גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הגדלת מכסות העובדים הזרים בבנייה תפגע קשות בתעסוקת גברים ערבים"

חוקרות מכון אהרן מצאו: "יש פה קבוצה שעבדה בבינוי ונדחקה החוצה. תנועת עובדים זמניים אינה מובילה להתייעלות בענף, ועל כן התעסוקה והשכר של עובדים בעלי מיומנויות נמוכות נפגעים, וגם ההשפעה על מחירי הדיור היא פחותה"

פועלי בניין. כל נושא ההכשרות המקצועיות מפוזר בין משרדי הממשלה / צילום: עינת לברון
פועלי בניין. כל נושא ההכשרות המקצועיות מפוזר בין משרדי הממשלה / צילום: עינת לברון

באוגוסט האחרון הניחו עיסאווי פריג׳, השר לשיתוף פעולה אזורי, וזאב אלקין, שר הבינוי והשיכון, הצעת מחליטים בממשלה שבמסגרתה הציעו להגדיל את מספר ההיתרים לכניסה לישראל מ-65 אלף פועלים פלסטינים בענף הבנייה ל-80 אלף. פריג’ אמר כי הוספת כ-15 אלף היתרי עבודה בישראל לפלסטינים, לא רק שתשרת את צורכי המשק הישראלי ותענה על המחסור בידיים עובדות בתחום הבניין, אלא שיש בה גם תרומה לחיזוק הכלכלה הפלסטינית אשר זקוקה לסיוע.

אולם חוקרי מכון אהרן למדיניות כלכלית באוניברסיטת רייכמן, טוענים כי היא תביא לפגיעה קשה בתעסוקה ובשכר של העובדים הישראלים בענף - "ובעיקר של הגברים הערבים, שמהווים 40% מכלל העובדים בענף".

במכתב ששלח צוות מומחים, בהם ד"ר טלי לרום, חוקרת בכירה במכון, וד"ר מריאן תחאוכו, מנהלת המרכז למדיניות כלכלית של החברה הערבית, נכתב כי "בעשור האחרון חלקם של העובדים שאינם ישראלים בענף הוכפל, מ-15% ב-2011 ל-30% ב-2019 (כ-85 אלף עובדים). כתוצאה מכך נדחקו החוצה העובדים הישראלים, ובעיקר הגברים הערבים, שחלקם ירד מ-39% ל-31%. עיקר הדחיקה החוצה מהענף היא של גברים ערבים צעירים, אשר חלקם מתוך הערבים המועסקים בבינוי ירד מ-33% ל-29%".

ד''ר מריאן תחאוכו / צילום: מכון אהרן למדיניות כלכלית

ההצעה אמנם הספיקה לרדת מסדר היום בעקבות התנגדויות, בין היתר מחברי הכנסת הערבים, אלא שבממשלה מיהרו לגבש תוכנית חלופית, מעודנת יותר, המציעה הורדה הדרגתית של מספר העובדים הזרים במיוחד בענף הבנייה, בתהליך שיימשך לכל הפחות עד 2030, וזאת מתוך אמונה כי התוכנית תביא לעידוד תיעוש הבנייה ולשיפור הפריון לעובד בענף. הוחלט להפחית את מספר העובדים הזרים, אבל ללא התייחסות כלל לסוגיית ההכשרה של העובד המקומי.

ד״ר טלי לרום / צילום: אורן שלו

בשיחה עם גלובס מדגישות ד"ר לרום וד"ר תחאוכו כי הפתרון למשבר הדיור כרוך בפיתוח ההון האנושי המקומי ולא ביבוא עוד עובדים זרים לענף הבינוי. "שיעור העובדים הזרים מכוח העבודה בישראל הוא השני הכי גבוה ב-OECD", מסבירה ד"ר לרום. "בניגוד לתנועת מוצרים, המגדילה את התחרות ומביאה לירידה במחירים ולשיפור השירות לצרכן, תנועת עובדים זמניים אינה יוצרת תחרות ואינה מובילה להתייעלות, ועל כן התעסוקה והשכר של עובדים בעלי מיומנויות נמוכות נפגעים באופן קבוע, וגם ההשפעה על המחירים היא פחותה ובמקרה של הבינוי אף מזערית" .

"הקבלנים עושים את הדבר הנכון מבחינתם"

לפי נתוני שירות התעסוקה, תהליך ההתאוששות של הגברים הערבים בעקבות הקורונה הוא איטי באופן משמעותי לעומת הקבוצות היהודיות. שיעור תעסוקת הגברים הערבים באפריל 2021 נותר נמוך מזה של תחילת 2020 (ינואר-פברואר) בכ-14%; זאת בהשוואה לירידה של כ-11% ו-7% בקרב חרדים ויהודים לא-חרדים בהתאמה. בניגוד לגברים הערבים, באותה התקופה הנשים הערביות חזרו לתעסוקה בקצב גבוה יחסית.

לפי נתוני מכון אהרן, רק 10% מהגברים הערבים הם בעלי תואר אקדמי, אבל גם בענף הבנייה, מיומנויות התעסוקה שלהם נמוכות ביחס לעובדים הזרים. "העובדים הסינים מגיעים עם הכשרה ועם ניסיון בענף הבנייה והם עובדים יותר שעות. אין ספק שהם פרודוקטיביים יותר", מסבירה לרום. "אם הממשלה מאפשרת למעסיקים לייבא עובדים זרים, אז זה הדבר המתבקש מבחינת הקבלנים - הם עושים את הדבר הנכון".

מהצד השני מתחרים העובדים הישראלים עם עובדים פלסטינים, המסתפקים בשכר נמוך יותר. "חלק גדול מהערבים הלא-מועסקים הם חסרי השכלה ואין להם הרבה חלופות, אבל בכל זאת הם לא נכנסים לענף הבנייה", מציינת ד"ר תחאוכו. "הסיבה היא כי אותם צעירים מתחרים מול שני סוגים של עובדים זרים בענף הבנייה: מול הפלסטינים שמוכנים לעבוד בשכר הרבה יותר נמוך, ומול העובדים הזרים בעלי כישורים המתאימים לענף. לכן נוצר מצב שמצד אחד יש הרבה עובדים שאין להם עבודה, ומצד שני אין מספיק ידיים עובדות מקומיות".

"יש פה קבוצה שעבדה בבינוי שנדחקה החוצה", אומרת לרום, "גברים ערבים שעבדו בבנייה אינם מצליחים להשתלב בחזרה בשוק העבודה וזאת בגלל בעיית ההון האנושי והמיומנויות הנמוכות".

לדברי החוקרות, הבעיה במערך ההכשרות בישראל היא שאחראית במידה רבה למיומנויות הנמוכות של העובדים הישראלים. "חלק גדול מהעובדים הישראלים בענף הבנייה לא עובדים הכשרה מקצועית", מציינת לרום, "יש בעיה מאוד קשה במערך ההכשרות בישראל. וזו תופעה שהולכת ומתחזקת כבר הרבה שנים - משבר הקורונה רק חידד את זה. נושא ההכשרות המקצועיות - בכלל כל נושא מדיניות התעסוקה - היה עד כה מפוצל בין כמה משרדי ממשלה, וזה לדעתנו אחד הכשלים שלה.

"בישראל במשך הרבה שנים הייתה מדיניות שייבשה את מערך ההכשרות המקצועיות וזאת מתוך תפיסה שהמערכת לא מספיק איכותית ולא נותנת פתרון ראוי, וזה התבטא בדלות התקציבים. אחת ההמלצות שלנו הייתה לעשות רפורמה משמעותית בהכשרות ולבנות מערך מודרני ורחב לכל האוכלוסייה שלא הולכת לאקדמיה. בחברה הערבית הנושא הזה בולט".

"כשיש עובדים בשכר נמוך, אין תמריץ להשקיע"

לדברי לרום, היעדר ההכשרה משפיע על המוטיבציה של הקבלנים לאמץ טכנולוגיות חדשות לתיעוש הבנייה. "ברגע שיש היצע יותר גדול של עובדים המוכנים לעבוד בשכר מאוד נמוך, אז התמריץ והמוטיבציה של הקבלנים להשקיע בטכנולוגיות בנייה הם נמוכים. כשהעובדים יותר מיומנים, נוצר מעין תמריץ לתעש את הטכנולוגיות ולהכניס טכנולוגיות חדשות".

"המעסיקים מסתכלים לטווח הקצר והממשלה צריכה להיכנס לתמונה, גם לטובת הקבלנים וגם לטובת רוכשי הדירות בישראל, אם אנחנו נשקיע בטכנולוגיה והכשרה בענף הבנייה אז בעוד כמה שנים נחזיר את ההשקעה הזו, כי העבודה בענף תהיה איכותית וגם מחירי הדירות יירדו.

"המשבר העמוק בשוק הדיור הוא תוצר של פער מאוד גדול בין ביקוש להיצע. אנחנו מסכימות עם הטיעון הזה. אבל הפתרון הוא לא הבאת עובדים זרים אלא שיש צורך לעשות הכשרות מקצועיות לעובדים הישראלים שהשתלבו בתוך הענף הזה, בנוסף לפיתוח נושא התיעוש, שיגדיל את הפריון".

האם ענף הבנייה הוא הפתרון לאבטלה בחברה הערבית?
תחאוכו: "הירידה בתעסוקת הגברים הערבים נובעת בעיקר מההון האנושי הנמוך שלהם. אז הפתרון לבעיית התעסוקה של הגברים הערביים הוא העלאת רמת ההון האנושי והפריון שלהם, בין היתר באמצעות הכשרות, והכשרה בענף הבנייה תפתור חלק מהבעיה הזו".

לא עדיפה לדעתכן תוכנית ממשלתית להעלאת שיעור הגברים הערבים באקדמיה?
"כשמדובר על גברים ערבים יש צורך להשקיע בהון האנושי שלהם. הפערים בינם ובין החברה היהודית באופן כללי - אפילו בינם לבין הנשים הערביות - הוא עצום. בכל זאת לא כל הגברים הערבים יכולים ללמוד, ולכן צריך להציע עוד אפשרויות הכשרה מקצועית למי שלא משתלב במוסדות להשכלה גבוהה".

עוד כתבות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"