביל להכרזת סכסוך עבודה ● הדרישות של ההנהלה, הטענות של האוצר וההצעה של בכיר לשעבר בהדסה שאף צד לא רוצה לקבל

שיגור לוויין איראני בנמל החלל קוסמודרום ווסטוצ'ני ברוסיה (בעיגול: ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה) / צילום: רויטרס - Alexander Kazakov

מרוץ חלל בסיוע פוטין: איראן תשגר שלושה לוויינים ל"מטרות אזרחיות"

ההתקדמות האיראנית בתחום הלוויינים מנסה להדביק את הפער מול ישראל - בחסות רוסית ועם זינוק בתקציב הביטחון ● גרסת האיראנים, לפיה הלוויינים "נועדו לחקלאות, למשאבי טבע ולמעקב סביבתי", מעלה לכל הפחות תהיות ● עם זאת, היתרון האיכותי והכמותי הישראלי נשמר

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מהחוק לגנזך: איך נחלשו ההבטחות למילואימניקים על צמצום שירות ב-2026

גוברות ההערכות שמשרתי המילואים יעברו ב-2026 שנה נוספת של היעדרויות ממושכות מהבית והעבודה - זאת למרות הבטחות הממשלה להקלה בעומס השירות, בעקבות המציאות החדשה שלאחר המלחמה

יו''ר ועדת הכלכלה ח''כ דוד ביטן ועדת הכלכלה, 10.12.25 / צילום: איל יצהר

בכמה באמת התייקר ביטוח הרכב שלכם?

בוועדת הכלכלה בכנסת התנהל דיון סוער על התייקרות מחירי ביטוח הרכב ● יו"ר הוועדה דוד ביטן שלף נתונים חריגים, אבל האם הם נכונים? ● המשרוקית של גלובס

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ויורם נווה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: נטי לוי, כדיה לוי

על מה ממליצים בחברת הביטוח שהשיגה לחוסכים את התשואה הכי גבוהה השנה בכל האפיקים

2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח, שמובילות את טבלת התשואות גם בנובמבר, ובראשן מנורה מבטחים וכלל ● החוסכים בישראל בדרך לשנה הטובה ביותר מאז 2009 ● במנורה דוגלים כעת בהשקעות סלקטיביות במניות טכנולוגיה, בעוד שבכלל מציעים להיצמד למדדים

לאיזה כיוון ילך השקל? / איור: גיל ג'יבלי

רוב המומחים מעריכים שהשקל יוסיף להתחזק. לפי סיטי הוא צריך ליפול ב־20%

בבנק האמריקאי טוענים, בניגוד לקונצנזוס, כי המטבע הישראלי אמור להיחלש לרמה של 3.87 שקלים לדולר ● כלכלן מקומי בכיר: "לא הייתי מייחס למודל שלהם חשיבות גדולה מדי, אלא אם הנאסד"ק ייפול ב־30%, או אם הולכים למלחמה עם איראן עם תוצאות מאוד גרועות לישראל"

אילוסטרציה: Shutterstock

יוקר מחיה? למה אתרי השוואות המחירים הישראליים לא מצליחים להתרומם

בישראל פועלות כיום רק שתי פלטפורמות פרטיות להשוואה בין מחירי מזון: Pricez ו-CHP ● ברשות להגנת הצרכן מבטיחים רפורמה שתמשוך שחקנים חדשים ותסייע לתחרות ● ובינתיים הפרדוקס נמשך: בשוק המזון מהיקרים במערב לא משתמשים בכלי השוואת מחירים

בית המשפט העליון / צילום: יוסי זמיר

שני פסקי דין סותרים והשאלה בדרך לעליון: מי יממן תביעות ייצוגיות?

שני פסקי דין הפוכים בנוגע לאפשרות מימון תביעה ייצוגית ע"י קרן פרטית ניתנו לאחרונה, והסוגיה תוכרע בעליון ● הראשון קבע כי קרן הפועלת למטרת רווח תנהל את ההליך לא תמיד לטובת התובע, ואילו לפי השני איסור מימון הוא מחסום לתביעות שמצריכות משאבים כלכליים

הציבור מעדיף פיקדונות על הקרנות הכספיות של רשות ני''ע / אילוסטרציה: Shutterstock

בין פיקדון לקרן כספית: המוצר החדש שאמור היה לייצר תחרות לבנקים, אבל מתקשה לגייס לקוחות

ברשות ני"ע קיוו שהשקת הקרנות הכספיות המתחדשות תסיט אליהן כספים מהפיקדונות, אלא שכחצי שנה לאחר מכן המצב עגום: רק שני בתי השקעות מוכרים את הקרנות, והמשקיעים מדירים את כספם מהמוצר, שמנהל מיליונים בודדים ● בקרנות טוענים: "הבנקים לא משווקים אותנו"

בשאר אל אסד / צילום: ap, Baz Ratner

"כבר לא רלוונטי לפוטין": פרטים חדשים על החיים של אסד במוסקבה

כשנה לאחר נפילת משטרו של הדיקטטור, ה"גרדיאן" הבריטי מספק פרטים חדשים והצצה נדירה לחיי משפחת אסד ● "מנהלים חיים מבודדים ושקטים של יוקרה במוסקבה ובאיחוד האמירויות"

רבקה לויפר / צילום: דנה בר סימן טוב

המועמדת שכמעט הפכה לחשכ"לית, עד שחלה תפנית במינוי עבאדי-בויאנג'ו

לפני שהודיע על בחירתו במיכל עבאדי־בויאנג'ו לחשבת הכללית באוצר, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ריאיין בשבועות האחרונים כעשר נשים לתפקיד ● אחת המועמדות הבולטות שהגיעו לקו הגמר היא רבקה לויפר, שמסיימת בימים אלה קדנציה כסמנכ"לית כלכלה ופיננסים ברשות החשמל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; נקסט ויז'ן מזנקת בכ-10%, אל על בכ-5%

מדד ת"א 35 נסחר ביציבות ● מניות השבבים הדואליות נופלות ● הבורסה המקומית ירדה אתמול, כשברקע מתיחות בין ישראל לארה"ב לאחר חיסול בכיר חמאס ברצועת עזה בסוף השבוע ● גם וול סטריט סיימה את היום באדום, כאשר המשקיעים המשיכו לסגת ממניות הטכנולוגיה ● האם מדד המחירים שפורסם אתמול בישראל מקרב הורדת ריבית? ● וגם: שתי מניות השבבים הישראליות שזכו להמלצה מג'פריס

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי

מטולה / צילום: איל יצהר

שיקום הערים שנפגעו במלחמה: מה קרה למטולה, והזינוק של שדרות

מנתוני הלמ"ס עולה כי במטולה יש 70% פחות פעילות כלכלית מאשר ערב המלחמה, לעומת זאת קריית שמונה ושלומי חזרו לפעילות כלכלית מלאה ● הזינוק הדרמטי ביותר בפעילות הכלכלית הוא זה של שדרות, כך שנראה ששיקום הדרום מתקדם בקצב מהיר בהרבה מאשר שיקום הצפון

מחירי הדיור / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לא רק המחירים שירדו: המכה שספגו רוכשי הדירות החדשות

מחירי הדירות ממשיכים לרדת שמונה חודשים ברציפות, אך עליית תשומות הבנייה מייקרת את הדירות החדשות ומכבידה על הרוכשים והיזמים ● הירידות ניכרות בעיקר בדרום ובתל אביב, בעוד בירושלים נרשמות עליות, ובשוק השכירות נרשמות יציבות עם עליות מתונות לדיירים חדשים ולמחדשים

מה יחזיר את הקונים לשוק הנדל''ן / איור: גיל ג'יבלי

נתונים מישראל ומהעולם מלמדים: הפחתות ריבית לא מחזירות את הביקוש לדירות

בזמן שאצלנו בנק ישראל רק החל להוריד את הריבית, מאירופה ועד צפון אמריקה הבנקים המרכזיים נמצאים בעיצומה של סדרת הפחתות ● עם זאת, הנתונים מראים כי השפעת המדיניות המוניטרית על מחירי הדיור חלשה יחסית ● למרות ההבדלים בין הכלכלות והאתגרים של ישראל, נשאלת השאלה: האם גם כאן נראה מגמה דומה?

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

אדלטק משכה את התביעה: הוסר החסם להקמת תחנת הכוח שבסכסוך

קבוצת אדלטק משכה את תביעתה נגד ההרחבת תחנת הכוח דוראד באשקלון - כך הודיעו השותפים האחרים ובראשם קבוצת לוזון ● אם דוראד אכן תורחב, הדבר ימנע הקמה של תחנת כוח אחרת - זאת לאור מגבלה של רשות החשמל

קפיצה של 60% באקזיטים - במחיר הפסד / אילוסטרציה: Shutterstock

דוח חדש חושף את מכירת החיסול בהייטק הישראלי

האקזיטים של וויז וסייברארק אומנם הזניקו את שווי העסקאות הישראליות ב-340% השנה - אך יחד עם זאת, בנטרול העסקאות הללו, גודל עסקת הרכישה הממוצעת ירד ב-40%: מ-268 מיליון דולר ב-2024 ל-160 מיליון דולר בלבד

מייסדי נאבן, אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: נאבן

בעקבות עזיבה מפתיעה של סמנכ"לית הכספים: מניית נאבן צנחה אחרי הדוחות

מניית נאבן, שהונפקה בנאסד"ק לפני כחודש וחצי, ננעלה אמש במחיר שמשקף לחברה הישראלית תשואה שלילית של 41.5% מההנפקה ● עם זאת, המנכ"ל מציין: "מעולם לא הייתי אופטימי יותר בנוגע להזדמנויות שיש לפנינו"