גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגדלי לואו-טק: מי יושב בבנייני המשרדים הישנים

למשרדים הישנים יש לפעמים יתרון של מיקום מנצח או של תקן חניה נדיב, אבל הסטנדרטים המיושנים מרחיקים מהם את החברות הגדולות, ובוודאי שאת הפירמות הבינלאומיות

בית אמות משפט, שאול המלך 8, תל אביב / צילום: כדיה לוי
בית אמות משפט, שאול המלך 8, תל אביב / צילום: כדיה לוי

הם פזורים לאורך הרחובות המרכזיים בערים והפכו כבר לחלק בלתי נפרד מהנוף. חלקם מבנים מתקופת המנדט ואחרים חדשים יותר - בני 30-40 שנה; רובם מבנים נמוכים אך נכללים בהם גם מגדלי המשרדים הראשונים שהוקמו בארץ. מה עושים עם מבני המשרדים הישנים? המשותף לכולם הוא שהם לא מתאימים לימינו. לא בשטחים, לא במפרט הטכני, וגם לא ביכולת שלהם לשרת את צורכי המשרדים בעשור השלישי של המאה ה-21.

מבני משרדים מתיישנים מהר. יש להם תאריך תפוגה אופנתי, וגם פונקציונלי, ומבנה שהוקם לפני 40 שנה מתקשה לשמור על מעמדו מאז, נוכח המפרטים העדכניים. למעשה, אומר אור בן צבי קליין, סמנכ"ל שירותי נדל"ן בקבוצת נת"מ, גם מבנים צעירים יותר מתקשים להתמודד עם המגדלים החדשים שנבנים כיום. הביקוש להם בירידה, וגם שכר הדירה, אם כי התפוסה נשמרת: "בשוק התל אביבי יש מקום לכולם", הוא מסביר.

אור בן צבי / צילום: תמונה פרטית

בתחום הנדל"ן מניב נהוג לסווג את שטחי המשרדים לפי איכותם. דירוג A או A+ ניתן למבנים החדישים והמשוכללים ביותר; דירוג B למשרדים מיושנים יותר ודירוג C למבנים הישנים ביותר, בדרך כלל משנות ה-70 ומטה. מכיוון שמדובר בדירוג לא רשמי, אין לו קריטריונים אחידים וברורים, וקורה לא פעם שחברה מסוימת מסמנת מגדל מסוים בדירוג A למשל, ואילו אחרת כבר מסווגת אותו כ-B. באופן כללי ניתן לומר כי שטחי C מתאפיינים בדרך כלל במבנים שטוחים וישנים ושטחי B נמצאים במגדלים הראשונים שנבנו.
"התקווה הגדולה של בעלי המבנים הללו היא שתאושר להם תב"ע לשפץ אותם או להרוס אותם ולהקים תחתיהם מגדל", אומר בן צבי קליין.

"מתאים לפירמות צנועות שלא מקבלות קהל"

ברחובות הארבעה והחשמונאים בתל אביב ניתן לראות את שני הקצוות הללו - מגדלים מקלאס A לעומת שטחי משרדים ישנים בדרג C שנמצאים במבנים של שלוש קומות, שמשוועים לשינוי. "למיטב ידיעתנו יש שם תב"ע שתאפשר להם לשפץ את המבנים ולהוסיף להם שטחים נוספים, אך לא להרוס ולהקים מגדל", אומר בן צבי קליין.

 

התוצאה היא שהבעלים משכירים את השטחים במחירים נמוכים יחסית של כ-60 שקל למ"ר לחודש, שמהווים כמעט מחצית מדמי השכירות במגדלים החדישים, עם דמי ניהול של 6-10 שקלים למ"ר. עקב הציפיות לשדרוגים עתידיים של המבנים, גם פחות משקיעים בהם בשיפוצים. בית קליפורניה, למשל, שנמצא בפינת הרחובות יגאל אלון ותוצרת הארץ, בצל מגדל TOHA החדיש, הוא מיושן מאוד ומושכר במחירים נמוכים אף יותר. עם זאת, מדגיש בן צבי קליין, רוב המבנים הללו נמצאים בשיעורי תפוסה גבוהים יחסית, גם אם נמוכים משיעורי התפוסה של מגדלי ה-A, שבדרך כלל עולים על 90% מכלל השטחים הסחירים.

"השטחים הללו בדרך כלל מושכרים לפירמות צנועות יותר ופחות מקבלות קהל, שהמיקום ושכר הדירה הנוח חשובים להן יותר מאשר הנראות. ניתן לראות שם משרדי עורכי דין, רואי חשבון, סוכנויות ביטוח וחברות שמספקות שירותים", אומר בן צבי קליין.

מגדל דניאל פריש הוא כבן 30. פעם הוא נחשב למגדל מתקדם והיום הדירוג שלו נע בין A-ל-B, אך הוא ממשיך להיות מבוקש מאוד. גם בית אמות המשפט הסמוך, מגדל משנות ה-70 שנחשב בזמנו לאחר מהמובילים בעיר, נותר מבוקש לאחר שעבר שיפוץ לפני כמה שנים. דמי השכירות שמשלמים השוכרים בו, כ-90 שקל למ"ר, מוכיחים זאת.

מגדל דניאל פריש, רחוב דניאל פריש 3, תל אביב / צילום: כדיה לוי

מגדל טויוטה ברחוב יגאל אלון הוא מגדל חדש יותר, מתחילת שנות ה-2000, והוא נחשב למבוקש ולמאוכלס, אך מחירי השכירות בו, כ-80 שקל למ"ר, לעומת דמי שכירות של כ-100 שקל שמשולמים על שטחים במגדלי אלון הסמוכים, מעידים על הפערים הנפערים בין דרג A של היום לבין דרג A של לפני שני עשורים.

בשנים האחרונות בעלי מבני משרדים ישנים מוציאים אותם לגמרי מהמחזור, ועורכים להם הסבות למלונות; חברות לחללי עבודה משותפים נוהגות לשכור שטחים רבים בחלק מהמבנים הללו, לשפץ אותם ולהשכירם. באחרונה למשל נחתמה עסקה של חברת החללים סוויצ’אפ של פתאל להשכרה של בית ויקטוריה במרכז תל אביב, שנחשב לקלאס B.

"המעליות הן אחד מצווארי הבקבוק"

זיו שור, מנכ"ל חברת JLL ישראל, המעניקה שירותי תיווך, ניהול פרויקטים, קבלנות, תפעול וניהול נכסים לחברות המובילות בעולם וללקוחות ישראליים, אומר כי "אנחנו רואים את בעלי המשרדים משקיעים הרבה במבנים הישנים: לובי, החלפת מעליות, ניסיון למשוך אליהם חברות עוגן, כמו למשל חברות של חללי עבודה משותפים, כדי למשוך אליהם חברות אחרות. אבל יש כאן גם עניין של מיקום, כי כידוע חלק מהמגדלים הישנים ממוקמים במיקומים מצוינים. בית אמות המשפט, למשל, ממוקם ליד בית המשפט, אז אולי קשה יותר למצוא שם דיירים אקסקלוסיביים, אבל יהיו לו ביקושים.

זיו שור, מנכ''ל JLL ישראל / צילום: JLL

"מגדל ישן שנמצא במיקום טוב, יוכל להתאכלס. הבעלים אולי יקצה לשוכרים תקציבים לשיפוץ ולשדרוג השטחים שלהם, וינסו לעדכן את העיצוב שבתוך הבניין.

"מצד שני, המגדלים באזורים המרוחקים יותר, למשל בפתח תקוה, נמצאים בבעיה, כי קשה כבר היום למצוא דיירים, ובטווח הארוך לפחות חלקם יעברו התחדשות, כלומר הבעלים יהרסו אותם ויבנו מחדש, כדי שיעמדו בדרישות. אני מדבר בעיקר על העובדים, שמעוניינים לעבוד במקום עבודה מודרני.

"אחד מצווארי הבקבוק הגדולים הם המעליות. במבנים ישנים יש לך מעלית או שתיים, שזה ממש לא מספיק, ועובדים מתלוננים שהם מבלים יותר מדי זמן במעליות ובמעברים בין מעליות, כדי להגיע לעבודה ולצאת ממנה. אנשים מתלוננים שהם מחכים 10 דקות למעלית ובארגון גדול זו בעיה של ממש. יש גם בעיה של מקומות חניה, אם כי לחלק מהמגדלים הישנים יש יותר מקומות חניה מאשר בחדשים. יש גם עניין של נגישות תחבורתית, וזו הסיבה שחברות יצאו ממרכז תל אביב ומאזור רוטשילד למשל, כי קשה מאוד להגיע לשם. לכן רבים העדיפו לעבור לצירי בגין ויגאל אלון".

"לעתיד אני צופה גורם אחר שישפיע על כל הענף הזה, והוא תקנים ירוקים, ואני צופה שזה יהיה עניין שמשנה את חוקי המשחק. בעולם אנחנו רואים היום שני ראשי חץ לעניין זה. הראשון הוא החברות עצמן, שמתחייבות להפחתת פליטת גזי חממה ולתפיסת ESG (ראשי תיבות של Environmental, Social, and Governance - אחריות סביבתית, חברתית ותאגידית, א"מ). אנחנו רואים בעולם יותר ויותר חברות שחותמות על התחייבות להפחתת פליטת גזי חממה, ויש תאוצה רבה בתחום הזה. והחברות הללו מתחייבות גם לתקנים מדידים ולא רק ברמת ההצהרות והמשמעות של זה היא שהן לא ייכנסו לבניינים שלא עומדים בתקנים ירוקים.

המשרדים ברחוב החשמונאים, תל אביב / צילום: כדיה לוי

"ראש החץ השני שתופס תאוצה הוא הרגולציה. אירופה מובילה בזה, אבל גם הסינים נכנסו לזה חזק והעולם הולך אחריהם. הסיפור הולך לשנות את התעשייה בעשור הקרוב. בישראל יש מעט מאוד מבנים שעומדים בתקנות הסביבתיות הבינלאומיות ואפילו הישראליות".

יקר להתאים את מגדל ישן לצרכים החדשים

האם המשמעות היא שבעשור הקרוב נתחיל לראות מגמה של החרבת מגדלים ישנים והקמת מגדלים חדישים שיעמדו בתקנים ובצרכים של תקופתנו? סביר להניח שכן, משום שכאמור קשה מאוד ויקר מאוד לערוך באמת התאמות של מגדל ישן לצרכים חדשים, וכפי שנאמר, בחלק מהמקרים ניתן לקדם תוכניות להקמת מגדלים גדולים בהרבה מאלה הישנים.

חברת אלרוב, למשל, מעוניינת להקים מגדל חדיש מעל לבית אסיה ברחוב ויצמן בתל אביב. במקרה זה כנראה שלא תידרש הריסת המבנה הישן, אלא רק חיזוקו ושיפוצו.
חייבים להודות, כי מבין שתי האפשרויות - הריסה ובנייה מחדש או שימור, שיפוץ, ועדכון, נראית זו הראשונה תואמת יותר לאופי של היזם הישראלי, שלא ממהר לאמץ טרנדים עולמיים (ראו מסגרת), ואולם סביר שהכדאיות הכלכלית היא שתנצח בשאלה מה יהיה עתיד מגדלי המשרדים הישנים.

מיחזור בניינים לטובת הסביבה

תופעת הבניינים המזדקנים אינה ייחודית לישראל. האדריכל גיל שנהב, שותף בכיר במשרד כנען שנהב אדריכלים, אומר שה-RETROFIT - חידוש מבנים - הוא "טרנד עולמי מתוך רצון לקיימות ושימור וכדי להימנע מהריסתם של בניינים, תהליך שגורר עמו תופעות שליליות כמו למשל פליטת פחמן לאוויר ובזבוז של חומרי בנייה ישנים וחומרי בניין חדשים. כשאנו באים ‘למחזר את הבניין’ אנו נמנעים מבזבוז החומרים ומהרעלת הסביבה בתהליך ההריסה ויש פה תהליך חיובי של חידוש, מאחר שאנו מסבים בניינים לתפקוד או ייעוד שונה מהייעוד המקורי".

עד כמה זה אפשרי?
"היום ניתן להגיע לאיכויות יוצאות דופן. משרדים שיכולים להפוך למשל למגורים, סדנאות לתעשייה, אופנה וטקסטיל ישנות שמסבים אותן ללופטים עבור אמנים וחללי תצוגה או חאן לשיירות שמשנה את פניו לחלוטין והופך למלון בוטיק", הוא אומר. "קח לדוגמה את מבנה משטרת הקישלה ביפו שהפך גם הוא למלון סטאי".

"אחת הדוגמאות היא quay quarter tower בסידני. בניין ישן בלב העיר שבמקום להרוס אותו הוחלט להוריד את המעטפת שלו ולגלח את החזית וכך בנו מסביבו ועליו בניין משרדים טריפל איי, מהיפים בעולם. כך נחסכו אלפי טונות של חומרי בניין שהיה צריך לשנע, אלפי טונות של ברזל ופלדה וגם לוח הזמנים קוצר ב־30% לפחות וההשפעה על כדור הארץ הייתה חיובית מאוד".

עוד כתבות

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות